Отиди на
Форум "Наука"

За газа и ракетите


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ще си позволя да цитирам един коментар на потребител на медиапул.бг

Газ има (както и петрол) поне за още 150 години. И то главно в Русия.

Но!

Разработката и експлоатацията на находищата става все по-скъпо и при сегашните цени - нерентабирно. Ако цените на газта растат находищата ще стават рентабилни и газ ще има. Това е целта на Газпром и Русия. Но останалите страни с находища се ослушват. Защо?

Те искат Русия да определя цените, а те да използват конюнктурата на пазара. Руснаците от своя страна искат да се източат (през Русия, разбира се) първо евтините средноазиатски находища за да не им пречат когато почнат да вдигат цените.

Ето защо Русия се бори със зъби и нокти срещу проекти като Набуко. За тях това е "късо съединение" в системата, което ще попречи на плановете им за монополизация. Монополизацията им е нужна за да диктуват цените. А диктуването на цените - за разрабтване на техните собствени находища зад полярния кръг, на голяма дълбочина и дълбоко в Сибир.

Разбрахте ли сега?

А отказът на Медведев-Путин от поставяне на ракети в Калининград е по икономически причини - няма пари. Това дето тука ни плашат с икономическа криза е нищо в сравнение с това което очаква Русия от падането на цените на петрола и газа.

какво мислите за ситуацията

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами то има все още неразработени находища и в достъпните части - Урал, Южен Сибир, Кавказ. Но наистина при изтоштаване на залежите в дадено находище, особено на нефт се получават затруднения в разработването им на по-голяма дълбочина, допълнителни пари за проучвания и технология в тази насока, а за да се даде старт на ново находище и да се изгради съответната инфраструктура за разработването, експлоатацията и трафика от там пак е нужно солидно финансиране, но това ще бъдат капиталовложения, които ще се възвърнат многократно в бъдеще за Русия, така че не им е виновен международния пазар, че да му вдигат цените, но пък след като са монополисти в известен смисъл имат възможност за подобни манипулации.

А това с преместването на ракетите в Калининград беше леко блъф - показване на мускули пред САЩ и за сплашваане на Чехия и Полша заради противоракетния им щит.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...