Отиди на
Форум "Наука"

Какво да правим при гръмотевична буря?


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Всяка година в началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога - и човешки жертви. В тази връзка, министерството на извънредните ситуации апелира за повишено внимание при възникване на гръмотевични бури и дава практически съвети:

Какво да правим, ако ни настигне буря?

  • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
  • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Дръжте се на разстояние от съседа си.
  • Ако сте на велосипед, слезте от него.
  • Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.
  • Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
  • Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
  • Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
  • По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.
  • Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.
  • За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
  • При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е особено смешно предупреждение поради факта, че ако си на открито вярно, че като си клекнал шанса да те тресне е по-малък - НО ТРЕСНЕ ли те - е тогаз нищо не може да те спаси. Пък ако ще те треска, ще си те тресне ако ще до самия гръмоотвод да е! А това за вкъщи е вече трагично предупреждение - че туй означава, че министерството се съмнява в мрежата от гръмоотводи - аз дори вече и ПС не спирам поради фактът, че съм на кабел под земята.

И така предупреждават все едно хората за първи път ще преживеят някакви супер страшни гръмотевични бури....

Вярно че не е добре да стърчиш на полето или да гушкаш дървото (или като брат ми да си ловиш с телескопа под гръмотевиците ) ама шансът принципно е малък и ако късмета ти е да те улучи ....не дай боже!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
И така предупреждават все едно хората за първи път ще преживеят някакви супер страшни гръмотевични бури....

Всъщност,това може и да се окаже така в близко време.Климата се променя драстично,макар все още да не го усещаме толкова силно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...