Отиди на
Форум "Наука"

Раждането на азбуката


Recommended Posts

  • Потребител

Раждането на азбуката

Никола Гигов

Открита е каменна плоча от с. Гела. Бесите са имали писменост. Орфей пренася азбуката от Египет и Финикия в Родопите.

От всички открития на света най-голямо е откриването на азбуката. Всички следващи открития са последица от азбуката – чрез съхранената историческа памет.

На 8 юни 2002 г. заснех каменна плоча от с. Гела (Централни Родопи). Тя е с размери 1 метър на 85 см. Съдържа 25 линеарни реда. В тях са издълбани 978 букви. (Бел. от автора на темата: открита е в стара църква закопана от грижливи хора във специална яма; плочата е препис от 19 в. на очевидно много древна тракийска писменост и текст, който не е разчетен до момента от учените).

Още в книгата си “Гела – Орфеево цвете” (1988 г.) подсказах, че село Гела има непрекъснат живот цели 3300 години и в него има “Орфееви остнки”. В книгата си отбелязах наличието на древни гробници, хокерни погребения, харонов обол, Делфинов пръстен, златна корона, патриаршески жезъл, скални изображения, древни пътища, стари светилища, църкви и манастири. Сякяш това село е неразкрит подземен музей на нашата дрвност.

В следващите ми книги за Орфей: “Легенда ли е Орфей?”, “Орфей и Европа” и “Орфей в Египет” затвърдих убеждението си: Родопите са Българското духовно Елдорадо, а Орфей – нашият духовен Еверест. Ние сме пред прага на нви открития.

В книгата си “Орфей в Египет” (2002 г.) проследявам мисията на Родопееца да пренесе египетската и финикийска азбука в Родопите. Да реформира тази азбука и чрез писмеността да обедини 90-те враждуващи помежду си племена на траките. Убийството на Орфей осуетява тази велика мисия.

Каменната плоча от с. Гела е може би най-древният писмен паметник по нашата земя. В издълбаните 978 букви са включени коптски букви, финкийски, латински, гръцки и много кирилица. Това сякаш е подложката, върху която са работили светите братя Кирил и Методий, завъшили прочутата Магнаурска школа, за да създадат кирилицата. И да се роди българската писменост. Чрез пренесените от Орфей букви ние сме дали писменост на цяла Европа, а чрез Кирил и Методий – писменост на славянския свят.

Ще рухне досегашното научно убеждение, че траките са “безписмен и безкнижен народ”. Плочата от село Гела подсказва, че бесите са имали писменост. Отначало тя е била само за посветените. А когато са се опитали да я разпространят, за да обединят траките, Орфей е бил убит и мисията осуетена.

Тази плоча е била укривана много пъти: веднъж по време на римляните – покорители на бесите, втори път при покръстването на България (тогава са се унищожавали езическите книги), трети път – по време на вековното османско робство, и четвърти път точно на 20 юли 1881 г. – преди 121 години, когото за същата плоча отново е направено скривалище и допълнително укриването е датирано на самата плоча. Укриването е станало на връх Илинден – 20 юли. Плочата се смятяза свята и свещена от местните хора.

Най-чудното е, че ние отричаме собствената си писменост, а гърците я признавт. Платон пише: “Жреците разполагат с купища книги за Орфей”. В Родопите и на остров Самотраки е бил изграден свещеният култов език на траките, достъпен за малцина – само за посветените. Между бесите от Родопите и коптите от Египет (коренното население на Египет) е имало непрекъснат мирен съюз и взаимно подпомагане. Орфей – “най-великият смъртен музикант на света” – реформирал коптската азбука, а първият родопски епископ Никита Ремисиански (V в. след Христа) превел Библията на бески език. Ние сме имали “Библия Бесика”. Това подсказва и следното древно известие: “Тракийското племе беси, което живяло в Родопите, притежавало през V век на свой език книгите на светото писание и извършвало богослужение на свой език. Известен разпространител на християнството между бесите бил Никита Ремисиански”.

Плочата от село Гела е укривана все на свещени места – в района на старите светилища, манастири, църкви, параклиси. Заедно с плочата, под нея на хартия са изписани само на едн лист над 50 имена на конкретни жители от село Гела, които са укрили тази плоча на 20 юли 1881 г. (на връх Илинден). Този празник – Илинден – свято се тачи в селото. Свети Илия е бог но гръмотевиците, колесничар на квадрига с юзди от слънчеви лъчи. Той е в основата на българското нестинарство – танц върху огъня. Този пророк, отбелязан в Стария завет, е живял през IX век пр. Хр. И напомня за древните връзки на Родопите с Троя – Илион – както и със заглавието на самата “Илиада” от Омир. Ил и Пергам са физическите и духовните крепости на Родопите и Троя. А траките и трояците са били съюзници по време на Троянската война.

Изписаните имена на укривателите на плочата са на български език с гръцки прибавки. Те са скрили нашата древна писменост, за да остоне плочата цяла и непокътната.

Всичките 978 букви са издълбани една до друга, без разредки на думите, без пунктуация и с много малко гласни. Разчитането ще бъде трудно. Но си струва усилието – езикът на траките е угаснал в VI в. пр. Хр., а българският език се въздига в 9 в. чрез Кирил и Методий. Цели 300 години България търси път в азбуката и писмеността.

Най-много радва това, че “кирилските букви” ги има и в “Орфеевото писмо”. Те са едни и същи. В битката за писменост, Орфей не е тръгнал към пиктограмите, идеограмите, йероглифите, клинописа и другите писмена, а е избрал коптските букви, а след това финикийски, латински и гръцки.

Самата финикийска азбука е взета от коптите. Кадъм – преносителят на азбуката – е сродник с траките. И кръгът се затваря.

Родопите – Египет – Финикия – са Колелото на азбуката, което се е въртяло в ръцете на Орфей, за да се роди писмеността.

Не бива да мислим, че това е по силите на един човек. В пренасянето и създаването на азбуката в Родопите участват: геният Орфей, сродникът Кадъм от Финикия, както и няколко други древни поети на Тракия: Лин, Евмолп, Музей и Аристей. Повечето от тях са познавали финикийската азбука. Особено Орфей и Аристей. Не случайно Еврипид пише: “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово”. Това го потвърждават и Хераклид, Платон, и Питагор.

Авторството на плочата (надписът) е отелязано само с една буква “R”, което означава Ра (слънце) и Родопееца. Това най-прилича на Орфей, който се е завърнал от Египет и е пренесъл писмеността.

В плочата е упоменат Кадм, упоменат е и Лин. Поетът Лин е учител по музика на Орфей. В древността обичайно е било откритията да бъдът посвещавани на учителите. Поетът Лин – учителят на Орфей – е споменат и от Хераклит, и от Омир.

Лин е бил и брат на Орфей и е изпял най-скръбните песни. Той е убит, Орфей разкъсан, Евмолп – убит, Тамирис – ослепен. Великото дело остава неосществено. Но азбуката е запазена, за да засияе днес под слънцето на перелик.

Тази новооткрита плоча от село Гела ще коригира досегашната наука: доказва, че бесите са имали писменост. А от вложеното послание в надписа ще проличи пътят за раждането на азбукат.

Родопите ще се издигнат в небесата. И в Евангелието е казана: “В началото бе словото”. Ние съхраняваме един от скрижалите на древността.

Проклятието на България са дележът и враждите: “Летим към чуждото, пълзим към родното”. Дано да допълзим до тази плоча, която да ни отвори очите за миналото наше величие. Та макар и по време на покрусата, с още по-голямо вдъхновение да запеем: “Върви, народе, възродени!”.

post-4934-1232833704_thumb.jpg

Бележка на Харамията: В този район на Родопите са открити още две подобни плочи, които все още не са проучвани от българските учени и лингвисти. Единствено покойният траколог акад. Александър Фол е ходил в с. Гела, след откриването на плочата и я е проучвал на място, но не е дал никаква гласност на това, защото откритието противоречи на тезата, че "траките са безписмен народ" :book: . Наскоро след това на територията на България са открити още находки с линеарно писмо тип А и Б (предгръцка и пред финикийска писменост, която е открита и на остров Крит!), които се съхраняват в Националния исторически музей в София. Тези факти, както и откритите в България (Караново, Градешница, Варненско и Пловдивско) и Румъния (Тартария) най-древни писмени знаци в света (глинени печати пинтадери), на възраст над 6000 години показват, че в България е имало древна предпотопна култура предхождаща с поне 2000 години културите на Египет, Месопотамия и Китай!!!..... :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 63
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител
траките нямат писменост. Доказателство за противното също няма. :smokeing:

Ма естествено, щом ти го казваш, веднага ще го запишем в аналите като неизменен постулат, фактите майната им; какво са фактите щом "Последния Римлянин" казва друго! :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Националния исторически музей (НИМ) в София се съхранява Орфическа книга със златни листа, която е открита в България! Състои се от 6 златни листа, които той /Б.Д./ крие/текстовете им/ от 2004 година!? Книгата, както и други ценни антични предмети е подарена на музея от възрастен българин от Македония, който ги е пазил цял живот като изключително ценни реликви (каквито са в действителност)?!? Намерил ги е някъде около Кюстендил в разровена тракийска могила, когато като войник от българската армия е участвал в правенето на път! Твърди се че е написана с етруско писмо, но етруските са траки, водени от Еней след падането на Троя, които се установяват в Италия и създават предримската култура, която е нищо друго освен тракийска! Това е единствената такава книга в света и е уникална! Откривани са отделни златни Орфически плочки с писменост в погребения поставени на гърдите на знатния мъртвец (в Гърция и Италия), но цяла книга никога.

Етруската писменост е разчетена за първи път от български професор от БАН през 70-години! Тук обаче говорим за много по-древна писменост (плочките от Градешница, Караново, Тартария, Варненско и Пловдивско). Според изследователя на древни писмености проф. Харал Харман (Финландия) от Института по мултилингвистика, който е докладвал на международен симпозиум: НАЙ-ДРЕВНИТЕ ПИСМЕНИ ЗНАЦИ В СВЕТА СА ОТКРИТИ В БЪЛГАРИЯ; ТЕ СА ПО-СТАРИ С ОКОЛО 2000 ГОДИНИ ОТ СЧИТАНИТЕ ДО СЕГА НАЙ-ДРЕВНИ ПИСМЕНОСТИ ОТКРИТИ В ЕГИПЕТ, МЕСОПОТАМИЯ И КИТАЙ! До сега никой не е посмял да оспори това твърдение на учения! Нашият иследовател Боно Шкодров имаше кореспонденция с професора и му изпрати своето проучване за писмените знаци на старите българи (има публикувана и книга, откъси от която ще кача и тук). Някои от писмените знаци открити във Варненско в местността "Побитите камъни" върху кремъчни предмети са на възраст дори 10 000 години! Публикувани са в книгата на Людмила Дончева Петкова, както и много други , в това число и руническа писменост, подобна на Ситовския надпис от Родопите, открит от Александър Пеев! :vertag::lightbulb: .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Лично аз си додох труд, заедно с няколко мои колеги и с препоръките на Никола Гигов (един от най-ревностните изследователи на Орфей; той е зет на покойния акад. Николай Хайтов) в с. Гела да направим професионален отпечатък от плочата, която давам по-горе! Надписа трябва да се изследва внимателно от лингвисти и познавачи на древни писмености от нашия регион. Ще пусна и допълнителна информация за тази плоча, както и снимки от църквата където е открита! Има и още много други неща за древната тракийска (тя всъщност си е българска) писменост! Тези неща трябва да се изследват внимателно, а не да се отричат и да заравяме главите си в пясъка като щрауси. :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази дата 1881 г. дали е дата на последното укриване на плочата или е датата, когато е създадена?..

"В издълбаните 978 букви са включени коптски букви, финкийски, латински, гръцки и много кирилица" - Харамия, питам те, по времето на Орфей (а то ще се окаже май че е живял през ХІІІ век пр.Хр.), когато и папер не е имало от римляни, латинска азбука, както и от коптска азбука, какво ще правят коптските и латинските букви в такъв надпис? А и да се приеме, че надписът е от римско време, какво прави в този надпис "много кирилица"???

През последните 2300 години чиста азбука, тоест азбука изникнала, без да е ползван някакъв образец за съставянето й, няма (вервай ми). А като се ползва образец, той е само един!!! А не миш-маш от 4-5 азбуки.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
В Националния исторически музей (НИМ) в София се съхранява Орфическа книга със златни листа, която е открита в България!

Приятел, разделът за алтернативна история е малко по-надолу. :bigwink:

Гледам, че и Хорбат е пролазил тука - абе ще стане цирк. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Тази дата 1881 г. дали е дата на последното укриване на плочата или е датата, когато е създадена?..

Възможни са и двете предположения; с уговорката че ако е създадена през посочената година 1881 г. то това е копие или от оригиналната плоча или по някакъв стар текст, който е унищожен или загубен. За нас като изследователи са важни в случая три неща:

1. В с. Гела е имало патриаршеско седалище (открити са древни църкви и патриаршески жезъл; не е изключена връзка с патриарх Евтимиий; той е погребан в Бачковския манастир). Църквата където е открита плочата е строена върху древно тракийско светилище (има предание, че е съществувало още по времето на цар Александър Македонски!).

2. Какво е написано на плочата, която очевидно е паметна, а не надгробна (съдържа сакрален текст). Текстът до момента не е точно разчетен от специалисти.

3. Каква е писмеността и връзката и с другите писмености намирани и съществуващи по нашите земи и в региона (Балкани, Мала Азия).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ПИСМЕНИ ЗНАЦИ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ И РЕФОРМАТА ИМ В СРЕДАТА НА 19 В.

Боно Шкодров

ДОПЪЛНЕНИЯ

КЪМ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СРАВНИТЕЛНИЯ АНАЛИЗ НА ПИСМЕНИТЕ ЗНАЦИ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ

Предходната глава І е непроменен текст на доклад на автора пред национална научна конференция : “Приносът на Българите в световната цивилизация”. 20-21 октомври 2000 г. Софийски университет. “Св. Климент Охридски. Без изменения докладът е представен пред Петата научна конференция : “България в световната история и цивилизаций – дух и култура”. 18-19 ноември 2000 г. Варна; Интернационалният юбилей на Института по география. 30ноември – 1 декември 2000 г.; Международна конференция на осторов Сицилия, под председателството на проф. Франческо Торе, директор на Института по геология и морска археология. Трапани.Сицилия. 16-17 януари 2001 г.; и др.

Докладът за това изследване е публикуван изцяла в сп.”Български векове” бр.3.2001 г., сп.”Авитохол”, кн. 14-15, 2001 г. и в-к “Азбуки” бр. 5. 2001 г. Особен интерес към втората част от доклада : “Писмени знаци върху подводен археологически обект от неолита и връзката им с древните цивилизаций/сравнителен анализ/, проявиха : проф. Уйлиям Райан и проф.Уолтър Питман от Колумбийския Университет. САЩ, проф. Франческо Торе, Институт по Геология и морска Археология, Италия, проф. Хералд Харман, Институт по мултилингвистика, Белгия- Финландия, проф. Боб Балард, САЩ и др. Резултатите от тази част от доклада/Таблица № 6/ са публикувани от проф. Харалд Харман, Дуайт Колеман, Institute for exploration и Института по Океанология към БАН. Варна. http://www.io-bas.bg .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ПИСМЕНИТЕ ЗНАЦИ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ, ВРЪЗКАТА ИМ С ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ И РЕФОРМАТА ИМ В СРЕДАТА НА ІХ ВЕК – КИРИЛИЦАТА И ГЛАГОЛИЦАТА

БОНО ШКОДРОВ

ПОСВЕТЕНА НА СИНЪТ МИ ГЕОРГИ И НА МОЙТЕ ВНУЦИ БОРИС И АЛЕКСАНДЪР

УВОД

В териториите на сегашната Българската Държава при археологически изследвания са открити хиляди предмети от керамика, мрамор и други скални масиви и метали, от периода VІІ-ІХ век, на които има издълбани стари писмени знаци. Става дума за онези писмени знаци, които в повечето от изследователските публикации са наречени ”Руническо писмо”. Открити са също така и надписи доказано принадлежащи на Българската Държава от този период, но с гръцки писмени знаци, както на гръцки така и на български език.

В настоящата книга правим сравителен графичен анализ и връзка между гореспоменатите археологически и исторически факти.

Почти три столетия писмените знаци на Старите Българи са предмет на интерес на чуждестранни учени и изследователи, а след освобождението на България от Турското робство и на самите българи. За общоприето в историографията като първи сведения по този проблем се зачитат сведенията на Черноризец Храбър, в творбата му “О кунигы=О писменах”, който се предполага, че е живял в ІХ-Х век. Оригиналът на тази творба липсва, но са намерени повече от 70 преписа датирани след ХІІІ век. Щастливо обстоятелство за решението на този проблем е, че напоследък бяха публикувани значително по стари исторически сведения отнасящи се за времето на Българските владетели Булут /около 680 г. пр.н.е./, Кашан /около 160 г. пр.н.е./, Боян=Сандилх /535-539 г./ и Урус Айдар /805-855 г./, както и неизвестни до сега сведения за Светите братя Кирил и Методий.

KNIGA_I.doc

За съжаление втората част е 21 МБ и нещо не мога да я кача; някой от модераторите да помогне ако има желание?!? :post-20645-1121105496:

Дори и от тази първа част се вижда, че изследването на моя приятел Боно Шкодров е уникално и с огромен принос за българската история и култура и интердисциплинарното българознание :vertag::book: ! Такова изследване не е правено до сега от никого и трасира пътя на сериозните изследователи в областта на древната българска история, където тепърва ще изскачат нови неща. Тези неоспорими факти преобръщат с главата надолу установените фалшиви схеми, постулати и догми за българската история наложени от платени вредни антибългарски елементи и национални предатели, опитващи се да унищожават и омаловажават българската древна култура и историческо наследство!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

ПИСМЕНИТЕ ЗНАЦИ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ, ВРЪЗКАТА ИМ С ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ И РЕФОРМАТА ИМ В СРЕДАТА НА ІХ ВЕК – КИРИЛИЦАТА И ГЛАГОЛИЦАТА

Здравей Харамия,

Никъде Б.Шкодров не може да докаже, че руните които разглежда са български. Още нещо. С тази изключително нискокачествена снимка на плочата просто не си на ниво за целите които гониш. Ами аз може и да поискам да се пробвам с превода й - ти какво ми поднасяш - една снимка тюрлю гювеч и много приказки за навиване. Не искам да ме навиваш, ами да направиш свястна снимка или копие с което може да се работи. Твоят файл е с ниско разделителна способност, нефокусиран и т.н. Виж във файла как се прави превод: текста (четлив) който ще се превежда, декодера на превод (съответствието на руна-буква) и предполагаемият превод. Едва тогава и САМО тогава може да се каже, че текста е български ако в превода има наченки на българска реч. Така, че първото при тебе го няма. Ами направи го.

Поздрави.

Ако файла е с качество като твоя :biggrin: виж тук:http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1503113/an/0/page/1#Post1503113

[/color]

post-5249-1238375414_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещо ми прави впечатление - в България има тракология, която от край време е възвеличавала траките (оспорва се напоследък).

ЗАЩО им е да крият книги, надписи и пр.?!?

ПП

Тази плоча има много съгласни български букви, ей така кат лаик го казвам. Твърде ного съгласни. Кой знае кой и какво е писал и защо на нея. Я да баламосва иманяри...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Нещо ми прави впечатление - в България има тракология, която от край време е възвеличавала траките (оспорва се напоследък).

ЗАЩО им е да крият книги, надписи и пр.?!?

ПП

Тази плоча има много съгласни български букви, ей така кат лаик го казвам. Твърде ного съгласни.

- Така се получиха - не са търсени. Това е конфиденциален превод. Руните са налице и който иска може да се пробва с превод, като предложи повече гласни - няма пречки. Плочката е автентична, бронзова от ІІІ в пр.н.е. Справки Bronces de Botorrita. С Гугъла.

Не може ли плочата на Харамията да стане четлива при комп. обработка?

Поздрави.

Кой знае кой и какво е писал и защо на нея. Я да баламосва иманяри...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Дори и от тази първа част се вижда, че изследването на моя приятел Боно Шкодров е уникално и с огромен принос за българската история и култура и интердисциплинарното българознание!

Такова изследване не е правено до сега от никого и трасира пътя на сериозните изследователи в областта на древната българска история, където тепърва ще изскачат нови неща.

Тези неоспорими факти преобръщат с главата надолу установените фалшиви схеми, постулати и догми за българската история наложени от платени вредни антибългарски елементи и национални предатели, опитващи се да унищожават и омаловажават българската древна култура и историческо наследство!

фалшиви схеми, постулати и догми за българската история наложени от платени вредни антибългарски елементи и национални предатели - това от вестник Работническо дело ли го преписа?

Руните не са български по простата причина, че са много по древни от тях и са се използвали от Индия до Сландинавия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1. фалшиви схеми, постулати и догми за българската история наложени от платени вредни антибългарски елементи и национални предатели - това от вестник Работническо дело ли го преписа?

2. Руните не са български по простата причина, че са много по древни от тях и са се използвали от Индия до Сландинавия.

1. Струва ми се, че ти си още с в. "Работническо дело" в главата; пък и те знаеме кой си професоре!........

2. По-стари от кого, от какво; пък и как определи знаците от плочата от с. Гела като "руни"?!?........Нещо за хронология да си чувал или си говорим колкото да не заспим!

3. Знаеш ли къде е открита най-древната писменост в света - в България! Това е признато вече от световно известни учени (проф. Харалд Харман е един от тях)!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Здравей Харамия,

Никъде Б.Шкодров не може да докаже, че руните които разглежда са български. Още нещо. С тази изключително нискокачествена снимка на плочата просто не си на ниво за целите които гониш. Ами аз може и да поискам да се пробвам с превода й - ти какво ми поднасяш - една снимка тюрлю гювеч и много приказки за навиване. Не искам да ме навиваш, ами да направиш свястна снимка или копие с което може да се работи. Твоят файл е с ниско разделителна способност, нефокусиран и т.н. Виж във файла как се прави превод: текста (четлив) който ще се превежда, декодера на превод (съответствието на руна-буква) и предполагаемият превод. Едва тогава и САМО тогава може да се каже, че текста е български ако в превода има наченки на българска реч. Така, че първото при тебе го няма. Ами направи го.

Поздрави.

Ако файла е с качество като твоя :biggrin: виж тук:http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1503113/an/0/page/1#Post1503113

[/color]

Боно е доказал това което отричаш и е направил сравнителен анализ по български и други находки, но явно не си запознат добре с материята. Съжалявам, че не можах да се наложа (за сега!) да бъде издаден труда на покойния етнолог Райко Сефтерски (почетен член на "Българска Орда - 1938") "Руника Булгарика", който е уникално изследване за българските рунни знаци и текстове!

Снимката, която съм дал на плочата от Гела е перфектна и може да се използва за изследвания! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Твърди се че е написана с етруско писмо, но етруските са траки, водени от Еней след падането на Троя, които се установяват в Италия и създават предримската култура, която е нищо друго освен тракийска!

Само у мен ли тези слова будят смущение? :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Открита е каменна плоча от с. Гела. Бесите са имали писменост. Орфей пренася азбуката от Египет и Финикия в Родопите.

Някой датирал ли е въпросният псевдокултуран артефакт? :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Само у мен ли тези слова будят смущение? :ph34r:

Aз отдавна съм се отказал да чета подобни бомбастични писания. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Снимката, която съм дал на плочата от Гела е перфектна и може да се използва за изследвания! :post-70473-1124971712:

Струва ми се, че буквите са допълнително подчертавани, което затруднява обективното изследване. Би трябвало вместо това да се направят няколко снимки на плочата, като светлината пада от различни страни, за да се изявят по-ясно буквите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Само у мен ли тези слова будят смущение? :ph34r:

По-смущаващо е, че подобни твърдения са изказвани дори от утвърдени учени. :doh:

Ето един автентичен тракийски надпис, 6-5 в. пр. Хр.

post-5121-1238537708_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боно е доказал това което отричаш и е направил сравнителен анализ по български и други находки, но явно не си запознат добре с материята.

- Напротив. Много добре съм запознат. Сравнителни анализи и прочия празни приказки се правят от стотици "учени". Като отвориш страница на руни в нет. няма да намериш руни на които не е дадено някакво съответствие с някаква съвременна азбука. Прочит обаче с тези съответсктвия не може да се направи. Те са менте съответствия. Същото е направил и Боно.

Съжалявам, че не можах да се наложа (за сега!) да бъде издаден труда на покойния етнолог Райко Сефтерски (почетен член на "Българска Орда - 1938") "Руника Булгарика", който е уникално изследване за българските рунни знаци и текстове!

- Едно "изследване" на руните е техническа работа амиго, която може да се извърши от всеки първокурсник от който и да е ВУЗ - без значение специалността. Такива работа са Само сбирки, сборници и...нищо повече.

Снимката, която съм дал на плочата от Гела е перфектна и може да се използва за изследвания! :post-70473-1124971712:

- Снимката която си дал при увеличение се замъглява и не става за четене. За наблюдение, каквото прави Шкодров - да, за калиграфски прочит - не. А на мен ми трябва калиграфията, която не може да се извлече от твоята снимка, пък ако ще да е правена от най-големия фотограф на Nacional Geographic. Това е положението - снимката е негодна за работа в тази разделителна способност с която си я пуснал. В този форум е разрешено да се пускат снимки до 2МВ - нещо нечувано в сравнение с други форуми, където позволението е 4 или 8 пъти по-малко. И при този разкош, снимката която пускаш е просто неквалитетна, защото е едва 16 КВ. Не знам тези цифри дали ти говорят нещо, но ако не ти говорят просто се консултирай, срамно няма.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първо трябва да се подложи на комплексна експертиза дали не е фалшификат. Занците безобразно ми напомнят т.нар."Велесова книга" .......

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-смущаващо е, че подобни твърдения са изказвани дори от утвърдени учени. :doh:

Ето един автентичен тракийски надпис, 6-5 в. пр. Хр.

- Този надпис е изписан с етруски руни. По този начин не може да се нарече тракийски, а етруски - без значение, че е намерен в Тракия. И в Сахара да беше намерен, пак щеше да си е етруски, поради руните които са квалифицирани като такива. Не са преведени все още. Друг момент който може да потвърди, че етруски и траки са един народ е количеството на руните наречени етруски. Ако в Тракия се изкопаят толкова или повече артефакти с етруски руни, колкото има в Италия, то статистиката ще може да твърди, че имаме един народ и на двете места. .Такова нещо обаче досега няма.

post-5121-1238537708_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Струва ми се, че буквите са допълнително подчертавани, което затруднява обективното изследване. Би трябвало вместо това да се направят няколко снимки на плочата, като светлината пада от различни страни, за да се изявят по-ясно буквите.

Това, което давам на снимката е отпечатък на плочата направен от професионален епиграфист от Археологическия музей в София, когото бяхме поканили в Гела. Имам естествено и снимки от плочата, но са лоши и не стават за това, за което говорим. Разполагаме с това в момента, ако има желание ще стане евентуален превод на текста! :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...