Отиди на
Форум "Наука"

Алкени


ditko

Recommended Posts

Някой може ли да ми обясни как се съставя името на тая верига и да ми обесни кога е CH3 и кога CH2 и CH и кога C.

Много благодаря предварително и наистина ще съм ви благодарен :)

П.П. Последните четири въглерода несъм им написал водород за да ми обясните кога се слага CH2 , CH3 , CH , C . И името как се съставя :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Гледай сега, приятел, ще се постарая да ти го обясня най-просто. По принцип се избира най-дългата верига, освен когато имаме цикъл, ароматно ядро и др. Но това е друг въпрос.

Та виждаме, че на илюстрацията най-дългата верига е посочена в червено. Ако се чудиш, защо страничната верига не почва от етиловия остатък, то правилото е, че за главна верига в случая се приема веригата, съдържаща ненаситена /двойна/ връзка.

Колкото до това, кога С е свързан с един, а кога с повече Н атоми - просро остава да броиш, изхождайки от знанието, че валентността на въглерода е 4. Та така във веригата междинните С атоми ще са свързани с два Н атома /останалите две връзки ще са свързани с други два С атома. Крайният C атом ще е свързан само с три Н атома, и съотв. с един C атом. Иначе тея петвалентни въглеродни атоми дето си напраскал във картинката... абе нямам думи.

Та така, дай да се пробваме да видим как ще изглежда съединението:

CH3-CH=C/CH3CH2/-C/CH3/2-CH2-CH2-CH2-CH3.

А наименованието ще е нещо от сорта /имай впредвид че номерацията ще започне от този край, до който е най-близо двойната връзка/: 3-етил-4,4-диметил-окт-2-ен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е наименованието на цялото съединение, което си дал - всичко на снимката.

Отвори учебника, прочети пропуснатите уроци и всичко ще ти стане ясно!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител
Някой може ли да ми обясни как се съставя името на тая верига и да ми обесни кога е CH3 и кога CH2 и CH и кога C.

Много благодаря предварително и наистина ще съм ви благодарен :)

П.П. Последните четири въглерода несъм им написал водород за да ми обясните кога се слага CH2 , CH3 , CH , C . И името как се съставя :)

Виш сега :)

Всеку въглерод има около себе си 4 водорода т.е 4 връзки като всяка една чертичка която си начертал е връзка, нали така ?

H

|

Сега щом въглерода може да и 4 водорода какео се получава - H- С- H - това е случая в който се пише или остава само С

|

H H H H H

| | | |

Ако е H-C-C-C-C - H или това на практика е CH3-СН2-CH2-CH3, защо накрая и в началото е СН3 - както казах по горе бъглерода може да прави

| | | | 4 връзки, вслучая едната от тях е заета от друг въглерод и затова запълваме само с 3 Н, Следва-

H H H H щия въглврод сам виждаш,че от двете си страни има други въглероди които му заемат 2 връзки съответно там ще сложим още 2 водорода за да докараме до 4 връзки.

Наименованието се построява като се взема в предвид първо дали има някави активни групи в цялото съединение, ако има такава броенето започва от нея но ако има няколко си има определа последователност и правило коя след коя е. Важно е да познаваш хомоложения ред на алканите в противен случай няма как които и да е да те научи как се съставя името на съединението. След като си го научил това, гледаш най-дългата верига коя ти е броиш и от нея ще определиш как ще завършва името на съединението, например 2,4-метихептан ( т.е на 2то и 4то място във веригата има метил СН3 а цялата верига ти е съставена от 7(хепта) въглерода). Започваш да броиш там от където СН3 е най-близо до първия или последния въглероден атом за да можеш да определиш на кое място е точно СН3 в 2,4-метихептан.

CH3

|

СH3-СH-СH2-СH2-СH2-СH-СН3

|

CH3

По прост начин незнам как да ти го обясня :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...