Отиди на
Форум "Наука"

За и против отглеждането на птици в клетки


Lion Queen

Recommended Posts

  • Потребители
Правя си "колекция" от растенията (семената) с които се храни щиглеца. Някои съм успяла да определя, но за някои ми е необходима помощ.

Например като за това дърво:

jilguerotrapecistapx5.jpg

jilgueroud0.jpg

Има го в дендрариума на ЛТУ, ама като не помня как се казваше, сега не мога да го открия. :blush:

:post-70473-1124971712: Само да попитам..да вметна. Съжалявам за офтопика... Нали не отглеждаш щиглеци въпреки интересът си към тях? Щото е силно вредно за птичките, освен това незаконно...А ако някъде се продават по пазари за животни щиглеци или друг диви птици и животни, алармирайте тук Българска Орнитологическа Централа

Предполагам, че би било интересно на любителите на птици да знаят, че БОЦ организира безплатни лекции по орнитология и природозащита - вече са започнали, но мисля, че още не е твърде късно за тази година http://www.bluelink.net/index.shtml?x=38445

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 69
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Не, не отглеждам щиглеци, но съм за законово уреждане на този въпрос. По-добре е създаването в рамките на закона на одомашнени популации за задоволяване на любителите, отколкото както е сега - пълна забрана, водеща до бракониерство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Не, не отглеждам щиглеци, но съм за законово уреждане на този въпрос. По-добре е създаването в рамките на закона на одомашнени популации за задоволяване на любителите, отколкото както е сега - пълна забрана, водеща до бракониерство.

А любителите доста добре се задоволявате и с бракониерство.. Аз лично не бих ти дала инфо допълнително за диетата от семена на щиглеците... Просто защото съм твърдо против размножаването на диви птици в изкуствени условия както и тяхното улавяне с цел "одомашняване"! Като те гледам си един от отглеждащите и си админ на форум, в който ЛЮБИТЕЛИТЕ спокойно си споделяте незаконната активност... Апелирам към колегите от форума да спрат да ти определят диетата за любимците на потребителите на форума, на който си админ за да не стимулират активната дейност на потребителите на вашия форум!Срещни се с някой от "псевдоприродозащитниците"(както някои от твоите съфорумци наричат спазващите нормативната уредба), те имат дълбока и подробна представа за диетата на щиглеците. Моят брат се занимава с птици вече почти 30 години - никога не е отглеждал дива птица у дома, с изключае ранени, които отиват веднага в Центъра за рехабилитация на диви птици в СТЗГ. Всъщност обади се на БДЗП - те не може да нямат някой, който да ти определи видовете. Много ми стана странно, че в тоя форум има участници от БДЗП, които уж дори не са съгласни и с улавянето за опръстеняване... Не искате да бъдете изкарани "бракониери" а непрекъснато потребявате "продукта" на бракониерския улов и най-бездушно пускате горките диви птици при домашни канарчета, кокошки и какви ли други още не неестествени условия само, за да си направите кефа!Наместо това да бъде прекратено искате да си узаконите дейността и да си одомашните българските видове а същевременно сте абсолютно ненаясно кво ядат например! Някакви си напълно неосведомени за живота на тези птици ХОРА си правят с тях експерименти... Потребителите на форума ви половината не са осведомени изобщо каква животинка отглеждат така като гледам - ни знаят с кво да я хранят, ни имат елементарна представа как да й осигурят комфорт - егаси любителите. Абе позор...и кво оправданието ви е че се кефите на дивата природа като си я носите у дома и тя ПРЕСТАВА да е дива. Докато потребителствате и любите по този начин бракониерството няма да спре - т.е. очевидно е, че хора като вас са източникът! Разни цени, опити да се компрометират програми за опазване на околната среда...машинации, операции и спрягането на името на една от водещите природозащитни организации в България ме стимулира да си направя лично труда да разследвам цялото това събитие. Дори лично да не отглеждаш щиглеци си същата работа а е очевидно, че те интересува щиглеца подробно заради потребителите на форума, на който си админ и твоите приятели "любители" на пойни птици!

Естествено, че това е престъпление. Спрямо българския закон. Ловът на диви птици естествено, че ще стане поголовен ако вие откриете вратичката. Не че не сте причина за него сега, защото обикновено ловците ги ловят да ги продадат на такива като вас, а не за да си ги гледат и развъждат сами... Което означава, че сте отворили кръга и сега искате да го превърнете в тенденция. Щото все някой от вас ще иска да си опресни домашната популация с ДИВО птиче и ще купува, ще купува ...Абе нямам думи. Много се дразня, че подадената ти информация ще иде по такова предназначение!

И не се обиждай, че те слагам в кюпа въпреки, че отглеждаш канарчета. Все пак съм твърдо против убежденията ти и усилията в посоката на това узаконяване на развъждането на ДИВИ птици. Защото това на местна почва ще отключи още повече мегдан за бракониерство.

ТА ИМА СНИМКА НА КРЪСТОЧОВКА ВЪВ ВАШИЯ ФОРУМ! Рядък ВИД! В клетка ... А доводите ви, че потребявате и стимулирате бракониерството са абсурдни. Наместо да дадете АЙ ПИ на потребителя, който сложил в тясна клетка кръсточовка и й е сложил борче да е "щастлива", да разследвате, да спрете процеса...ами никога никой няма да ви повярва за благородните намерения. Просто искате да направите така, че бизнесът на онези, които евентуално успеят в хибридизацията а развъждането да е УСПЕШЕН. Та това пиле е включено в Червената книга...

Сори мацка, че съм толкова груба, ма ме хвана ГНУС от форума, на който си админ..

Поне забележка да му бяхте направили, че е затворил пиле от червената книга в клетка -..ненормална държава - неадекватно любителство и това е защото закона не се прилага.. Много се надявам наместо да ви узаконят дейността да ви затегнат колана МНОГО по-здраво!

Нека те цитирам:

Злато мое Very Happy остави човека на мира.

Щом се отнася за птици, всеки има право да търси и предлага каквото и както намери за добре.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защо, вместо да изтезавате дивите птици, не ходите по планините да засаждате дървета, за да имат те къде да живеят?

Ако някой "любител на хора" затвори вас в клетка и ви храни с треви, хубаво ли ще ви бъде?

И вие сте едни "любители" на диви птици... - любов е в основата на тази дума.

Ако наистина обичахте дивите птици, щяхте да ги снимате и да си ги гледате на снимка или на филм.

Пък те и форум си създали - да се подкрепят взаимно...

"По-добре е създаването на одомашнени популации за задоволяване на любителите."

Законът трябва да ги наказва такива "любители", а не - да ги толерира... Свикнал поп да яде боб... Свършил боб, отвикнал поп...

А бракониерите трябва да бъдат отстрелвани. Заради тях дивата (естествената) природа намалява в планетарен мащаб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как един цитат изваден от контекста придобива съвсем друг смисъл. :hmmm:

Купувам кафявоуха зеленка Pyrrhura frontalis на разумна цена

И на разумна, и на неразумна няма откъде в България да намериш такава птица! Успех с търсенето!

Птицеферма Ганеви не само имат, ами май ги и развъждат.

Да Ганеви имат но молина а в Велико търново цената е ужасно висока.все пак Благодаря

Ти не се ли научи че ефтино вече няма никъде!!!

И спри да пускаш глупави обяви

Злато мое Very Happy остави човека на мира.

Щом се отнася за птици, всеки има право да търси и предлага каквото и както намери за добре.

Не съм написал че търся евтино а на разумна цена , все пак има някаква граница в цените на папагалите състо така и птиците все пак не можеш да продаваш канарче за 100 лева след като можеш да намериш за 30 .Благодаря

Злато чела ли си му писанията на този господин??

Той и една патица от бургас все купуват нещо,все търсят,все зса зарибени и за 1 година по форумите още с нищо не са се здобили,това си е чист спам!!! Evil or Very Mad

Напиши си имеила в лични,ще ти дам инфо от къде да си набавиш.

Господин АleSio едва ли имаш толкова птици колкото имам аз папагали не желая да се заяждам нито съм обидил някого с обявата си така че моля без коментари.

Пиша, не от желание да влизам в спор, а спокйно да изразя своето становище.

От това което си писала, оставам с впечатлението, че си възмутена от отглеждането в домашни условия на ДИВИ птици, а не на птици изобщо:

Не искате да бъдете изкарани "бракониери" а непрекъснато потребявате "продукта" на бракониерския улов и най-бездушно пускате горките диви птици при домашни канарчета, кокошки и какви ли други още не неестествени условия само, за да си направите кефа!
Така ли е или греша?

По-нагоре изказах моята позиция по въпроса. Не виждам защо в България се правим на по-големи светци от папата и не уредим законово отглеждането на "ДИВИ" птици, така както е уредено в другите европейски страни.

Не виждам защо с такова пренебрежение гледаш на канарчетата, папагалите, амадините, кокошките, гъските, патиците, пуйките и т.н. Нима те не са били някога ДИВИ птици?!?

Не виждам, нещо по-различно в това да се отглежда биологичния вид щиглец, вместо биологичния вид канарче или вълнист папагал. Или може би за теб, канарчето и папагала щом не са под закрила на нашите закони, не са от значение.

От снимката на кръсточовката е видно, че е в конкурсен кафез - т.е. снимката е направена на изложба. Смятш ли, че ще участва в изложба бракониерска птица?!?

Искам да представя още две защитени птици участнички в конкурс:

ekskurzia034kh5.jpg

1000057xn9.jpg

Link

А конкурса не е случаен. Това е миналогодишното европейско първенство състояло се къде... забележи - в Белгия!

И на тях ли да им направим забележка, че са затворили защитени птици в клетка?

Признавам, че имам определена вина към дивите птици в България и тя е че оставих в първоначална фаза започнатия разговор с г-н Ивайло Иванов - регионален координатор за Варна на БДЗП.

Идеята беше, да видим какво може да се направи за легален внос на одомашнени чинкови птици от някоя европейска страна (напр. Чехия, Белгия, Италия...) за задоволяване на любителите, за да не се посяга към дивите популации.

Вярно е че по-лесно се контролира нещо което е напълно забранено, отколкото това което е при определен режим на ползване.

Все пак мисля, че пътят е в сътрудничеството, а не в конфронтацията.

P.S. Вярно е и че интересът ми към дивите растения с които се храни щиглеца беше събуден от една тема във форума ни, но той прерастна в чисто егоистичната идея да си направя "птича" градина в задния двор като засадя/посея "хранителни" дървета, храсти и треви, та да мога мързеливо да си ги наблюдавам от балкона. :crazy:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Интересът ми към дивите растения, с които се храни щиглеца, беше събуден от една тема във форума ни, но той прерастна в чисто егоистичната идея да си направя "птича" градина в задния двор, като засадя "хранителни" дървета, храсти и треви, та да мога мързеливо да си ги наблюдавам от балкона..."

Успех с дивата градина!

:newyear::newyear::newyear:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За мен човек, който истински обича животните не ги отглежда в клетки. Хората, които отглеждат в клетки различни животни може би искат да имат частица от уникалната и неповторима природа, може би наистина ги обичат, но някак си егоистично не с цялата си душа, иначе биха осъзнали, че тези животинки трябва да бъдат сред природата, там те са на своето си място, там частицата е част от цялото. Тъжно! За втори път казвам, човек е същество със страшно гъвкаво съзнание и съвест.

Искрено се надявам информацията, която съм давал да не се използва за животинки затворени в клетки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Как един цитат изваден от контекста придобива съвсем друг смисъл. :hmmm:

Пиша, не от желание да влизам в спор, а спокйно да изразя своето становище.

От това което си писала, оставам с впечатлението, че си възмутена от отглеждането в домашни условия на ДИВИ птици, а не на птици изобщо:

Така ли е или греша?

По-нагоре изказах моята позиция по въпроса. Не виждам защо в България се правим на по-големи светци от папата и не уредим законово отглеждането на "ДИВИ" птици, така както е уредено в другите европейски страни.

Не виждам защо с такова пренебрежение гледаш на канарчетата, папагалите, амадините, кокошките, гъските, патиците, пуйките и т.н. Нима те не са били някога ДИВИ птици?!?

Не виждам, нещо по-различно в това да се отглежда биологичния вид щиглец, вместо биологичния вид канарче или вълнист папагал. Или може би за теб, канарчето и папагала щом не са под закрила на нашите закони, не са от значение.

От снимката на кръсточовката е видно, че е в конкурсен кафез - т.е. снимката е направена на изложба. Смятш ли, че ще участва в изложба бракониерска птица?!?

Искам да представя още две защитени птици участнички в конкурс:

ekskurzia034kh5.jpg

1000057xn9.jpg

Link

А конкурса не е случаен. Това е миналогодишното европейско първенство състояло се къде... забележи - в Белгия!

И на тях ли да им направим забележка, че са затворили защитени птици в клетка?

Признавам, че имам определена вина към дивите птици в България и тя е че оставих в първоначална фаза започнатия разговор с г-н Ивайло Иванов - регионален координатор за Варна на БДЗП.

Идеята беше, да видим какво може да се направи за легален внос на одомашнени чинкови птици от някоя европейска страна (напр. Чехия, Белгия, Италия...) за задоволяване на любителите, за да не се посяга към дивите популации.

Вярно е че по-лесно се контролира нещо което е напълно забранено, отколкото това което е при определен режим на ползване.

Все пак мисля, че пътят е в сътрудничеството, а не в конфронтацията.

P.S. Вярно е и че интересът ми към дивите растения с които се храни щиглеца беше събуден от една тема във форума ни, но той прерастна в чисто егоистичната идея да си направя "птича" градина в задния двор като засадя/посея "хранителни" дървета, храсти и треви, та да мога мързеливо да си ги наблюдавам от балкона. :crazy:

Фридолина - в темата с постнатите снимки на КРЪСТОЧОВКА се обсъждаше нейното кръстосване с канарче!?!? Ма то в изложбен кафез може да се сложи и бракониерска птица а снимката да се направи у дома, птицата може да е жертва на лов, където ловът е законен, но може да е и "узаконена" :). И се обсъждаше дали се запазвал червения цвят на пилето...ако майката канарка не била червена. Просто безумие.Не ви кефи кръсточовката а какъв хибрид ще се роди от нея. Знаеш ли като се сетя моите приятели орнитолози колко се радват, когато отчетат бройка на кръсточовка в природата и какъкв кеф е като я заснемат! Ивайло Иванов дали знае за тази птица конкретно - за кръсточовката, че не само няма да я развъждате ами просто ще я ползвате за получаване на хибриди? Та дори и внесена отнякъде... Защо искате да имате кръсточовка в клетка???? Всъщност вие ще внасяте пойни птици най-вече за да си обучавате и хибридизирате канарчетата... Никой от "любителите" ви не се занимава с друго освен да кръстосва диви птичета с канарчета и диви канарчета и да се хвали с резултата, щото после да продава песнопойното поколение...И какво се оказва, че всички заедно сте решили, че не престъпвате ни морални, ни юридически закони като хибридизирате диви птици с питомни и за това е оправдание само фактът, че отглеждането им в други държави е разрешено! АЗ ЗНАМ ТУК ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО. ЗНАМ СЪЩО ЗАЩО ЗАКОНЪТ Е ТАКЪВ и той не е неадекватен. Защото сте българи всичките и искате да минете евтино. ЗАщото дори пръстени ще почнеат да фалшифицират и документи. Защото сте готови, за да си регламентирате като законна търговията и "любителството" да се позовете и възползвате от проект за опазване на околната среда, но никой от вас не се разтревожи, че някой кръстосва кръсточовка с канарчета - т.е. нищо не опазвате, искате жива кръсточовка да може да се отглежда легално. Щото любителите спокойно ще продължават да си облагородяват "одомашнените популации" с диви, български птички! Защото и сега ги потребявате, и сега се изнасят и сега има нелегален внос - на птичета, които дори не се пренасят правилно! Щото търговеца-ловец след вашето узаконяване ще си бутне рушвет и ще се изкара "вносител". Като гледам има и нелегално развъждане и хибридизиране...

Някъде по форумите ви прочетох, че чинковите и особено Щиглеците например били естествените "учители" на вашите канарчета, които водите по изложби и чиито генофонд като се изчерпа става скука явно...- трябва да направите някой хибрид, та на следващата изложбла да блесне "любителят" с поколението и да си продаде част от "любимците".

Вашите потребители казват "аз извадих еди към си хибрид"...извадил бил - колко технически гледате на любимците си а? Не вие не любите диви птици, особено щом като ги закупите веднага наместо поне да отглеждате САМО птички от съответния вид почвате да ги кръстосвате насила...да ги поставяте в условията примерно канарче да го отгледа от яйце - а яйцето от къде? И изобщо тази практика е толкова порочна, че ме стимулира лично да се заема. Ще се постарая до Ивайло Иванов да достигне моето възмущение и ще използвам официални канали.

Т.е. - първо вашите потребители не се спират пред настоящите забрани, ще се отпуснат още повече при някакви разрешения!

второ - даваш идея на момче как да си открадне яйца(по точно пиленца) от врана напролет и се позовавате на фактът, че враната била вредна - всъщност статута й отдавна не е на вредител, щото отдавна отпаднаха представите за "вредни" и "полезни" видове. Даваш тоя съвет на човек, който няма да различи сива врана, от посевна врана, от сврака, от гарван - не че може да се накатери по някой усой да обере гнездо на гарван де! Даваш идея на човек да си открадне дива птица и да я затвори в клетка.

трето - интересът към узаконяването на тази активност не е природолюбителски а търговски и е свързан с разпространението на материал за "хибридизация".

четвърто - аз не пренебрегвам папагали, канарчета - а за патиците не съм се захванала, защото не се знае как ощетявате прелетните птици с потребяване на екзотични патици....и кой как купува уловени в мрежа световно защитени видове.

Папагалите не са част от нашата родна фауна, нито домашните хибридизирани канарчета. Това не ви пречи обаче да хибридизирате щиглец с органел, нищо че имате вече така или иначе одомашнени породи. Папагалчетата са нещастни от фактът, че няма къде да бъдат освободени. Самата аз имам папагалчета и то защото ми ги подариха едни братовчеди преди години и все се налага да поддържам двойката, за да не е самичко едното и да не страда поне след като не е на воля (в Австралия). Много от птиците, които се продават включително и папагали и канарчета са незаконен внос и не са под ветеринарно - медицински контрол. Много от тях умират първия ден в дома на "любителя".

Последно, Фридолина - любовта ви е такава - вие не харесвате щиглеца, не харесвате зелениката, не харесвате органела, не харесвате кръсточовката...- те са нужни на вашите "любители", за да правят хибриди, които да са интерес и"по-красиви" на поредната изложба. Каква е тази изложба на диви птички в кафез? Има си зоопаркове и центрове, където вече достатъчно диви птички са затворени, за да ги видят хората! А някакъв си развъдник ги бълва като генетичен материал а после се започват експериментите по хибридизация и недай боже някой хибрид да е "плоден".

Искаш да сме като старите страни-членки на ЕС да имат защитени видове само във волиери или популации вторично и изкуствено образувани? Щото те са минали през цялата хамалогия, която се опитвате да узаконите сега и в някои от тях дивите наши видове са поголовно изчезнали. Да не говорим, че държави като Италия и Франция купуват незаконен птичи улов от нашите бракониери за ХРАНА - за разните им там скъпи ресторанти, където сервират славейови езичета и какви ли други още не извращения! Не ми давай за пример Западноевропейските държави, чиято дива природа отдавна не е дива. Те нямат диви кътчета и естествени екосистеми както нашите Рилски, Пирински, Балкански, Странджански, Сакарски и Родопски гори, нямат естествени поляни, незасяти с култура. Някои видове птици от нашите естествени екосистеми при тях наистина се срещат само в клетка.

ЗА какво са ви тези конкурси? Коя дива, защитена птичка е по-красива? Или по-хубаво пее? Или да си менкате генетичен материал - казах вече, генетичния материал се изчерпва, ВИНАГИ - и вие винаги ще потребявате птици от лов в един момент иначе хибридите ви и новите популации няма да са плодни.

Не съм паднала от Марс. Ясна ми е цялата тази любителска верига. Аз познавам истинки любители на птици. Те спасяват диви птици и отново ги адаптират към природата. Те изследват дивите птици отдалеч - през бинокъл и фотообектив. И за тях птицата е ценна не на изложба а там на клончето или тревичката - жива, дива и естествена - птица, която може да полети и да отиде, където си поиска. Ще ми се да дам и на моите папагали тая възможност, но уви нямам пари за билет до Австралия.

А колкото до "естествените учители" - ако толкова много искате да си "опявате" канарчетата - ми купете си записи с песни на различни пилета. Правени в природата. От щастливи, диви птици. Или канарчето ви се фрустрира като чува песен на свободно пиле, че трябва пилето да е до него и двете да си пиукат от вътрешността на решетките?!

За това се обръщам към потребителите на форум "БЪЛГАРСКА НАУКА" - да се противопоставят на това отношение към дивите птици на България, да сигнализират за всяка продавана дива птичка в Българската Орнитологическа Централа или на БДЗП, Балкани и Зелени Балкани, независимо дали е на пазара или в зоомагазин. Да сигнализират за всяка видяна волиера наблъскана с канарчета и диви птичета, която видят по села и градове, за да се осъществи съответната проверка на документи и правомерност на отглеждането. Ако някой види граблива птица, нощтна граблива, водоплаваща или каквато и да е друга в плен също да сигнализира, където трябва! Всъщност е редно да се сигнализира и за отглеждачите на някои видове влечуги и други диви животни. Т.е. бъдете ГРАЖДАНИ със съответното самосъзнание и се грижете за дивите видове на нашата родна земя.

п.п. И вие сигнализирайте - нали дейността ви е законна, Фридолина! Щом отглеждат "законно" да сигнализират бракониерството, а не да споделят, че си купили пиле от 5 лева и го сложили при кокошките горкото! А защо не е пуснато на свобода???? Щото някой е дал за него цели 5 лева ли?

Наистина би било прекрасно за хора като теб...да се узакони вносът и развъждането на подобни птички - така ще могат да продават онова, което са "извадили" на цени в евро зад граница...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Anahronia, и ти гледаш птици в клетка?!? :eek_yello: Изумена съм! И как това не е в разрез с твоята съвест? :biggrin: При това защитена птица - в Австралия още много отдавна е забранен износът на вълнисти папагали.

Самата аз имам папагалчета и то защото ми ги подариха едни братовчеди преди години и все се налага да поддържам двойката, за да не е самичко едното и да не страда поне след като не е на воля (в Австралия).
Под поддържане на двойката да разбирам ли, че когато умре едната птица, купуваш още една?

И Не знаеш ли, че с това си действие стимулираш развъждането на птици в клетка?

Разочароваш ме!

Ще ми се да дам и на моите папагали тая възможност, но уви нямам пари за билет до Австралия.
Е това е най-голямата глупост, която един природозащитник може да извърши!

fixxxsers, похвална е твоята позиция!

Но дали я отстояваш до край, до най-малката подробност? И изобщо по силите ли е това на обикновения човек.

В такъв случай никой от защитниците на птиците и изобщо на животните в клетка не би трябвало да яде яйца, както и изделията съдържащи в себе си яйца. А яйца, и производният им яйчен прах, има не само в баничките с плънка, козунака, панираното кашкавалче или застроената супичка на мама. Ако старателно четете етикетите на хранителните изделия, ще се изненадате в колко много от тях ги има (дори и в най-простата вафла).

История на яйцето (пак от нашия "гнусен" форум):

Всичко започва от яйце за да се получи яйце

i42.jpg

началото е розово

chicken_hatched_holiday.jpg

след което се сексират

chicken-sexing.jpg

мъжките се унищожават

03_chicks_in_dispatching_chamber_gallery--gt_full_width_landscape.jpg

а женските пилета

се ваксинират

spray-vaccine.jpg

някъде се дебикират

chicken-debeak-01.jpg

отглеждат се или клетъчно до пронасяне или подово

540x375_broilers_dumping_usda.jpg

free-range-gallery-1-2--gt_full_width_landscape.jpg

до края остават в клетки

hens_in_cages.jpg

Layer%20Cage.jpg

а "късметлиите" се отглеждат алтернативно

Bodenhaltung3.jpg

или свободно

Freilan1.jpg

barnvfree1.jpg

за получаването на този продукт

i42.jpg

fixxxsers, много си прав "човек е същество със страшно гъвкаво съзнание и съвест".

Успех с дивата градина!
Благодаря ти!

За тази цел си търся семена от черна елша - има подходящо място за едно дърво (защо само щиглеците да са облагодетелствани :bigwink: ).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Anahronia, и ти гледаш птици в клетка?!? :eek_yello: Изумена съм! И как това не е в разрез с твоята съвест? :biggrin: При това защитена птица - в Австралия още много отдавна е забранен износът на вълнисти папагали.

Под поддържане на двойката да разбирам ли, че когато умре едната птица, купуваш още една?

И Не знаеш ли, че с това си действие стимулираш развъждането на птици в клетка?

Разочароваш ме!

Е това е най-голямата глупост, която един природозащитник може да извърши!

fixxxsers, похвална е твоята позиция!

Но дали я отстояваш до край, до най-малката подробност? И изобщо по силите ли е това на обикновения човек.

В такъв случай никой от защитниците на птиците и изобщо на животните в клетка не би трябвало да яде яйца, както и изделията съдържащи в себе си яйца. А яйца, и производният им яйчен прах, има не само в баничките с плънка, козунака, панираното кашкавалче или застроената супичка на мама. Ако старателно четете етикетите на хранителните изделия, ще се изненадате в колко много от тях ги има (дори и в най-простата вафла).

Благодаря ти!

За тази цел си търся семена от черна елша - има подходящо място за едно дърво (защо само щиглеците да са облагодетелствани :bigwink: ).

Не смесвай защитата на дивата природа с произвеждането на храна. Ясно е, че няма какво да се каже освен да се прибегне до "доводите на вегетарианците" - животните страдат, дай да не ги ядем и да спре производството на яйца, пилета, свинско, телешко и прочие - животни одомашнени за ХРАНА (не за естетическите необходимости на някого) - преди хилядолетия - чиито вратове ще се кълцат и са се кълцали хилядолетия, но сега се кълцат така, че да не те хвана салмонела. Те отдавна не са "природни" - те са култивирани. Вие култивирате НОВИ ей тъй за кефа. Всъщност заради тези пилета (и други животни) ние не би трябвало да ловим убиваме диви птици за храна (зацепваш ли го) иначе щяхме да ги убиваме??? Но явно никой от "любителите" няма да се задоволи с кокошленце обикновено, трябва му КРЪСТОЧОВКА, за да я кръстоса с КАНАРЧЕ и да наблюдава кво ще стане!

Що си мислиш, че папагалите ми няма да се чувстват добре в ято от вълнисти папагали на свобода в Австралия? Много си ненаясно що е природозащитник - природата и човекът са се сблъскали отдавна. Природозащитник защитава онази, която не е култивирана - моите папагали няма да култивират ятото, а напротив ще подивеят с него, защото социалния елемент при тях е много силен. Пускането на птици родени и отглеждани в домашни условия до определен етап на закрепване не е прецедент :) Но кой ли от твоите познати ще си купи щиглец и ще го освободи?????? :post-20645-1121105496:

Природозащитници, които ми излизат с "вегетариански" доводи очевидно не са наясно какво е разликата между "култура" и диво. Човекът не може да направи компромис с храната си, но естетическите си пориви може да овладее! Може да носи обувки от телешка кожа, а не от крокодилска. Може да си отглежда вече отдавна одомашнени птици и да се радва на дивите и защитени видове на снимка или както в случая с твоята идея - от двора - синигери, кадънки, славеи, косове има и в моя двор на село от време на време! В момента дивото изчезва. Вие не само не го опазвате но и го "хибридизирате" :):bigwink: Вие имам пред вид онези, които отглеждат животинките си за изложби и конкурси, продажба и сте влезли в колекционерски КОМЕРС. Създаването на одомашнени популации от каквито и да е диви животни отваря вратички за тяхното малтретиране - което според мен малтретиране в момента много хора осъществяват с тази "хибридизация" примерно! Ще ми се да не ми се налага да срещам "хибриди" адекватни на селекционираните породи в кучешкия свят като например пекинеза и хина (чиито очи верно изпадат), дакелът (който е застрашен непрекъснато от дископатия), кокерът (чиито уши са вечно възпалени), догът (чиито стави издават немминуемо багажа превали ли 7 -та година) и прочие в птичия свят само, за да се насладят на нещо си някакви "любители на пойни птици"....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пускането на твоите папагали е пълна глупост и безотговорност поради поне 3 (три) причини.

Първо: за да отидеш до и да се върнеш от Австралия ще изгориш немалко количество невъзобновими енергийни източници и ще замърсиш немалко околната среда. Поради тази причина някои хората дори не ползват в града личните си автомобили или градски транспорт, а минават на велосипеди.

Второ: идея си нямаш на какви вероятни болести са преносители твоите папагали (към които те самите са изградили имунитет). Не малко южноамерикански племена са пострадали при срещата си с европейците, но не от куршумите им, а от донесените болести.

И трето: 1894 Австралия забранява износът на вълнисти папагали. Твоите папагалчета са генетично толкова „сбъркани” и обременени, че с включването им в дива популация никой не се наема да предвиди какво може да се получи. Все едно аз да си пусна канарчетата на Канарските острови.

Кажи ми кой осъзнат и компетентен природолюбител би ли го направил?

И така, въпреки, че самата ти отглеждаш вълнисти папагали, смяташ че не е редно, да се отглеждат птици за естетическа наслада, но е напълно в реда на нещата - за гастрономическа...

Не е редно да се кръстосват чинкови птици, но защо да не отглеждаме мюлари...

И не ми казвай, че храната от животински произход е жизнено необходима. Ако си истински природолюбител, би била вегетарианец.

Забравям - ти си защитник само на дивата природа.

Тогава не мога да разбера, какво толкова ти пречи моето мнение, да се внесат одомашнени чинкови птици. Те отдавна не са в дивата природа.

001.jpg

29.jpg

s3400044zo5.jpg

Така който иска да си гледа щиглеци...

Който иска - вълнисти папагали...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисля, че Анахрония отговори и вместо мен. Колкото до горния израз - да, той важи и за мен! Все пак на човека са му необходими протеини. Ако ги нямаше домашните животни до сега да сме изтребили всичко живо, че и себе си. Анахрония добре го каза, че домашните животни днес могат да ни позволят да спрем унищожаването на дивите. Една злина по- малко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

fixxxsers, ти поне си образован човек. Не въвеждай хората в заблуда. Предостатъчно протеини за здравословен човешки живот има в ядките и бобовите растения (особено в соята, която съдържа всички незаменими аминокиселини).

А относно домашните животни, не мога да разбера, на различни езици ли говорим?!?

Внасянето от чужбина на одомашнени щиглеци (и др. чинкови) с какво застрашава живота на дивите?

Изумява ме как видните природозащитници така силно се противят на това, а не протестират срещу законния лов?!? В България законно се избиват диви животни, а е незаконно да се внесат буквално домашни чинкови, видите ли поради опасенията, че ще има бракониерство... :icon_rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте.Първо искам да поздравя всички участници в този форум и да им пожелая успех.Науката е велико нещо чрез което човекът е израстнал по дългият си еволюционен път.Науката е любов,щастие,живот,мечти.Науката също така е разочарование,скръб,тъга и мъка.Силата която притежава е огромна.Чрез нея съвременният човек може да накара нищожното бобено зърно да покълне за час.Чрез нея може да отклони наближаващият метеорит от орбитата на земята.Пак чрез нея той може да унищожи цял континент само за миг. С нейна помощ може да клонира клетки.Ще научи истината за вселената,дали е сам или е малка частица от огромен космически разум..Нека за миг си представим, че тя е нещо материално и представлява геометрична фигора с формата на многоъгълник.И всеки ъгъл от нея съставлява част от нейните достижения.Единият е за теорията на Дарвин,друг е за Айнщайн,трети за Нютон,четвърти за Кюри и т.н.т. В центъра на тялото стои най- ценното от всичко ,а именно дискусията и спорът.Точно той е причината да се роди остатъчният и най важен елемент от нея.А именно истината.Поради раждането на поредната такава реших да напиша това.Аз съм модератор във форума който тук така яростно бе нападнат и критикуван.Преди да напиша своето становище искам да изясня,че не съм си смел мозакът с метлата и след това да го изпия като недобре разбит топъл айрян.И поради тази причина никога не бих бил част от нещо което е в разрез с опазването на природата в частност дивите птици. Ще започна с цитат: Привет, приятели,

искам да ви съобщя не знам докъде щастливата новина, че изведнъж папагалите ми снесоха две яйца направо на пода на клетката Сега се опитвам да им създам гнезденце, но пък днеска видни орнитолози ми казаха, че гнездото трябвало да прилича на хралупа Клетката не е много малка, но пък вратичките са малки и не знам как ще създам гнездо с хралупа...Утре ще пробвам с една кутия от натурален сок нарязана...сега я суша. Ако някой е имал същото полущастливо кокоше събитие в клетката нека сподели опит! ....... Това е написано от човекът който си е направил труда оплюе администраторът и членовете във форума както и нашите идеи в които аз съм част.По надолу ще се опитам да и обесня какво значи защитник(било на птици,паяци,риби,влечуги) Сега за папагалчетата които тя в началото на мнението си нарича с милата и блага дума "дърти'' .Яйца скъпа не се появяват изведнъж.Те са продукт на най -висшата форма от съществуването на една птица: размножаването.Което размножаване има свои предшестващи признаци и само човек НЕинтерисуваш се от своите птици би пропуснал да забележи. Излиза така,че ти в яростното си защитаване на чуждите птици(от нашият форум) си пренебрегнала своите собствени.Ухажването и подготовката за размножаване е доста характерно при социална птица какъвто е папагалът.Материалът от който гласиш да направиш хралупа на птиците си е меко казано стряскащ. Стори ми се, че спомена ,че си видяла при нас кръсточовка в малка клетка?.Според теб колкото кутия за сок ли беше. :head_hurts_kr: . По повод яростното и същевременно неуко (за жалост) заставане зад позицията за опазване на дивата природа,имаш моите поздравления.Аз самият още по- силно осъждам заличаването на дивият свят. Но точно тук аз и много мои колеги се различаваме от теб.Много пъти съм слушал и чел как птиците масово се иславят наблъскват се по стотици в един кафез и до сутринта от тях не е останало нищо.Дори имаше случай в които защитник на природата ме уверяваше ,че навремето канарчетата били улавяни по следният начин .Хващали една птица,избождали и очите и я слагали за примамка на своите капани.Тя започвала тъжно тъжно да пее и съчустващите другарчета веднага долитали при нея и така ставали жертви на ловците. Попитах я ако на нея и избодът очите дали ще започне да пее......Трудно се обеснява на такъв човек какво представлява птичата песен и какъв е мотива за неиното изпълнение. Проблемът с повечето псевдозащитници както и с теб (извини ме ако съм груп) е, че наистина не познават това което искат да защитят. В повечето случай хора като вас не осъзнават точно къде е проблемът.Не знаят къде е слабото място на пернатият свят.Трудно им се доказва,че за да се стигне до застрашаване или изчезване на даден вид основната причина е изменението на екосистемата която обитава. Радва ме наистина факта че все повече хора се застъпват за птиците,но в същото време съм доста тъжен защото напълно съм се убедил че не следват вярната посока.Самата ти се присмя за птичата градинка която fridolina желае да направи.Хора като теб ги приканвам да заповядат в нашият форум и наистина да научат повече за птиците и техните проблеми. Само така те биха се сблъскали с истинският проблем и само така биха научили повече за науката орнитология.Наука в която има любов ,щастие, тъга и мъка . Но винаги в центъра но която стои предизвикателсвтото спор.От които се ражда така жадуваната от птиците ИСТИНА за тях. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

luscinia, добре дошъл :)

Не ми се навлиза в спор за животинските протеини и имат ли те алтернатива. Всеки може да си направи справка.

Всъщност, моля кажете ми защо отглеждате тези птички? Само бътете искрени. Това задоволяване на някаква липса ли е, запълване на някаква празнота?

Преди доста време ми се наложи да приютя една чинка със счупено крило. През цялото време усещах, че мястото на тази животинка не е в клетка. Не малко съм мислил за това и ми се струва, че човек трябва да може да подтисне онова егоистично чувство да иска да притежава красивата птичка- символ всъщност на свобода ( каква ирония). Мисля си, че човек, който истински обича животните би искал те да са там, където им е мястото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
luscinia, добре дошъл :)

Не ми се навлиза в спор за животинските протеини и имат ли те алтернатива. Всеки може да си направи справка.

Всъщност, моля кажете ми защо отглеждате тези птички? Само бътете искрени. Това задоволяване на някаква липса ли е, запълване на някаква празнота?

Преди доста време ми се наложи да приютя една чинка със счупено крило. През цялото време усещах, че мястото на тази животинка не е в клетка. Не малко съм мислил за това и ми се струва, че човек трябва да може да подтисне онова егоистично чувство да иска да притежава красивата птичка- символ всъщност на свобода ( каква ирония). Мисля си, че човек, който истински обича животните би искал те да са там, където им е мястото.

Да ще бъда честен разбира се. Не бих казал,че точната дума е празнота но е някъде там.По принцип всички хора отглеждащи птици искат да имат допир с природата и по някакъв начин късче от нея да занесът в своят дом.Това важи за отглеждачите от цял свят и няма значение птицата дали е кокошка или супер рядък вид.Истинските любители на нашите местни видове искаме да спрем незаконната търговия с тях като алтернативен вариант виждаме единственно ако такива птици се внесът от чужбина по законен начин и ред.Те биха изместили своите събратя исползвани за хибридизация например, а и със съвсем различната си приспособимост към живота на затворено и възможност за размножаване биха единсвенното решение на въпроса.Иначе темата е много дълга но преди да я продължа искам и ти с ръка на сърцето да кажеш.Ще спре ли незаконното отглеждане на птиците заради написаният пореден закон.Хората лежат9ИЗРОДИ) в затворите по 20 години за изнасилвания но въпреки това те се случват ежедневно.Къде според теб е решението.Не е ли то в по малкото зло.???
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
fixxxsers, ти поне си образован човек. Не въвеждай хората в заблуда. Предостатъчно протеини за здравословен човешки живот има в ядките и бобовите растения (особено в соята, която съдържа всички незаменими аминокиселини).

А относно домашните животни, не мога да разбера, на различни езици ли говорим?!?

Внасянето от чужбина на одомашнени щиглеци (и др. чинкови) с какво застрашава живота на дивите?

Изумява ме как видните природозащитници така силно се противят на това, а не протестират срещу законния лов?!? В България законно се избиват диви животни, а е незаконно да се внесат буквално домашни чинкови, видите ли поради опасенията, че ще има бракониерство... :icon_rolleyes:

Това е пълна глупост. Малките ни (на хората) ако не приемат животински протеини до края на пубертета се развиват кофти - и най-вече затлъстяват, костите им стават "остеопорозни" а мускулната им маса НИКАКВА. Незаменимите за човешкия организъм аминокиселини, които си набавяме с месото, млякото и яйцата ги НЯМА в бобовите и ядките. Вегетарианците с тая соя ме сбъркахте - това, че на външен вид соевите биопродукти приличат на месо, не означава, че в соята се съдържат необходимите аминокиселини. Съдържат се толкова колкото дрождите хранени със соя са произвели. А те не са всички.

Колкото до закона за лова, той е непробиваема стена за всички природозащитници и не можем да изкараме гугутката от списъка на ловните обекти дори!!! Не може да се промени манталитета на ловеца и собственика на стадо овце или кози, че вълкът не бива да става жертва на хайки, а трябва да си пази стадото с овчарски кучета и да го застрахова, че мечка, която обръща кошери - не е стръвница...и други подобни неща. Това показва какъв е манталитета на българина и управлението ни. Това, че сме извоювали забрана за нещо е много похвално. Щото то си е било война, която ти си пропуснала евентуално - прокарването на този закон, който наричаш неадекватен. Понеже ЗНАМ чии са били усилията за да има такава забрана знам и мотивите и предходната ситуация, когато не само ловът за продажбата и отглеждането са били разрешени, но и отстрела!

Внасянето на чинкови и каквито искаш птици отваря както ти казах следната врата на бракониера - търговец (защото живеем в България) - да си изкара документи за вносител, да си фалшифицира това - онова и да си регламентира улова като внос! И щом като се разреши внос и отглеждането на бракониерски птици ще се регламентира по-лесно - отново чрез рушвети, корупция и прочие. Схвана ли сега? Аз не съм виновна, че живеем в такава държава, където всеки иска да забогатее и от най-малкото. Освен това както казах ВИЕ създавате породи, хибриди и не ОПАЗВАТЕ птицата - вие я употребявате. За мен това е морално мъртъв мотив - птичата песен в кафеза. Така отговарям и на Лусциния! Докато псевдоприродозащитниците се занимават с опазването на биотопите от строежи, прокарване на пътища и писти, разни лифтове, не на място построени вятърни електроцентрали, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, нефтопроводи и туристически атракции вие "хибридизирате" и се стремите да си узаконите дейността и търговията си- щото с плодните хибриди стават разни конкурси, пък продажби, пък какво ли още не! Дай да си говорим за мотивите мм? Кой знаел да опазва и кой бил "псевдо" - защитник на природата. Пък най-накрая дори вегетарианец по дух! Наистина е редно да определим тази псевдо - любов и "укостта" ви - една двойка селекционирани животни не може да промени популация от диви такива - най-вероятно изобщо няма да се отрази на гена на популацията, защото при селекцията рецесивни белези се затвърждават изкуствено.

Лусциния - невероятно но факт, твоите доводи само затвърждават моите аргументи. Сега ще ти обясня защо:

Ми дърти са си моите папагали - на по 11 години са, като женския беше поне на 3 години, когато ми го дадоха, щото непрекъснато си убивала съквартирантите и не я искаха, тя уби моя мъжки, за който я взех. Аз й намерих Пепчо да не е самичка - як, зелен сладур - едър и боен и той се сработи с нея. Двойка папагали отглеждам като допълвам загубеното пиле вече над 20 години. И досега не бяха проявявали никакви признаци на размножаване в нито един етап - най-малкото съм имала намерение да ги размножавам. Освен това поведението им изобщо не се промени - освен, че просто имаше яйца на пода на клетката! Премъдри отглеждачи на папагали ме посъветваха да им сложа хралупа - щото от естествени материали не става - току виж хванали някаква зараза ми казаха, че кутия от натурален сок била подходяща - вътре с накъсани хартийки и парцалчета. Извини ме, обаче клетката на папагалите ми представлява две свързани клетки и двете поне 2 пъти по-големи от тази на кръсточовката ви сложена да я гледат на изложба дали е по-красива от друга дива птичка. И извинявай, но ето какво споделят отглеждащите папагали: "няма шанс да имат поколение щото не им слагаш гнездилка" - ем както се видя без гнездилка и без никакви симтоми папагалката снесе две яйца, на които не обръщаше никакво внимание и накрая си ги изядоха и после продължи да снася независимо, че й прекъснах контакта с мъжкия - а по време на земетресението папагалката се преби и умря, докато снасяше поредното яйце от пръчката го снасяше, което нямаше никаква връзка с размножаването щото я бях отделила с вратичката между двете клетки от мъжкия отдавна не я бе "срещал" освен целуване през решетките. Щото освен всичко друго никой не успя да ми обясни как да спра снасянето - дори след като им разделих клетките тя си продължи да снася през седмица-две по 1 яйце или две! Цялата тази хамалогия само доказва, ЧЕ ПТИЦИТЕ не им е мястото у дома в клетката! Тъй като ДЪРТИТЕ ми папагали са объркани от този живот - и той какъвто и да е ги кара да страдат. И понеже го ВИЖДАМ ми става ясно на какво са подложени всички птички в кафези. Голяма грижа няма що - и като се бяха размножили какво? 14 годишната женска пак ЩЕШЕ да умре след изхранване на поколението вероятно щото то това не е шега работа все едно да роди 80 годишна жена все едно! Дали да не се отнеса съвсем безотговорно и да не подаря моя подарък на някое детенце, което ще ги "обича", докато майката й писне да чисти клетката? Или да взема да оставя Пепчо сам да умре и да се свърши папагалската история? Какво ще ме посъветваш като ЛЮБИТЕЛ на птици?Нали ги любиш? Как умират твоите любимци и при какви обстоятелства или са безсмъртни поради фактът, че ги размножаваш правилно и не стареят? Колко време ти живее едно ЧИНКОВО пиленце? На колко години? Кое ти е утехата? Че си ги размножил ли? Щото на мен папагалите са ми приятели не любимци - направих каквото можах да им помогна и по продължителността на живота им може да се установи, че изобщо не са пренебрегнати!

Колкото до това дали ме кефи търговията с птици-домашни любимци - ако я нямаше аз нямаше да получа този отговорен подарък от безотговорни хора, който ме кара да преживявам допълнителни тревоги на фона на проблемите ми със заболяванията на кучетата ми! Много ви здраве - самоуспокоявайте си се, че птичките ви са щастливи в клетките. САМО ТЕ СИ ЗНАЯТ каква е цената на естетическото ви задоволяване и любовта ВИ!

Какво - естествения висш процес на размножаване който постигате е ЗА ДА има още нещастни пилета, които не могат да разперят крила на воля, защото ВЕЧЕ не са пилета!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Удивително е как успяхте да се изпокарате за птици и растения :doh: разбирам махленските скандали в "Политика" или "История", но тук ми е малко странно.

Аз не съм компетентен, но вегетарианството освен, че ми се струва тъпа работа, със сигурност няма да спаси животните. Разбира се и живота в клетка не ми е симпатичен, но и това няма как да се предотврати. Може поне срещу бракониерите да се взимат по-адекватни и ефективни мерки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека те светна по въпросите с протеините първо.Протеините биват два вида :такива от растителен произход и такива от животински.Хомо сапиенс е потомък на вегетарианските си предшественици и допълването на менюто му с протеини от животински произход може да се сравни с допълването на такива както е при някой примати.(Павианите например)Изглежда има още доста неща неясни за тебе но съм сигорен ,че това епоправимо.Понеже спорът за белтъчените не беше започнат пряко с мен аз не бих продължил по-нататъшното му разискване с теб .Само за информация : остеопорозата няма пряка връзка с поемането на протеините а е следствие на недоброто усвояване на калция.Още по точен ако трябва да бъда недобре усвояването на витамин D. Mоже да научиш повече неща за ензимите аминокиселините и в частност протеините като прочетеш това. Повечето храни съдържат най-малкото някакъв протеин. Добрите източници на протеин за вегетарианците са ядки и семена, бобови растения, соеви продукти (тофу, соево мляко и соева кайма), зърнени растения (жито, овес и ориз), свободно добити яйца и някои млечни продукти (мляко, сирене и кисело мляко).

Различните храни съдържат различни протеини, всеки със собствения си уникален амино-киселинен състав. Съотношението на важните амино-киселини в храните може да се различава от тези нужни на тялото за да създаде протеини. Съотношението на всяка от основните амино-киселини в храните съдържащи протеин определя качеството на този протеин. Хранителните протеини с всичките основни амино-киселини в съотношението, което тялото изисква са наречени "високо качествен протеин". Ако протеина е малко в една или повече от основните амино-киселини протеина се нарича "ниско качествен". Амино-киселината, която е в най-малко количество се нарича limiting amino acid.

Качеството на протеина е обикновено определяно според амино-киселинния модел на яйчения протеин, който се смята за идеалния. Така, че не е изненадващо, че животинските протеини като месо, мляко и сирене има тенденция да са по-високо качествени протеини отколкото растителните. Поради това растителните протеини понякога се определят като ниско качествени. Много растителни протеини са с ниско съдържание на една от основните амино-киселини. За пример, житните растения са с ниско съдържание на lysine докато бобовите са с ниско съдържание на methionine. Това не означава, че вегетарианците или веганите приемат по-малко основни амино-киселини. Комбинирането на растителни протеини като житни с бобови води до високо качествен протеин, който е също толкова добър и в някои случаи дори по-добър отколкото протеина от животински храни. Соята има високо съдържание на протеин сама по себе си, който може да бъде считан за равнопоставен

Сега отиваме на твоите папагали.Колкото и добри специалисти по тяхното отглеждане да са били хората които са ти препоръчали направата на такава гнездилка ,да не говорим за суптсраста в нея,че не се изисква никакъв и вскяко излишно постилане особенно на парцали и хартии би довело до проблем с измътването.Трябва да те уверя че нищо не разбират.(Ако все пак това е тяхна препоръка а не исмукано от твоето въображение) Кажи ми сега когато видя какви птици ще бъдат внесени(от горните постове) и най вече мутациите с които ще бъдат представени те ти лично какво разбра щото на мен ми се струва ,че нищо. Ако си забелязала тези мутационни варианти са плод на дългогодишен труд и резултат от много поколения птици.Те в никакъв случай не биха провокирали бракониерството както ти каза по простата причина ,че не са природни форми.Нали това е целта на занятието да се намери алтернатива с птици който са удомашнени.Не бързай с нахвърляне на дълги писания ами чети внимателно нещата . Преди малко зададох въпрос на който не ми бе отговорено.Ще си позволя да го направя сам пред вас...... Никога няма да спре отглеждането на животни в домашни условия.Уверявам те в това.До краят на съществуването си човекът ще има близо до себе си част от природата.Дали това ще бъде куче ,котка,птица,или някое студенокръвно няма значение. Ще спре единствено тяхното излавяне в диво състояние и уверявам те причината за това е само една рдинствена и никой закон не би спрял това. Истината е жалка но реална.Причината е : логичното затриване на всички животински видове с които сега си правиш гъргара.Те ще останат като опитомен вид но не и като вид в диво състояние.Повтарям отново пред теб единственната алтернатива да се спре това е като се намери заместител на човешките капризи и приумици.Не говоря конкретно за нашият случай с чинковите птити а въобще.Само,че за разлика от теб аз и много други хора виждаме това и се борим за решаването на проблема А той в конкретният наш случай е : ВНАСЯНЕТО НА ПТИЦИ КОИТО СА В ОСНОВАТА НА БЪДЕЩА И ТРАЙНА ПОПУЛАЦИЯ КОЯТО ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ПЕРНАТИТЕ ЖИВОТНИ ЩЕ МОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ.......... Така или иначе тези нови популации съществуват и не аз или някой от форума ми е причина за това.Ние просто ще заместим така или иначе излавяните в диво състояние с тях.Знаеш ли какво е хелер дискус,неон,гупа. Точно с такива алтернативи тези риби са успяли да се измъкнат от застрашаващият ги от изчезване процес.Сега в Европа има повече хелери в аквариумите на акваристите от колкото в реките на МЕКСИКО през времето на цялото си съществуване като вид.Казах ти и преди и двамата сме на едно мнение,че трябва да опазим планетата си в най-красивият си вид но разликата между теб и мен е ,че ти не познаваш истински проблема на нещата а от това едва ли би се родила реална картинка която би допринесла за опазването дори само на една листна въшка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Подозирам, че не сте лекар, но да ви питам ако причината за остеопорозата е недостига на вит. Д, от къде ще се набавя той, за да се вкарва допълнително в организма. И все пак не е лошо да прочетете някъде за остеопорозата, за нейната генеза, факторите, които и влияят, с какво трябва да се хранят страдащите от нея и бременните, за да се намали риска за детето, когато то стане възрастен човек. За хормони, като естрогени и тестостерон и т.н.

Склонен съм да се съглася с вас за домашната популация стига наистина да е възможно да се спре или поне ограничи до минимум бракониерството. Но мисълта ми беше малко по- друга, защото проблема е в нас, в нашето мислене. Ако всеки се замисли, ще разбере, че неговата обич към животните ще бъде по- истинска ако те са на свобода.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Подозирам, че не сте лекар, но да ви питам ако причината за остеопорозата е недостига на вит. Д, от къде ще се набавя той, за да се вкарва допълнително в организма. И все пак не е лошо да прочетете някъде за остеопорозата, за нейната генеза, факторите, които и влияят, с какво трябва да се хранят страдащите от нея и бременните, за да се намали риска за детето, когато то стане възрастен човек. За хормони, като естрогени и тестостерон и т.н.

Склонен съм да се съглася с вас за домашната популация стига наистина да е възможно да се спре или поне ограничи до минимум бракониерството. Но мисълта ми беше малко по- друга, защото проблема е в нас, в нашето мислене. Ако всеки се замисли, ще разбере, че неговата обич към животните ще бъде по- истинска ако те са на свобода.

Не не съм лекар нямам също такова образование.Въпреки това ще ти отговоря адекватно на въпроса.Всеки по разумен човек знае от къде живият организъм при естесвени обстоятелства набавя витамин D. Всеки мисля че знае в какво се синтезира той и каква е връзката между калцият и този витамин. Всеки е чувал заUW лъчи.Уважавам твоите знания ,но явно си ме разбрал погрешно относно остеопорозата.Върни се назад и прочети написаното от мен. Там както се вижда съм написал че няма ПРЯКА връзка между болеста и приемането на протеините.Никъде не споменах ,че няма никаква.Причините за болестта са комплексни и естествено аминокиселините да играят роля в нея.Радвам се че си разумен човек и наистина прозряваш истината за птиците.Гарантирам на 100%, че по този начин бракониерството ще спре.От там нататък си има институции или поне се надявам да има истински такива, които адекватно и беспристрасно да следят за хуманното отглеждане.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбирам. Писах за вит. Д, защото би следвало да се набави от животински продукти. За остеопорозата ще спомена само, че тук основна роля играят затихващите нива на естрогени, прогестерон и тестостерон при мъжете. Между другото някъде ми попадна едно изследване, където се казваше, че при развитието на това състояние приема на калции не влияе особено т.е. остеокластите си продължават да дълбаят, а ново костно вещество не се образува в степен в която се очаква. Малко се отплеснахме от основната тема, но няма лошо. Обаче никой още не е споменал има ли го онова малко червейче, което гризе съвестта, когато се затварят животинките в клетки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да съгласен съм с теб само искам да добавя ,че алтернативно набавяне може да се постигне и с облъчването на ултравиолетови лъчи.Естествен источник на тях е слънцето.Статията която спомена е много вярна и не една теза поддържа твоето мнение.Всъщност проблема е не приемането на калция а неговото правилно усвояване.Както и да е много се отплеснахме наистина.Що се отнася до малкото червейче то наистина го има.При повечето хора които са затваряли птиците в кафези гузната съвест е налице.Тя единствено е породена от купищата неуспехи при тяхното отглеждане.Когато на един човек канарчето почине, независимо от причината за смърта ,било тя от неправилното му отношение към нея или просто така от дълбока старост ,човек се чуства тъжен и съвестта му проговаря тихичко на ухото. '' Можеше и да не се стигне до тук ако бях предприел нужните мерки'' . Или пък си казва : за какво ли изобщо гледах папагалчето си 12 като то сега горкото е на оня свят.Това е нормално и е присъщо за същества като нас.Ние обичаме страдаме усмихваме се и тъжим.Много правилен е изразът: ако знаеш какво ще изпиташ когато кучето ти те напусне и си отиде от този свят , то никога не би си вземал такова.И все пак отглеждането на домашни животни е налице и то никога както споменах вече няма да спре.Ако човек има нужните знания опит и умения когато отглежда птичка в къщи,той би направил всичко тя да се чуства комфортно в неговата компания. Какво е щастлива птица всъщност? Думата щастие при тях е с много разтеглво понятие и често се спекулира с това.Нека започнем с нейното излюпване.Продължим с неиното оцеляване и приспособяване към дивият свят който ще я научи да оцелява.Преминем през нейното полово узряване,намирането на брачен партньор,създаването на потомство и успешното му отглеждане.Така нещата се завъртат и следват своя естествен ритъм.Всичко това е нейното щастие. С две думи птицата е щастлива ако може да реализира всичко това. Кое от нещата не може да се пресъздаде в искуствени условия? Никое.Всичко това може да се постигне с уменията и знанията на профисионално занимаващият се с птици отглеждач.Не безисвестен е факта, че птиците в кафез доживяват до дълбока старост докато в естествената си среда това не се случва.Съвсем нормално се развиват успяват също така да отгледат поколенията си и то много повече от колкото техните диви събратя.Не искам да бъда разбран погрешно ,не казвам давайте сега да изпозатворим всичко де фърка и що е птица.Уточнявайки обаче тези неща целя да се разбере ,че удомашненото канарче е не по- малко щастливо от своите диви събратя обитаващи канарските острови.Както не по- малко е щастливо кучето пред камината от своят прародител вълкът или пък рибката в аквариума от тази във водите на Амазонка.Доказателството за това се корени в тяхното размножаване и в осъществяването на същият този цикъл който в дивата природа следват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не се изразявам може би добре. Аз не говоря за щастието на птичката, а за щастието на човека. Аз съм щастлив, когато птицата е свободна, част от света за който е създадена. Затворената птичка ме прави нещастен. За щастието на птицата никой не може да знае. Ако се замислиш сериозно и бъдеш откровен със себеси ще видиш, че цялата тази суета, това егоистично чуваство да имаш част от дивата природа у дома е просто излишно, накак си първично. Исками се да вярвам, че човек е достигнал в зрелостта си до там, че няма нужда да измъчва тези същества, държейки ги в плен. Знам, че не е така, но ми се иска!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понятието за щастие е толкова относително, дори само при човешките същества и е напълно нелогично, да се проектира върху друг животински вид. От друга страна, не е трудно да се определи дали някой е щастлив. Когато наблюдавам моите канарчета как се хранят, къпят, общуват помежду си, как се ухажват и създават поколение, вярвайте ми, не забелязвам и намек за нещастие. Когато пеят го правят с не по-малка страст от дивите си събратя.

Понятието за "щастиливата свободна птица" е в човешката глава.

Дали изпитвам угризения, че гледам птици в клетка? Отговорът ми е ДА. Но аз изпитвам угризения и за много други неща - че се храня и обличам с животни и така тялото ми се превръща в техен гроб, че се къпя с толкова вода, когато някой някъде – животно или растение, умира от жажда, че когато вървя из полето и се наслаждавам на чучулигите, нозете ми стъпкват тревата и охлювчетата, изкачили се по стъбълцата и... Всяко мое действие, всяко мое дихание е в ущърб на някое друго същество.

И точно съзнанието, че съм в дълг на толкова много същества, ме прави смирена и благодарна.

Едва ли има такъв кантар, който да измери личната вината на всеки, към дивата и питомна природа. Един ще умъртви и изяде сто пилета, а друг ще изяде сто бобени чорби и ще лиши от бъдещ живот хиляди бобени семена. Един ще "измъчва" в клетка пет канарчета, а друг ще изгори петдесет литра бензин, за да наблюдава миграцията на дивите гъски...

Кажете ми има ли кантар с който да измерим личната си "вина" към природата? Защото ми се струва, че това е причината и целта на спора ни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...