Отиди на
Форум "Наука"

Романът на Иван Вазов "Под игото"- фактическа грешка


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте. В 11 клас съм и по литература ни поставиха една задачка и, който я направи, получава 6 за срока, а повярвайте ми много ми трябва.

Та госпожата каза че в "Под игото" е допусната фактическа грешка и ние трябва да открием каква е тя ... наистина много спешно ми трябва и ще съм ви много благодарен. :bigwink:mf_oct__01.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами на прима виста се сещам за представлението на "Многострадална Геновева". Става ясно, че „актьорите“ използват костюмите, с които „преди три години представляваха Райна Княгиня“. Само че пиесата "Райна княгиня" е писана от Добри Войников чак през 1866 г. Т.е. ако събитията в романа се развиват непосредствено преди Априлското въстание от 1876 г. това няма как да стане.

Не знам дали учителката ви е имала предвид това или някаква друга фактологическа грешка, "Под игото" съм го чела твърде отдавна.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител
Само че пиесата "Райна княгиня" е писана от Добри Войников чак през 1866 г. Т.е. ако събитията в романа се развиват непосредствено преди Априлското въстание от 1876 г. това няма как да стане.

AnieM - Това е напълно възможно!!!

Да обвините Вазов в подобна ГРЕШКА - е безобразие!!!!

за 10 години тази историческа драма - РАЙНА КНЯГИНЯ - е играна в не едно градче в България!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

По мое скромно мнение, тъй като романът "Под игото" е художествено произведение, а не документална мемоарисктика както "Записките по българските въстания", не би трябвало да се търсят фактически грешки в един роман.

Възможно е да има дори не една фактическа грешка, но художествената правда не се съобразява с фактологията - справка "историческите" романи на Дюма и ред други "исторически романи", вкл. повестите на Емилиян Станев, романа на Д.Димов "Тютюн", преработен под претекст да отговаря на "историческата правда", или пък "Време разделно", предизвикал дискусии сред читатели и сред историци...

Нищо не пречи да се посочи като фактическа грешка разминаването на датите за театралното представление на "Многострадална Геновева".

Е, и какво от това?Вазов художествено е пресъздал атмосферата на първите любителски театрални постановки, при това не само в "Под игото", но и в "Немили недраги".

В резултат четем няколко вълнуващи страници, а историците и театроведите нека посочат точните исторически факти, свързани с историята на българския театър...За всяко четиво си има читатели и...критици!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, няма защо да се преувеличава грешката, но не пречи да се посочи. Художественото произведение работи с образи, т.е. и да има грешка и пиесата да не е съществувала - еми ОК, ако не е тази, друга ще е. Изключение, разбира се, правят ситуациите, в които произведението се опира именно на това конкретно събитие, което е сгрешено, опитвайки се да ни внуши нещо във връзка с него. Но за "Под игото" това не важи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В "Под игото" се казва, че "Райна Княгиня" е била играна три години преди представлението на "Многострадалната Геновева", т.е. ок. 1873 г. Драмата на Войников е публикувана през 1866 г.:

Райна Княгыня. Драма въ пять дѣйствiя отъ Д. П. Войникова, прѣдставена въ Браилско-то театро. Браила, печатница "Съединение", 1866.

Второто издание е от 1875 г.:

70.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Да обвините Вазов в подобна ГРЕШКА - е безобразие!!!!

Преди всичко ползвайте въздържан език. Бел. мод.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има едно често цитирано изречение от "Подигото":

Поезията само би го простила (Априлското въстание) и увенчала с лаври геройски - за хатъра на въодушевлението, което изкара кротките анадолски абаджии на средногорските височини - сюблимни височини - с черешовите топове...

Винаги ми е било чудно защо "анадолски абаджии" а не български или средногорски например, да не би това да е грешката?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И още нещо:

"Обесиха го на касапницата.

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."

Как Мунчо е бил единственият, който се е осмелил да протестира, при положение че вече е бил обесен на касапницата? :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...