Отиди на
Форум "Наука"

Анархистки бунтове в Гърция


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://www.capital.bg/show.php?storyid=596497

Вече 3-ти ден продължават боевете по улиците. Според вас това може ли да предизвика промени в правителството на Гърция?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Надали. Това са опити на гръцката опозиция, използвайки традиционната готовност на младежта да протестира за щяло и нещяло, да катурне правителството. Обикновено такива неща не успяват.

Кварталът "Екзархия", където това е станало, е ноторно известен с агресията си срещу полицията. В случая не изключвам полицаят да е действал правомерно, макар, че чак изстрел....

Така или иначе, този случай не е основание за такива "протести".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен действията на полицая са си съвсем адекватни - патрулката е била атакувана от група екстремисти с ръчно направени бомби, нормално е да им отвърнат на огъня.

И също така смятам, че жандармерията трябва да смаже по най-суровия начин тия измислени бунтове и да се приключва вече с цирка. Защото протестиращите дори нямат ясна представа срещу какво точно протестират и какво всъщност искат, те просто си вандалстват по улиците и това е!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Напълно съм съгласен. Доста ме дразни, че у нас разни медии даже дават за пример тези хулигански прояви как не трябвало да се мълчи. Разбирам, ама тази тълпа в Гърция поне да знаеше какво иска и за какво се бори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Събитията в Гърция дават ясен отговор на въпроса защо гърците са първите на Балканите освободили се от турско робство.

:post-20645-1121105496: А ние сме си опака държава - цялата страна е в криза, но вместо всички да стачкуват, а правителството да се брани от полицаите, то у нас раята си пасе докато триглавата ламя я стриже, дои и дере, а тези, дето се готвят за стачка са полицаите. Или ако перефразирам едно постсъветско хум. предаване - все повече стават правата на българските граждани ... работещи в народната милиция.

А как се определят протестите. Ами у нас подобни акции срещу полицията се правят често от роми по чисто криминални подбуди. Интересното е, че нашенските медии определят действията на полицията срещу политически протести като правили, адекватни и нормални, но ако бъдат насочени срещу тълпа роми, нападнали полицейски патрул защото им пречел да крадат - е, тогава вече настава вой, как на горките крадливи цигани им били нарушети гражд. права от хулиганстващи полицаи. :hmmm: Макар че, то какво да му е интересното - както се оказа работещите в дължавните медии и инф. агенции май повечето се оказаха доностици, които днес служат на управляващата мафия.

Та какъв е извода - на нашенците няма да им се налага да ходят на гурбет в Гърция, когато у нас има такива политически протести, а не когато схватките с полицията не са отчаяни опити да се отблъсне някой цигански разбойнически набег.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, доколкото гърците протестират активно по различни поводи. Но в момента против какво точно протестират? Против едно криминално (предполагаемо) деяние на един полицай? Явно не. Рушенето на магазини и паленето на коли с какво ще допринесе за правосъдието? С нищо. Това е отприщена отрицателна енергия, родена от пороците на съвременността, от липсата на ясни ценности и от бъркотиите в съзнанието.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Гърците се оказаха по-големи загубеняци отколкото очаквах. Протестите продължават и то по какъв начин. Неизвестни лица са хвърляли самоделни бомби и са предизвикали пожари в пет банки, супер маркет и магазин за мобилни телефони. Били са взривени също и два банкомата на Националната банка. Това което се чете по плакатите на по-мирните протести е, че искат полицията да се разоръжи!

Интересна идея - протестираш против смъртта на един младеж като се опитваш да убиеш други чрез атентати!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бунтовете в Гърция стигнаха границата с България

Размириците в Гърция продължават. Очаква се тази седмица пътищата в Северна Гърция да бъдат блокирани, като се предполага, че бунтовете ще достигнат границата с България. По сведения на пътната полиция по пътя Серес-Промахон-Кулата са разположени трактори. Заради протест на селскостопанските работници вчера пътят бе временно затворен.

От Генералното консулство на България в Солун съобщиха, че са възможни блокади и по кръстовищата "Платикомбу" и "Гиртони".

Не е изключено да бъде затворен националният път Солун-Атина в района на Темпи (на сто километра от нашата граница в посока Атина). Според сведения на гръцката полиция възможна е блокада на пътя и при другия граничен пункт с България - Драма.

На 22 декември се очаква селскостопански работници да блокират пътя Промахона от Солун за София. Протестът е част от ежегодните стачки, които фермерите в района организират.

Протестите в южната ни съседка започнаха след убийството на 15-годишния Андреас Григоропулос, като недоволството на хората често е свързано с особено жестоки вандалски прояви. Най-потърпевши от тази улична война се оказаха търговците. Всяка сутрин, вече повече от седмица, денят им започва с помитане на стъклата от изпочупените им витрини. Въпреки че основна мишена на демонстрантите си остават банките, нито една сграда не бе пощадена от общото недоволство. Десетки магазини бяха опожарени, малки магазинчета за дискове или будки за вестници.

Пожарите създадоха безработица. Повече от 3000 човека останаха без работа, защото работните им места просто изчезнаха. Гръцкото правителство обеща парична помощ от 10 хил. евро за всяка засегната от безредиците фирма. Техният брой е повече от 450, а според официалните данни материалните щети се изчисляват на над 50 милиона евро.

---

Над 160 анархисти са арестувани за продължаващите безредици в Атина и Солун

Лявата опозиция в Гърция се възползва от безредиците, разразили се след убийството на младеж от полицай. Лидерът на гръцката Социалистическа партия Георгиос Папандреу настоя консервативното правителство да се оттегли и да се произведат избори. "Единственото, което може да ни предложи това правителство, е неговата оставка. Само така може да се прекрати вълната от насилие, която управляващите предизвикаха", заяви във вторник лидерът на социалистите, цитиран от Ройтерс.

Анархисти, леви активисти и студенти продължават да вилнеят, предизвиквайки масови безредици из централната част на Атина в знак на протест срещу убития в събота от гръцката полиция 15-годишен младеж Андреас Григоропулос. Протестиращите извършиха масови погроми по централната улица "Панепистимиу", като подпалиха и опустошиха 35 леки коли, няколко десетки магазини, театър "Рекс", х-л "Титания", офис-сградата на "Олимпик Еъруейз", три правителствени сгради и канцеларии на управляващата "Нова демокрация". Участниците в безредиците не пощадиха и коледната елха пред сградата на парламента на централния атински площад "Синтагма", която пламна като факла, обяви говорителят на Националната противопожарна служба, цитиран от държавната телевизия ЕРТ. Протестните акции продължават и днес, като се очаква те да се слеят с обявената обща национална стачка, допълва медията.

Гръцкият премиер Костас Караманлис отиде при президента Каролос Папуляс, а по-късно се срещна и с лидерите на парламентарно представените партии, с които обсъди по-нататъшните мерки за нормализиране на обстановката. "Това, което се случва, е неприемливо за демокрацията. Няма да толерираме подобни прояви и ще вземем всички мерки за прекратяването им. До момента са арестувани 168 участници във вълненията, като 89 от тях са задържани по обвинения във вандализъм. В безредиците са ранени над 50 души, 16 от които полицаи", обяви вътрешният министър Прокопис Павлопулос. Той обаче категорично опроверга информациите, че кабинетът има намерение да въведе извънредно положение в страната. Премиерът е разпоредил на министъра на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис да използва всички възможности за пълното компенсиране на понесените от гражданите щети, предаде вчера гръцкото радио "Скай".

---

Знаете ли, че:

- 4600 кутии със сълзотворен газ са били използвани от полицията през първата седмица на размириците.

- Във връзка с конфликта, с 20% са се увеличили продажбите на противогази в Гърция.

- 700 училища и университети са били олупирани от протестиращите младежи.

- Над 200 млн. евро са нанесените преки и косвени щети до момента.

---

Въпроси без отговор...

- Какво щеше да се случи в Атина, ако нейният кмет беше Бойко Борисов?

- Каква щеше да е съдбата на Бойко Борисов, ако той заплашваше атинските младежи?

- А какво щеше да стане, ако гръцкият премиер беше Станишев?

- Кое е по-лошо - студент (или ученик) в Гърция или полицай в България?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами едно са протестите, а друго е как те се представят - особенно в страна като нашата, където медиите са контролирани от доносници на уж бившия КДС, а големината на безобразията на управляващите е обратно пропорционална на оставащото търпение на управляваните.

Гърция е засегната от общата светона криза, а не от перманентна криза като нашата, която е типична за държави, в които властват бившите компартии и техните доносници. Но гърците отреагират остро, защото са едни от най-бедните държави в ЕС (като изключим посткомунистическите) - последица от това, че държавата им след ВСВ е била управлявана от диктатура (другите по-назад също са имали диктатури - Италия, Испания и Португалия). Тъй че е нормално гърците да отреагират по-болезнено на настъплението на олигарсите.

Убийството на момчето е искрата, която подпали Гърция. Интересно е, кое ли ще докара и България до сходно положение? Иначе родните олигарси вече май са доста притеснени щом преждевременно затвориха парламента и викнаха жандармите.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...