Отиди на
Форум "Наука"

Интернет като извор на знание


Recommended Posts

  • Администратор

Здравейте,

искам с тази тема да обърна внимание на цялата пръсната информация, която ние използваме, за да обогатим знанията си...от интернет.

Ще дам един пример.

Потърсете в google.com информация за думата "сладолед"

Ще излязат няколко източника, от където може да научите за него.

Уикипедия е на първо място...нищо не може да намерите и прочетете там...продълавате да търсите...интересен линк в първата страница на Google се вижда следния адрес: www.сладолед.com/ - където има някаква история на сладоледа...

В момента има един друг сайт плъзнал в интернет пространството..., който се дава като източник за "Историята на сладоледа" - http://www.exooo.com/viewtopic1.php?t=2033

Забележете, че в тези отделни сайтове информацията е различна...

Ще дам друг линк - http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=10959

Това е кратка историческа справка за "Сладкарски изделия с лед"

Информацията от трите източника е различна..., как да разберем, коя информация е вярната и погледнат проблема от стрната на простия потребител влязъл да намери информация, за даден проблем или от просто любопитство, то как да се разграничи информацията и как да се разбере, кое е вярно и кое не...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами той проблема не е в интернет, а въобще в разпространението на информацията. Преди 1989г. се казваше: "Вярно е, щом във вестника го пише". Но днес изразът е друг: "На вестника е вярна само датата, макар че и тя понякога е сгрешена". Наскоро сложих в новините за средн. история връзка към статията на Стандарт за разкопките при Акве Калиде-Термополис (дн. Банево). Там пишеше някакви фантасмагории за град на хан Тервел.

Тъй че с информацията в интернет има проблем, но с това, което е в медиите е още по-голям. Не по-малък е проблемът и с това, което се публикува като книги. Мина времето на цензурата, която отличаваше класово-идейното годно от негодно, което можеше дасе публикува. Демокрацията и пазарната икономика дават избор, но и това е нож с две остриета.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Повечето новини по вестниците и по телевизиите вече съм прочел в Интернет. Прочел съм и коментарите на много потребители под тях. Повечето новини закъсняват с по 2-7 дни... Но за тези, които не ползват интернет, това са новините "от последния час"!

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да, но тук става въпрос не за новините..., защо тук интернет се показва като най-добрия и бърз (live) източник..., а за информацията, която човек може да получи, като източник на знание.

За това мен ме възмути толкова този проблем, защото за един прост сладолед човек може да намери съвсем различна информация една от друга..., а коя е вярната - е въпроса и как може да се доверим на това, което е в интернет...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами това е проблем на демокрацията и пазарната икономика - свободната воля и избора. При социализма е друго - има една истина и верността и се доказва в Белене. :head_hurts_kr:

Интернет дава много информация, но качеството на подбор си зависи от самия потребител. Нещо като огромен магазин - стока много, ама една е маркова и качествена, а другата - менте. Въпрос на личен подбор. Пък информацията като всяка стока си има + и -. Както стоката може да е с по-ниска цена, но и с по-лошо качество, така и информацията се основава на различна методика.

В зависимост от методиката може да има няколко верни отговора: напр. кога се появява сладоледа: 1. Когато някой неизвестен първобитен хапнал замразен плод 2. Когато някой си е охладил млечния крем 3. Появата на сметановия сладолед .... А и въобще какво е сладолед - аз признавам само сметановия, ама има и млечен, а има и разни плодово-водно-ледени творения, които също може да минат за сладолед (сладък лед). Тъй че колкото е повече информацията, толкова е по-добре.

Но интернет има важно предимство - бързо, лесно и удобно търсене на информация. Може да има прекрасна книга за сладоледа, тя да си лежи в библиотеката в Оксфорд и ... никога да не можете да стигнете до нея. Тъй че ако имате идеалната книга - четете от нея. Но ... обикновено я нямате и тогава интернет ще ви свърши идеална работа. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Сбора от всичката тази разпръсната информация и правилния анализ може да доведе до една що-годе добра представа за това,което човек търси в нета.Понякога това е много трудно,понякога може и да не е възможно,но в повечето случаи става.Просто интернет е една сравнително нова среда и начин на комуникация,която ще има още десетки(дано и стотици) години,докато се развие достатъчно и да добие съвършен вид и функционалност.

Според мен(колкото и фантастично да ви звучи това) този ефект може да се постигне с един(или повече) AI ,които нон-стоп да поддържат информацията постъпваща и изтичаща от нет-а

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...