Отиди на
Форум "Наука"

Зелен град


fridolina

Recommended Posts

  • Потребител

Търся съмишленици за "залесяване" на град Варна. Вярно е че улиците и междублоковите пространства са сравнително добре озеленени, но са далеч от пълното насищане с дървесни и храстови видове.

Може да хвърлите един поглед от въздуха (има и прилично увеличение): Варна

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Идеята е чудесна!

Има ли изготвен някакъв план или все още е просто идея?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все още е просто идея. Отворих темата с цел дискусия и събиране на съмишленици.

Целта е залесяване на всяка свободна от друго ползване площ, естествено без това да пречи на градската функционалност (например няма да настоявам за горичка, там където е предвиден паркинг). Хубавото на дърветата е че след първоначалните няколко години грижи, ако не им се пречи, сами могат да се "справят с живота". За разлика от цветните и тревните площи не изискват ежегоден разход на вода за поливане, т.е. от тази гледна точка са "по-екологични". А за ползата от тях предполагам няма смисъл да пиша. Естествено съм за съществуващите цветни и тревни площи в градските паркове и градинки, които са си задължение на кметствата (или там на когото са). Под "залесяване" имам пред вид крайпътните дървета, дворните и междублокови пространства. Например почти всички централни улици имат крайпътни дървета, но и на почти всяка улица има повече или по-малко липсващи. Тези празни места могат да се запълнят с фиданки от същия дървесен вид. Т.е. в тези случаи може да се действа и без да се допитваме до специалисти с какво да се залесява.

Идеята ми беше да започна, да го правя сама за себе си, около своя дом, но си помислих, че ако се включат и други хора, из целия град и направят същото около своите домове, то тогава ефектът ще е осезателен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъй като пуснах темата в много форуми и вече ми е трудно да отговарям във всеки един от тях, мисля че ще е добре да преместя разговора на едно място: Морето.нет

Извнинявам се, ако с това си действие засягам интересите на форума, но се налага по обясними причини.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...