Отиди на
Форум "Наука"

Японците искали САЩ да нанесе ядрен удар по Китай


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В средата на 60-те години на миналия век правителството на Япония се обърнало към САЩ с предложение американското правителство да разреши нанасянето на ядрен удар по Китай в случай на възникване на японско-китайски въоръжен конфликт. Това стана известно от публикувани в японската преса разсекретени документи на министерството на външните работи, съобщи АПФ.

Както се разбира от публикацията, предложението е било направено през 1965 г. по време на преговорите във Вашингтон между японския премиер Ейсаку Сато и един от главните идеолози на войната във Виетнам, американският министър на отбраната Робърт Макнамара. При това, Сато на практика изразил готовността си да предостави японските териториални води на американски кораби с ядрено оръжие.

Според наблюдателите, публикуваните материали хвърлят сянка върху японското правителство и в частност върху премиера Ейсаку Сато, който през 1967 г. провъзгласил така наречените “три антиядрени закона”: да не притежаваш, да не внасяш и да не произвеждаш ядрено оръжие. Именно заради това през 1974 г. той получава Нобелова награда за мир.

До 70-те години на миналия век нито САЩ, нито Япония са поддържали дипломатически отношения с Китай, където по това време под ръководството на Мао Дзедун течала “културната революция”. През 1964 г. , няколко месеца преди въпросните разговори , Китай успешно изпробвал собствена атомна бомба с мощност 20 килотона.

Япония е единствената страна в света, която е изпитала на собствен гръб въздействието на ядреното оръжие. По време на американските бомбардировки на 6 и 9 август 1945 г. в градовете Хирошима и Нагасаки загинаха над 210 000 души. Днес в двата града има музеи, посветени на историята на бомбандировката и последиците от нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами предложението е било от опасения за реваншизъм от страна на милитаризирания комунистически Китай. Ситуацията доста се е променилав сравнение с тази от преди войната, когато Китай е технологически изостанал и разпокъсан от бунтове, демонстрации и граждански войни, а в същото време Япония е била огромен милитаристичен монолит в експанзия. Явно и сдобиването на Китай с ядрено оръжие вече съвсем е спекло японците и ги е принудило да прибегнат до крайни мерки в дипломацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съмнявам се малко в тази история и повече ми прилича на някакъв жалък опит да се скарат двата икономически гиганта към днешна дата; кой печели от това - вероятно САЩ! Освен това точно пък това да дойде от японска страна, след като са преживели ужаса на две атомни бомбардировки е малко вероятно.

Има обаче много точна информация, че по време на американско-корейската война през 1950-53 г. , главнокомандващия американските окупационни части ген. Макартър, след като нахлул от Северна Корея в Китай и бил разбит от китайските части (превъзхождаши числено американската армия, която попада в обкръжение и за три дни дава над 15 000 убити!) искал да използва атомно оръжие срещу Китай. Той поискал от Конгреса на САЩ да се бомбардират с атомни бомби 11 големи града в Китай, включително Шанхай и столицата Пекин. Съзряли опасността от нова световна война, конгресмените бързо отзовават злополучния генерал и постепенно изтеглят войските си от Северна Корея (като не пропускат обаче да избият доста хора от мирното население; според някои данни американците избиват в тази война около 3 милиона корейци, използвайки дори и напалм)! :book::crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войските на ООН (повечето американски) никога не са стъпвали на китайска земя! Не упреквам Харамията! Когато писах в "Бойна слава", че войната в Корея и Виетнам не е ясна на българите (благодарение на комунистическата дезинформация - цели 30 години), те ме баннаха, за което няма да им простя! Вижте техният сайт, който е специализиран - пет или повече години от създаването си няма теми за тези два конфликта. Едва ли е случайно! Аз пуснах тема "Войната във Виетнам", но търпението им към мен преля. Пък по-късно, аз ще постна нагледни материали, със звук и коментар за всичко, което съм писал в тази тема. Не чакам извинения - то комунистите, упс социалистите са тапигьоз (дебелооки)!

С приближаването на силите на ООН към Жълтата река (граница между Корея и Китай), китайската армия нахлува в Корея. С ожесточени боеве са спрени на днешната граница.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да не съм голословен, ето за какво говоря. Това е копие от "Бойна слава"!

еМГето ветеран

Регистриран: Feb 2008

Мнения: 693

Войната във Виетнам и войната в Корея са нещо, което дори и най-любознателния българин просто не знае. В България няма подобна информация и никога не е имало! Едно време имаше една хроника ( само във вестниците ), която никой не можеше да свърже. Причината беше в тогавашната преса, която специално по въпроса бе повече за дезинформация, отколкото за обратното и това си е напълно нормално - тя беше комунистическа, а Северен Виетнам беше същото. Тази преса умря отдавна, няма смисъл да говорим за нея.

Червените, имайки опит от Корея не се решаваха на открит фронтален удар. Подобно нещо щеше да доведе до същото, което е в Корея днес - стая, половината в Юга, а другата половина в Севера, в която се преговаря. Затова те решиха да възприемат друга тактика. Използувайки слабостта на съседните на Виетнам, Лаос и Камбоджа, да инфилтрират свойте войски в Юга, след което да започнат война отвътре. Но такова нещо, като пътя Хо Ши Мин не е възможно да се скрие. Демилитаризираната линия е много тясна ( виж картата ). От там не могат да се прехвърлят войски - тя се охранява много добре и лесно! По море не е възможно, поради южновиетнамския флот и 7-ми американски флот. Остава огромната граница с Камбоджа и Лаос - близо 1 000 км., която е много трудно да се охранява. Правителството на Лаос първо извести за присъствието на чужди войски на своя територия, с оплакване в ООН. Разбира се вестниците в България никога не са писали това! В резолюцията на Лаос се казва, че северовиетнамски войски използуват пътища на юг през територията на страната, а американската авиация ги бомбардира, при което страда местното население. Понеже всичко това ставаше на територията на неутрална страна и Виетнам и САЩ отричаха подобно нещо, поради което резолюцията беше отхвърлена. По-късно в подобни оплаквания се включи и Камбоджа. Боеве се водеха на нейна територия, но САЩ и Северен Виетнам отричаха това. Чак сега и двете страни признават. Аз имам филми с изказвания на добре известни дипломати и от двете страни. Американски журналисти със знанието и позволението на Ханой пропътуваха пътя Хо Ши Мин, тръгвайки от 18-тия паралел и завършвайки го до околностите на Сайгон ( повече от 1 200 км. ).

В края на 1968-ма САЩ се подготвяха за етапно изтегляне на свойте войски. Въздушните удари по пътя Хо Ши Мин бяха утроени, струвайки един милиард долара годишно в бомбен товар ( тогавашен курс ). Американското командуване имаше доста вярна представа за трафика по пътя. Хиляди сенсори, хвърлени от американски самолети по протежение на пътя, показваха точно, колко моторни средства са преминали и в каква посока. По тези данни американското командуване заключи, че офанзива на комунистите на юг е възможна всеки момент. И тя не закъсня. Нарекоха я "Тет". Тя бе различна от тази описана в първия пост. При "Тет", червените смятаха, че като инфилтрират войски във всяка провинция на Южен Виетнам и ударят в един момент ще предизвикат и национално въстание ”на подтиснатия виетнамски народ на Юга”. Нищо подобно обаче, не се случи. Въпреки 700 000 си армия, без да се смята "Виетконг" – една слаба организация, зад която Северен Виетнам прикриваше присъствието на свойте войски на юг, те не постигнаха дори частични ( тактически ) успехи! Може би най-големия им ( пропаганден ) успех беше вземането с изненада на американското посолство в Сайгон при което 2-ма американци и 5-ма северовиетнамци бяха убити и няколко пленени, единият оказал съпротива при пленяването беше екзекутиран от началника на полицията в Сайгон ( имам клипа с екзекуцията ). Опита да се превземе с обсада и щурм ( подобно на Диен Биен Фу ) американската база в Кхе Сан пропадна, защото северовиетнамските генерали не отчетоха, че Америка не е Франция, и че годината не е 1956-та, а 68-ма. Въпреки огромното превъзходство в хора, тактиките бяха демодирани – артилерия! Това обаче, не беше Курската дъга, а Кхе Сан. Виетнамската пехота, смазана от непрестанните бомбардировки започна да копае нещо, като ходове за съобщения към американските линии, вероятно за да се хвърли ”на нож”! Някои от тях достигнаха на по-малко от 100 м. от американските окопи ( всъщност окопи копаят серсемите, американските са чували с пясък, имащи височината на окопи ). Всеки ден напалм, хвърлян от самолети, изгаряше окопите с копаещите и пречеше на придвижването. През март (1969-та) американците установиха, че като оттеглящ се прилив, северовиетнамските войски напускат Кхе Сан. Те дори изоставиха хиляди свои убити да бъдат погребани от южновиетнамците.

Последната офанзива в 1975-та дойде, след като Форд заяви, че в бъдеще Южен Виетнам ще трябва да разчита само на себе си. Така и стана! Северен Виетнам дължи своята победа не толкова на свойте войски, колкото на ятата от Б-52, които обърнаха предните му офанзиви, но не се появиха този път!

кало

ветеран

Регистриран: Feb 2006

Местоположение: София

Мнения: 1,767

боже, колко мъка има по тоя свят...

messire Woland

Регистриран: Jan 2003

Местоположение: България

Мнения: 6,107

Цитат:

еМГето написа

Войната във Виетнам и войната в Корея са нещо, което дори и най-любознателния българин просто не знае. В България няма подобна информация и никога не е имало! ...

Така ли? И защо? Освен всичките тези емоционални изявления, постът ти е написан, все едно си бил там - съвсем като постовете на Фашо, който пише за Вермахта като за "нашите войски". Освен всичко това, аз виждам един твърде политически оцветен пост. Би било добре да го оправиш ...

__________________

Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".

еМГето

ветеран

Регистриран: Feb 2008

Мнения: 693

Американските са наши войски, понеже аз живея в Америка. Вермахта не е същото нещо!

messire Woland

Регистриран: Jan 2003

Местоположение: България

Мнения: 6,107

А това е български форум, на български език. Това, че някой около теб няма представа за нещо, не означава, че всички са така. В последно време постовете ти са изпъстрени с фрази, по-подходящи за друг форум и епоха. Имаш нужда от малко време да обмислиш нещата струва ми се.

__________________

Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".

Да, моят пост е написан в сегашно време, като че ли присъствам, но аз го гледам от документални материали, а това обяснява, но не всеки разбира!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Те изобщо научно обясняват всичко!

Голяма престъпност и нищета в България - ами вие искахте демокрация, сега я имате, това е то! Наистина, че по - "научно" обяснение не може да има!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Войските на ООН (повечето американски) никога не са стъпвали на китайска земя! Не упреквам Харамията! Когато писах в "Бойна слава", че войната в Корея и Виетнам не е ясна на българите (благодарение на комунистическата дезинформация - цели 30 години), те ме баннаха, за което няма да им простя! Вижте техният сайт, който е специализиран - пет или повече години от създаването си няма теми за тези два конфликта. Едва ли е случайно! Аз пуснах тема "Войната във Виетнам", но търпението им към мен преля. Пък по-късно, аз ще постна нагледни материали, със звук и коментар за всичко, което съм писал в тази тема. Не чакам извинения - то комунистите, упс социалистите са тапигьоз (дебелооки)!

С приближаването на силите на ООН към Жълтата река (граница между Корея и Китай), китайската армия нахлува в Корея. С ожесточени боеве са спрени на днешната граница.

Нещо си се объркал; никой не говори за войски на ООН! Става въпрос за американските войски в Северна Корея. Вярно е, че за тази война на Корейския полуостров (1950-53 г.) много малко се знае, защото всички документи бяха засекретени от американците, а за руснаците пък беше неизгодно да си признаят, че във въздушните боеве там където за пръв път масово се използват реактивни самолети са загубили доста самолети! Наскоро обаче имаше филм за тази война по канал "Дискавъри", където казаха, че Пентагонът вече е разсекретил повечето от документите и някои неща излязоха наяве (избитите цивилни корейци, за което е имало и специлани заповеди!). Фактите за които говоря са взети от този документален филм! Американците успяват да изтласкат корейската армия до границата с Китай и НАВЛИЗАТ В КИТАЙ! Мао Дзедун ги е предупредил, че нататък ще се сбълскат с китайската армия, но главнокомандващия ген. Макартър ги игнорира, което е негова огромна грешка. Така се стига до обкръжаване на американската армия на китайска земя и последвалите загуби от тяхна страна!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз нямам такава информация! "Дискавъри" и "Хистъри" са канали, на които постоянно стоя - не съм виждал подобно нещо. Бих искал да го видя - ако имаш нещо, покажи го.

Войските, действуващи в Корея са на ООН, нищо че са американски!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Аз нямам такава информация! "Дискавъри" и "Хистъри" са канали, на които постоянно стоя - не съм виждал подобно нещо. Бих искал да го видя - ако имаш нещо, покажи го.

Войските, действуващи в Корея са на ООН, нищо че са американски!

Миналата година го даваха този филм, ако не се лъжа!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, нека спрем до тук. Аз ще постна мойте материали и сам ще видиш. Няма да е скоро, но това няма значение. Щом ти казвам - не се съмнявай. Английски разбираш ли - няма проблем. Аз ще постна и за Виетнам!

Ако има български превод - не ми го хвали.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

@ eMGeto

Трябвало е да пропуснеш да пишеш във форума за това, какво (не) са cъобщавали вестниците у нас преди 1989 г.

Както виждам, някои потребители са се издразнили, от това, че говориш като участник в събитията (вероятно си по-възрастен от повечето пишещи там, но...), от политизирането в минало време (виж какво казвам по-горе) и от това, че казваш, че у нас никой не знае нищо по тези въпроси. А те имат самочувствието на (все)знаещи.

Имаше подобен случай във форума за бойни изкуства - Даобг. Един младеж се похвалил за това колко велико бойно изкуство тренира (в действителност - нищо особено) и колко са нещастни и некадърни останалите, които не тренират това. И, о, колко велик е учителят му, а останалите учители по бойни изкуства са...

След като оплю така всички потребители, всички те вкупом го оплюха и го удавиха с храчки. Този пич престана да посещава форума.

Искам да кажа, че трябва да сме по-внимателни, когато пишем нещо, защото не знаем как то ще бъде разтълкувано от читателите ни.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Нещо си се объркал; никой не говори за войски на ООН! Става въпрос за американските войски в Северна Корея. Вярно е, че за тази война на Корейския полуостров (1950-53 г.) много малко се знае, защото всички документи бяха засекретени от американците, а за руснаците пък беше неизгодно да си признаят, че във въздушните боеве там където за пръв път масово се използват реактивни самолети са загубили доста самолети! Наскоро обаче имаше филм за тази война по канал "Дискавъри", където казаха, че Пентагонът вече е разсекретил повечето от документите и някои неща излязоха наяве (избитите цивилни корейци, за което е имало и специлани заповеди!). Фактите за които говоря са взети от този документален филм! Американците успяват да изтласкат корейската армия до границата с Китай и НАВЛИЗАТ В КИТАЙ! Мао Дзедун ги е предупредил, че нататък ще се сбълскат с китайската армия, но главнокомандващия ген. Макартър ги игнорира, което е негова огромна грешка. Така се стига до обкръжаване на американската армия на китайска земя и последвалите загуби от тяхна страна!

Макар и преобладаващо американски войските са на ООН, контингентът включва силите на общо 15 държави начело с ген. Макартър. И въпреки доста засекретени документи общия ход на бойните действия си е доволно известен (както и във Виетнам). Северно корейските войски на Ким Ир Сен с подкрепата на СССР и Китай нахлуват в Юга през юли 1950 максималното им настъпления достига до крайния юг, като свободни остават само териториите между Тегу и Пусан. Октомври са обърнати от основните американски сили - Хармейския корпус, 7-а армейска дивизия и въздушно-десантните сили северно от Пхенян, тогава нахлуват и китайците изтласквайки американците до Уонджоу, в крайна сметка фронта се измества приблизително по линията на 38-мия паралел и там е установена границата според примирието през юли 1953.

Според официалните статистики и двете Кореи губят приблизително по 2 милиона цивилни граждани и по 500 000 войници, загубите на китайците се оценяват между 1 и 3 милиона войници (включително синът на Мао Дзедун), 54 246 американски войници (почти колкото и във Виетнам) и 3194 други войници от силите на ООН.

За американско навлизане в Китай не знам - максимално дълбокото навлизане на американците е през октомври 1950 до Чосон на река Ялу, оттам китайците влизат в Корея и ги обръщат.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мога да разбера, какво ги боли? Това е история на тяхната партия. Ако те се срамуват от нея би трябвало да се разграничат. Аз, обаче не мисля, че гьоз бояджии искренно биха желали това. Няма никакво значение - те и бойната им "слава" не ме интересуват повече.

Хайде до тук да спрете с обсъждането на други форуми - пишете по темата, че и без това се нуждае от почистване.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За американско навлизане в Китай не знам - максимално дълбокото навлизане на американците е през октомври 1950 до Чосон на река Ялу, оттам китайците влизат в Корея и ги обръщат.

Американците първи нарушават китайско-корейската граница и преследвайки севернокорейските войски навлизат в Китай; след това нещата се обръщат и китайците ги подгонват ритайки ги в задника, и така до демаркационната линия разделяща днес Северна от Южна Корея! Руснаците са помагали с техника и реактивни самолети (да си го кажем направо, пробвали са си новите неща). Това обаче е една от най-мръсните американски войни, защото са открити в архивите на Пентагона директни заповеди на командването да се унищожават цивилни граждани (стреляли са със самолети и артилерия по бежанските колони, които са бягали от Север на Юг, за да не се промъкнат с тях северно-корейски и китайски шпиони! :hmmm: ). Във филма бяха дадени интервюта с очевидци и учасници в тези събития, които разказаха подробно какво е станало, включително и за бомбардировките с напалм. Не мога да посоча точно източника, но убитите корейци са много повече от посочените от теб официални данни (в главата ми се върти цифрата 6 милиона)! За мен това е и обяснение защо Северна Корея и досега има такава твърда и непримирима позиция по отношение политиката на САЩ - ами почти всако трето семейство е загубило близък човек в тази гнусна война! :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Темата не е нито за оплюване на комунизма, нито за оплюване на "Бойна слава" и след като не желаете да прекратите с това ще се наложи да бъде затворена!

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...