Отиди на
Форум "Наука"

за пъзела... с усмивка


Recommended Posts

  • Потребител

Първият пъзел се появява в Лондон през 1760г. Изобретен е от картографът и дърворезбар Джон Спилсбъри. Първият пъзел е бил изработен от дървени плоскости, разрязвани с трион. Картинките, които се получавали след правилното нареждане на парченцата, изобразявали различни държави. Целта била да се предложи забавен начин, по който децата да изучават география. Съвременните пъзели се появяват през 1800г. Тогава парченцата били изрязвани с помощта на тънки и остри метални ивици в различни форми. Около 1900 г. двата вида пъзели се продавали съответно за $1 и 25 цента.

Еволюцията на играта обаче се оказал процес, който протичал много бавно и мъчително. Първите пъзели не са имали ясна индикация на цветовете и обектите, а частите са били изрязвани хаотично и в трудни за подреждане форми. Много от кутиите дори не са имали картинка, която да ориентира играча какво трябва да сглоби. Първите, които правят парченцата в по-лесни и логични форми са братята Паркър със своя пъзел “PASTIME”.

От създаването си до сега, пъзелите са придобили какви ли не форми. Има картинки, които след като бъдат подредени образуват различни геометрични форми – кръгове, многоъгълници. Съществуват и двустранни пъзели. При тях плочките трябва да съвпадат и от двете страни. За нареждането им, специалистите препоръчват да използвате стъклен плот. На пазара се предлагат дори и 3D пъзели, които противно на очакванията са изключително лесни за подреждане. На гърба на всяка плоча има номер, който показва къде трябва да бъде поставена.

cqs1233084911n.jpg

Любопитно:

*Някои производители на пъзели възстановяват загубени или липсващи плочки.

* Има пъзели, които идват в комплект с гранулирано лепило. То се приготвя на принципа на желатина. След като се нанесе, картинката може да бъде поставена в рамка.

* Дървените пъзели били много скъпи, защото парчетата се изрязвали едно по едно. През 1908г. , когато средната работна заплата е била $50 на месец, игра с 500 части е струвала около $5

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Германия бе подреден най-големият пъзел в света

Близо 15 000 ентусиасти са подредили в немския град Равенсбург най-големия пъзел в света, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на компанията "Ravensburger AG" - най-големия производител на пъзели в Европа.

Само за пет часа в неделя (28.09.08) на едно място са били събрани 1 141 800 парчета. Пъзелът с размери 600 квадратни метра е покрил почти целия градски площад. Нотаруис е подал документи за вписване на постижението в "Книгата на рекордите на Гинес".

Говорител на изданието е съобщил, че кандидатурата е разгледана, но все още не е одобрена.

Настоящият рекорд принадлежи на Сингапур, където през 2002 г. е подреден пъзел с размери 10,8 на 11,68 метра, съставен от 212 323 парчета.

Участниците от Равенсбург са подредили над 4000 по-малки пъзела, всеки от които от 252 парчета и със стандартни мотиви като животни, карти, пейзажи.

Правоъгълните картини след това са били донесени на площада в града и са подредени в един голям пъзел с размери 20 на 30 метра. Компанията "Ravensburger AG" е основана в Равенсбург преди 125 години, припомня агенцията. БТА

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ако някой има някакви снимки на собствени пъзели може да ги качи тук да се похвали на всички ни :)

Аз се сещам преди години имах един голям..., който съм го сглобявал два пъте като веднъж исках да го лепя, но се отказах...и така в момента остава за бъдещите поколения...

Благодаря за темата :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хм...

ето го единият ми пъзел-гордост. жалко, че само той ми е под ръка... другите са на около 200 км от мен и ще почакат малко за снимка

klz1233157811m.JPG

пъзели обожавам от мъничка като в най-"болния" си период съм стигала до там сама да си правя.... сещам се за един с картинка от филмчето "Парижката Света Богородица"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...