Отиди на
Форум "Наука"

Салтово-маяцката култура


Recommended Posts

  • Модератор История

Салтова маяцка култура е една голяма загадка.Касае се за уседнало население със сравнително високо ниво на материална култура.Възникнала и съществувала по долното течение на Дон в периода 8 - 10 век тя е обект на на немалко спекулации.Налице са поне три основни теории за съществуването и:

1.Хазарска теория - поддържа се най-вече от учени в Украйна / налице е "хазарска мода"/.Твърди се че става въпрос за култура създадена от чисто хазарския елит на иначе мултиетническия Хазарски каганат.Това запълва една голяма празнота в хазарската мода - липсата на археологически следи от хазарите.Проблема е ясен - според писмените извори центъра на хазарската държава би трябвало да е доста по на изток някъде по долното течение на Волга.

2.Аланска теория - касае се за аланския елемент в Хазарския каганат ползващ широка степен на автономия.Основанието е най-вече близостта на културата с тази на древните алани.

3.Българо - аланска теория - касае за т.нар."черни българи" - потомци на Батбаяновите българи смесени с аланско население.

Дали салтова-маяцката култура е идентична с "Черна България"?Чакам вашите мнения.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Възникнала и съществувала по долното течение на Дон в периода 8 - 10 век тя е обект на на немалко спекулации.

Ами това е доста динамичен период, да не говорим, че не е и чак толкова кратък. В него се поместват държавиците останали от разпада на Велика България, после една част от тях са били подчинени от хазарите, после в района се шляят печенеги и накрая има една засилила се Киевска Рус.

Да речем, че е много по-омешано, отколкото изглежда в трите или станалите вече 4 теории.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Точно това е проблема Галахад - дали тази култура която е доста по-различна от останалите части на Хазарския каганат е излъчила съответната политическа формация.И как се е казвала тя?

Link to comment
Share on other sites

Салто-маяцката к-ра е българо-аланска по произход. тясното съжителство на българи и алани, използването на едни и същи рунически писмена, говори че са говорили и сходни езици и са били родственици. Иначе те са емигранти от Кавказ, бягащи от арабското нашествие!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Един страничен въпрос. Съкровището на Кубер, а и това на Наг-Сен-Миклош имат ли някаква пра-връзка със салто-маяцката /в контекста на българо-аланска/ връзка??

http://www.euro2001.net/issues/1_1998/1BR98F5.htm

http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/depar...20-%20Zarko.pdf

http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0001301

Link to comment
Share on other sites

Съкровището от Врап е много силно да го наречем че е било на Кубер.

Но то си е прабългарско както и Наги-Сцент-Миклошкото. Прави впечатление че в Н.С.Миклош имаме голям набор от златни съдове изработени в "сасанидски стил" и показващи ясни централноазиатски връзки, изобилстват изобряженията на грифони в типичния скито-сибирски "зверин" стил.

А подобни съдове в сасанидски стил са откривани и в Кавказ и сред аварските находки от Унгария.

Във Врап имаме само катарами и обковки от колани, в които пак неизменно присъства грифона, което не е случайно!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Опа имаме и четвърта теория.Някакви аргументи Рицарю?

Aми , излязоха от печат книгите на Чавдар Бонев за "Праславянските племена " , прочети ги и тогава можем да прокоментираме ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители
Говорим за сериозни аргументи, не за фантасмагории, че славяните били траки. Това са бузимия. Ти за археология чувал ли си.

Ти какво си мислиш ,че траките /дако-гети , беси и т.н./ като са бягали са си взели фабриките нататък ли ??? Това да не ти е 41-ва чичко Сталин да евакуира всичко зад Урал ???

Доцент Ч.Бонев на 600стр. се опитва да осмисли колосален археологически материал ,а ти си тръгнал да ме питаш за топлата вода .Е ,чувал съм ,за архелогия , и???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи според теб излиза, че археологически доказателства може да няма, но пък иначе си 100% сигурен, че траките са отпътували нанякъде. Че това откъде го разбра тогава, да не би да сте пили по едно с някой тракийски жрец. Твойта работа прилича на максимата на Новакович "Немам доказе, али твърдим"

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
  • Потребител

" Полиэтничное население Хазарии имело различия в погребальной обрядности. Катакомбный обряд в большей степени свойственен аланскому населению, черепа в этих погребениях относятся к европеоидам долихокранам-аланам. Ямные погребения относятся к европеоидам-брахикранам с незначительной примесью монголоидности. Как упоминалось выше, их считают прабулгарскими (булгарскими) или, возможно, хазарскими. Подобные черепа найдены в археологических раскопках на территориях Волжской Булгарии и Дунайской Болгарии, а также в степях Крыма. На всех территориях Салтово-маяцкой культуры находят также мезокранные черепа, что указывает тем самым на взаимную ассимиляцию культур[11]. Остаётся дискуссионным вопрос этнической принадлежности носителей кремационного обряда погребения, а также выделение собственно хазарских погребений. "

" Найденные в археологических раскопках редкие символы и амулеты дают возможность примерно определить мифологию и верования населения салтово-маяцкого археологического пласта. Такие шаги были сделаны С. А. Плетнёвой. Она провела исследования с металлическими амулетами[18][19], граффити, а также с тамгообразными символическими знаками. В этом же направлении вела свои изыскания В. Е. Флерова[20][21]: также керамические клейма, амулеты и талисманы. С. А. Плетнёва высказала мнение[22], что в связи с изучением источников, относящихся к верованиям населения этой культуры, таким как краткие письменные и археологические, показывают отражение основных религиозных взглядов жителей лесостепных и степных районов Подонья и, следовательно, народов всего Хазарского каганата. Отмечается синкретизм, присущий кочевникам, в котором древнейшие формы религий (Тотемизм, культ предков, нагуализм, промысловые и аграрные культы, шаманизм) переплетены с более поздними. Несмотря на отсутствие прямых подтверждений в письменных источниках, по косвенным признакам специалисты предполагают, что наряду с ранее указанными культами мог быть культ верховного божества, Тенгри-хана[22][23], а также культ вождей, составляющий оппозицию вышеперечисленным более древним культам. Ни о каком синкретизме ни с исламом, ни с иудаизмом или христианством даже не ставится вопрос, так как ни одна из вышеуказанных религий не повлияла на религиозно-мифологическую систему верований в Хазарском каганате[23][24]. "

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чудничко! Конгломерат, което е естествено, но единствените реални следи май са погребенията. Амулети и пр. - за да се правят изводи на тях трябва да има достатъчно много  и ясно датирани. А предположението за Тенгри-хан - интересно по какви косвени признаци се извлича?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2.07.2016 г. at 11:45, КГ125 said:

А предположението за Тенгри-хан - интересно по какви косвени признаци се извлича?

Може би точно по амулетите. Съгласна съм, че за да се твърди нещо трябва да се разполага с достатъчно количество за сравнение.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...