Отиди на
Форум "Наука"

Албанската съпротива и Скендербег


Recommended Posts

  • Потребител

От отдавна гледам, че във форума няма тема за предводителя на албанската съпротива Скендербег и затова реших да публикувам. В темата за Черна гора имаше нещо като податка за тази съпротива, че тя се основавала на планинския терен. Но защо тогава тя не следва да остане свободна, както става с Черна гора. Албания е, доколкото знам, създадена през късното Средновековие и неин плюс е, че е много близко до Италия. Според вас, съфорумци, коя е причината Албания да падне под турска власт - смъртта на Скендербег, изчерпване на военния потенциал на албанците, липсата на помощ от страна на Запада или нещо като комбинация от всичко това. Моля, дайте ми някаква насока на размисъл. Аз имам мнение, но ще го споделя по-късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Албанските земи имат малшанса да са буфер в сблъсъка на останалите две велики сили в европейския изток - Свещената римска империя/ Унгария и Османската държава. При този сблъсък буферите в ХV век са просто премазани. Буферите са изброени изчерпателно в искането на Сигизмунд до султана направено през 1432 г., за което свидетелства Бертрандон де ла Брокиер: Влахия, България до София /Видинско царство/, Склавония-Сърбия и Албания.

Фружин, в качеството на пратеник на унграския крал и император на СРИ, участва в дипломатически совалки до албанските владетели за договаряне на коалиции и общи действия. Това не е случайно. Албанските владетели са свързани династично с българския царски род, не на последно място е и ползването на общ език - старобългарския.

Черна гора е относително независима, тъй като реално владее само столицата си Цетине и няколко гори около нея. Няма геополитически интерес за османците. Последните са предпочитали да получават от нея ежегодния данък, отколкото да ги завземат и да се чудят какво да изкарат от една планинска област, дето ни земеделие има, ни руди, ни нищо особено в икономически план. Не на последно място е съхранена и защото не оказва съпротива и скланя глава сама, не е и военен дразнител. Смятам за начало да се спра дотук.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Ходил съм в Черна гора.Мога да ви уверя че това са най невереоятните чукари които можете да си представите / и при това ми беше обяснено че това са проходимите пътища/.Османските турци просто решават че няма смисъл да водят една невъзможна планинска война за тези чукари.Ограничената автономия на шепата черногорци с нищо не променя ситуацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вижте, за Черна гора съм съгласен. Смятах, че от там е възможно настъпление против турците, но картите (които видях в другата тема) ме убедиха в обратното. Но бих искал да попитам нещо, както винаги. Правилно ли е да кажем, че след като турците са разбити през 1448 и 1450 година са предприели друга тактика - тази на постепенно изтощение, та така да победят Скендербег. И в тази връзка пак искам да попитам нещо. По разни карти гледам, че венецианците са имали владения по албанското крайбрежие. Тогава защо не помагат на този народ след това. Или греша.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

В определен момент Скендербег е съюзник с Венеция.Но като цяло венецианците имат свои планове за албанските пристаниа които се разминават с тези на Скендербег из атова съюзът им е нетраен и неискрен.Виж Пламене силите с които разполага Скендербег са ограничени - той може да окаже успешна съпротива на османците само когато е на свой терен в планините .Затова успехите на Скендербег само забавят едниствено османското насътпление.Няма как Скендеберг със своите планинци да организара настъпление срещу Одрин да речем.Или дори когато в региона се повявава могъщ противник на османците / Ян Хиниади през 1448 г./ в равнината Скендербег не е в състояние да му окаже никаква помощ.Неговите планинци са способни да воюват единстевно и само по партизански в собствените си планини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, Ресавски, съгласен съм с теб, че когато са на свой терен албанците са опасни. Както във футбола днес има домакински отбори, както им казват. Имат добър "треньор" - Скендербег, но имат лоша "публика", която не ги подкрепя. Но според мен има и една друга причина за покоряването. Не знам дали ще се съгласиш с мен, но ще я кажа. Това е самото им развитие. Те нямат толкова развито чувство за свобода. Виж само кога се освобождават - 1912 година и то в хода на Балканската война. Скендербег ги вдъхновява, но след него?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Напротив алабниците са крайно свободолюбив народ.Но те са беден и малоброен народ и не могат да оказват дълго време съпротивление на могъщата Османска империя.Със или без Секндербег изхода на борбата би могъл да бъде само един.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турското нашествие заварва Албания не като единна държава, а подобно на цяла Европа и тя била сбор от множество самостойни владения. При това положение е съвсем естествено, че дори албанските планини не попречили на турците да покорят албанските феодали. Битката при Анкара създава впечатление, че всякаш завинаги е променила съдбата на покорените държавици от османците. Албанските феодали не правят изключение и се отдават на междуособици и разправии с Венеция. След края на борбите за трона между наследниците на Баязид настъплението на турците се подновява и албанските феодали отново прекланят глава пред османците. През 1432-1436г. избухва въстание начело с феодала Георги Арианит. Военните действия на турците не са били особено успешни и Мурад ІІ се принудил да върне част от привилегиите на осм. феодали.

Георги Кастриоти е син на албанския феодал Гьон (Иван) Кастриоти. Но на Георги е съдено да сподели съдбата на синовете на останалите тур. васали - той е трябвало до служи на султана. В служба на падишаха той е бил субашия на Круя и санджакбей на Дебър. Турците още тогава откриват военния талант на момчето и той проявява прозвището Скандербег, т.е. Александър-бей - в чест на великия военачалник Александър Велики. Скандербег вдига бунт срещу турците. Той сформира т.нар. "Лешка лига" - съюз на алб. княжества създаден на 2 март 1444г. в гр. Алесио (Леш) . Последват поредица от опити да покорят отново албанските владения, съчетани с опити да разрушат съюза между албанските феодали. До края на живота си обаче Скандербег успява да запази единството на албанците и да опази алб. земи от тур. завоевание. След смъртта му обаче Лигата рухва, а заедно с нея и независимостта на албанците. Както в Родопите османците проявяват голямо усърдие в ислямизирането на размирните планинци. Затова днес исляма е изключително разпространен след албанците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Позволете да ви попитам. Виждал съм на карти, че там има малки държави на територията на днешна Албания по онова време. Предполагам, че това е Лешката лига. Тогава имало ли е някой изявен помощник на Скендербег или това е още една причина лигата да падне под турско иго/господство (пиша и двете думи, защото се колебая коя е точната).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Позволете да ви попитам. Виждал съм на карти, че там има малки държави на територията на днешна Албания по онова време. Предполагам, че това е Лешката лига. Тогава имало ли е някой изявен помощник на Скендербег или това е още една причина лигата да падне под турско иго/господство (пиша и двете думи, защото се колебая коя е точната).

Не разбрах много въпроса. Албания от ХVв. не е като днешната държава, а няколко феодални владения. Лешката лига е по-скоро съюз като НАТО и Варшавския договор, а не някакво обединение на щати или кантони като САЩ или Швайцария, който преминава в конфедерация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Галахад, извинявай за неясните ми думи. Просто по картите пише "малки държави", повече по английските от уикипедия. Та затова и попитах. С други думи - това май е още едно доказателство за сепаратизма по това време в Европа. Което пречи на съпротивата срещу турците.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...