Отиди на
Форум "Наука"

Политиците не говорят на чист български език. Те говорят само с клишета.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Проф. Владко Мурдаров:

Политиците говорят само с клишета.

В интернет се заражда някакъв таен език със символи и абревиатури, който си струва да бъде изследван.

Светлана Христова

Визитка:

Владко Мурдаров е един от най-изявените ни специалисти в областта на съвременния български език. Автор е на 15 книги, съавтор на Правописен речник на съвременния български книжовен език и История на новобългарския книжовен език, на 8 учебника и учебни помагала за средното училище. Превел е над 80 текста от класически и модерни немскоезични автори, сред които Гьоте, Шилер и Брехт. Съставител на 8 сборника с преведена австрийска и немска драматургия, както и множество съвременни швейцарски романи. Скоро навърши 60 г.

- Каква е личната ви равносметка за изминалите 60 години, проф. Мурдаров?

- От тези 60 години някъде около 37 са свързани с работата ми. Това, което особено много ценя е, че благодарение на обстоятелствата започнах да работя една област, която е изключително интересна - историята на българската наука, на българското езикознание. Ще спомена само имена от рода на Любомир Милетич, Беню Цонев, ще стигна до моите учители - проф. Любомир Андрейчин, проф. Стойко Стойков, проф. Иван Леков. Това са няколко поколения, които оставят след себе си невероятно много. Благодарение пак на обстоятелствата, от самото начало на моята научна кариера се ориентирах към съвременния език. Занимавам се с езиковата култура на обществото. Започнах преподавателска дейност, която много ме обогатява. Амбицията ми е поне студентите, които минават при мен, да понаучат повече за особеностите на българския език, да проумеят колко голямо е неговото богатство, особено бъдещите актьори в НАТФИЗ - те да ни предлагат от сцената образцова и богата реч. Третото с което се занимавам, особено в последните 10-15 г., са преводите на немскоезична литература. Това наистина ми носи голямо удовлетворение.

- Предполагам, че ви боли сърцето, като слушате как говорят хората от малкия екран или на улицата.

- Напоследък ми задават въпроса до каква степен е грамотен съвременният българин и колко са грамотни нашите деца, до каква степен владеят нормите и правилата на българския език. Много големи различия няма. Както говорят и пишат родителите, по същия начин говорят и пишат техните деца. Не може да се каже, че нашите потомци са много по-неграмотни в сравнение с родителите си. Не са по-неграмотни и от своите учители. Много често се говори, че езикът ни обеднявал. Това всъщност не е вярно, защото езикът не може да обеднява. Даже чуждите думи, за които говорим непрекъснато, го обогатяват. Обеднява речта на отделния човек. Защото той е потънал в своя бит и много рядко посяга към книгата. И това до голяма степен влияе на неговата езикова култура и я ограничава. Поради тази причина наистина много често се сблъскваме с хора, които не могат да говорят и пишат. Искам да намеся още една тема - интернет, точно върху това възнамерявам да работя през следващите месеци. Ще ми се да видя до каква степен интернет променя речта ни - имам някакви бегли впечатления, но все пак този въпрос трябва да се разгледа по-задълбочено. Към това трябва да добавя и sms-ите, защото в това забързано време е съвсем естествено да се опитваме да предадем колкото е възможно повече информация с по-малко думи. По този начин обикновено езиковата обвивка страда. Това, което става в интернет, е доста интересно. Родиха се емотиконите. Те са симпатични и спестяват много думи. С един емотикон мога да заместя цяло изречение. Освен това започнаха да се използват много странни абревиатури. Ако не си вътре в нещата, не можеш да разчетеш информацията. Създава се един едва ли не таен език, на който контактуват само хората в мрежата. Другите извън нея остават в съвършено различен свят.

- До каква степен обедняването на езика и тази степен на неграмотност стесняват светогледа на днешния българин?

- Когато човек започне да учи филология в университета, още в началото, когато става дума за езикознание, се учи за връзката между езика и мисленето. Колкото по-ограничени са езиковите средства, които владееш, толкова по-ограничена ще бъде и мисълта ти. Точно това наблюдаваме напоследък. Но като че ли това е продукт на развитието на една нова култура, която ни се налага, при която бягаме умишлено от задълбочаване. Оставаме едва ли не на равнището на обикновения битов контакт.

- Не е ли ролята на университета тъкмо тази - да обучава студентите не да събират и класифицират информация, а да мислят?

- Слава Богу, в учебното заведение, където съм, в НАТФИЗ, а напоследък и в СУ „Св. Климент Охридски", поощряваме студентите да мислят. Всичко зависи, разбира се, от конкретния преподавател. Наизустяването вече не преобладава - днес много повече се налага студентът да мисли. Много е важно да започне да мисли творчески, още повече, че говоря за хора, които са бъдещи творци. Имам възможност да бъда в контакт с почти две трети от студентите в НАТФИЗ, не само с актьори, но и с театроведи, киноведи, драматурзи, телевизионни, филмови и театрални режисьори. Много ми харесва, че те четат и че мислят. Лекциите ми при тях минават под формата на разговор по темите, които трябва да им представя.

- Какво ще посъветвате хората - политици и общественици, които най-често се появяват в новините. Какъв е най-големият им проблем в изказа?

- Не искам да говоря за начина, по който говорят. Не искам да говоря за техния тъй наречен правоговор, защото те изобщо не се съобразяват с действащите говорни правила. Успяха постепенно да възродят или да изградят един свой нов език, който е пълен само с клишета, а зад тези клишета обикновено се крие много малко. Когато слушаш всички тези публични личности, информацията, която накрая получаваш, е твърде малко. Това всъщност най-много дразни обществото - че всички тези хора, заставайки пред микрофоните, много говорят, а почти нищо не казват. Затова в последните двайсетина години много малко са политиците, които успяват и чрез речта си да привлекат хора, да ги спечелят за своите идеи.

- Кои са езиковите грешки, които най-често допускаме?

- Прави ми впечатление, че все още не можем да употребяваме правилно учтивите форми на глаголите и непрекъснато казваме „вие сте дошъл, вие сте дошла" вместо правилното „вие сте дошли". Обяснения за подобен тип грешки, разбира се, има, но ми се струва, че колебанието идва и от това, че невинаги сме достатъчно учтиви в контактите помежду си. От друга страна, много се греши и при избора на тъй наречените бройни форми. И така ние не знаем дали да кажем и напишем правилното „петима читатели" или пък „петима читателя". А колко често казваме неправилно „пет човека", като забравяме, че в нашия език в този случай трябва да се стигне до формата „петима души". Историята на този вид съчетания е доста стара, още от времето, когато българинът, когато е броял животните, е казвал „глави", докато при хората е броял душите. Това не се знае и поради този факт под влияние от други езици често правим погрешния избор. С малко повече хумор може да се направи и заключението, че българинът не владее бройните форми, защото не иска нещо по едно, по две, по три, а по много.

http://www.politika.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Твърде много е посветил професорът на българските политици. Такива липсват всъщност, с изключение на 1-2, но хайде няма да ги казвам кои са, че нито са актуални, нито пък е хубаво да отпрашваме в смрадливото блато на съвременната българска политика.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Политици, „ша ва замолиме" да започнете да говорите на книжовен български език!

За поредна година студенти от специалността "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски" правят изследване върху речта на българските политици.

Езикът на избраниците ни е скучен, апатичен, изпълнен с кухи фрази и клиширан, категорични са студентите.

В публичното пространство продължават да се чуват думи, характерни за региона, от който идва народният представител, заявиха на специална пресконференция студентите. Диалектните форми на един език са признак за неговото лексикално богатство, но е недопустимо да намират място в медиите, категорични са филолозите.

В езиковия запас на нашите избраници, особено - в арсенала на управляващите, се използват думи, които имат за цел да преувеличат представяната ситуация. Целта е да се акцентира на успехите на този кабинет. В изказа преобладава и иронията, особено - при представянето на дейността на предишните кабинети.

В изследването е констатирана употреба на думи-закачки, проява на неуместен хумор. Така например, по време на интервю с бившия вътрешен министър Румен Петков на въпрос: Заставате ли зад генерала? (не е конкретизирано зад кой генерал точно иде реч), министърът отговаря утвърдително. Запитан – а как застава, Петков заявява: "Прав, седнал... вие как държите?". Припомняме ви, че това не е единствената изцепка на бившия вътрешен министър. На пресконференция той официално заяви, че няма навика "да сяда на една маса със Сульо, Пульо, Куйович, Уйович, Муйович и всеки, който завършва на тази сакрална сричка".

По време на учителската стачка образователният министър Даниел Вълчев е запитан дали не му е омръзнало да е Нарцис, той от своя страна уверено отговаря: "Не ми е омръзнало, защото в момента аз съм Зевс".

Филолозите за пореден път апелираха да се внимава и с изказванията от парламентарната трибуна. Специално внимание се обръща на зам.-председателя на Народното събрание Любен Корнезов, който нееднократно заявява: "Ша ва замола..."; "Ша ва пратя в Министерството на образованието да видите за к'во става въпрос!"; "Като ма питахте що малко говоря, ей - затова".

Изследваето констатира още, че държавата търпи реформи, а не рИформи, че има председател, а не прИдсИдател. МИхмед Дикме така и не се научи, че не рАботи в МинистерствУтУ на зИмИделиетУ и гУритИ.

Отмина мандатът на кабинета, а министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев не се научи да казва летище, а не лИтищИ и един, а не Идин.

Бъдещите филолози са констатирали и, че депутатите използват едни и същи фрази едновременно и за проблемите с боклука, и за газовата криза, и за безбройните протести. Използвани са словосъчетания като: "Ние виждаме как…", "Известно е, че..."; "Интегрирането на страната ни в структурите на ЕС"...; "…за да се подобри положението на хората…" и пр.

Езиковият изказ на народните избраници е и агресивен, категорични са изследващите. На въпрос на Econ.bg дали този път е отличен депутат с правилна употреба на книжовната езикова норма, преподавателят Владислав Миланов заяви, че тази година са решили да не определят най-добре и най-лошо говорещ политик - практика, която съществуваше при предишните изследвания.

"Изминалите 5-6 години са твърде малко, за да се правят генерални обобщения за езика на политиците. Необходимо е да изминат поне десетина мандата на кабинети", смята Надежда Михайлова-Сталянова, друг преподавател в СУ.

"Откакто се изследва езикът на депутатите, нещата не са се променили много. Хората са едни и същи, говорят по един и същи начин, без значение дали са в управление или в опозиция", обобщава специално за Econ.bg тя и допълва: "Като редови избирател, аз бих искала да се говори преди всичко истината. В една политическа реч може два часа да преобладават високопарни и "сресани" думи, в които обаче липсва информация."

Университетските преподаватели препоръчват:

- да не се бърза при говорене,

- да се обмисля изказът

- да се спазват предписаните книжовни норми

- в средното ни образование да се отделя много повече внимание на часовете по български език.

Практиката показва, че кандидат-студентите са препълнени с терминология, свързана с литературознание и философия, но граматическите правила по правопис остават непознати.

В Софийския университет е учреден Център за изследване на политическа и журналистическа реч. Центърът ще създава езикови портрети на политиците. Инициаторите на проекта ще издават и месечен бюлетин с езиковите отклонения на изследваните. Предвижда се в бъдеще проектът да прерасне в сайт, на който всеки депутат или журналист да може да види своите грешки, уловени от филолозите, поели тежката мисия да бъдат обществен радар за езиковите отклонения в публичното пространство. Ето сайта на Центъра - http://www.publicspeech-bg.com/.

"Преди да говорим за езикова култура, трябва да говорим за личностна и семейна култура. Езиковата агресия е преди всичко въпрос на личен морал.", казват студентите.

"Всеки народ си заслужава управниците, а ако те говорят зле, толкова по-зле за него, че ги е избрал!", заключава Никола Филипов.

http://www.econ.bg/news/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Политиците ни не говорят чист български език

Интервю с доц. Красимира Алексова

От политиците очакваме добро езиково поведение, казва доц. Красимира Алексова, преподавателка в Катедрата по български език на СУ „Св. Климент Охридски, цитирана от е-вестник.

Симеон Сакскобургготски казваше „вЕрвайте ми", а министърът на външните работи Румяна Желева "прецЕня". Българските политици често говорят на ужасен диалект.

Валентин Церовски се превърна в обществена карикатура с провинциалния си говор, докато беше министър. Той не можеше да произнесе правилно дори името на институцията, която оглавяваше - „МинистЬерствУ на рИгиУналнУтУ развитиЙ и благУустройствУтУ".

Като него говореше и бившият конституционен съдия и зам.-шеф на парламента Любен Корнезов - "ИзвинйявЪм сЪ"… Много политици, освен диалектизми, допускат и елементарни грешки в говора си.

Те казват училищА, вместо учИлища, НА предвид, вместо предвид. Това са отделни елементи и думи, но под прожекторите всяка грешка се забелязва и дразни.

Когато един политик се отклонява от езиковите норми, той се превръща в мишена за присмех. Навсякъде по света от политиците се очаква да имат най-престижното езиково поведение.

Ако човек играе социалната роля на политик, без да отговаря на нейните правила и очакванията за тяхното изпълнение, общественото мнение веднага го наказва с присмех, с неодобрение, лепва му прякор и т.н.

Икономическата обстановка в България през последните години е динамична. Хората се преселват от по-малките градове в големите и често се нуждаят от езиково приспособяване.

„Правили сме интервюта с хора, които са дошли от различни краища на България в София." – казва Красимира Алексова."Някои от тях ясно са усетили разликата между собствения си говор и това, което е по-широко разпространено в столицата".

По-чувствителните към езика и към своето лично представяне държат да изчистят от речта си особеностите, които ярко контрастират. В противен случай се чувстват езиково непълноценни. Те усещат, че като кажеш „зилЬенУ" особено в столицата, другите реагират и не звучи особено престижно.

Въпреки обществения императив, някои политици не си дават сметка колко голямо значение има езикът, при това - не само какво казват, а - и как го казват. Затова част от тях все още се нуждаят от специална езикова подготовка.

Хората, които идват от западните краища на България, „екат". Те казват „голЕм", „хлЕб", „бЕл", „нЕма". В официалното общуване това е недопустимо и предизвиква негативни оценки.

Интересното е обаче, че страхът от неправилно екане води до другата крайност – до прояви на свръхстарателност. Например, ако един политик е натрупал първоначалния си езиков опит в Западна България, той знае, че не трябва да ека, защото това не е добра речева стратегия за спечелване на политическа поддръжка. В неговото съзнание това трябва да бъде избегнато на всяка цена. Правилото за т.нар. променливо Я обаче повелява в множествено число пред окончание И променливото Я да премине в Е - бял, бяла, бяло, но бЕли; видян, видяна, видяно, но видЕни. Точно формите с Е като бели, големи, видени и др. се оказват препъникамък за много хора, които иначе имат добро образование и са част от българската интелигенция.

Бяли или бели?

От свръхстарание те произнасят „бЯли", „голЯми", „видЯни". Такива примери езиковедите са открили в речта на Сергей Станишев.

Речта на множество от източните българи, дошли в София, се отличава с редукцията на Е в И без ударение и смекчаването на съгласната пред Е и И – зилЬенУ, дИтЬе.

Това са трудни за преодоляване произносителни норми, които при някои хора остават завинаги. Когато се опитат да се поправят, може да се стигне от престараване до заменяне на И с Е дори на места, на които това не е правилно.

Така "университет" се превръща в „унЕверситет", „директор" – в „дЕректор" и т.н. При хората от Северна България е разпространено т. нар. „ъкане" – глЪвЪтЪ, жИнЪтЪ. Разбира се, това много ясно се чува в София, която е в западната част на езиковото землище.

Ако човек от София отиде във Велико Търново и на опашка за хляб каже: „НЕма 'лЕб", думите му ще избухнат като бомба. По същия начин, когато един североизточен българин дойде тук и каже „ИнЪ бозЪ", почти всеки се обръща.

Какво да кажем за мекането…

„Има обаче едни особености, които престават да бъдат показателни за диалектен или местен произход. Това са т. нар. мекане (ходимЕ, пишемЕ, четемЕ), т. нар. депалатализация (когато меки съгласни се втвърдяват) – вървЪ, спЪ, учителЪ, преподавателЪ, зъболекарЪ. (в случая Я преминава в Ъ.

Някога това беше локална особеност на хората от Западна България, а вече става маркер за устна реч не само сред западните българи, но - и сред източните. Тази особеност важи не само сред хора, които не се реализират професионално чрез езика, но - и сред журналисти, политици, преподаватели, за които езикът е работното средство и би трябвало да спазват книжовната норма.

Подобно на тях и окончанието „-ъх" вместо „-ох" в минало свършено време (четЪх, влязЪх, донесЪх), и произнасянето на члена „-та" в женски род като „-тъ" (есентЪ, песентЪ, радосттЪ) не носи днес информация за месторождението, за образованието, а вече - и за професията му".

Някои политици ясно усещат, че постът им изисква да спазват не само поведенческите норми, а - и езиковите. Те се стараят да изчистват от речта си регионалните особености, които биха ги дискредитирали, защото осъзнават, че общественото мнение има силни регулиращи функции.

Някои се приспособяват, а други - не

„Имаше политици, които бяха наказани с неодобрение заради неправилния си говор, въпреки професионалните качества, които притежават.", казва Алексова и дава пример с Венцеслав Димитров – „Той говореше с множество екания, с премет на ударението и с ясни белези на западните български говори".

Социолингвистиката и психолингвистиката са доказали, че има езиково ригидни и езиково мобилни личности. Зад тези два термина се крие способността на човек да се приспособява към промяната в езиковата обстановка.

Някои хора, въпреки целенасочения си стремеж, не могат да преодолеят своите регионални особености.

По тази причина не само политици, а и други хора, които професионално се реализират чрез езика (писатели, журналисти, преподаватели), се случва да говорят с отклонения от книжовната норма под въздействие на своя източен или западнобългарски произход.

Как да се изчистят диалектизмите от речта?

Единият начин е чрез подражание. Това е напълно механичен принцип, над който човек не се замисля, а подражава на образци, които му се струват престижни (например речта на лидера на партията, на водещ в телевизията). Според езиковедите това е най-разпространеният начин за справяне с диалектните особености сред българските политици, но води до много конфузни ситуации, защото подражателите започват да копират и грешките, без да осъзнават, че това са отклонения от книжовната норма.

По-сигурният начин човек да се научи на правоговор, е да се довери на специалист. „Ако искам да си налепя плочки в банята, ще извикам човек, който може да го направи вместо мен. Ако искам да се застраховам, ще се обърна към специалист в тази област", казва Алексова. Според нея няма нищо унизително в това обществените личности да се консултират с езиковеди. Докато е била британски премиер, Маргарет Тачър почти всекидневно е работила с психо-социолингвисти и фонетици. По техен съвет Тачър дори е понижила гласа си с една октава, за да звучи по-убедително.

На въпроса: Докога ще продължи опростачването на нацията?, проф. Иван Маразов отговаря:

Дотогава, докато не се смени езикът на парламента. Той се пренася на улицата. На езика на парламента говорим и в личните си отношения. Щом тези хора, които са елитът на нацията, си позволяват такъв език, какво остава за другите…"

http://www.bolgari.net/

http://www.trud.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Често съм се питал - учителите преподаващи в райони, където диалектните форми са нещо обикновено, не корегират ли учениците още в началните класове. . .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Би трябвало да ги коригират от началото до края на образованието им.

Аз съм коригирал винаги своите ученици. А - и хората около мен, дори - и колеги в училището, в което съм работил в момента.

Било ми е неудобно да правя забележки на университетски преподаватели, обаче.

Колко от хората, които съм поправял, са си взели поука... Аз това не го зная, ама то си е за тях. Ако са имали банани в ушите си в този момент...

Post scriptum...

На френски се пише: corriger, correction.

Съответно - корЕкция, но - корИгирам.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Че то самите учители говорят с диалектни форми.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Че то самите учители говорят с диалектни форми.

Сигурно говорят, но не е добре за учениците им.

Както каза Историк

Би трябвало да ги коригират от началото до края на образованието им.

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И какъв е проблема, като учителите говорят на местен диалект?

**

Проблемът е, че техните питомци стават смешни като не могат да си кажат името.

Има официален литературен език, който трябва да се използува в публичното пространство.

Сред семейството си могат да говорят не само ползувайки диалектни форми, а и древен марсиански, ако пожелаят.

**

Абе кво да кажа да са живи и здрави двойкаджиите по български език в училище. Щото те пазят българския език чист, и изобщо не се шегувам.

И как точно го пазят?

/Липсата на чуждици не е отговор. Защото те може само чуждици да използуват и пак да имат двойки. Да не давам примери - просто е излишно. Пълно е с тях около нас./

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Диалектните и жаргонните думи са част от богатството на езика, но те трябва да се използват с мярка (както алкохола!) и също така - съобразно мястото и аудиторията (тоест - слушателите, събеседниците).

Писал съм за тези неща в други теми в този раздел, погледнете ги. Може да са някъде по-назад.

КОРИГИРАТ? ето за това говоря... :lac:

Не те разбрах.

Ако мислиш, че греша...

"Правописният речник на българския език" дава като правилни следните думи:

- корЕктен

- корЕктив

- корЕктно

- корЕктност

- корЕктор

- корЕкция

НО

- корИгирам (се)

- корИгиран

- корИгиране

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Проблемът, Стинка, е в правописа и правоговора. Не може държавниците да говорят като селяндури (Б. Б. в частност), не може образовани хора да пишат с правописни грешки (като бившия министър на културата) и изобщо не е задължително правилният български да е фрашкан с чуждици. Да не говорим, че чуждиците сами по себе си хич не са толкоз страшни, ако се ползват на място.

Най-тъпото е, че много често разни полуинтелигенти говорят с чуждици и се получава страшен тюрлюгювеч: "Яс мислим оти дека че трее а се напраи еин монитОринг, за а зееме а а финаУизираме таа сдеУка". Егасимус и нещастникус, си казвам като чуя нещо от тоя сорт. Или прекрасното: "Миии, ъъъ, ний смятъми, чи, ъъъ, ни можи дъ съ принибрьегвът, ъъъ, усновни пъръдигми нъ, ъъъ, пулитиш'скийъ дискурс". Човек, който говори по този начин, не може да е кадърен. Айде, у лево и на село.

Никаква милост за неграмотните.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно това, че човек не говори един език на улицата и друг в къщи, трети в официална среда.

И е много по вредно да се използват думи като екзестенциален, мониторинг, пропонирам, импонирам и прочие отколкото хлеб и бел.

То от прекалено преиграване да се говори "културно" става така, че една реч на политик да кажем нормалните хора не разбират и половината. А ако каже бел хлеб вместо бял хляб всички ще го разберът. Така че, преиграването с езика е много по вредно от диалектите. И трябва да се набляга там.

Примитив? Пролетариат?

**

Не е необходимо да се преиграва с чуждиците. Говоря за думи произнесени с ударение на правилното място.... без диалектизми, които в някой друг край на България звучат напълно непознато. Това е достатъчно за демонстрация на "културен" говор.

...

Не винаги е възможно да се избегнат чуждиците особено, ако става дума за терминология.

Например "екзистенциализъм" с какво би трябвало да се замени, ако става дума за литературното течение?

Никаква милост за неграмотните.

Никаква милост за неграмотните!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хубаво, добре. Може да се говори и почти без чуждици (поне в бита). Но пак трябва да е правилно. Има си книжовен български език и ако човек ще се репчи по телевизията като голям шеф, ще говори на него. И ако ще пише книги и статии, ще пише грамотно.

А че в сума ти професии чуждиците са неизбежни, си е факт. То самата дума "професия" е чуждица като помисли човек. Номерът е да се намери някакво разумно равновесие между употребата и избягването им. Ха сега някой да изброи всички думи с небългарски корен в тези ми няколко изречения и да ги замени с нещо по-добро, ако му е мерак.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Исках да кажа, че точно заради подобни атаки срещу употребяването на диалектите се създава масова нагласа сред хората, че нормалното говорене изисква употребата на "на сумати модерни и неразбираеми думи". И казах за мен лично е много по-страшно и вредно да се злоупотребява с чуждици отколкото с диалекти. Трябва да има и приоритети при борбата с неграмотността и номер едно е НЕ НА ГЛУПАВИ ЧУЖДИЦИ ОСОБЕНО, ЗА КОИТО СИ ИМА И НАШИ ДУМИ.

Да, използват се твърде много чуждици. Проблемът обаче е в това, че много от тези, които ги използват, няма и представа от правописа и значението на тези думи.

Слушал съм университеЦка преподавателка да говори на лекции следното: "ПроблемаТА за..."

Или това: "Проблемът за средновековния град е сложен и комплициран."

Това щеше да е премного смешно, ако не беше премного тъжно.

Това е то - да изядеш и да изпиеш буквите от азбуката... :drink::drinks_cheers::drinks_drunk:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сатинка, баратшето ми, да си опарвиш парвописата ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Кодош си правиш ти, ама снимката така си я подбрал, че човек да не смее една расистка приказка да каже :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак българският не ми е майчин :bigwink: . Така че ми е простено.

Абе, и на мен българският ми е втори език (проговорил съм на френски), ама като говоря на кой да е от двата езика, няма първи, няма втори!

Понякога съм се "хващал", че мисля на френски език. (Първият път се ужасих от това, ама се свиква.).

Аз само да засека във форума нещо срещу циганите тогаз ще видите вие mf_oct__01.gif

Засега ги подминавам такива ама...

Има теми, посветени на твоя етнос. Потърси ги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Моля, все пак, не забравяйте, че темата е посветена на българския език!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Даа... Напомнянето е съвсем на място.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми то с кривоговора на тия политици и българският се оцигани :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никаква милост за неграмотните.

На неграмотните изобщо не им пука за грамотността. Те са болшинство и мнозина от тях са сред политическия и икономическия елит. По-скоро граматиката ще се приспособява към неграмотните и това вече се случва. :laugh:

Впрочем, аз също не се съобразявам стриктно с граматиката, къде от незнание, къде от келешлък, както и с разни други правила...

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А училището възпитава коренно противоположното отношение - съобразяването с някакви правила.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А училището възпитава коренно противоположното отношение - съобразяването с някакви правила.

Не, съвременното училище зорлем отблъсква народа от граматиката и другите правила.

На времето бях успяла някъде към седми клас да овладея граматиката и да пиша без грешки. Сега, покрай усилията ми да помагам на децата ми всичко ми се обърка. Толкова безкрайно сложни и ненужни неща има в учебниците по български език - ужас!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Впрочем, Дорис е права. Всяка правописна реформа се прави от или поне заради недоограмотените.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Чувството за хумор на българските политици

През 2010 година, както и през други години, в публичното пространство бяха изговорени много неща. Толкова много, че някои от тях си заслужава да си ги спомним сега, когато тези дни са далеч зад нас. За смях ли са или не, едно е сигурно - все нещо ще ви накара да се усмихнете или да се понамръщите!

От редовете по-долу ще разберете какво общо има между Вежди Рашидов и Наоми Кембъл; кой е виновен за това, че жените си лягат сами; дали Симеон Дянков ще получи коледни подаръци от европейските министри на финансите; разкриха ли онова тежко престъпление от времето на хан Аспарух; коя страна е вдъхновението на ЕС; къде Бойко Борисов се държи като слон в стъкларски магазин; какво може да накара премиера да чете; кое се топи като пролетен сняг и много, много други.

Януари

Сергей Станишев от парламентарната трибуна: „Искам да разберете и осъзнаете много реално, че не само пръстови отпечатъци, ретина да сканирате на народните представители, това не може да замести духа на сериозните, отговорни парламентарни дебати и ролята на българския парламент"

Сергей Игнатов пред БНТ: "Пълният член е един от фундаментите на българския език."

Икономистът Георги Ганев в коментар за включването на Илиян Михов в правителството: "С неговото появяване в кабинета се добавят още конски сили". БНТ 1 - "Панорама"

Николай Кокинов в коментар за Малкия Маргин: „Образно казано, той хвана гората и се превърна в беглец". БНР - "неделя 150"

Яне Янев: "Бойко Борисов не може да бъде премиер, той е приел образ на нещо средно между Батман и Рамбо и се държи като тартор на икономическа групировка". Бойко Борисов: "Около 1,5 мм дупчица прави, вместо старите операции, където просто като ярета ги режеха по средата, влиза в артериите апаратурата и отива до сърчицето, след байпаса остава 1 мм белег. Сиреч, всеки, който като мен го е страх от инжекции, от рязане, от кръв, това са така наречените безкръвни операции".

Февруари

Бойко Борисов: "Ако Станишев го закарат на детектор на лъжата, ще светне целия, една истина няма да каже".

Бойко Борисов учи чужди езици: „Имам си една кутия в колата. В нея съм си написал на листчета глаголи, думи, изречения на английски и си ги запаметявам и наизустявам". БТВ - "Тази сутрин".

Бойко Борисов в коментар за бюджета и реакциите от ЕС за бюджетния ни дефицит: „Аз съм вече много стрелян заек, за да им позволя да им дам повод нещо мъничко да ни направят". БНТ 1 - "Панорама".

Иван Костов: "Трябва всички да сме наясно, че ако е започнала такава война, /за която говори премиерът/ всички сме в мача, няма трибуни, всички сме долу на терена, всичко става между нас". БТВ

Антон Кутев: „Аз лично смятам, че ако въведем вечерния час и пуснем зли полицаи да бият с палки всеки, който се появи след 20.00 ч., по улиците ще намалее още престъпността". Народно събрание Волен Сидеров по повод обяснението на Надежда Михайлова, че е тренирала таекуондо при Алексей Петров и в подкрепа на тезата си, че са били интимно близки: Петров е специалист по карате, а не по таекуондо. Ясно е, че при карате повече ръцете взимат участие, при таекуондо краката затова, може би, асоциативно е казала таекуондо.

Март

Проф. Пламен Цветков: „Георги Димитров е най-долнопробният предател на България. Не може един град да носи името на личност, която е била лявата подметка на Сталин". БНТ 1 - "Денят започва"

Георги Първанов: Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на Симеон Дянков във финансовото министерство. Пресконференция.

"Напънала се планината и родила мишка". Това коментира червеният депутат Любен Корнезов от парламентарната трибуна за искането за отстраняване на държавния глава Георги Първанов.

Бойко Борисов: Там, където съм аз, е прозрачността, заяви премиерът на журналистически въпрос кога заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат открити за медиите.

"Морални упреци от Волен Сидеров не може да има. Той замеряше стюардеси с кюфтета". Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев по адрес на Волен Сидеров.Волен Сидеров: РЗС разкри истинския си облик. Преди три дни тази оредяваща партийка сложи подписите под мотивите за импийчмънта на президента. Днес РЗС обърна, типично за тях, резбата.

Април

Всеки месец сме като пожарна команда и се опитваме да ги спасяваме. Това каза финансовият министър Симеон Дянков, коментирайки бюджета и непредвидените разходи, които изникват всеки месец.

Премиерът сигурно ще получи Нобелова награда по икономика. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира изявленията на Бойко Борисов, че арестите са антикризисна мярка.

Цецка Цачева се вживява в ролята на „своеобразна цедка" затова кое е от обществен интерес и кое не, заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция.

Проф. Анна-Мария Борисова на първата си пресконференция: "С шегите беше дотук".

"На зла круша - зъл прът, на крива дупка - крив винт." - Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев към управляващите на парламентарния дебат за доклада на временната анкетна комисия за проверка на разходите.

„Когато в ръцете на определен човек си сложил чук и той вижда в главите на всички около себе си пирони, нещата са страшни". Това каза депутатът от „Коалиция за България" Румен Петков.

Стачки? Заповядайте, оправете. Аз ще протестирам от другия тротоар, защото те са си мълчали през всички тези 20 години. Така премиерът Бойко Борисов коментира възможността синдикатите да протестират.

Бойко Борисов: "Ако ги слушаме тези отляво и отдясно, в единия случай ще докарам държавата до банкрут, в другия - ще измрат хората. Гледал съм управлението и на едните, и на другите, така че нека не ми се месят".

Май

Нона Караджова: "Спешно трябва всеки да промени съзнанието си. Всеки ден, когато си мием зъбите, ние да спираме кранчето на водата, защото знаете, че в този ежедневен процес всеки човек изразходва по 10 литра вода, което умножено по 7,5 милиона си представете, колко е..."Удари ни товарният влак. Въпросът е дали можем да се махнем от коловоза, защото вече сме с размазана икономика. - премиерът Бойко Борисов.

Следващата форма на пиратство ще бъде космическото пиратство и трябва отсега да се готвим за това. Соломон Паси в предаването „Сеизмограф" на бТВ.

Кой обича тези, които изпреварват времето? Това попита Ахмед Доган на възпоменателен митинг в Джебел днес.

"Може ли ГЕРБ без ДПС?" - "Това е вариант, който беше преди юли 2009 година, но след юли 2009 година може и без ДПС." - вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Навремето се цитираха Маркс, Енгелс и Ленин, сега се цитира премиерът Борисов" - Това каза Росен Малинов - член на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет.

Ситуацията в България може да бъде сравнена с потъването на Титаник - правителството играе ролята на оркестъра, който свири весела музика, за да може бедните от третата класа да се удавят в добро настроение, докато богатите от първа класа се спасят. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата на Комитета за Югоизточна Европа на Социалистическия Интернационал, която се провежда в Тирана, Албания.

Бойко Борисов: „Ортаците" на Първанов - Станишев и Доган, вчера, подобно на „залп на Аврора", едновременно атакуваха правителството.

Юни

Мартин Димитров: "Българският бюджет е болен и ако сега не му дадем витамини да се оправи, утре ще трябва да има тежко лечение, вероятно антибиотици или дори операция".

Симеон Дянков: "Винаги съм го казвал, твърдо съм решен да бъда шампион по реформи в това правителство и така ще си остане".

"От булевардите, които съм направил в София, нито един не ми е мръднал". Бойко Борисов след откриването на реконструирания участък от Южната дъга от Околовръстното шосе на София.

"Сега си имам Цветанов, не е нужно да идвам аз с багера", коментира премиерът Бойко Борисов на въпроса дали ще има трудности при отчуждаването на имотите.

"Искам да му честитя рождения ден, макар че той е толкова голям, че понякога ме засенчва" - италианският премиер Силвио Берлускони към българския си колега Бойко Борисов.

Вежди Рашидов: Както Никос Казандзакис е казал "За да си лягат жените сами, виновни са мъжете". Марио Николов: "Делото срещу мен е само един от „малките камъни", по които вътрешният министър Цветан Цветанов ще стигне до президентския пост".

„Здравеопазването в България е много отворена система и е най-достъпното от целия ЕС" Д-р Нели Нешева - директор на НЗОК.

Юли

„НДСВ ще бъде феникс и ще възкръсне. Важно е фениксът да има крила". Бившият министър на спорта Васил Иванов - Лучано в предаването на Георги Коритаров „Свободна зона" по ТВ+.

„Ако в света остане поне един пушач, нека той да пуши български цигари" Заместник-председателят на ДПС Алиосман Имамов в предаването „Неделя 150" на БНР.

Калин Георгиев: "Сигурността е скъпа услуга и обществото трябва да направи избора какво МВР иска. Дали ще бъде министерство от Третия свят, въоръжено с камили, юрти и "Калашници" или модерно ведомство, осигурено с пълно оборудване - мобилен интернет, камери и други технически устройства, които подпомагат борбата с корупцията. Това е избор вече".

Бойко Борисов: "Приемайте с чувство за хумор изказванията, че България е полицейска държава".

Симеон Дянков: "Всичките европейски страни са в криза и едва ли ще получа подаръци за рождения си ден от другите финансови министри, с които ще се срещна в Брюксел".

Вежди Рашидов: "Всеки има право в България да прави каквото си иска. И аз протестирам, че Наоми Кембъл не ми е секретарка".

"Сега е Бойковото лято и хората са на курорт. Като дойде Бойковата зима, хората ще са на ски". Премиерът Бойко Борисов за критиките на лидера на БСП Сергей Станишев, че ни очаква "Бойкова зима".

Румен Петков: „Всичко започва от днес. Онова тежко престъпление от времето на хан Аспарух беше разкрито в операция „Хановете". Катастрофа е да арестуваш 27 човека и да пуснеш 20".Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: "Не разбрах това обяснение на министъра /вътрешния министър Цветан Цветанов/, при което, ако се види някакъв силует на проститутка, трябва да се влезе рязко. Какво - за да се завари проститутката при изпълнение на служебните задължения ли?"

Август

Шимон Перес: "Малките народи винаги събуждат апетита на големите. Стига сме били малки. Нека да бъдем големи, защото големината не е функция на площта на страната или на броя на хората, а на отделните личности".

Томислав Дончев: "Точката на замръзване е прескочена при еврофондовете".

Земеделският министър Мирослав Найденов за хлебопроизводителите, които според него поддържат спекулативно високи цени на хляба: „Ние не можем да хванем всички, но който хванем, дупе да му е яко".

Валентин Николов: "Високите температури влияят върху политическите субекти с по-лабилна политическа психика".

"България е вдъхновение за бъдещето" - това приветствие към страната ни написа еврокомисарят по външна политика баронеса Катрин Аштън в книгата за гости на българския павилион на ЕКСПО'2010 в Шанхай.

Септември

Вежди Рашидов: Мисля, че за първи път трябва да се научим да уважаваме себе си, а не да викаме българския Майкъл Джексън. Аз мечтая един ден американците да кажат - това е американския Пешо.

Премиерът Бойко Борисов за лидера на БСП Сергей Станишев: "Бил казал, че сме "мрънкащо правителство" - явно пак са му казали да се прави на мъж".

Земеделският министър Мирослав Найденов за храните в детските градини: „Ако имате дете, вижте какво яде в детската градина. Едни намазани филии с незнам-какво-си и отгоре поръсени с още по-незнам-какво-си".

Бойко Борисов към депутатите от БСП в парламента: „Аз помолих да ми покажат тоалетната, а вие се измъкнахте цялата група, пиехте кафе и пушихте цигари".

Бойко Борисов към депутата Емилия Масларова в парламента: "Кажи, Масларова - нещо дъвчеш и ми обясняваш, не те разбирам, дъвчеш дъвката и не те разбирам, не мога да чуя какво казваш...".

Бойко Борисов: "И в най-лошите си сънища не сте мислили, че ще дойда аз". Пред строителите на автомагистрала "Люлин" при пътен възел „Даскалово".

Нали не очакваш от мен да кажа, че е политически титан. Така Божидар Димитров отговори на въпроса на Росен Петров по бТВ, дали смята Мартин Димитров за политически лилипут.

Соломон Паси: "Единствено за ролкови кънки и за държава не се иска лиценз за управление".

Яне Янев: "Бойко Борисов се държи спрямо висшето образование като слон в стъкларски магазин. Той се държи точно като Винету по отношение на науката и образованието".

Октомври

Режисьорът Андрей Кулев пред КРОСС: "Представям си държавния бюджет като едно небе изпълнено с летящи килимчета - банкноти. Отгоре и мощно върху пачки столевки са се разположили Военното министерство, Вътрешното министерство, по надолу върху петдесетолевки са останалите държавни ведомства, а най-отдолу, почти докосвайки земята, върху една скромна, смачкана двулевка, /внимавайки да не стъпват върху лицето на Паисий Хилендарски / са се сгъчкали хората на науката, образованието и изкуствата..."

Петър Димитров към Трайков за АЕЦ „Белене": "Продължавате салтоморталетата".

"Не знам какво му става. Говори срещу премиера. Той е изперкал вече". Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев за финансовия министър Симеон Дянков.

"Знам юристи, които са за разстрел. Има и сред адвокатите такива." Волен Сидеров пред Дарик радио.

Петър Курумбашев: - Защо умря октоподът Паул? - Защото го накарали да прогнозира пенсионната реформа на Бойко Борисов.Аню Ангелов: „Аз не съм тенджера под налягане и давам възможност да къкри продължително време".

Румен Овчаров: "През последната година и три месеца министър Дянков и премиерът правят всичко възможно, за да удушат българската икономика".

Не възнамерявам да чета, освен ако не ме задължите със закон. Премиерът Бойко Борисов, коментира четенето на вестници и списания в предаването на Нова телевизия "На 4 очи".

Ноември

"У нас сексуалните отношения винаги са се приемали и като "политически" - „Кой кого"" - сексологът д-р Румен Бостанджиев.

По отношение на здравната реформа Бойко Борисов казва: Там правителството пипа с „бели гумени стерилни ръкавици", за да може тя да се случи така, както трябва и да не пострадат хората.

Сергей Станишев: "Ако АБВ се превърне в политически проект, никой в БСП не може да си прави илюзии, че може да циркулира напред-назад".

Репортер: Вие виждате ли се като държавен глава номер 1? Бойко Борисов: Някога като остарея, може би. Репортер: Какво значи това? Бойко Борисов: Значи, че се чувствам млад, това значи.

Бойко Борисов: „Когато минаваме покрай незаконните постройки, всички цъкаме с език и викаме няма държава. Но когато упражняваме закона, то е толкова сълзлива работа - децата, бабата, майката, умряхме, край"

Декември

Сергей Станишев: "Българите започват да си дават сметка за реалните резултати от управлението на ГЕРБ и по тази причина доверието към тях се топи като пролетен сняг".

Яне Янев: „Няма да се учудя, ако до края на седмицата или в началото на другата видя Бойко Борисов да облече бяла престилка и да се затича към „Пирогов" със скалпела, за да прави сложни хирургични операции"

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира поведението на сините си колеги в парламента: "Синята коалиция е в разкрачено положение".

Георди Кадиев: „Бойко Борисов се изживява като кмет на София, а Йорданка Фандъкова като негов аватар. Време е вече всеки да си влезе в ролята".

„Предпочитам женските ласки, отколкото мъжките ласки", призна пред "Станция Нова" министър-председателят Бойко Борисов.

Вицове от Станишев:

1) "По стечение на обстоятелствата в ада попаднали лидерите на няколко държави. Те започнали да искат да се обаждат вкъщи, но Св. Петър им казал, че ще струва много и ще им съдере кожите. Пръв не издържал Путин и звъннал в Русия да провери цените на газа, сметката му била 100 милиона рубли. После Обама се обадил да види дали здравната реформа е минала през конгреса и платил 4 милиона долара. Меркел звъннала да види какво става с еврозоната и това й струвало 4 милиона евро. Накрая Борисов решил да види какво става с магистрала "Люлин" и Спортната зала и му поискали само 50 лева. Останалите започнали да недоволстват, а Св. Петър им казал, че откакто ГЕРБ управлява България, страната се е превърнала в ад и това се води вътрешен разговор".

2) "Едно дете счупило една ваза. Баба му го питала: „Кажи кой я счупи?" Детето притиснато в ъгъла накрая казало:" Е кой, кой: Сергей Станишев".

http://society.actualno.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...