Отиди на
Форум "Наука"

ЮНЕСКО избра 13 нови защитени обекта


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Комитетът за наследството на Органиацията на ООН за наука, култура и образование на срещата си в Квебек, Канада, вписа 13 нови обекта.

Новите обекти са: предислямският археоложки обект Ал Хижр в Саудитска Арабия, планинските възвишения Морн на о-в Мавриций, арменски манастири в северната част на Иран и къщи, построени от пръст, във Фуцзян в Китай.

Към тях се добавят архипелагът Сокотра, Йемен, разпрострял се на 250 км в северозападната част на Индийския залив, близо до Аденския залив.

Архипелага се състои от четири острова и четири малки скални островчета, на които има изключително разнообразие на растения и животни с висок процент на ендемизъм - 37% от 825-те виреещи там растения, 90% от влечугите и 95% от земните охлюви не се срещат никъде другаде по света, съобщава actualno.com.

Вторият забележителен обект е храмът Преах Вихеар, Камбоджа. Сградите, съставляващи това светилище, посветено на Шива, са издигнати през първата половина на XI, но историята му датира от IX. Век.

Храмът, който е разположен близо до тайландската граница, е запазен изцяло, заради отдалечеността си от големите центрове.

Сюртсей е вулканичен остров, намиращ се на 32 км южно от исландското крайбрежие. Той се е появил след вулканични изригвания между 1963 и 1967 г.

Островът е уникална естествена лаборатория за научния свят. Сред останалите нови обекти, защитени от ЮНЕСКО, е и националният парк Санциншан в Китай.

Паркът, разположен в централната провинция Цзянси, е забележителен с изключителната красота на пейзажа си, включващ 48 остри скални върха и 89 гранитни колони.

В списъка на "новите" фигурират още историческият център Камагуей, Куба, едно от първите села, основани от испанците в Куба след "откриването на Новия свят", защитеният град Сан Мигел и светилището на Исус от Назарет в Атотонилно, Мексикои др.

Подробна информация за всички нови обекти в списъка на ЮНЕСКО може да видите на официалния сайт на английски език тук.

А снимки на обектите може да разгледате тук

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...