Отиди на
Форум "Наука"

Днес е Преображение Господне


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Православната църква отбелязва днес Преображение Господне. Преображение Господне се чества от първите векове на християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

Според легендата, на този ден Иисус Христос доказва пред трима от учениците си - Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Апостолите не вярвали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания, защото според тях това било несъвместимо с величието и славата му. Христос им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и възкресението си. За да засили вярата на учениците си, той решил да покаже на трима от апостолите истинския си божествен произход. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Иисус разговарял с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия за предстоящите си страдания и смърт в Иерусалим. Историята разказва, че тогава в един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте." Това събитие трябвало да предпази апостолите от съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им в неговата Божествена природа.

Според българския народен календар, на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът. Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Според вярванията, на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече.

юдеите старателно изучавали пророчествата на Исус Христос, но превратно тълкували техния смисъл, като мислели, че Месията ще ги освободи от робството на чужденците, ще ги възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не - за земно царство, за вечни блага, а не - за светски изгоди.

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...