Отиди на
Форум "Наука"

Що е то нутригеномика?


tonev

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Във Варна ще има център по нутригеномика.

Науката за влиянието на храненето върху гените има все по-голямо значение за профилактиката на различни заболявания.

Варненският Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" ще изгради център по нутригеномика. Това съобщи ректорът на учебното заведение проф. Д-р Анелия Клисарова. Центърът, към който ще функционира и специализирана лаборатория ще изследва влиянието на храненето върху гените и предразположеността към развитие на социално-значимите болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и неоплазми. "Нутригеномиката е едно от новите направления в науката за хранене, с важно значение за здравословното хранене, уточни Клисарова. Тя е резултат на три основни фактора, които доведоха до нови познания за това как хранителните съставки (нутриентите) действат на молекулно ниво".

Стойността на проекта за изграждане на алабораторията е 750 000 лв. "Вниманието на научните среди към значението на храненето за състоянието на гените бе привлечено от няколко международни проекта, каза още Анелия Клисарова. Натрупват се и все повече доказателства за това, че микро и макронутриентите са важни за метаболитната обмяна".

В четвъртък във ваканционния комплекс "Слънчев ден" край Варна ще се състои и първата конфереция по нутригеномика с международно участие. Лекции ще изнесат световно известни учени, между които Президентът на Световната Асоциация по нутригеномика проф. Симополус от САЩ. Създаден е и интернет сайт на центъра - www.nutrigenomics-bg.com, където всеки може да получи повече информация за науката нутригеномика и за предстоящата конференция.

vbaneri2(4, '', ''); Предишна статия

Следваща статия

В Римските терми утре е ден на отворени врати разделителна линия

Димо Гяуров ще радва варненци с "16 добри неща" vbaneri2(3, '', ''); Дискусия Възходящ ред Добавяне на коментар 6 коментара 0.gifот sampaja Анонимен, Неутрално 31 януари, 18:53 6 Обиден или неуместен коментар? Чудя се как ще отслабва средностатистическата позакръглена българка, след като доходите й стигат едва, за да преживява с филия и маргари.Ами нали ако все пак се реши на диета, оставя цялата си челяд гладна.

0.gifот do Nr 4 Анонимен, Неутрално 18 октомври 2007, 16:49 5 Обиден или неуместен коментар? Вярно че сумата е достатъчна за един годишен бюджет, но тази лаборатория тепърва ще се открива, т.е. изгради, а нужната апаратура, както можеш да си представиш не е евтина....

0.gifот Nikolay (UK) Анонимен, Неутрално 16 октомври 2007, 18:27 4 Обиден или неуместен коментар? Хубаво, макар, че какъв център могът да открият с 375.000 евро не ми е ясно. Тук в Англия това е годишният бюджет на една малка изследователска група по молекулярна биология. Дори и заплатите в България да са по-ниски, това пак не решава проблема защото има скъпа техника и консумативи, които трябва да се внесат. Според мен добра идея, но нищо повече.

0.gifот Toi e w Sofia Анонимен, Неутрално 16 октомври 2007, 08:11 3 Обиден или неуместен коментар? Такъв център по мутригеномика има, но той се намира в София , по точно в парламента. face-devil-grin.gifface-glasses.gifface-monkey.gifface-devil-grin.gifface-glasses.gifface-monkey.gif

0.gifот интересно... Анонимен, Неутрално 15 октомври 2007, 21:05 2 Обиден или неуместен коментар? а дали има център и по мутригеномика...

0.gifот Radost Анонимен, Весело 15 октомври 2007, 20:03 1 Обиден или неуместен коментар? Варна е най удобният град за живеене в България.Радвам се че новостите никнат като гъби.Създаването на работни места е приоритет на варненци. face-smile-big.gifface-smile-big.gif

Уникална за страната лаборатория по нутригеномика ще заработи до началото на следващата година във варненския Медицински университет.Това заяви пред радио Варна доц. д-р Диана Иванова - ръководител на катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика.

Нутригеномиката е ново направление в науката за храненето, изследващо как храната влияе върху гените ни и каква е генетичната ни предразположеност за развитие на социално значимите заболявания: диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Целта е новият център да стане база за профилактика на тези заболявания.

Днес и утре край Варна се провежда първата в България конфереция по нутригеномика с международно участие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...