Отиди на
Форум "Наука"

Народностен произход и значение на имената на българските владетели


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Отново за народностния произход и семантиката (значението) на имената на българските владетели

Тази тема е по молба на RIZAR, който смята, че е необходима.

Както се казва: "За всички, които я пожелаха!"

В една друга тема (в тази за произхода на видовете ли, за произхода на българите или пък - за прародината на българите беше; не помня вече) той споделя следното:

Цитирам

--------------------------------

"200 години великите ханотюркски "учени" от школата на Рьослер така и не благоволиха да ни кажат какво означават имената на българските ханове - тюрки.

Оказа се обаче, че чрез трако-гото-скандинавско-келтски успоредици много лесно се намират произходът и СЕМАНТИКАТА НА имената на нашите князе и царе. От тях:

- 30-40% имат келтски имена :dwarf:

- 20-30% имат тракийски имена :elf:

- 15% имат готски имена! :orc:

--------------------------------------------

Би могъл да даде примери:

- за етнически/народностен произход на имената

- за тяхната семантика

- за конотациите (всички смислови асоциации)

Имена на владетели, на династии, на благородници, на светци, на селяни...

Има предостатъчно имена, може да ги вземе от справочника "Кой кой е в средновековна България?"...

Ако не са достатъчни, има още един справочник: "Кой кой е сред българите от XV-XIX век".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ето една интересна книга: "Прабългарска ономастика" от Борис Симеонов

http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=26147

Какви науки са ономастиката и топономастиката?

(Не, не са науки, изучаващи мастиката, а са науки за имената - лични и географски/топографски. И са раздели от езикознанието!)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BD%...%B8%D0%BA%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%...%B8%D0%BA%D0%B0

Що за наука е семантиката?

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%...%B8%D0%BA%D0%B0

Link to comment
Share on other sites

И какво излиза, прабългарсикте владетели са от келтски и готски поризход. Дядо ви Б.Симеонов ги искарва на 100% хунски, съдейки от книгата му, а дядо ви Иван Добрев си го преписва едно към едно Б.Симеонов. Смях в залата. Болшинството прабълг.имена са от ирански произход!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И какво излиза, прабългарсикте владетели са от келтски и готски поризход. Дядо ви Б.Симеонов ги искарва на 100% хунски, съдейки от книгата му, а дядо ви Иван Добрев си го преписва едно към едно Б.Симеонов. Смях в залата. Болшинството прабълг.имена са от ирански произход!

:) Пък аз си мислех, че СА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД и просто СЕ СРЕЩАТ сред келти, германци, траки и иранци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

:) Пък аз си мислех, че СА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД и просто СЕ СРЕЩАТ сред келти, германци, траки и иранци.

Ами ,Тогарм ,вземи думата от устата , например има 4000-5000 "старонемски " имена ,като небивалици - "Теудомир" ,ясно ,че иде реч за "ЧУДОМИР" ,но тези славяномразци не искат да го признаят .

Старонемците казват имали Индоевропейска дума их либе дих - който поне малко е в час със лингвистиката ще му стане ясно ,че това е дума заета от славянобългарския , защото на немски няма дума "любовник" - човека на либето .

Или пък на всеки и най-малко запознат ще му стане ясно ,че щом съвременните турци нямат "сестра'" ,а използват дума "братово момиче" , няма как босоголите ханотюрки от 5век. да са предци на българите , които имат една от най-развитите генеалогични системи в света .

Но да оставим тези обобщаващи изводи и да се съсредоточим върху имената на българските князе-

I.. Ще започна от него защото този владетел е камък за препъване на мнозина ,които не искат проумеят или по-точно възприемат философията на България . Става въпрос за Борис ,който избира от манихейство,зороастризъм, католицизъм,арменянство, мохамеданство , юдеизъм именно Православието оформило ни като един пълноценен народ заслужаващ да живее на Земята.

Още през близкото минало се яви в Българската наука човек ,който притежаваше нужните познания за да разкрие произхода на името на най-известния български княз . Този академик обаче възвести своя глас в немски сборник ,защото в България щеше да бъде взет за "патриотар" или направо кверкопф ,по подобие на други българи ,които бяха отхвърлени от родна политикосервилна наука .

Академик Дечо Дечев ,цитиран е от Ак. Дуйчев има следната теза за произхода на името - БОРИС :

Според него имената - Poris, Porinis , и особенно Dale - poris Dali - poris добили " голямо разпространение в Тракия" .

Това име отговаря на славянското име или по-скоро чешкото , само да вмъкна ,че според Страбон гетите са комшии на германците в Карпатите или условно някъде на днешната граница между Германия и Чехия -

Далибор-Dalibor/Dalebor/Dalabor , koйто в гръцкия си вариант е с буквален превод - Telemaxos . Превода е повече от лаконичен - "Далекобоен " .

Това дава пълно право на ак. Дечев да свърже имената - Poris , Porinis със "славянските" - Бориш , Бор ,Борин и БОРИС /а не с някаква си котка от чукарите на Папуа нова гвинея - барс/.

Всички тези имена на '"славянски " означават пределно ясно - БОРЯ , Брань и съответния му индоевропейски корен .

Както всички учили и недоучили гръцки /включая и моята грешна особа / братята на югозапад нямат буква "Б" и звука се предава съответно с "п" или "мп".

пределно ясно е ,че и във всички гръЧки извори името на БОРИС се предава с Poris .

Възможни контрадоводи и тяхната несъстоятелност-

1. Чехите са превели името си на свой език - ами ясни са ни класическите образователни системи при чехите през Средновековието ,които не подлежат на съмнение .И кой ли би предположил ,че преди да ползват кирилицата и латиницата чехите не са имали възможностда четат "Илиадата'' и ''Одисеята'' на гръцки език и така прочее да се вдъхновят ,че да преведат на своя език имената на техните герои. :crazy_pilot:

2. Поради палатилизация на гласната "А" в "АИ" води до до изменение вна "П" в "Б" - така биха казали казионните лингвисти ,както е сторил и Дечев само да не обиди някой . Но това не ни дава основание да допуснем ,че името "Парис" предавало съкратената форма на "Pari - dokas " или " Par - dokas" , а не представлява чисто и просто невярно ограничено от възможностите на гръцкия език транскрибиране на името "БориШ" или "БОРИС" .

3.Индоевропейския корен на думата е "BHER" - "Бератъ" - взимам или нося .

Тук трудно бихме си представили ,че един тракоанатолийски царс неговата пищност и богатство може да бъде "берач" или "носач" .

Е ,за високонемските и криптославянските вождове е би могло да бъдат наречени "Дървосекача" или "Ягодоберача" ,но нали разбираме -географски условия ,какво да правиш.... :bigwink:

II. Сега идват наред едни много "Турски" * имена - Севар, Севда и Севдалин

Първосигналистите впървом трябва да си припомнят ,че в близкото минало мохамеданите в България трябваше да си сменят имената ,а някои направо сами го правеха ,но понеже не можеха да вземат християнски имена ,вземаха или неутрални/цветенца,птиченца и прочие/ или стари имена на които отдвана бяха забравили съответната семантика .

Та такова си е и нашето име -Севар със "старонемски " произход - Sevarin .

Реконструкцията на тракийска основа ни показва ,обаче ,че "SAW/A/" означаващ добро , благо , и съдържаща се в названието на тракийското божество - SAOV , ликийското - Ssewa и най-вероятно с имеот на някои от тракийските владетели - СЕВТ , а сега да видим ,какъв е женския аналог на Севт- Севда /тук на всеки му е ясно ,защо т-то става "Д" . Севда -да чисто турско име !!

Хм , глупавите ''възродители " обаче са били толкова прости , че са сложили турски имена на българските мохамедани ,на които уж трябва да дават български имена ?!?

Брей та що излезе ???Прости били хората сами да подкопават делото си ,а ???

Да, да ,ама не !!!

В моя клас имамхе циганин мюсюлманин ,чието арабско-турско име не помня ,но българското беше "Севдалин" , а в съседния клас имахме Сайше ,която стана благозвучна "СЕВДА" .

Та що излиза братя ,че турската дума СЕВДА означавала - любима ,черното любим цвят - е .... - "черната , била "любима -

дрън-дрън ерина ,биха казали старите българи ,които заедно с турците използват черното не за благо , а за лошо - "черната чума да го тръшне " , "черно-чернило " и т. н.

Никой няма да асоциира черното с "любима " .

* - някои се обиждат ,че не използвам правилното наименование на средновековното племе- "тюрки" ,и на последвалите ги тюркути , селджушки тюрки и османски турци . Все един и същ буламач са!!!!!!!!!!Да си ги оправят средноазаитските чукундури и натаман-гондури и потури и прочие ... Не ме интересуват българите нямат нищо общо с тях !!!

Ако искат да се оплачат на арменския поп .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Севастократор Александър - брата на Иван Асен II. Първото(?) име на български владетел, свързано с великия завоевател на древността.

Най-голямата дъщеря на Иван Асен II от втората му жена носи името на царевата майка - Елена. Снахата унгарка е зачела свекърва си.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Севастократор Александър - брата на Иван Асен II. Първото(?) име на български владетел, свързано с великия завоевател на древността.

в този период една от най-превежданите книги е биограф ията на Александър Велики

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Уважаеми колеги,

темата за народностния произход и значението на личните и династичните имена на българските в владетели е твърде интересна, но и опасна. Рисковете от самозаблуди, погрешни тълкувания, опростяване на проблема или ненужното му усложняване, са абсолютно реални. Аз съм историк и с филологическа подготовка, справям се със старобългарски и някои по-лесни византийски текстове .Освен това имам поглед и върху методологията на сравнителното езикознание на славянските езици, но не смея да се произнеса категорично по нито една от изказаните хипотези - готски, скитски, келтски, ирански, авестийски, индоевропейски и прочее. Защо ли ?

Първо: Когато се пише за антропонимия, не трябва да се забравя едно важно обстоятелство - АНТРОПОНИМИЯТА И ЕТНИЧЕСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ, КОИТО ИМАТ ОБЩИ ДОПИРНИ ТОЧКИ, НО НЕ СЕ ПРИПОКРИВАТ! Ако един човек се казва Димитър, Йоан, Петър, Курти, Слав, Потръц, Арцо, Жорж, Тамара, Мария, Памела и пр., това не означава ,че той е грък, евреин, славянин, пра/българин, куманин, грузинец/ка или американка. Този човек може да е българин, или всякакъв друг.

Второ:Името не е ПРИЗНАК ЗА ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. То може да е знак за родова принадлежност, за унаследена традиция, за религиозно вероизповедание ,което вече не е валидно и т.н.,т.н.,т.н...

Трето:Не забравяйте и нещо друго - ИМЕТО ПОНЯКОГА Е СЛЕДСТВИЕ НА МОДНИ ТЕЧЕНИЯ, ОПИТ ЗА СЪДБОВНО ПРЕДНАЧЕРТАНИЕ НА ЖИЗНЕНИЯ ПЪТ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО. От най-дълбока древност имената не са се смятали за неизменна даденост, а много често се променяли във връзка с някакви събития, лични или родови, масови или социални ,политически или религиозни и т.н.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Уважаеми колеги,

темата за народностния произход и значението на личните и династичните имена на българските в владетели е твърде интересна, но и опасна. Рисковете от самозаблуди, погрешни тълкувания, опростяване на проблема или ненужното му усложняване, са абсолютно реални. Аз съм историк и с филологическа подготовка, справям се със старобългарски и някои по-лесни византийски текстове .Освен това имам поглед и върху методологията на сравнителното езикознание на славянските езици, но не смея да се произнеса категорично по нито една от изказаните хипотези - готски, скитски, келтски, ирански, авестийски, индоевропейски и прочее. Защо ли ?

Първо: Когато се пише за антропонимия, не трябва да се забравя едно важно обстоятелство - АНТРОПОНИМИЯТА И ЕТНИЧЕСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ОБЛАСТИ, КОИТО ИМАТ ОБЩИ ДОПИРНИ ТОЧКИ, НО НЕ СЕ ПРИПОКРИВАТ! Ако един човек се казва Димитър, Йоан, Петър, Курти, Слав, Потръц, Арцо, Жорж, Тамара, Мария, Памела и пр., това не означава ,че той е грък, евреин, славянин, пра/българин, куманин, грузинец/ка или американка. Този човек може да е българин, или всякакъв друг.

Второ:Името не е ПРИЗНАК ЗА ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. То може да е знак за родова принадлежност, за унаследена традиция, за религиозно вероизповедание ,което вече не е валидно и т.н.,т.н.,т.н...

Трето:Не забравяйте и нещо друго - ИМЕТО ПОНЯКОГА Е СЛЕДСТВИЕ НА МОДНИ ТЕЧЕНИЯ, ОПИТ ЗА СЪДБОВНО ПРЕДНАЧЕРТАНИЕ НА ЖИЗНЕНИЯ ПЪТ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО. От най-дълбока древност имената не са се смятали за неизменна даденост, а много често се променяли във връзка с някакви събития, лични или родови, масови или социални ,политически или религиозни и т.н.

Така е. Особено коварни са владетелските имена по отношение на изброените от тебе моменти. Някакъв по-сигурен показател са имената на простолюдието, особено селското население, сред което модните увлечения са много по-слаби за сметка на засилената родова, но и етническа традиция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така е. Особено коварни са владетелските имена по отношение на изброените от тебе моменти. Някакъв по-сигурен показател са имената на простолюдието, особено селското население, сред което модните увлечения са много по-слаби за сметка на засилената родова, но и етническа традиция.

Съгласен съм с гореизказаното мнение. Имената на обикновеното население са много по- консервативни и устойчиви във времето, но ...и тук има недостатък ! Не разполагаме с достатъчно на брой лични и фамилни имена, за да изработим статистически достоверна теория за етническата оцветеност на антропонимията!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съгласен съм с гореизказаното мнение. Имената на обикновеното население са много по- консервативни и устойчиви във времето, но ...и тук има недостатък ! Не разполагаме с достатъчно на брой лични и фамилни имена, за да изработим статистически достоверна теория за етническата оцветеност на антропонимията!

Донякъде е така. Трябва да се има предвид и още нещо - селските имена са консервативни, но и те са повлияни сериозно от фактори като имена на светци. А понеже те в 90% са гръцки, нещата стават още по-сложни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Севастократор Александър - брата на Иван Асен II. Първото(?) име на български владетел, свързано с великия завоевател на древността.

Е, и какво от това ? Да не би да е македонец?! Не забравяй, че още през 10 век, любимо четиво на цар Симеон Велики е биографията на Александър Велики от римския историк Квинт Курций Руф!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Донякъде е така. Трябва да се има предвид и още нещо - селските имена са консервативни, но и те са повлияни сериозно от фактори като имена на светци. А понеже те в 90% са гръцки, нещата стават още по-сложни.

А останалите 10% са от библейско-еврейски произход!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
А останалите 10% са от библейско-еврейски произход!

Точно така - разните Йоановци, Ивановци, Петровци, Илиевци, Лазаровци и какво ли още не - иди ги разбери славяни, прабългари, траки, гърци и какви ли още може да са. За капак на всичко в района на Южна Македония е имало дори българи с погърчени имена като Вълкос, Момчилис, Ралос. Пълна каша :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За капак на всичко в района на Южна Македония е имало дори българи с погърчени имена като Вълкос, Момчилис, Ралос. Пълна каша :)

Махаш "-ИС/ ИЧ" и се изяснява работата - Вълко, Момчил, Ралю. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Махаш "-ИС/ ИЧ" и се изяснява работата - Вълко, Момчил, Ралю. :)

Абсолютно, но са показателни за различните възможни влияния върху личните имена. Как ти се струва например нашенското Тончо като Тончос? :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен съм с гореизказаното мнение. Имената на обикновеното население са много по- консервативни и устойчиви във времето, но ...и тук има недостатък ! Не разполагаме с достатъчно на брой лични и фамилни имена, за да изработим статистически достоверна теория за етническата оцветеност на антропонимията!

За съжаление, в днешно време не е така. Като вземем за пример господин Манчестер Юнайтед.........

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

Отново за народностния произход и семантиката (значението) на имената на българските владетели

Тази тема е по молба на RIZAR, който смята, че е необходима.

Както се казва: "За всички, които я пожелаха!"

В една друга тема (в тази за произхода на видовете ли, за произхода на българите или пък - за прародината на българите беше; не помня вече) той споделя следното:

Цитирам

--------------------------------

"200 години великите ханотюркски "учени" от школата на Рьослер така и не благоволиха да ни кажат какво означават имената на българските ханове - тюрки.

Оказа се обаче, че чрез трако-гото-скандинавско-келтски успоредици много лесно се намират произходът и СЕМАНТИКАТА НА имената на нашите князе и царе. От тях:

- 30-40% имат келтски имена :dwarf:

- 20-30% имат тракийски имена :elf:

- 15% имат готски имена! :orc:

--------------------------------------------

Би могъл да даде примери:

- за етнически/народностен произход на имената

- за тяхната семантика

- за конотациите (всички смислови асоциации)

Имена на владетели, на династии, на благородници, на светци, на селяни...

Има предостатъчно имена, може да ги вземе от справочника "Кой кой е в средновековна България?"...

Ако не са достатъчни, има още един справочник: "Кой кой е сред българите от XV-XIX век"

До и при ПБЦ, Аспарух определено е иранско, другите са спорни. При ВБЦ нещата са по-ясни, но също много интересни. След християнизацията интересното е, че продължават да се срещат "езически" имена.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...