Отиди на
Форум "Наука"

Какъв да стана?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"Мениджър на хотел или аниматор." Така отговорила неотдавна единадесетокласничка, когато й задали любимия на възрастните въпрос "Kаква искаш да станеш?". Момичето не се обезкуражило от забележката, че това са две съвсем различни неща, и аргументирало плана си за професионална реализация с... популярен телевизионен сериал.

Мениджър е една най-желаните професии за учениците между 1 и 12 клас, показва проучване на Фондацията на бизнеса за образованието (ФБО), проведено през септември т.г. сред 610 ученици в три столични училища. Момичетата искат да са също художник, дизайнер, певица или актриса, а момчетата - футболист, спортист, полицай, строител или архитект. Децата искат да управляват, да са известни и да печелят много пари - това са най-честите критерии, по които те избират бъдещата си професия, става ясно от проучването.

"Проведохме анкетата в съвсем обикновени училища, които са представителни за нашата образователна система." По този начин Невена Раковска от ФБО мотивира избора на 96-о средно общообразователно училище "Лев Н. Толстой", Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици "Св. Методий" и 142-о основно училище "Веселин Ханчев" в София за пилотни училища по проект за изграждане на клубове "Кариера". В тях педагогическите съветници в ролята на кариерни консултанти ще помагат на възпитаниците си да изберат професия. Те ще организират срещи с родители, които да разказват за своите професии, посещения на работни места в различни сектори, карнавал на професиите, викторини, конкурс за есе на тема "Защо уча", Дни на кариерата в училище. И това не са дейности, запазени за абитуриентите, бързат да уточнят участниците в проекта.

По-добре рано...

"Обикновено се смята, че за децата от 1 до 8 клас е твърде рано да избират професия. Но на практика се получава така, че родителите още от рано упражняват натиск и те тръгват по път, който не им е по сърце. В клубовете "Кариера" колегите училищни педагози ще работят с малките ученици, като подбират подходящ за тяхната възраст начин", казва Юлиана Валентинова, директор на 142-о основно училище. На подобно мнение е и Невена Раковска: "Практиката ни показва, че в университета вече е малко късно да се избира професия. Затова решихме да включим в проекта за кариерно ориентиране и групата на по-малките." Според нея още в тази възраст децата трябва да бъдат насочвани и окуражавани да се развиват в дадена област.

Наблюденията на Олимпия Тенева-Николова, педагогически съветник в гимназия "Св. Методий", показват, че учениците вземат окончателното решение с какво ще се занимават в края на 10 клас. Въпреки това тя започва да се занимава с кариерното консултиране на учениците година по-рано, защото "някои от тях вече имат определени интереси". "В България сега кариерното консултиране е на парче, тъй като се получава в 7 и в 12 клас, между тях не се прави нищо. А децата сменят мнението си всяка година, защото придобиват други знания, виждат, че имат други възможности", възмущава се педагожката.

Квалифицирана подкрепа

Тенева-Николова се чувства напълно подготвена да помогне на младите хора, когато имат нужда от съвет за професионалното си ориентиране. "Но това дали децата ще се вслушат в съветите на кариерния консултант не зависи само от него, но и от атмосферата в училище, от семейството и от много други фактори", споделя предизвикателствата на професията тя.

Тенева-Николова е един от 800-те обучени кариерни консултанти по проект на министерството на образованието и ФБО, който стартира през март т.г. "Предстои да обучим още около 1000 педагогически съветници, за да обхванем всички училища с над 1000 ученици в страната", уточнява Невена Раковска. Курсовете се провеждат по международната програма Global Career Development Facilitator (GCDF), която е създадена през 1997 г. и се прилага в над 40 държави в цял свят. "Когато стартирахме кариерните центрове в българските университети, те бяха само четири, а сега са 36. Идеята и на този проект е да създадем ноу-хау, да обучим педагогическите съветници като кариерни консултанти и после да разширим идеята и в други училища в страната", казва Гергана Раковска, изпълнителен директор на ФБО. "Това няма да бъде една от онези спонтанни инициативи, които приключват, когато парите свършат", обещава тя.

Интерес на всички нива

Макар според проучването на ФБО ролята на родителите при избора на професия да не е водеща (виж графиката), тяхната роля в проекта е ключова. "Ще е интересно какъв ще е резултатът, когато се включат и родителите", разсъждава Юлиана Валентинова. Идеята на училищните директори и кариерните консултанти е да канят родителите за участие в редица от дейностите по проекта - да разказват за професиите си в часовете по кариера и личностно развитие, да се включват в Дните на кариерата и да приемат любопитните деца в своите офиси. Родителите също изглеждат положително настроени, защото 41% от анкетираните биха насочили детето си към клубовете "Кариера" за съвет къде да продължи образованието си, а 29% - за избор на подходяща реализация. Цели 82% от тях обсъждат с децата си бъдещите им планове за професионално развитие.

Въпреки общоприетото схващане, че повечето ученици нямат реална представа за пазара на труда и професионалната си реализация, изследването на ФБО изненадва с някои данни. Цели 33% от анкетираните биха отишли в клуб "Кариера", за да се заинтересуват за подходяща сфера за реализация. Осемнадесет процента от учениците между 5 и 7 клас биха се обърнали към кариерен консултант за съвет как да стартират собствен бизнес, още толкова - за продължаване на образованието си. Седемнадесет на сто ще използват кариерния център за подобряване на уменията си, а 12% биха си потърсили работа чрез него. Само 2% казват, че не биха потърсили помощ там.

"Сред съучениците ми ще има интерес, защото ние имаме нужда от професионална ориентация и идеи за реализация", смята Моника Илиева, дванадесетокласничка в гимназия "Св. Методий". "Учениците на моята възраст имат голяма нужда от подобно консултиране, защото на нас ни предстои да вземем много важно решение. Разполагаме с много информация, но понякога е трудно да се ориентираш сред толкова много неща", добавя тя. При Моника личните интереси са се оказали решаващи - преди година тя се включила в медийния клуб в училището и това извънкласно занимание й е помогнало да реши в коя сфера иска да се развива. В края на тази учебна година тя ще кандидатства журналистика.

Какъв е вашият стил на учене?

- Дивергентен - хора с развито въображение и съзнание за смисъл и ценности. Тяхна основна способност е да разглеждат конкретните ситуации от различни гледни точки, да мислят в алтернативи и да организират подробностите в смислово значими цялости. Такива хора се адаптират към средата повече чрез наблюдение, а не толкова чрез действие. Показват интерес към другите хора и търсят емоционално преживяване.

Силни страни: разбиране на хората, разпознаване на точните проблеми и даване на идеи.

Слаби страни: колебливост, нерешителност, блокиране от многото възможности за избор.

- Асимилативен - хора, които се интересуват от причинно-следствените връзки. Способни са да създават теоретични модели и да обясняват систематично своите наблюдения. Повече се интересуват от идеите и теориите и са по-слабо насочени към хората. В по-малка степен преценяват идеите в зависимост от практическата им стойност. Най-важно е теорията да изглежда логично и да е изградена прецизно.

Силни страни: планиране, изграждане на теории и модели, определяне на проблеми.

Слаби страни: непрактичност, теоретизиране и градене на пясъчни кули.

- Конвергентен - хора, които се интересуват от разрешаването на проблемите, вземането на решения и практическото приложение на идеите. Основават се на здравия разум и търсят единствения правилен отговор или решение на всеки проб­лем. Предпочитат да контролират изразяването на своите емоции. Повече ги привличат технически задачи, отколкото въпроси, които изискват социални взаимоотношения.

Силни страни: решителност, практическа ориентация, насоченост към резултати.

Слаби страни: нерешаване на същинския проблем, вземане на прибързани решения.

- Акомодативен - действени, адаптивни към средата хора, които търсят нови преживявания. Способни са да реализират заплануваните задачи, да поемат рискове и да откриват възможности. Склонни са да решават проблемите чрез интуиция и метода на пробите и грешките. Търсят необходимата им информация от другите хора и лесно влизат в контакт.

Силни страни: толерантност към риск, организаторски и лидерски способности, действеност.

Слаби страни: въвличане в незначителни дейности и безсмислена активност.

http://www.karieri.bg/

---

Топ 10 на най-желаните професии

1 Банкери, финансови консултанти и посредници, счетоводители

Заетите във финансовата сфера могат да бъдат спокойни за бъдещето си. И най-смелите футуролози не предвиждат появата на заместител на стоково-паричните отношения. В България областта е най-добре регулирана в сравнение с останалите професионални области. В класациите на официалната статистика така нареченото финансово посредничество заема първо място по заплащане и в двата сектора - обществен и частен. От друга страна, в листите на корумпираните професии те са в дъното на таблицата, което е знакът за добра регулация и приключило напасване към съвременните обществено-икономически отношения. Последните данни на НСИ показват още, че нарастването на месечните пари на финансовите специалисти върви с най-бързи темпове. В първото тримесечие средното възнаграждение в сектора е било 822 лв., докато във второто то скача до 998 лв., което е рекорд в покачването на заплатите, отчетени в различните сектори.

2 Маркетинг специалисти, търговци и брокери

на недвижима собственост

Въпреки развитието на интернет, което все повече популяризира покупко-продажбите по електронен път, търговската професия не отмира, тъй като общуването тет-а-тет запазва висока цена.

В класациите на българските фирми за управление на човешки ресурси маркетолозите и търговците са най-търсените от чуждите компании. Продуктът, независимо дали е пералня или прах за пране, трябва да бъде "придвижен" до потребителя от специална социална група в зависимост от качествата на стоката. Засега няма причини, които да намалят търсенето на пазарни специалисти и да доведат до инфлация на професията.

При покупко-продажбата на недвижима собственост, която отбелязва бурно и настъпателно развитие, професията на брокера е най-масова. Западните брокери по принцип правят сериозни пари, тъй като пазарът има традиции. У нас шанс в бъдеще ще имат само най-добрите.

3 Програмисти и компютърни специалисти

Компютърната грамотност по света и у нас се превръща в изискване, каквото е познаването на традиционната азбука. Развитието на PC-тата оттласна към върха в класациите професията на програмиста. Той може да си намери добре платена работа и у нас, и в чужбина.

Конкуренцията сред водещите фирми в развитието на компютърните технологии е наложила практиката талантите и мозъците да се купуват още на зелено - тоест да се инвестира в образованието на тийнейджъри, които още са на ученическата скамейка, но са например първенци в математическите олимпиади. В България подобни случаи не са изключение, но те не са добили рекламна популярност. Фирмите предпочитат да не разкриват триковете си в начините на управление и стратегиите за развитие.

4 Юристи

Наводненият български пазар на дипломирани прависти доведе до временна инфлация на познатата професия, но след успокояването му се очаква юристите да възвърнат водещите си позиции. Сега ножицата на заплатите е широко отворена. Докато отделни представители на гилдията печелят завидни суми, то други се редят на опашките в бюрата по труда. Високо платени са нотариусите, каквато е и световната практика. Нотариусът вече е почти пожизнена професия, тъй като местата се определят от министъра според изискванията на закона. Рядкост са нови конкурси за свободни места. В бъдеще предимство ще имат прависти със специализация в европейските норми. Друга ниша са дела, непознати досега у нас - например лекарските грешки, които наскоро законодателят облече в правни норми. Пробива си път и практиката адвокатите сами да издирват клиентите си и да им предлагат защита.

5 Лекари, стоматолози, здравни мениджъри

Стоматологията бързо оглави листата с предпочитанията на кандидат-студентите, тъй като се превърна в доходна дейност веднага след началото на прехода. В момента у нас има 82-ма стоматолози на 100 хил. души, докато за ЕС съотношението е 71 на 100 хил. Бумът в професията се обяснява с факта, че здравната ни каса покрива незначителен дял от стойността на услугата, а останалото се покрива от пациента, който няма как да си спести грижата за зъбите. Вметнато на шега, но с висока доза реална правдивост, чаровната усмивка е предимство в останалите сегменти на пазара на труда.

След края на здравната реформа лекарите ще догонят по заплащане колегите-дентисти. Колебаещите се накъде да поемат в професионалната реализация могат да отчетат и факта, че все по-остра ще бъде обаче нуждата от т. нар. среден медицински персонал. От колежите ни излизат добре подготвени кадри, но те все още не достигат и тепърва ще гонят евростандартите - 668 медицински сестри на 100 хил. души. Изгрява и професията на парамедика - човек със средно образование, който оказва спешна помощ.

Като най-перспективно се очертава обаче заниманието на здравните мениджъри, които ще оптимизират и модернизират управлението на болниците и здравните услуги. Така че ако се дипломирате като здравен мениджмънт в добър западен университет, работната ви сила и уменията ще намерят добри финансови оферти.

6 Учени и хора на изкуството

Науката е всеобхватна област, където подобно на изкуството или компютърните технологии вродените таланти могат да направят зашеметяваща кариера. Това е възможно в развитите държави, които отделят огромни суми за научни изследвания. Ако изучавате или специализирате в супермодерните биотехнологии, генно инженерство и биохимия, ако заложите на екологията или се посветите на изследвания, които забавят стареенето, можете да разчитате на това, че няма да се преквалифицирате на 40 г.

Слава и пари може да натрупате и с пробив в света на изкуството, независимо дали ще тръгнете по стъпките на Христо Явашев (Кристо) или Райна Кабаиванска.

Характерно и обединяващо за творците и учените е, че вродените заложби са предпоставка за успешната кариера. Иначе масовото занимание с наука или творчество е престижно, но не е сред най-добре платените сфери на човешката дейност. Изключения са фолк певиците, в които се инвестират много пари с бърза възвръщаемост.

7 Администратори

Непопулярна и донякъде скучна професия, чиито тънкости българите тепърва ще усвояват. Обучението в правилно администриране гарантира добри позиции на пазара на труда. Перспективата важи най-вече за държавни чиновници - професията не е добре платена, но предлага сигурно работно място, което гражданинът на Европейския съюз високо цени. Ако се научите да усвоявате с майсторлък и усмивка парите на ЕС, можете да станете търсен и актуален кадър. В сегашните конкурси за работа в държавната и общинската администрация заплатите рядко надхвърлят 300 лв.

Анализ на току-що отминалата кандидатстудентска кампания показа, че публичната администрация се е превърнала в една от най-модерните специалности, тъй като се смята за универсална и дава големи шансове за реализация. С право се счита, че предстоящото членство на България в ЕС ще роди нуждата от подготвени администратори.

8 Инженери

Трудовият пазар все още не изпитва остър глад за инженери, но се усеща известно пристъргване в стомаха. Най-потърпевшите от прехода кадри на социалистическата икономика карат таксита, продават в квартални бакалийки или са отворили сервиз за дребни поправки на битова техника. Отливът от инженерните специалности обаче взе да се усеща, доколкото има прогнози икономиката да живне. След подходящо образование те могат и да се "самоизнасят" в чужбина. Ако след 5 г. обучение се озовете сред редките видове, рискът да се насочите към Техническия университет може и да си е струвал.

9 Полицаи

Кадрите, които произвежда Академията за национална сигурност, стават все по-ценни, не само заради глобализацията и тероризма без граници. Основна причина за възраждането на интереса към професията на полицаите не е челното им място в класациите на най-корумпираните. Подобно на държавната администрация и системата на МВР дава сигурност и възможност за кариера. Времето на бързата печалба и на големите удари отмина, покачват се котировките на стабилното работно място.

10 Журналисти и PR-специалисти

Ако журналистите и специалистите по PR продължават да се размножават с бързите темпове, познати от последните 15 г., много скоро те биха могли да конкурират по численост свиващата се българска армия. На терена на масовите комуникации се трудят както репортерите в печатните издания - национални и регионални, така и тези в радиостанции, ефирни и кабелни телевизии. Както подмятат водещи преподаватели по журналистика, ако ги учим на правилно произношение, няма да имат време кога да работят. Журналистите започват да се трудят още от студентската скамейка. Въпреки инфлацията професията остава сред най-престижните. Членството в Евросъюза ще оглади ръбовете на политическите и корупционните скандали у нас. Така за откритието на зрънце безценна афера с високо обществено значение ще са необходими повече специализирани знания и умения. УНСС откри, че има малко подготвени журналисти по икономически теми, затова от тази година въведе и тази специалност. Прогнозите са, че на пазара ще се появят повече издания с икономическа насоченост.

http://www.temanews.com/

---

Списък на над 250 професии - подредени по азбучен ред -

от авиационен конструктор до юристконсулт -

с допълнение - с какво се занимава човекът, който практикува дадената професия, и къде можем да учим за нея

http://www.kakvidastanem.bg/professions/?s...d=2&_page=1

post-471-1226228549_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...