Отиди на
Форум "Наука"

Нармер и Менес - един и същи фараон ли са?


Recommended Posts

  • Потребител

Вчера докато четях в уикипедия, попаднах на материал, в който се говореше за фараоните Менес и Нармер, по-точно статията за тях. Но там се спори дали това е един и същ човек или не - в българската, руската и английската енциклопедия се спори по този въпрос. Затова реших да публикувам тая тема за тези фараони, за един и същ човек ли става въпрос. Миналата година мой преподавател по стара история казваше, че тези имена се отнасят за един човек, а не за двама. Какво е вашето мнение?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според друга хипотеза Нармер, Скорпион и Аха са владетели, под чиято власт Горен и Долен Египет са били инцидентно обединявани, след което пак са се разделяли на две държави. Едва по-късно (времето - също много спорно) Менес постига сравнително трайно обединение на двете части.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Ок. 2850 г. пр. н. е.

Фараонът Менес (Мина), основател на I династия завладява Долен Египет и обединява двете царства. Столица става град Мемфис.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=11321

Това наистина е интересен въпрос...къде се казва, че са един?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нармер е египетски фараон, управлявал през XXXII век пр. Р. Хр.

Смята се, че е наследил преддинастичния владетел Скорпион.

Според някои изследователи, той е основоположникът на Първата династия, а според други, той и Менес са един и същ човек.

Менес е египетски фараон, управлявал около 3100 пр.н.е.

Менес е името, с което той е наречен в книгата на Манетон, египетски историк от 3 век пр. Р. Хр. През V век пр. Р. Хр. гръцкият историк Херодот използва името Мин, а в египетски владетелски списъци от XIII век пр. Р. Хр. той е наречен Мени.

Сведенията за фараона Менес са оскъдни, като някои историци поставят под съмнение съществуването му, като смятат, че Менес е друго наименование на някой от фараоните Нармер и Аха или дори - на двамата.

Традицията приписва на Менес основаването на I династия, обединяването на Горен Египет и Долен Египет и построяването на общата столица Мемфис.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...