Отиди на
Форум "Наука"

Славянската област, на която е управител Свети Методий


Recommended Posts

  • Потребител

Може би забелязвате, че се интересувам много от живота и делото на Светите братя Кирил и Методий. Вероятно този въпрос, който ще задам е бил дискутиран, но ми се иска да го задам. Бях провокиран за това, поради следния повод. Днес в уикипедия четох за Методий статията и се натъкнах на следния факт:

Знае се, че от 843 г. е бил управител на византийска славянска област недалеч от Солун, населена със славяни от българската група, т.н. "Склавиний" или "Славиний". Допуска се това да е била "Стримонската" архонтия северно от Солун или някоя съседна на нея. Изворите посочнат тежненията му за укрепване на християнството сред славяните в тези земи.

Та затова искам да задам следния въпрос: има ли данни, които да дават информация къде точно се е намирала областта, където е бил управител славянският просветител? Публикувам темата, защото този въпрос ми е интересен и ще се радвам да чуя мнения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ресавски, все пак някакви предположения. Според мен областта е някъде малко на север, за да се изгради нещо като буфер пред Солун. Но бих искал да попитам нещо, а именно - защо има такава неяснота около тази област?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото разположението или името й не са приоритет на житиеписеца. Той е отбелязал факта, че на Методий е възложено управлението на такава област не за да презентира неговата кариера и подробности от нея, а за да покаже предопределение свише - така се случило по Божия промисъл, защото Бог искал Методий да опознае славяните и потепенно да ги обикне с оглед на предстоящото му дело около славянската азбука и книжовност. Всъщност точно така си е и написано в житието.

Да се установи коя е тази архонтия е невъзможно. Търсим я на Балканите, тъй като тук славянското население е много повече и в много по-голяма гъстота, отколкото в Мала Азия (не че нещо пречи архонтията да е била и в Мала Азия, естествено). Извод: значи архонтията е на Балканите (както виждаш, това е само предположение, но след като е направено веднъж, започва да се споменава като доказан факт, макар че това е погрешно). А къде по-точно? Ами, понеже братята са от Солун - търсим наоколо и така се стига до предположението за Стримон (не че нещо пречи архонтията да е била примерно в Пелопонес). Извод: Методий трябва да е управлявал Стримонската архонтия (дори "Стримонската тема"). Това също е предположение, което е направено на базата на друго предположение (че архонтията е на Балканите). Много скоро след формулирането му и то започва да се лансира като доказан факт (за по-кратко, иначе трябват дълги обяснения като това, което правя в момента). И когато човек незапознат с подробностите на изворите и с хода на изследванията вземе да чете, той, разбира се, остава напълно убеден, че Методий е управлявал точно Стримонската област, а не някоя друга и е готов люто да спори с всеки, който изказва някакво съмнение относно това.

В този смисъл навикът ти да задаваш въпроси е безценен, макар че наистина в "Бойна слава" минаваше за човека-питанка. Задаването на въпрос е не само проява на любопитство. Това е първият знак за съмнение, а съмнението е мислене.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Книгата на П.Юхас е много интересна, вярно е и Невен се беше страшно ентусиазирал покрай нея. Но ентусиазмът взе да се изпарява, когато - за да се приеме тезата на Юхас - се наложи да приемем, че Сирмиум не е бил под властта на Борис, а на Светополк.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Книгата на П.Юхас е много интересна, вярно е и Невен се беше страшно ентусиазирал покрай нея. Но ентусиазмът взе да се изпарява, когато - за да се приеме тезата на Юхас - се наложи да приемем, че Сирмиум не е бил под властта на Борис, а на Светополк.

Ами ,човека просто си е националист ,смята ,че Сирмиум не е паднал през 1018год. ,а още през 900год. Освен това ,книгата му е образец ,как една паднала от небето държава се опитва да прояви претенции към друга държава -щом Сирмиум е унгарски от 10век. ,то и ВОЕВОДИНА ,трябва да е унгарска от просто по просто....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...

Книгата на П.Юхас си е много вярна. Човекът ви дава ясна фактология, с извори. Великоморавия тръгва от Българска Морава, образно казано, а не от Чехия и Словакия. Историята на Великоморавия, така като ни я поднасят до сега е ясен пример за едни фалшив исторически мит, превърнал се в държавнотворческо начало за чехите. За словаците не говоря, защото те нямат средновековна д-ва.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Хипотезата на Юхас си има своите слаби места и това е безспорно.Но пък влива свежа кръв при проучване делото на Кирил и методий.Между другото ако не се лъжа след книгата на Юхас чехите на бърза ръка намериха Велеград когото бяха търсили преди това с векове.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...