Отиди на
Форум "Наука"

Богоявление - Йордановден 6. І


Recommended Posts

  • Потребители

За разлика от предходните празници, Богоявление е свързан предимно с християнската догматика характерна за източното православие. Той е типично християнски празник. На този ден според Евангелието е бил кръстен Исус в река Йордан от Йоан Кръстител – наречен по-късно Предтеча. По време на този ритуал според свещенното писание от небето се чул глас господен –" Това е моят син “. Сам Бог-отец се явил на събралите се вярващи край свещенната река в образа на гълъб.

Народът възприема този празник след покръстването си. На него ден се възпроизвежда светото тайство-кръщене, което получил Исус на река Йордан. Тогава след празничната службата свещеника хвърля къръста във водата (реката, морето или друг голям воден

BG-History.info - Богоявление (Йордановден, Водици) 6.01

басейн). Поради това празника освен Богоявление и Йордановден се нарица още Водиди или Удици. Според народната вяра, който хване кръста на този ден, то той ще бъде здрав през цялата година.

След този ритуал попа раздава на събралите се миряни светена вода. Пак на този ден той ходи по къщите на хората и ръси за здраве.

Освен този ритуал на Йордановден се извършва един обред, който се нарича Сивойница. Той се извършва от млади неомъжени жени. Те се преобличат като младоженци. Обряда Сивойница е свързан с престоящия празник на бабата –акушерка, който се празнува на 8. 01. На Богоявление или Йордановден празнуват Йордан/ка, Богдан/на, Божидар/а и други. Да им здраво името.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Впечатляващо е празнуването в Калофер. Мъжкото хоро, което се играе там се описва като по-нова традиция, отпреди 200 години. Някой знае ли как се е появила, или е нещо по-старо?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Разрови се из старата краеведска литература. Там може би ще откриеш информация по въпроса, който те вълнува. Аз също ще потърся.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...