Отиди на
Форум "Наука"

Пак за войнишкото въстание


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Пускам го, за да обърна внимание на това колко много митология има в историята на България, особено в новата. Ето например истината за "избиването на влака с болни и цивилни" - последните се оказват въстаници, стрелящи срещу дошлите да ги разоръжат 15 (петнадесет) юнкери. Учудващо е колко законосъобразно и (sic!) разумно е действала властта - винаги са пращани парламентьори, в повечето от случаите въстаниците са убедени да се предадат, в много от тях решаваща роля изиграват офицери военноиинвалиди. Единият от офицерите дори е останал заложник в един от влаковете, като гарант, че предният влак няма да пострада.

Разоръжените "въстаници" масово са изпращани по домовете им, като чисто и просто на гара Захарна фабрика е събирано оръжието.

Особено впечатление прави, че част от ранените са возени в болниците с колите на министъра на войната и на вътрешните работи!!!

И друго - част от прословутите школници, водени от майор Морфов, се сражават със сръбски войски, опитващи се да влязат на територията на България през Бигла и с това не допускат сърби да влязат на българска територия в този изключително уязвим момент и място.

" Още в зори отговорните столични офицери вече са свършили куп работа. Към 9 ч. става ясно, че три влака с бунтари наближават София, като пътниците им са наелектризирани от Райко Даскалов с думите, че трябва да нахлуят в София и да я опожарят така, че ”камък да не остане от тоя Содом и Гомор”. Както и да помогнат на прииждащите отзад бунтовни части, разбира се. За възпирането на влака е наредено същият да бъде спрян на гара Горна баня, а за всеки случай между позициите на юнкерите и гара Захарна фабрика се поставят 2 вагона, пълни с камъни. Влакът спира обаче само за кратко в Горна баня, след което без да е обезоръжен се отправя за гара Захарна фабрика. На гара Горна баня пристига втори влак, също пълен с бунтари. В това време патрул от 1-ва юнкерска рота, начело с поручик Юрданов в състав около 15 души е изпратен да пресрещне движещия се към Захарна фабрика влак. Към 9, 15 ч. влакът се задава откъм завоя от Коньовица.

---------------

: ....Поручик Юрданов дава знак влакът да спре, но въпреки, че ходът е намален, тренът спира чак немного преди двата вагона, пълни с камъни. Локомотивът се оказва на 15-20 крачки пред юнкерските позиции. Нека опишем пътниците от трена: отпред на локомотива и при машиниста по двама бунтари с револвери в ръце (сигурно болни по смисъла на червената историография); на тендера върху въглищата две картечници и въстаници с насочени пушки (очевидно цивилни граждани); на покрива на фургона и по покривите на по-задните вагони – отново войници с пушки и натъкнати на тях ножове (тези 100 % са ранените! ); във вагоните и дори по стъпалата им – всичко пълно с войници. След спирането на влака поручик Юрданов откъм задницата и капитан Тодор Новаков с няколко юнкери откъм предницата, започват да увещават бунтарите да си предадат оръжието, след което могат да продължат пътя си. Докато траят увещанията един взвод юнкери от 1-ва рота приближава влака, а някой от въстаналите стреля срещу капитан Новаков и куршумът скъсва левия му пагон без да го нарани. Веднага след това от влака започват да стрелят по наближилите ги юнкери, които на бегом се връщат и залягат в окопите си, откъдето откриват огън по нападателите. От композицията започват да падат трупове покрай релсите и дори в юнкерските окопи. От юнкерските формирования размахват червен флаг и се свързват по телефона с батареята на ”Лагера”, за да искат съдействие. Батареята открива огън със 71 снаряда главно по задната част на трена, като последните два вагона са разрушени. Войниците панически напускат влака и наскачат на земята. Тук суматохата става пълна – едни стрелят срещу юнкерите, други тръгват ”на нож” срещу тях, трети хвърлят бомби, а мнозина викат ”Предаваме се! ". Една част от пътниците успява да избяга по посока на Суходол. Скоро юнкерите надделяват и печелят боя, давайки 2-ма убити и 8 ранени. Батарейният огън стихва. Гледката е повече от тягостна: разрушени вагони, мъртви, охкащи ранени, навсякъде разхвърлени оръжие, лични вещи, захар, ориз, облекло, обувки, гьон, яйцевидни бомби (около 2000) и чували (около 500). Бунтарите са разследвани набързо, водачите им са отделени и арестувани, а останалите, които не са оказали съпротива са пуснати да се приберат по домовете. По сведения на полк. Коста Николов убитите и заровени бунтовници са 48, а бройката на ранениете е неизвестна. Част от ранените са превозени в болниците с министерските автомобилина министрите Савов и Такев, които идват на мястото. Това едва ли би се случило с лимузината на някой сегашен министър... "

Целият материал е тук:

http://www.bg-history.info/?p=statia&statiaid=965

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КГ, интересен материал. Но бих искал да попитам нещо. Какво правят Александър Стамболийски и Райко Даскалов по това време, участват ли в битките или ръководят въстанието от дистанция? Питам, защото, както казах в другата тема, е излишно и много жалко, че брат брат убива. Няма ли шанс да се постигне някакъв компромис между въстаналите и реда. Под компромис разбирам царят да си отиде, а не правителството на Малинов, защото не той е вкарал страната във войната. Пък и сигурно е трябвало да има съд за Радославов и либералната коалиция, а не както прави Стамболийски само за Радославов.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене никой не може и не трябва да преговаря с клетвопрестъпници.Знай нещо - от 12 пехотни и 2 конни дивизии в българската армия през септември 1918 г. в метежа участват единствено и само войници от 3 балканска и 2 тракийска дивизия.Нито един войник от останалите дивизии не напуска своите позиции.Това е предателство и нищо друго.Хора като Александър Стамболийски и Райко Даскалов още от септмеври 1915 г. копнеят за поражение на България в Голямата война.Защото знаят че едно такова поражение им отваря пътя към властта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ресавски, виж, не искам да кажа нещо глупаво. Но според мен е трябвало да има някакви преговори с въстаниците. Защо? Фронтът рухва, няма войници, няма помощ от съюзниците (не броя немската армия, ако може изобщо да се сложи тук), криза в тила. Няма кой да замести разбунтувалите се. Мисля, че управляващите постъпват добре като искат да пратят някой, който да ги усмири поне. Защото няма резерви. Трябвало е да се спаси някак си положението. Но Малинов избира неподходящите личности.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И тези личности започват да плетат своята кошница, като тръгват да оглавяват бунта. Удивителна е проявата на разум, която властта в София проявява към въстаналите - давайки си именно сметка, че масата от тях са увлечени от отчаянието на поражението, се полагат всякакви усилия редът да се възстанови мирно. Оръжие се употребява само ако разбунтувалите се го направят.

В един от случаите един от генералите отива да води подобни преговори в Банкя, в сградата на общината. От съседния почивен дом за военноинвалиди, където са се "инсталирали" няколко от "въстаниците" стрелят по прозорците два пъти. Първия път генералът, който е сам, не обръща внимание. Вторият път куршумът откъсва пагона му (ясно е къде се е целел стрелецът). Вбесен, генералът какво прави?

Отива диркетно в сградата, от която стрелят, застава отпред и изревава, че ако това се повтори, ще изрине цялата сграда с оръдия. (Каквито няма наоколо изобщо...). С това бунтът на войниците, оказали с в Банкя, се прекратява.

Ако нещо е липсвало на тогавашните български военни, то смелост и дързост не е....

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители
Удивителна е проявата на разум, която властта в София проявява към въстаналите - давайки си именно сметка, че масата от тях са увлечени от отчаянието на поражението, се полагат всякакви усилия редът да се възстанови мирно.

Хубаво де, ама кой носи ОТГОВОРНОСТ за това поражение? Да не би да е Майкъл Джексън? Не са ли отговорни на първо място ”гениите” от Ген. щаба на тогавашната армия и лично Фердинанд?

Интересно как ли трябва да реагират войските, след като повече от три години са гнили в окопите, гледали са смъртта в очите, виждали са как умират другарите им и накрая някакви дебили им казват: ”Ами, разбиха фронта при Добро поле и нищо няма да правим, за да го възстановим. Сега Ляпчев ще иска примирие (капитулация!), а вие ще плащате сметката!”

Мисля, че всеки нормален човек, колкото и стабилна нервна система да има, би реагирал по начина, по който реагират тези отчаяни войници.

Единствената причина, че повече войници не участват във въстанието, е фактът, че командването на българската войска в точно този критичен момент ПРОСТО ДЕЗЕРТИРА от своите задължения и войниците, оставени сами на себе си, на произвола на съдбата, трябва някак си да се спасяват, къде със сражения, къде с отстъпления през трудни планински терени. Хиляди попадат в обкръжение, но никой от дебилите в Ген. Щаба не предприема каквото и да е за тяхното освобождаване. Не можело да се направи нищо!

Как така двегодишен фронт рухва за три дни и никой няма дори план!!! за неговото възстановяване или въобще за действия в тази ОЧАКВАНА критична ситуация?! На този въпрос българските историци и в миналото и сега някак си отказват да дадат отговор. Не им е интересно.

Единственото, което измислят тези......... е да пратят Ляпчев да обяви капитулация!

Тогава именно избухва и въстанието!!!

После се оказва, че ”героите” от софийските кафе – шантани се сражавали с врага до последна капка кръв?! и за малко да спечелят войната, ама пусто, ония бунтари от окопите им попречили!

Срам!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пресилваш. Падането на духа на част от войската лесно може да се проследи в спомените оттогава. Например нещо, което често цитирам напоследък е "Моят живот" на Димитър Илиев. (такива са ценни с непосредствеността си). Още след Вердюн българските войници започват да униват.

Отговорността е много сложно нещо. За съжаление, Стамболийски, а и цялата българска политическа реторика до и след него формират една идея, която в намира добра среда в главите на българите, известни с политическата си повърхностност, да не казвам с липсата на политическа култура.

Кой е виновен? Немците, че загубиха войната? Или Фердинанд и Радославов, че не можаха да прозрат поражението на Централните сили, влизането на САЩ във войната на другата страна? Кой?

Да търсиш колективна вина за загубена световна война у водачите си, ако си малък народ, е нещо като убийството на племенните вождове при диваците ако тая година няма дъжд. Примитивна отмъстителност, насочена навътре към народа.

Ето това убива и ще убива България и занапред. Е, да, Фердинанд трябва да си върви и си върви. Нима Стамболийски му е алтернативата? Вижда се каква алтернатива - Оранжева гвардия, спъване на демократичния процес с недемократични средства и т.н. и т.н.

Спонтанният гняв може да бъде разбран, но не и оправдан. Политическата манипулация на БЗНС и БКП съвсем пък не може. А действията на властта са образец за справяне с криза във военно време - с твърде разумни средства, с малко сили и с доста голяма доза адекватност.

ПП

Това с героите от шантаните - това са глупостите на Стамболийски, превърнати после от комунистическата историография от мит в принцип. Какви шантани? ПОчти целият народ е на фронта, нечуваното 20% мобилизационно напрежение - банкери, индустралци и интелигенция гинат заедно със селяните - дребни средни и едри. Цял народ... Затова и психологическото отражение на катастрофата не е изтрито от главите на българите и до ден днешен, защото е всенародно.

Дебелянов на шантаните ли го простреляха, или в окопа на Черна?

Никой никоге не е казвал, че въстаниците са попречили на нещо. Както виждаме, една рота немци и военното училище са се справили с тях, та междувременно са успели и да спрат сърбите на север от Кюстендил.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че се получи залитане от едната крайност в другата - нещо типично българско; трудно ни е да мислим в средата.

Та какво се получава. Войната започва с голям ентусиазъм ... но трае твърде дълго. И по всичко личи, че ние ще сме от губещите. Но това не е всичко - на фронта не са професионални войници, а работници и земеделци, които имат да гледат семейства. Вместо това, те киснат по окопите. Въоръжението и облеклото им са в окаяно състояние. И докато на фронта на сърби и гърци идат на помощ от къде ли не, нашите германски "съюзници" се намесват едва за да потушат Владайското въстание. На фронта се вижда и друго - някои "командни елементи" крадат от доставките, други пък гледат да отмъкнат плячка от местата, където воюват ... И един ден писва, а искрата, която пали пожара е пробивът при Добро поле. Тъй че нека не се нахвърляме само върхо бунтовниците, но трябва да помним, че германците никога не са съюзници, на които може да се разчита и че Кобургът ни е забъркал в катастрофа, а можеше не само да не губим територии, но без бой да си върнем Ю. Добруджа.

А Стамболийски - е, той поне след 9 юни се опитва да направи нещо, докато преди Септемврийското въстание Г. Димитров офейква още преди правителствените войски да са започнали щурма на "въстаническата столица", оставяйки тези, дето са тръгнали по ума им на произвола на съдбата. Не ще и дума, че тази постъпка е много марксистка - самите Маркс и Енгелс прекарвали ведри дни в Лондон, давайки от там съвети на парижките комунари как да умират в брой с капиталистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдаа, вярно. Това за кражбите на командния състав и то е Стамболийска пропаганда. Някои търговци - снабдители - да, но като цяло причината за окъсването на армията не са кражби, а изчерпването на малкия ресурс на страната... България не може да води дълги войни.

Някак не си представям ген.Вазов да е крал... ;)

Комунистическата пропаганда не може вече да е източник на историята.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Преди малко четох това

http://www.boinaslava.net/dibo/Kletvoprestypnicite2.pdf

Военият министър ген.Савов говори на бунтовниците човешки, почти успокоява положението, но в един момент Р.Даскалов от другата страна почва да им пали фитилите. Мечтаели са, мечтали са за болшевишка република тия "умиротворители"... Ами другото, "дайте да завземеме власта в София и после се връщаме на фронта", това ако не е в стил "восемнадцатий год"-Съветска Русия срещу Антантата, какво друго е ? Не че Антантата са стока.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да не забравяме, че в бунта са участвали около 6000 човека от общо 800 000 войници на фронта.

1.33%

Имат паметник край Владая. Къде е паметникът на тези, които останаха в окопите, къде е паметника на шепата юнкери и капитана, спрели сърбите на Бигла, къде е на ген Луков, поне в Кюстендил могат да му сложат един.

Много проблеми има да решава нашта държава.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...