Отиди на
Форум "Наука"

219 години от Падането на Бастилията


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Днес Франция празнува Националния си празник, 219 години от Падането на Бастилията, ден на независимост за свободната нация. Крепостта "Бастилия" била построена през 1382 година като укрепление на подстъпите към столицата, но скоро се превърнала в затвор за политически затворници. За много поколения французи крепостта е била символ на всевластието на краля и абсолютната монархия в страната. Съществуването й продължава малко повече от 400 години и през нея са преминали Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше, Волтер и други популярни личности.

Решението на краля да разпусне образуваното на 9 юли 1789 година Учредително събрание и да свали държавния контрольор на финансите реформатора Жак Никер и недоволството на населението довело до щурма над Бастилията. Той продължил около четири часа като началникът на гарнизона, наброяващ над 100 души, бил разкъсан, а крепостта - разрушена. Крал Луи XVI отменил решенията си, довели до падането на затвора. Народът ликувал от победата и легендата гласи, че на развалините на Бастилията се появил надпис - "Тук танцуват".

Това сложило началото на Френската революция, довела и до премахването на монархията. На 21 януари 1793 крал Луи XVI е екзекутиран като враг на Революцията в Париж.

Сега на мястото на Бастилията е голям транспортен кръг с Колона на Бастилията в центъра. От тук обикновено започват ежегодните празненства.

Традиционният ритуал на празнуване на Деня на превземането на Бастилията започва рано сутринта с военен парад, наблюдава милиони французи и туристи. През 2000 година за първи път във военния парад на Елисейските полета взеха участие военни от осем страни на Европа. Президентът на Франция приема парада и прави традиционно обръщение към нацията по случай деня на превземането на Бастилията.

В цялата страна се провеждат балове, карнавали, приеми.

http://news.ibox.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Казват, че гарнизонът на Бастилията всъщност не оказал никаква съпротива и то по заповед на своя комендант - същият чиято глава няколко часа по-късно глозгали парижките песове. Той, завалията, смятал, че се е споразумял с водачите на въстаналия народ и бил готов да изпълни всички техни искания. Неизвестно откъде обаче гръмнала пушка и ранила един от въстаниците. Така се стигнало до "щурма" на неотбраняваната от никого Бастилия.

По-интересно е обаче какво намерили вътре "храбрите" бойци на революцията. В Бастилията по онова време имало точно 5 (петима) затворници. Единият от тях бил болен от напреднала форма на сифилис и това бил начинът да го изолират, за да не сее зараза, а друг от затворниците пък бил с тежки психически отклонения и по никакъв начин не желаел да напуска Бастилията, въпреки настояването на "освободилите го". Третият пък бил осъден за изнасилване и убийство.

За сравнение - две години по-късно, когато Робеспиер и неговите приятелчета се развихрили с пълна сила в Париж, в Бастилията вече били затворени над ...........5 000 (пет хиляди) души, при нечовешки условия, умиращи от болести, глад и жажда.

Свобода и братство по европейски, какво да правиш!

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Картината е много хубава, Емилия. Във всеки случай е твърдо известно, че по време на щурма има само една единствена жертва - комендантът на крепостта. На този фон "пушилките" на картината са необясними.

Фактът, че една от най-големите европейски държави, смятана за "еталон" в много отношения, празнува деня на превземането на Бастилията като свой национален празник, е показателен сам по себе и няма нужда от коментар. Историята на Франция е достатъчно богата на героични и велики събития, но е избран именно срамния случай с превземането на Бастилията. Естествено времето на привилегийте по рождение, както и на некадърните крале и царе вече е било отминало и именно тук Френската революция е изиграла своята голяма роля в Европа - тя просто маркира началото на нови (но все пак не толкова) политически отношения в обществото.

Но какво общо има тук с простотията с Бастилията?! Защо този уродлив символ?! За това става дума.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Така е, падането на Бастилията е твърде много, да не кажем изцяло легендаризирано. Всъщност това е един празен стар затвор, който крайните революционери превърщат в символ на "ужасната тирания". Франция отдавна е направила опит да тръгне по пътя на еволюцията, къде успяла, къде не, но радикалното крило на революционерите хич не го устройва това.

Времената на т.нар. "Терор" наистина надминават всяко въображения от предходния период, който е твърде шумно и неоснователно упрекван в тирания. Тирания, в която на всеки площад са разигравани порно-сценки с кукли с герои краля и кралицата ......

При Робеспиер не само затворът е пълен, но и ешафодите работят с пълна пара, на конвейр и на поточна линия, режейки десетки глави всеки ден, по признак, който явно е известен само на Максимилиан Робеспиер и на Пол Пот в по-късно време.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип няма кой знае какво значение превземането на един склад, каквото по онова време е представлявала Бастилията.

Въпросът е, че това са години на силно социално, политическо, културно, ако щете, напрежение. Участниците в събитията са си давали сметка ( ако не в началото, то в един по-късен етап със сигурност ), че се случва нещо необикновено. Наистина, имаме преди френската английска революция, също обезглавяване на монарха, но някак си за английската революция се създава впечатление, че е недовършена, полувинчата. Докато французите искат на направят нещо ново. И търсят подходящите символи, които да го изразят. Какъв по-подходящ такъв от "превземането" на затвор и веднага асоциациите затвор-свобода.

Сега, от това, че Франция празнува този ден като национален празник може да направим някакви предположения как последната мисли себе си и за себе си в исторически аспект. За мен лично тези събития не са донесли нищо добро както на франсетата, така и на Европа. Друг въпрос е те дали мислят така.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Типично по френски - щом трябва символ, ще го измислим, макар и фалшив... Революцията е съборила стария строй и е разчистила пътя за съвременната национална държава и в този смисъл е белязала 19 и 20 век, но за съжаление твърде грубо. Аз не бих отдал голямата заслуга на революционерите за съзиданието след революционните събития, заслугата за това е на Директорията но най-вече на Наполеон Бонапарт.

Английската революция се справя много по-умно, то е очевдино, че англичаните владеят изкуството на здравия разум и баланса много повече, от французите...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...