Отиди на
Форум "Наука"

Свети Горазд


Recommended Posts

  • Потребител

Идея за тази тема ми даде едно мнение на потребител от Православие.бг. Ето цитат:

Вярно е, за св.Горазд се знае малко. Св. Горазд е най-добрия и най-способния от учениците на св.св. Кирил и Методи. По народност е Словак. Св. Методи го посочва за свои заместник(" той е от вашия род и е правоверен") и дори е бил епископ в Великоморавия известно време. След което се преселва в България. Впрочем тоя град Берат(Бялград, Албания) тогава е бил Български а Св. Горазд е бил негов архиепископ. Има мощи на св. Горазд в Св. Седмочисленици
.

Ето какво открих в уикипедия за Свети Горазд:

Свети Горазд е светец, един от Светите Седмочисленици. Името му означава „мъдър“.

Роден е в заможно аристократично семейство във Великоморавия в земите на днешна Словакия в гр. Нитра или в неговата околност. Виден ученик на Константин-Кирил Философ и Методий.

Ръкоположен в Рим от епископ Формоза Портуенски в 868 г. заедно с други ученици на равноапостолите.

През 885 г. архиепископ Методий, който е на смъртното легло, го обявява за свой наследник като глава на основаната от него школа и като архиепископ. Това обаче не е зечетено от папа и Великоморавската църква е предадена на върлия противник на славянството Викхинг (Wiching) епископа на Нитра. Формално той си остава само епископ на словашкия главен град Нитра и не е ръкополжен за архиепископ, но е обявен за управляващ митрополит което е напълно достатъчно да расипе школата, да хвърли в затвора в 886 г. като еретици и да съди много суденти, сред които своя основен кокурент Горазд и видните ученици на Методий Климент и Наум, а други просто са избити, прокудени или продадени в робство.

Съдбата на Горазд след това не може да се установи със сигурност. Много е възможно е при гоненията на кирило-методиевите ученици е убит като много други от немското духовенство. Възможно е да е останал в затвора или високопоставените му роднини да са му е издействли освобождаване срещу условието да отиде в изгнание или да остане под домашен арест.

Допустимо е да се мисли че след като Викхинг избягава от Великоморавия в 991 при войната между Великоморавия и Германия, а в 899 г. при новия княз Моймир II , на вакантното архиепископско място наи-сетне е назначен титуляр това да е той. Когато в 906 г. Великоморавия загива някои смятат, че Горазд, ако е уцелял след 886 г. се спасява в България или в Бохемия (дн. Чехия), а съществува информация, че Горазд е станал първи епископ на Краков.

Обърнах внимание на последния пасаж. Затова и реших да отворя темата. Знам, ще си кажете, че има много информация в интернет, но нека да видим какво става с този ученик на Кирил и Методий след смъртта на Методий. Има ли вероятност той да е дошъл в България, както пише, или не.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...