Отиди на
Форум "Наука"

ретро-поглед към кафето


Recommended Posts

  • Потребител

Всички многократно сме чели и слушали какви ли не хвалебствия, но и предупреждения за станалия неотлъчен приятел на човечеството- кафето. :post-70473-1124971712:

Как обаче са гледали на него преди векове?

Ето един ретро-поглед, придружен с любопитни факти...

Разпространението на кафето по света е съпътствано с много куриозни факти. Повечето съвременни любители на тази напитка дори не подозират, колко забавни и любопитни събития съпровождат богатата история на кафето.

През втората половина на XVII век кафето се разпространило в цяла Европа и Северна Америка.За да се задоволи бързо растящата необходимост от кафе, колонизаторите от Европа търсели в тропическите страни региони подходящи за отглеждане на кафе. Така куливирането на кафе добило системен характер.

Холандците били първите европейци, на които се удало да отгледат фиданка кафейно дърво. Много търговци, пътешественици и дипломати се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва в 1616 г. щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока. Завръщайки се в родината си, той незабавно посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам, а шведският учен и негов приятел Карл Линей се погрижил по-натам за тях, и отгледал от тях няколко фиданки „Кафе Арабика“.По-късно, през 1658 г. предприемчивите холандци създали и своя плантация кафе в колонията си на о. Цейлон (днес Шри Ланка).

И само няколко години след това, за разлика от холандците, французите получили една шепа качествени зърна кафе без да крадат, по съвсем честен начин. Тези зърна били подарък за краля на Франция — Людовик XIV, от султана на Йемен в знак на благодарност, че френският кралски лекар излекувал сериозно заболялото му ухо. И така през 1714 г. било засадено и първото кафейно дърво в парижката ботаническа градина. Людовик XIV се оказал страстен любител на кафето. Знаейки това и в знак на добра воля, холандската кралица му подарила фиданка кафейно дърво, което било посадено при поникналите вече растения в парника на парижката ботаническа градина. От израсналите фиданки впоследствие били създадени кафейни плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и Карибите.

Бразилия станала кафейна държава по малко романтичен начин. В XVIII век между френска и холандска Гвиана се случил пограничен конфликт. Роля на посредник за урегулирането му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. До приключване на мисията си той се сприятелил с местния губернатор и го помолил за фиданка кафе, но понеже износът бил строго забранен, той, уви, му отказал. Палета успял да помири страните и преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписването на примирието. На този банкет били поканени видни гости, естествено и губернаторът с жена си. А тя очевидно харесала умиротворителя, защото при изпращането му на следния ден му подарила букет цветя, сред които имало и резници от кафейно дърво ...След известно време благодарение именно на тях, Бразилия се превърнала в кафейна империя, чиито огромни плантации са "родени" от букета на една жена.

Първите няколко екземпляра кафейни дървета попаднали на о. Мартиника в Карибско море около 1720 г. благодарение на огромните усилия на Габриел де Клие, който първоначално се опитал да убеди парижките власти да му дадат няколко кафейни дръвчета, които да засади на острова. Получил отказ и сам откраднал 3 броя. Според преданието, по пътя му се случили разни случки — опитали се да му откраднат скъпоценната стока, обявили го за холандски шпионин, който нарочно изнася фиданките от Франция, макар че Мартиника си бил френска колония. Водата за пиене започнала да не достига, наложило му се да дели своята дажба вода с фиданките. В крайна сметка до острова все пак достигнало едното от кафейните дръвчета, което за радост, след засаждането успяло и да се прихване. От развилата се кафейна плантация на о. Мартиника впоследствие разнесли кафето из Хаваите и Мексико, и на болшинството острови в Карибско море.

Шведски експеримент

Крал Густав III решил да прекрати спора, коя напитка е по-здравословна - чая или кафето. В експеримента участвали двама братя близнаци, които били осъдени на смърт. Всеки ден на единия поднасяли голямо количество кафе, а на другия чай. Експеримента бил следен от двама професори. Изминали месеци и години. Двамата професори били убити от наемници, а двамата братя доживели до дълбока старост, в добро здраве. В крайна сметка, шведите предпочели кафето, както станало и по целия свят.

Кафето и цифрата 8

Самото разпространение и голямата популярност на кафето, крият немалко тайни и загадки, подържайки митичен ореол в своята втора родина. Колумбийците вярват, че кафето има божествена сила. В потвърждение на това е цифрата осем, която символизира безкрайността и Бог, играейки особена роля в легендите за кафето.

Така например:

1.кафеното дърво (Coffea) принадлежи към семейство брошови, които наброяват около 80 вида. От промишлено значение са два вида -арабика и робуста.

2.откриването на кафето се датира към 800 година. Според легендата през 850 година, стимулиращите свойства на кафето били открити от овчар на има Калид:

3.кафето се отглежда в 80 страни по света, съставящи така известния кафен пояс между 23-тия градус северна ширина и 25-тия градус южна ширина.

4.плодовете на кафеното дърво узряват в течение на 5-8 месеца; а на височина плодоносното дървото достига 4 метра;

5.за един сезон, едно кафено дърво ражда до 0,8 кг плодове;

6.годни за използване се считат плодовете с размер на по-малък от 5 и не по-голям от 8 мм;

7.пътя на кафето от събирането му до чашката вкъщи се разделя на 8 технологични етапа;

8.800 компонента образуват пълния аромат на кафето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

не знам защо се сетих за един филм, който гледах тези дни ...

и по-специално за разговор за някакво кафене и как то помагало на хората да се чувстват пълноценни, отговорни и независими хора, понеже ги учело как да вземат решения, понеже, само за да направят поръчка, трябвало да направят поне няколко избора: дълго/късо, с кофеин/без кофеин, с подсладител/захар и т.н. и т.н.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кой е филмът? Може и аз да го гледам...

Иначе това с изборите се случва навсякъде - какъв сандвич да ям - чийзбургер с тост или чийзбургер с пилешки бургер; дюнер или форнети; с люто или без; бургерът с яйце или кашкавал; кола или спрайт.

Но това с поръчката на кафето е някак съсредоточено в едно и хората във филма очевидно са го открили и разработили ; )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

'You've got mail'

и какво? да благодарим на производителите на хамбургери и дюнери за личностното си развитие? :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тогава го гледай заради Том Ханкс. И без това Мег Райън не е актуална в тази тема, понеже пие чай, а той е на мокачино !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Шот "Арабска свирка" /Bailey's, кокосов ликьор, бита сметана, мараскино/. Това е едно от онези питиета, които се пият на женски партита. Или на момински. Ако мъж пие "Арабска свирка", това най-вероятно означава, че е изгубил бас или че е с нетрадиционна сексуалност. Самият факт, че се пие без да използвате ръцете си говори достатъчно за мъжествеността на шота.

Водка със сок от боровинки. Други са го казали по-добре.

"Това е натурален диуретик. Моята приятелка го пие, когато е в цикъл. Какво, да не си в цикъл?" - из "От другата страна".

Вода. Ако искаш нещо по-лекичко, бъди мъж и си поръчай "Шуменско" или "Ариана" като всички останали...

Всичко с диетична кола. Няма значение дали го смесваш с ром или с Jack Daniel's. Истината е, че цялата ти мъжественост изчезва в момента, в който оповестиш на бара, че следиш постъпленията на калории в организма си. Сигурно сваляш и кожичката от пилето?

Cosmopolitan. Ето едно чудесно правило - ако момичетата от "Сексът и градът" го пият, то няма нито едно основателна причина ти да го държиш в ръката си.

Ябълково мартини - По принцип не би трябвало да пиете нищо "мартинесто", като шоколадово мартини, грейпфрутово мартини, розово мартини и т.н. Ако все пак се отзовете на бара с класическа мартини-чаша, гледайте поне течността да не бъде в неоново зелен цвят. Може да обичате ябълков сок. Може да обожавате мартини с ябълков сок. Желаете ли обаче да не изглеждате като нежен мъж, чакащ своята гей-компания, по-добре се откажете.

Bacardi Breezer. Нищо цветно с 4 процента алкохол няма да убеди хората около вас, че държите на мъжествеността си. Даже обратното, очевидно искате да им докажете нещо. Посланието прието!

Baileys - по принцип, близането на сладолед не е едно от най-мъжественото занимания (друго си е вдигането на щанги в денонощния фитнес). Сърбането на втечнен сладолед може да се приеме за истинско натрапване в „чужда територия". Да, да, знаем, ирландска напитка е. Но фактите говорят - ликьор на основата на сметана не може да се брои за мъжествена напитка. За варианта му с кафе въобще да не говорим...

трябва да си направиш собствена класация ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...