Отиди на
Форум "Наука"

Кой е най-добрият град за живеене в България през 2008 г.?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Кой е най-добрият град за живеене в България през 2008 г.?

За втора поредна година Варна спечели класацията „Най-добрият град за живеене", организирана от "Дарик радио" и вестник „24 часа”.

През тази година специални призове получиха още четири града – София, Пловдив, Велико Търново и Тетевен. Морската столица спечели първото място с 276 точки, с 4 точки по-малко на второ място се класира Пловдив. Третата позиция остана за Велико Търново, който събра 268 точки.

Тази година специални призове получиха Пловдив – за културен град (втора позиция), София – за бизнес град(шеста позиция), Велико Търново – за най-красив град (трета позиция) и Тетевен – за еко град (тридесет и седма позиция).

На пресконференцията, на която бяха обявени резултатите, присъстващите кметове се отдадоха на дебат.

Кметът на Варна Кирил Йорданов заяви, че въпреки първото място, в града нерешените проблеми са повече от решените. По думите му, градовете се различават единствено по средствата, с които разполагат и инвестициите. Според Йорданов, класацията е успешен опит да се изкара на показ ресурсът, с който разполагат градовете.

Столичният градоначалник Бойко Борисов си пожела догодина София да бъде на последно място по критерии „инвестиции”, защото това е факторът, който привлича най-много хора в града. Той припомни, че 70 процента от инвестициите в страната са само в София. Борисов изтъкна още, че негативният ефект от инвестициите е фактът, че между 40 000 и 80 000 души годишно се преместват в столицата.

Славчо Атанасов – кметът на Пловдив, прие второто място и допълнителната награда за културен град. Обективно той посочи, че Пловдив има за какво още да работи, за да постигне резултатите на Варна.

Според читателската класация в информационния сайт DarikNews.bg на първо място е Варна с 1822 гласа, на второ – Плевен с 1509 гласа, а на трето – Русе с 833 гласа. Тази година в гласуването участваха над 300 000 читатели на сайта.

В специалното проучване на Дарик и "24 часа" участваха общо 40 града, които бяха оценявани по 44 обективни и субективни критерия. В първата десятка на класацията три от градовете (Благоевград, Смолян и Кюстендил) събраха еднакъв брой точки – 238. Те обаче получиха различно място в класацията, на база най-много максимални точки. В първата десетка влязоха още Русе и Разград.

Ето списък с градовете, участвали в класацията:

1. Читателската класация

http://dariknews.bg/city2008.php?klasacia1=1

2. Крайното класиране

http://dariknews.bg/city2008.php?klasacia=1

Можете да разгледате градовете и да видите техните плюсове и минуси.

12-те български града, най-добри за живеене, са:

- Варна

- Пловдив

- Велико Търново

- Русе

- Бургас

- София

- Благоевград

- Смолян

- Кюстендил

- Разград

- Кърджали

- Плевен

http://dariknews.bg/city2008.php

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За да осъществим проучването си създадохме 40 критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Опитахме се да излезем от обичайните теми за дупките по улиците и нередовния градски транспорт. Оценявахме градовете по това дали имат хубава пешеходна улица, на колко обществени места може да се ползва Интернет, до колко най-късно работят магазините - все неща, от които модерният човек се интересува.

Нашето изследване не претендира за представителност. То е обективно, защото за много от критериите имаме точни данни, но същевременно e и субективно, защото изразяваме и личното си мнение. Целта ни обаче е проста - да покажем, че в България наистина може да се живее добре. И вие ще разберете къде.

Важно е да уточним, че това няма да бъде класация на най-големите градове, нито на най-добрите финансови центрове в България. Идеята ни е да покажем всички малки и големи неща, които превръщат един град в привлекателно място за живеене, работа и почивка.

Резултатите от специалното проучване на "Дарик" и "24 часа" ще бъдат представени в периода от 7 ноември до 4 декември. Дни след това ще стане ясно кой е най-добрият град за живеене в България. Периодът след местните избори е най-подходящ за резултатите от нашето проучване, с които да запознаем и политици, кметове, общински съветници, архитекти, финансисти...

Открити сме за всякакви коментари по проучването. Специално за това в DarikNews.bg има място за вашите мнения. Читателите на сайта също имат възможността да изберат кой според тях е най-добрият град за живеене в България.

Всеки работен ден в DarikNews.bg ще се показват резултатите за отделните градове по два критерия. За някои от тях максималният брой точки е 10, за други 5. Ще можете да следите и временното класиране. Градът събрал най-много точки ще бъде обявен за най-добрия град за живеене в България.

Надяваме се, че заедно ще успеем да провокираме дискусия за качеството на живот в големите български градове, като не се задълбочаваме в анализ на отрицателни данни и преекспонирани проблеми.

Климат

* Брой слънчеви дни

* Средна януарска/юлска температура

Природна среда

* Зелени площи

* В близост до море/река/планина/курорти

* Качество на въздуха (замърсяване)

Градска среда

* Указателни табели по улиците и спирките

* Пейки на обществени места

* Достъпност за инвалиди

* Детски площадки и градини

* Алеи за велосипедисти (в км.)

* Хармонична архитектура

* Брой улични часовници

* Хубава "главна" (пешеходна) улица

* Възможност за спорт в града (работещи басейни, стадиони, спортни площадки и др.)

* Улични тоалетни

Транспорт

* Летище

* Дневна тарифа такси на км.

* Брой места за паркиране

* Престой в задръствания

Комуникации

* Wi-Fi (безжичен) Интернет на обществени места

* % Интернет ползватели

Магазини и развлечения

* Работно време на магазини (до късно, събота и неделя)

* Брой ресторанти с различна национална кухня

* Място да пиеш хубаво кафе в центъра

* Брой банкомати (магазини, в които се плаща с карти)

Медицина

* Наличие на апаратура за лечение на инфаркт (в близост до 1 час от населеното място)

* Брой зъболекарски кабинети и клиники

* Брой денонощни аптеки

Образование и култура

* Брой университети/елитни гимназии/частни учебни заведения

* Действаща опера/кино/театър

* Организиране на концерти, фестивали и др. събития

Медии

* Местен печат/радио/TV/сайтове

Толерантност

* Сексуална ориентация

* Етническа и религиозна принадлежност

Престъпност

* Убийства

* Самоубийства

* Обири

* Кражби на автомобили

Социално-икономически индикатори

* Безработица

* Инвестиции

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Резултатите от проучването бяха представени от изпълнителния директор на „Дарик” Радосвет Радев и главния редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е патрон на инициативата. В София беше и кметът на Варна Кирил Йорданов.

С 243 точки Варна беше определен за най-добрия град за живеене в България. На второ място остана Пловдив с 228 точки, трети е Велико Търново с 226. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки. Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник. Перник е градът събрал най-малко точки в проучването – общо 135.

Защо Варна?

Варна е градът, който успя да получи максималните 10 точки по общо шест от 40-те критерия и максималните 5 по други седем критерия.

Доброто географско положение на Варна му спечели 10 точки, заедно с Бургас, по критерия “В близост до море/река/планина/курорти”. Толкова градът получи и заради многото денонощни аптеки / повече от 10 /, заради магазините, които работят до късно, заради достатъчното количество банкомати.

Варна е сред градовете, в които можеш да получиш добро образование / шест висши учебни заведения, пет елитни гимназии /. Културният живот също е на ниво. В града има опера, Драматичен и куклен театър, Летен театър, киносалони.

9 точки градът получи по следните критерии: “Улични тоалетни”, “Място да пиеш хубаво кафе в центъра”, “Наличие на апаратура за лечение на инфаркт”, “Организиране на концерти, фестивали и др. събития”. 9 точки и заради ниската безработица в града – около 2,30 %, както и заради инвестициите, направени във Варна.

С 8 точки градът може да се похвали по критериите “Хубава главна /пешеходна/ улица” и “Брой ресторанти с различна национална кухня”.

Варна се представи най-зле по критерия “Детски площадки и градини”. Там градът получи едва 1 точка от 10 възможни. Макар и в центъра да има повече от 140 детски площадки, в междублоковите пространства в кварталите такива липсват. Проблем има и с недостатъчното детски градини.

Задръстванията от автомобили във Варна стават все по-големи. В пиков час например от центъра на града до квартал Владиславово се пътува около 30 минути. Затова и по критерия “Престой в задръствания” Варна получи само 2 точки от 10.

4 точки за недостатъчния брой места за паркиране. 3 точки заради затрудненото движение из града на хората с увреждания. Варна има да решава и още един проблем – липсата на разписания по повечето спирки на градския транспорт, както и липсата въобще на табла с информация какъв транспорт минава през тази спирка и в каква посока отива.

Главният редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева определи проучването на двете медии като ”третия тур на местните избори”. Според нея класацията е стимул за всички български градове да се опитат да влязат в нея и да станат добри за живеене. „Струва си да покажем къде човек се чувства у дома си, защото това не зависи само от политиците, а и от всички нас”, каза Гочева.

Изпълнителният директор на „Дарик” Радосвет Радев смята, че резултатите от изследването са добър ориентир за местните власти, за това какво трябва да свършат през следващите четири години. „Тази класация е една снимка на градовете в началото на 21 век. След години ще може да се разбере обиктивно кой е мръднал нагоре и кой надолу”, каза Радев. Според него най-малкото последствие от това проучване ще е, че цената на имотите във Варна ще скочи с 10 %.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов също вярва, че проучването на „Дарик” и „24 часа” може да се превърне в своеобразно състезание между българските градове. „Чудесно е, че се говори за най-добрите, а не за най-лошите”, отбелязя Гагаузов. Той смята, че е дошло времето да оставим лошото и да се съсредоточим само върху добрите неща.

На Никулден, кметът на Варна Кирил Йорданов отмени участието си в някои от празничните събитие в своя град и дойде в София, за да чуе на място от организаторите на проучването, че Варна е най-добрият град за живеене в България.

„Ние варненци преживяваме мигове на радост, защото такива резултати безспорно носят радост, но те се постигат с много труд”, отбеляза кметът на Варна. Той увери, че част от проблемите на града, които са набелязани и в проучването, предстои да бъдат разрешени. „В момента се слагат нови указателни табели, нещо което ни липсва, ще има и нови четири детски градини”, обеща Йорданов.

От „Дарик” и „24 часа” той получи табела с надпис: „Варна е най-добрият град за живеене в България”. Такива табели ще бъдат поставени на входа и изхода на града.

http://www.imotdnes.com/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето и малко снимки...

post-471-1229594202_thumb.jpg

post-471-1229594220.jpg

post-471-1229594238_thumb.jpg

post-471-1229594249_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Български селища, опасни за живеене - 14 града и 10 села

14 града и 10 села в България са опасни за живеене, тоест - с повишен здравен риск.

Това реши вчера кабинетът, като определи 2 рискови групи места - при първата причините са свързани със замърсяването на въздуха, а при втората - със замърсяването на почвата.

Поради замърсяване на въздуха повишен здравен риск има в районите на градовете:

- Перник,

- София (Кремиковци),

- Кърджали,

- Асеновград,

- Куклен,

- Златица,

- Пирдоп,

- Димитровград,

- Девня,

- Бургас,

- Камено,

- Стара Загора,

- Гълъбово и

- Раднево.

Здравен риск поради замърсяване на почвата съществува в районите на градовете:

- София (Кремиковци),

- Кърджали,

- Златица,

- Пирдоп,

- Асеновград,

- Куклен,

както и в селата:

- Вишеград,

- Островица,

- Челопеч,

- Габровница,

- Злидол,

- Елисейна,

- Зверино,

- Боянци,

- Крумово и

- Брестник.

Районите с повишен здравен риск са определени въз основа на критерии, които отчитат наличието на превишаване на регламентираните нива на един или няколко от контролираните замърсители на атмосферния въздух, на трайни отклонения в качеството на подаваната питейна вода, на режим на водата над един месец годишно. Отчитат се също така превишение на максимално допустимите концентрации на тежки метали и т.н. В опасните райони ще има специални програми за профилактика.

Пазят ни от шум и магнитни полета.

Опазване здравето на населението и намаляване на екологичните заплахи за хората са сред основните цели, заложени в новата Национална програма за действие по околна среда и здраве 2008-2013 г.

Сред приоритетите са възприемане на здравословен начин на живот и подпомагане създаването на здравословна селищна среда. Документът ще неутрализира и предотвратява риска за здравето на населението в резултат на въздействието на факторите на околната среда и ще подобрява състоянието й.

За постигането на тази цел са включени няколко основни групи дейности. Приоритетно място заема първичната профилактика, насочена към подобряване състоянието на околната среда и намаляване на вредните въздействия най-вече от атмосферен въздух, вода, почва, шум, електромагнитни полета, въздух в жилищните помещения и т.н.

Според експертите, от голямо значение е провеждането на епидемиологични проучвания, мониторинг, както - и разработване на необходимата нормативна база.

Сред целите е и повишаването информираността на хората, компетентното им участие в процеса на взимане на решения, както и своевременното откриване, диагностициране и лечение на патологичните отклонения, за да не се допусне превръщането им в хронични, а оттам и намаляване на заболеваемостта и смъртността сред населението, е записано още в документа.

С приемането на програмата България ще изпълни ангажиментите, поети от министрите на здравеопазването и на околната среда.

---

статия на Десислава Ризова, в-к "Монитор"

http://www.monitor.bg/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Столичният градоначалник Бойко Борисов си пожела догодина София да бъде на последно място по критерии „инвестиции”, защото това е факторът, който привлича най-много хора в града. Той припомни, че 70 процента от инвестициите в страната са само в София. Борисов изтъкна още, че негативният ефект от инвестициите е фактът, че между 40 000 и 80 000 души годишно се преместват в столицата.

Ами то доста софиянци пък се насочват към западно-европейските столици, ама там не са затънали в боклук. Сега като закрият Кремиковци и кризата удари строителния бизнес ще има и срив в инвестициите.

Що се отнася до екологията - ами щом при този икономически срив имаме такова завърсяване, какво ли щеше да е, ако имахме нормална икономика?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най- добрия за живеене град в България е Търговище. Това е една от най- големите тайни, за да не заприиждат навлеци и тунеядци. Сега ще трябва да убия всеки, който прочете това! :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители
Най- добрия за живеене град в България е Търговище. Това е една от най- големите тайни, за да не заприиждат навлеци и тунеядци. Сега ще трябва да убия всеки, който прочете това! :smokeing:

А я да попитам вече имате ли си нощна аптека?

Междо другото един малък град винаги има на 100% решени транспортни проблеми - има малко коли, а хората си ходят удобно пеш... Естествено това не се взима под внимание в критериите!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Цитат(stoedin @ Sun Dec 21, 2008 3:32 pm)

post_snapback.gifНай- добрия за живеене град в България е Търговище. Това е една от най- големите тайни, за да не заприиждат навлеци и тунеядци. Сега ще трябва да убия всеки, който прочете това! :smokeing:

А я да попитам вече имате ли си нощна аптека?

А Шишеджам още ли тормози служителите си?

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Междо другото един малък град винаги има на 100% решени транспортни проблеми - има малко коли, а хората си ходят удобно пеш... Естествено това не се взима под внимание в критериите!

Аз не съм съгласен. Аз лично живея в Шумен и мога да ви кажа от личен опит следното: Шумен се води (или поне се водеше) 10-ят по големина град в България, но това не му пречи да е малък. Все пак обаче, въпреки, че е малък, не можете да си представите какви задръствания стават. Така че, не съм съгласен, че в малкия град има малко коли. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А я да попитам вече имате ли си нощна аптека?

Междо другото един малък град винаги има на 100% решени транспортни проблеми - има малко коли, а хората си ходят удобно пеш... Естествено това не се взима под внимание в критериите!

Имахме някога. Сега йок! А за ходенето пеш си много прав. Дори когато съм в София предпочитам да повървя вместо удобството на градския транспорт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не съм съгласен. Аз лично живея в Шумен и мога да ви кажа от личен опит следното: Шумен се води (или поне се водеше) 10-ят по големина град в България, но това не му пречи да е малък. Все пак обаче, въпреки, че е малък, не можете да си представите какви задръствания стават. Така че, не съм съгласен, че в малкия град има малко коли. :bigwink:

Учил съм 5 години в Шумен и имам чудесни спомени от този град. Доста се е променил и вероятно има проблем с колите, но в Търново е по-екстремно, защото града е доста усукан за разлика от Шумен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Търговище е сносен град, но липсват някои развлечения( концерти, спорт, изложби), но е спокоен и това е незаменимо ако имаш дете като мен. :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То е ясно, че повечето хора ще си хвалят града. За шишето имах предвид, че такива градове много разчитат на всякакви инвестиции, а точно тази турска инвестиция се оказа нещо май много робовладелска. А самата безработица в региона е най- високата за страната.

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
То е ясно, че повечето хора ще си хвалят града. За шишето имах предвид, че такива градове много разчитат на всякакви инвестиции, а точно тази турска инвестиция се оказа нещо май много робовладелска. А самата безработица в региона е най- високата за страната.

За безработицата си мнооого прав. Идея си нямам какво е положението в Шишеджам, но вероятно и за това си прав. Май имаше някаква стачка преди време, но нали всеки си гледа пъпа и от носа по-надалеко не вижда, не знам какво е станало. А родния град се базиках, естествено :biggrin: Обаче не си го сменям и с Париж!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...