Отиди на
Форум "Наука"

Сталин срещу Троцки


Recommended Posts

  • Модератор История

С влошаване здравословното състояние на болшевишкия вожд Ленин през 1922 г. на преден план излиза въпроса за неговия наследник като ръководител на съветската държава.На пръв поглед такъв въпрос не би трявало да съществува:безспорен номер 2 в съветката държава е Лев Троцки.Световноизвестен революционер с впечатляващо CV,ръководил болшевикия преврат в Петроград,командвал победоносната РККА в Гражданската война,с огромен брой лични привърженици/най-вече в армията/,неповторим оратор и изключителен майстор на словото.Всъщност спокойно може да се каже че до 1922 г. съветската държава е управлявана от равнопоставения тандем Ленин - Троцки.И въпреки това само за една -две години легендарния Троцки е изместен от ръководния пост в държаната от един невзрачен грузинец Джугашвили със странно прозвище Сталин.Сталин въобще не издържа сравнение с Троцки:

- обикновен второстепенен провинциален революционер с недовършено средно образование

- поне до 1920 г. никой извън Русия не е чувал за Джугашвили

- приноса на Сталин в т.нар.Октомврийска революция и последалата Гражданска война трудно може да се определи по друг начин освен като нищожен

- поне до 1925 г. Сталин няма никакви лични привърженици и е лишен от всякаква харизма на лидер.За някакви негови позиции в армията е просто невъзможно да се говори.Всички го определят като "невзрачен партиен бюрократ"и дори "посредствена личност".

- Сталин никога не е бил добър оратор и лично не е написал една книга през живота си

- високия едва 169 сантиметра Сталин говори руски със силен грузински акцент и е с абсолютно невзрачен външен вид,не блести с особена интелигентонст.

И въпреки всичко това Джугашвили успява да отстрани харизматичния вожд Троцки от управлението на държавата.Незрачния бюрократ изгражда най-страховитата диктатура в историята на човечеството.Каква е тайната на неговия успех?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първончаланата му невзрачност приспива бдителността. Той не парадира и никога не го прави, дори и когато има пълната власт. Системата се спуква да го хвали, но той винаги остава в сянка, ходи скромно облечен, не изпада в пищни демонстрации на власт (като изключим кремълските и тези на дачата му запои, но май той ги е правел за да проверява хората си в свободна обстановка). Нему са поверени организационни функции в началото - не особено претижен, но пък държи контактите и връзките. Силата му е в тайната организация, в пълната му безкомпромисност и коварство и в тоталния контрол върху силовата структура. Той умело я изгражда така, че да е над всичко в държавата и да е подчинена единствено и само нему.

Второто е чувството му за държавност. Въпреки негативните си качества, той е политик и държавник по призвание. Той чувства държавата и настоява тя да представлява единна система, в противовес със много от неориентираните и разпуснати в пълното си всевластие негови съратници, щедро ползващи се от благата на изграждащата се номенклатура.

Другото е невероятното му коварство и жестокост. Той и неговите силови органи не се спират пред нищо за да постигнат целите си.

Освен това, той има конспиративен опит още отпреди революцията, организира обирането на Тбилиската банка, което е крупно престъпление, което днешните холивудкси екшъни засенчват, но и днес не се среща често.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Поне за мен Троцки е допуснал абсолютно детинска грешка като е пренебрегнал изпитаното правило: "Власт не се дава а се взима".Бронщайн е чакал след смъртта на Ленин някой да му поднесе властта на тепсия и в крайна сметка е получил пикел в главата някъде в Мексико.При неговото влияние в армията да не я използва в борбата за власт срещу Сталин и компания е наивност граничеща с идиотизъм.И всичко това от човек непрекъснато пледиращ за "военен комунизъм" и "перманентна революция".Необяснимо.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато Ленин умира, през 1924 г., СССР е вече по пътя на НЕП-а, има частна собственост върху средствата за производство. В този момент реториката за военен комунизъм и перманентна революция не върви и затова Троцки мълчи и не е активен. Към тази промяна ВКПб е подтикната от тоталния колапс (което е естествено) на военния комунизъм. Оказва се, че за да функционира икономикаата, винаги й трябва "глътка капитализъм" :dance: , повече или по-малко.

Времето му е било свършило, след всичко, преживяно от Русия тя завива по друг път, от който всъщност никога няма да се върне, дори и след като Сталин я превърща от полупазарна икономика в централизирана бюрократична империя. Нито една държава не може вечно да търпи троцкизма, той е годен само да събаря стари режими с революционни реторики, но не и да гради нещо ново.

Всъщност конфликтът на Сталин с Троцки е конфликт на държавническото начало /разбира се, в рамките на комунистическата идеология/ с революционното доктринерство. В света няма държава, устроена по троцкистки, и това не е случайно.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ресавски:- поне до 1925 г. Сталин няма никакви лични привърженици и е лишен от всякаква харизма на лидер.За някакви негови позиции в армията е просто невъзможно да се говори.Всички го определят като "невзрачен партиен бюрократ"и дори "посредствена личност".

Това, разбира се, не е вярно. Именно благодарение на своите лични привърженици Сталин измества Троцки след смъртта на Ленин. Много съвременници, сравнявайки Сталин и Троцки, посочват един важен детайл:

- Сталин е умеел да предразполага своите съратници, да се държи свойски, дружески, да постига личен контакт и лично приятелство. Кръгът от основните си съюзници в борбата за власт в СССР Сталин успява да изгради още преди смъртта на Ленин, дори преди 1922 г. Сталин много добре знае, че предстои борба за власт и се готви за нея. Нещо повече - на подсъзнателно равнище Сталин неистово мрази и Ленин и най-близкия му съратник Троцки и подготвя почвата за своята разправа с този дует.

- Нищо подобно не се наблюдава при Троцки - точно обратното. Троцки не може да осъществи личен контакт, да завърже елементарно приятелство. Популярността на Троцки се дължи на военните успехи, постигнати в кърваво време на кървава цена. Но когато трябва да се предразполагат политически съратници и съюзници, Троцки е абсолютно негоден. Дори и с най-близките си приятели той продължава да се държи надменно, с ясното съзнание за собствената си изключителност и превъзходство. Това отблъсква партийните кадри и ги кара да си задават въпроса: Какво ще стане с мен (с нас), когато този човек, имащ безспорен авторитет сред масата партийни членове, оглави страната?

Тогава изборът логично пада върху Сталин.

- Има и още нещо - кървавите престъпления по време на Гражданската война не могат да останат без последствия и съвсем логично такива последствия има както за Троцки, така и за Тухачевски и останалата плеяда "победоносни военначалници". Всички те, със съвсем малки изключения, са ликвидирани от Сталин. Защо?

Някои обясняват това с параноичния страх на Сталин и желанието му на всяка цена да се задържи на власт. Може и да има нещо вярно, но това не е всичко.

Сталин, както и партийните функционери, които той издига и покровителства, са свидетели на ужасите и кървавите престъпления по време на Гражданската война. Повечето от тях обаче не са директно замесени в тях. Както и самият Сталин, те едновремено се страхуват и ненавиждат Троцки и неговите касапи, но не само защото са конкуренти за властта.

Тук има и личен момент - има свидетелства, че Сталин и компания така и не приемат докрай извършеното по време на кървавата касапница (Гражданската война) и подсъзнателно за себе си влизат в ролята на "въздаващи справедливост" и то по отношение на лица, чиито живот, поне за тях, няма стойност. Който има представа от основите на науката "психология" знае за какво говоря. Да не забравяме и средата, в която израства Сталин. Това безспорно оказва влияние.

От този момент нататък Троцки и неговите приятелчета са били обречени. Пред Сталин те не са имали никакъв шанс.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В това има логика. Наистина Троцки и неговата линия нанасят такъв удар върху народа в началните години на революцията, че това няма как да не се загърби, макар и никога да не се признава публично.

Зад личностни качества обаче се крие и друго. Сталин, макар и по комунистически, застъпва една по-държавноукрепваща политика, превръща постепенно СССР в бюрократична империя. Троцки с неговите постоянни революции е на границата на това, което Пол Пот направи в Камбоджа и определено няма как да бъде търпян дълго от всички, в т.ч. от по-голямата част от ВКПб. Макар и единствена партия, в нея има три крила - ултраляво, средно и по-дясно или либерално, застъпващо се за НЕП и пр. Сталин е по средата, а това винаги се приема. Не, че той е питал някого, де. А му се опъна някой, а замина на кино....

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Хърс Сталин няма лични привърженици - тоест хора които да са пленени от неговата личност,от неговите идеи и т.н.Има хора издигнати от него /наричани от Троцки бюрократи/ които знаят че ако Сталин падне от власт и те си отиват.И го подкрепят безприкословно.Тухачевски бил ликвидиран от Сталин за престъплнеия извършени по време на Гражданската война - по голяма глупост не бях чувал.Първо Сталин добре знае че без тези подвизи на "червените казаци" войната нямаше да бъде спечелена.Второ сам Сталин върши подобни неща край Царицин през 1919 г. и никога не се е възмущавал особено много от т.нар революционен терор.Трето като е почнал да наказва престъпниците от Гражданската защо подминава Ворошилов и Будьони да речем.

П.П. Дай някави доказателства за твръдението ти за Тухачевски и Ко.Стана ми страшно интересно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сталин като комисар по националностите в първото правителство на Ленин върши малко известни днес неща. Той "разпределя" пролетарските райони на Русия като ги "придава" като отделни анклави на селскостопанските. Целта е да се засили ролята на плролетариата и да се осигурят условия за "диктатурата на пролетарията", както е според теорията. Прави гто и по-късно, след 1922, когато вече има и СССР. Тогава именно определя и днешното т.нар. "Приднестровие" -по-добре в индустриално отношение, да се даде на Молдова, чисто земеделска страна. Прави го и с Нагорни Карабах. А в централните губернии на Русия направо ги разиграва на воля. Някои от тях свикват, но други водят днес до проблеми. Неизбежно.

Сталин има собствени книги - още като младеж с псевдоним стихосбирка, по-късно не я е ценил обаче. Заниманията и влеченията с изкуство обаче подсказват наличието на въображение. И генериране на нови идеи - оттам и пътят на идеолозите. Сталин - поет, Хитлер-художник. Химлер - археолог, Берия - полиглот и заложби за литературна критика. Това извън политическата им същност. Но обединяващо ги в психологически план. И те и други като тях престъпници от най-висок ранг заживяват в свой измислен свят. Считан за реалност (не съвсем безоснователно на външен вид).

Не бива да се забравя, че Сталин е все пак човек с мировъзрения от Първата световна война. Също като Чърчил, Хитлер и много още други. Затова той иска да бъде като най-добрите от тогава, от Първата световна война. А най-добрите тогава са немците. И той го е знаел и запомнил. През следващата, Втората война той възстановява освен другото още и престижа на Руската империя. В подсъзнанието му са младежките му спомени от Първата. Така е и с Чърчил и с Хитлер. Затова (по Щеменко) когато Мехлис му иска помощ за Крим, Сталин отговаря гневно "...нямам Хинденбурговци, нямам Лудендорфовци...оправяйте се сами...", така говори, вместо да каже по -приемливото "...нямам Суворовци, нямам Кутузовци..." И не само по тези изтървани Сталинови фрази, записани от Щеменко, но и въобще с по-широк анализ личи как той търси най-добрите, (немците) да се сравни с тях и да ги разбие, да ги надмине. Така както Маркс и Енгелс - и те германци (особено Енгелс, който все се хвали - ...ние ,германците...), но ето че един руснак - Ленин трябва да се намеси за да се коригира марксизмът, да стане малкс-ленинизъм и така вече да се приложи на практика. Това е също прочит между редовете на Сталинското поведение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Възможен е такъв прочит между редовете, наистина. А това, че не е бил лишен от въображение е повече от ясно - и то какво! Но така или иначе си остава комунистически лидер и половината от деянията му са излишно твърди и мащабно-брутални.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Израснал като Лев Бронщайн (род. 7.11.1879 г.), Троцки напуска еврейството и приема марксизма. За него се отнася прочутото изречение на един московски равин относно руските антисемитски настроения: „Троцки правят революцията, а Бронщайнови ще трябва да платят за това." Като военен организатор на преврата през 1917 г. срещу легалното руско правителство (Октомврийската революция) и като „най-голям интелектуален талант сред болшевиките", Троцки въвежда системата на концентрационните лагери в Европа. Критиците на убийствения му терор са наречени от Троцки с презрение „лукави кречетала". На 26.06.1918 г. той предлага на Съвета на народните комисари план и мерки за издирване и залавяне на всички „паразитни елементи" и задължителното им натоварване с „неприятни и трудни работни задачи". С това Троцки полага основата на системата на ГУЛаг (Главно Управление на лагерите), която лагерна система при диктатурата на Сталин след 1928 г. бива изградена до чудовищни размери. Троцки нарежда - по аналога на английските концентрационни лагери за бурите в ЮАР, изградени през 1901 г. - жените и децата на рекрутираните насилствено за Червената армия офицери да се заловят като превантивни пленници в концентрационни лагери, за да не дезертират мъжете им.

След смъртта на Ленин той е конкурент на Сталин за властта в СССР. През 1927 г. е отстранен от ЦК на ВКП(б). През 1929 г. е изгонен от СССР. Престоява по няколко години в Турция, Франция и Норвегия, докато през 1936 г. се заселва в Мексико. Там живее известно време в домовете на художниците Диего Ривера и Фрида Кало. Сталин нарежда убийството на Троцки, като на отклонил се от „правилния курс" противник. През 1939 г. Троцки се премества в собствен дом, където оцелява по чудо в атентат, организиран на 24 май от марксисткия художник Давид Сикейрос. На 20 август 1940 г. е смъртно ранен в дома си от съветския агент Рамон Меркадер. На 21 август 1940 г. умира и е погребан в двора на дома си в Мексико сити.

---

Между 1936 и 1937 г. арестите на контрареволюционерите се увеличили десетократно. Постижение, граничещо с лудост. Заповедите на Сталин се изпълнявали от т. нар. "Тройка" - пътуващ съд, който прочитал обвинението, а понякога - стотици обвинения на ден, и надзиравал екзекуцията. Сталин лично подписал екзекуцията на почти 400 списъка с имена. По време на терора 700 000 души били осъдени на смърт. Сталин убил по-голямата част от тези, които взели участие в революцията.

Вниманието му се насочило към негов съюзник от ранния му политически живот, Николай Букарин. След като изживял унижението на публичния процес, той си признал, че е заговорничил заедно с Троцки. В зората на 15 март 1938 г. старият приятел и съюзник на Сталин бил изведен от килията и - разстрелян. Никой не бил в безопасност. Желанието на Сталин да убива се пренасочва към Кремъл. Дори и да си в семейния албум, съдбата ти не била сигурна. Първата му цел били роднините от първия му брак. Не се знаело кога ще дойде краят на терора.

Нямало определена дата, но до средата на 1938 г. Сталин убил почти всички членове на централния комитет от 1934 г., повечето от своите генерали и индустриалци, така че всичко в страната било застинало. Тези, които не бил убил, гниели по лагерите. Почти бил привършил.

Дошло време да обвини някого. Ежов бил идеалният човек. Живеел като вампир, през нощта, постоянно пиел, никой не знаел къде е и все още убивал хора като луд. Сталин се обърнал веднага срещу него, както - и срещу верния, стабилен и много по-интелигентен грузинец, Лаврентий Берия. Ежов и Берия били арестувани и убити на 4 февруари 1940 г. Терорът бил почти към своя край.

През същата година един от хората на Сталин най-сетне успява да проследи Троцки в Мексико и го убва с ледена висулка по главата. Сталин казва: "Няма нищо по-сладко на света от това да отмъстиш на враг, да го видиш екзекутиран и да отидеш да спиш спокоен".

През 1940 той вижда осъществена мечтата си – Русия е превърната в голяма европейска сила. Унищожил е вътрешните си врагове и вярва, че е неутрализирал всякаква заплаха от нацистка Германия, подписвайки пакт за ненападение с Хитлер.

---

В началото на 20-те години и особено - след смъртта на Владимир Ленин, в ръководството на страната започва ожесточена борба за власт. Йосиф Сталин, макар и лишен от ораторския талант на основния си конкурент Троцки, се възползва от възможността за кадрови контрол, давана му от поста му на генерален секретар на ЦК на ВКП(б). Успява ловко да компрометира Троцки, да го прогони от СССР и, в крайна сметка, установява режим на еднолична власт.

Към средата на 20-те години на века започва провеждането на "Нова икономическа политика" (НЭП). Тя включва допускането на значителни либерално-пазарни елементи в икономиката. С помощта ѝ бързо е преодоляна разрухата след Първата световна и Гражданската война в Русия. НЕП-ът се оказва нецелесъобразен за болшевишките стремежи за централизация и усилване на държавната власт. В съзвучие с тези цели са мащабно осъществените от Сталин индустриализация и колективизация, което води до масов глад в страната през 1932-33 година.

Индустриализацията има за цел достигането на нивото на икономическо развитие в страните-лидери на капиталистическия свят. Според Сталин и теорията му за "Социализъм в една отделно взета страна" това се налага заради вражеското обкръжение на СССР, което изисква създаването на мощна икономика и армия. Огромните средства, вложени в индустриализацията, дават големи резултати, но заявените в петилетните планове върхови постижения не са постигнати. Въпреки това, се заявява, че постигнатите резултати са епохални. Стига се до недостиг от ресурси за целите на селското стопанство, вече силно пострадало от насилствената колективизация и преразпределението на хранителни продукти за изхпанване на градовете и износ.

Комунистическата партия напълно подчинява държавните структури. В страната е създадена тоталитарна, строго централизирана и военизирана обществена система, целта на която е бърза модернизация на страната и поддръжка на революционното движение в други страни. За тази цел през 1919 г. в Москва Ленин създава Комунистическия интернационал. Всяко социално надигане по света се разглежда като част от цялостна система на революционизиране на масите по света.

Масовите репресии, особено след 1934 г., засягат всички слоеве на обществото. Техни жерти стават непманите, кулаците, свързаните с бялото движение, интелигенцията, много обикновенни работници... Особен удар понася т.нар. "ленинска гвардия" - групата стари болшевики, осъщестила революцията, почти напълно унищожена от Сталин. Безпрецедентни мащаби придобива принудителния труд в системата на ГУЛАГ.

Наложената от Сталин политика на бърза индустриализация в СССР довежда до недостиг на хранителни продукти. Тогава диктаторът нарежда да започне политика на ускорена колективизация и на експроприация на земеделска продукция от големите земевладелци в Украйна. През 1932 г. съветските власти реквизират семена, зърно, брашно, зеленчуци и добитък, обричайки селяните на глад. Провеждана с подкрепата на войски, тя довежда до масов глад през 1932-1933 г. Най-малко 10 млн. украинци измират, или това прави по 25 000 души дневно. Огромни части на страната опустяват, а украинската нация намалява с почти 25%. Част от оцелелите, набедени за едри земевладелци, или са разстреляни, или са пратени в Сибир на доживотно заточение. В Украйна започва масов канибализъм, достигайки до уродливи форми родители да изяждат децата си. Психолози години по-късно обясниха появилия се феномен "Чекатило" с "холодомора".

Някои историци смятат, че съветското ръководство и лично Сталин съзнателно са предизвикали глада в Украйна, за да потиснат стремежа на страната към независимост. Те посочват, че в историята на Украйна през миналия век има още два периода - 1921-1923 и 1946-1947 г., през които населението също е умирало, макар и не в такива размери, от глад, предизвикан от лошата реколта.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Берия разбира се не е убит 1940 г./ предполагам че става въпрос за техническа грешка/.Трудно мога да приема че Берия е бил по -интелигентен от Ежов.Двамата са били един и същ тип хора.Плюсът на Берия е че добре е съзнавал какво става рано или късно с всички сътрудници на Сталин /най вече примерът с Ежов/.И е направил логичния избор- по добре той отколкото аз.Но подценява факта че никой в Москва не иска друг грузинец /клониран Сталин или дори нещо по лошо / да поеме властта след Джугашвили.Просто на всички им е писнало от енигматични кавказци и предпочитат добродушния лесно предвидим мужик Никита Сергеевич Хрушчов.И набързо Берия се оказва сам срещу всички.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Историк: Вниманието му се насочило към негов съюзник от ранния му политически живот, Николай Букарин.

Аз пък мислех, че човекът се е казвал БуХарин, а не БуКарин. Разбира се, на английски език изписването може да има и своите особености и човек да го прочете като "Букарин".

Предполагам, че от същия "достоверен" англоезичен източник произхожда и следният бисер:

Дошло време да обвини някого. Ежов бил идеалният човек. Живеел като вампир, през нощта, постоянно пиел, никой не знаел къде е и все още убивал хора като луд. Сталин се обърнал веднага срещу него, както - и срещу верния, стабилен и много по-интелигентен грузинец, Лаврентий Берия. Ежов и Берия били арестувани и убити на 4 февруари 1940 г. Терорът бил почти към своя край.

За сведение: Лаврентий Берия е екзекутиран през 1953 г., вече след смъртта на Сталин, който няма нищо общо с това.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

За неуспеха на Троцки в борбата му за власт роля изиграват не само личните качества на двамата основни опоненти Сталин и Троцки (тук Сталин безспорно превъзхожда своя противник), но и почти ”случайни” събития.

В самото начало на 1923 г. вождът на пролетарската революция Владимир Ленин извършва една необмислена и дори глуповата постъпка, която впоследствие струва много скъпо на Троцки.

На заседание на болшевишкото правителство, без връзка с обсъжданите въпроси, Ленин публично, пред всички, взема празна бланка (специална хартия с воден знак), на която са били записвани колективните решения на правителството, подписва я и я подава на Троцки!!! При което му казва: ”Заповядайте, др. Троцки. Уверен съм, че каквото Вие решите, това е най-доброто за революцията! Вашият гений и Вашите заслуги са ненадминати. Вярвам Ви повече отколкото вярвам на самия себе си. Мога да Ви дам още стотици и хиляди подобни бланки с моя подпис!”

М-даааа. Как мислите реагират на това Сталин и останалите ”народни” комисари? Хвърлят се да целуват краката на Троцки и да го възхваляват?! Нищо подобно – омразата към Троцки и увереността, че ТОЗИ човек трябва да бъде непременно елиминиран укрепват повече от всякога и приемат необратим характер! Никой не е във възторг от перспективата кръволок като Троцки да определя живота и смъртта му.

Троцки окончателно изпада в изолация в правителството и средния ешелон на болшевишката партия, контролиран от Сталин.

Когато няколко месеца по-късно Ленин получава първия си инсулт, колегите на Троцки дори спират да го канят на заседанията на правителството!!! А когато Ленин умира, е тогава вече....., тогава знаете какво става с товарищ Троцки.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Хърс твърдиш че Троцки е станал жертва на собстевния си характер?възможно е.Но за това е Сталин е притежавал далеч повече лични качества от Бронщайн не си прав.Троцки е организирал две революции и е спечелил една гражданска война не го забравяй.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сталин с богато въображение? Как беше- има човек, има проблем...Мисъл на поет :doh: Човека с въображението е Троцки и това слабоста му- живее в измислен свят и лошо го приземяват. Сталин е организатор, бюрократ. Всяка революция завършва така яхната от нагаждачи като Сталин, Берия и Каганович( и той с голямо въображение :bigwink: )

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сталин е твърде голяма фигура, за да е лишен от въображение. Отрицателния знак и големите личности не си противоречат никак.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами Сталин е класическия случай на проспериращ интригант. Както у нас Фердинанд преборва Стамболов и ни докарва две национални катастрофи. Разбира се Сталин е един от редките случаи на успял интригант, който е довел страната до погрес в дадена насока - СССР си връща доста от загубените по Брест-Литовския мир територии, а освен това си създава сфера на влияние над половин Европа.

Иначе прогресът е по класическа интригантска формула - той е незабележим, безкруполен, привидно услижлив и готов да се захване с всяка непрестижна дейност.

Навзрачността го предпазва от атаки на потенциалната конкуренция.

Безкруполността му позволява да нанесе удар в подходящия момент срещу подходящия човек. Тя е най-важната, защото му позволява да постави собствения си интерес над всичко.

Привидната услужливост му помага да получава предложения за различни задачи. Съчетано с невзрачността често тези задачи му позволяват да спечели влияние, което някой друг се е надявал да присвои за негова сметка.

Готовността му да се захване с всяка работа му е позволявала да се добере до ключови позии, които към даден момент не са се харесвали на никой.

Троцки е друг тип. Той прави революцията и мисли как тя ще се развие. Въпросът за наследяването на Ленин остава някак на втори палн, а за Сталин е на първи. За революцията може да е по-важно създаването на Червената армия, но за това кой ще е диктатора една чистка сред армията има много по-голямо значение.

Самият Сталин е наследен също от далеч не най-забележителната фигура от своето обкръжение - Никита Хрусчов. Невзрачното селячне ловко катурва дори страховития Берия.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Отстраняването на Берия е друга тема - след смъртта на Сталин в Москва никой не иска и да чуе за нов кавказец / дори по страшен от Сталин/.Страхът от Берия и съвсем пресния спомен за Сталин изграждат несломима коалиция срещу Берия.А и идеите на Берия са били плашещи - по сериозна автономия на отделните републики,уреждане статута на Германия и т.н.Кой знае утре какво ще измисли?Докато Никита Сергеевич никой с нищо не може да изненада.Хрушчов действително е мека Мария в сравнение със Сталин и Берия - отстранява не по - малко решително противнците си от политическата сцена / Молотов,Маленков,Жуков/ но и косъм не пада от главите им.Напротив даже запазват сериозна част от привилегиите си.Самия Хрушчов след е отстранен от власт от младите вълци начело с Брежнев си води съвсем сносен живот като "пенсионер от централно значение".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ресавски: Докато Никита Сергеевич никой с нищо не може да изненада.Хрушчов действително е мека Мария в сравнение със Сталин и Берия

Мисля, че това не е вярно. Подобно съждение представлява явна рефлексия на някои безсмислени перестроечни клишета. Кой е бил Хрушчов по времето на Сталин?

Един от многото подмазвачи и нагаждачи, готови по всяко време да лижат подметките на "големия вожд".

Когато казвам "да лижат подметките" имам предвид не в преносния, а съвсем в буквалния смисъл на този израз. В средите на съветското ръководство Хрушчов е бил известен с прякора "Плясуня" (танцьорчето). Често по време на високопоставените партийни запои Хрушчов е развличал своя господар подобно на клоун, изигравайки някой казачок, смешна сценка или разказвайки вулгарен виц. Оттам и прякора. Още по-гротесктно е било интелектуалното ниво на "плясуня" - почти всички съвременници посочват невероятната му тъпотия (бивш говедар, преквалифицирал се като шлосер!) и въпреки това този човек съумява да застане начело на империята?!

Това е същият човек, който удря с обувка по трибуната в Общото събрание на ООН.

Човекът, който при срещата си с президента Айзенхауер, ни в клин ни в ръкав, заявява, че неговите внуци (на Айзенхауер!) ще живеят при комунизма.

Същият този човек подарява Крим на Украйна (ей тъй!) и възстановява квазидържавите на такива миролюбци като чеченците, ингушите, кабардинците и др. създавайки сигурни предпоставки за днешните най-кървави конфликти на постсъветското пространство.

Същото това човече, "плясуня" довежда страната си до война с Китай, но това е бял кахър.

Този нещастник поставя човечеството на границата на неговото физическо унищожение по време на известната "Карибска криза", когато неадекватните му действия заплашват да предизвикат ядрена катастрофа!!!

Да продължавам ли повече за Хрушчов - Плясуня или няма смисъл?

Имаме ли право от дистанцията на времето да смятаме Плясуня за "мека Мария" в сравнение със Сталин или Берия? Категорично не. Ако не ме лъже паметта, именно действията Хрушчов като първи секретар на Украинската компартия през 1938 г. - 1939 г., че и по-късно, са свързани с най-кървавите и безсмислени репресии там. Парадоксално, но вълната от разстрели и съдебен произвол в Украйна намалява именно след личната намеса на Берия в края на 30-те години.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

При Хрушчов има ли чистки подобни на тези от 30-те години на Сталин?Хрушчов екзекутира ли своите противници посягащи към властта му?Та дори и Жуков който май подготвя военен преврат срещу него.Даже и не го разжалва като маршал.А как постъпва Сталин в подобни случаи?Провежда ли Хрушчов мероприятия като колективизацията или депортацията на кавказките народи довели до милиони жертви?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хрушчов не може да се сравни със Сталин по репресии и това не са никакви перестрочени клишета. Хрушчовото управление е най-"демократично" от всички, без това на Горбачов. По негово време става разстрела на демонстрацията в Челябинск, но това май е всичко. Хрушчов е участник в сталиновите репресии, но когато взима властта, идва проучутото хрушчово "затопляне" ("оттепель").

Що се отнася до Троцки, той има повече престъпления от Сталин, но са извършени по друг начин.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хрусчов е проспериращ интригант, но не е чак толкова добър управник на СССР. Да, с него идва края на големите репресии, но Сталин вече е подлязал изправените революционни глави. Вярно е, че до Горбачов е единствения съветски ръководител приживе сдал властта ... но на доста от другите кончината е при доста съмнителни обстоятелства. Докато Сталин прекарва последните си години в страх, че някой ще го измести, Хрусчов се погрижва за себе си и си кара спокойно старините.

Тъй или иначе и при него и при Брежнев проблемите с Карибската криза, Суецкия канал, Чехословакия и Полша изправят света на ръба на нова световна война.

Сталин заварва една Русия, която цял 19в. се кани да се промени и когато промяната започва с Октомврийската революция някак им е трудно да се спрат. Троцки е част от революционния вихър, докато Сталин връща държавния порядък.

Но и стабилизацията на Русия при Иван Грозни и Петър І не минава никак леко и безкръвно, а напротив. Но те са хора от друг тип. А в случая интересното е, че дребен интригант като др. Коба успява да направи от една държава в хаос еднато от двете световни сили.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, и Хрушчов не се опазва, Брежнев го сваля направо с преврат вътрешен! Но го оставя в пенсия да си живее... Каква цивилизованост:)))

Не е дребен интригант Коба, хич не е. Коварен политик е, и то с мащабна визия. Но твърде скован от комунизЪма:)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Коварен политик е Сталин и то от източен тип.Въобще не се трябва да се забравя че той е грузинец - потаен,пресметлив,лукав,жесток,отмъстителен.И при това хиперамбициозен.Личността на "Стопанина" си остава енигма и за най-близкото му обкръжение.Всъщност има ли някой който да може да каже че му е личен приятел?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Хрушчов екзекутира ли своите противници....?

Интересен въпрос, Ресавски. Предлагам ти да го зададеш на децата и внуците на Имре Наги. Вероятно ще получиш съответния отговор.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...