Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

1.jpg

1.Войни с кръгъл щит от VIII в.

2.jpg

1. Нормандски щит с изрисувани миниатури по библейски мотив.

2. Бретонски бронзов щит намерен в р.Уитем, Англия X в.

3.jpg

1. Бретонски щит от XI в.

2. Нормандски щит с ремъци за хващане, XIII в.

4.jpg

1. Пехотинец с шлем и копие държи триъгълен щит в бойна позиция. Франция около 1240

2. Пехотинец с щит на гърба, изкачва се по стълба за атака. От миниатюра 1340

5.jpg

1. Ездачески щит от XIII в.

2. Конник с триъгълен щит. Ръкопис от XIV в. Кралска библиотека Лондон, Англия.

6.jpg

Щитове от армията на Максимилиан I

7.jpg

1. Стрелци се прикриват зад щитове. Ръкопис, Лондон.

2. Щит от времето на Максимилиан I, Австрия

8.jpg

1. Щит от времето на Максимилиан I, Австрия

2. Дървен щит обвит с кожа. Герб на гр. Дегендорф (на немски Deggendorf) е град в Югоизточна Германия, провинция Бавария. XV век.

9.jpg

XV в., Максимилиан I, дървен с кожена обвивка и изрисуван.

10.jpg

Християнски рицари, XIV в., Гренада.

11.jpg

Кожен с бродирани надписи - Втората половина на XV век.

12.jpg

XV в. Щит показан в двете страни носен от пехотинци.

13.jpg

Фехтовален щит, дървен обвит с кожа и изрисуван от XV в.

14.jpg

1.Италиански военен щит от двете страни - 1542

2. Сардиния XV в.

15.jpg

Италиански щит показан от двете страни с плъзгащо се острие.

16.jpg

Войн с малък щит от нач. XVI в.

17.jpg

1.Английски джентълмен 1557

2.Фехтовчик с меч и щит 1570

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е лошо да се покажат римски легионерски щитове, тракийски, български и византийски такива. Българските са били кръгли и сравнително малки за използване на кон. Античните тракийски и гръцки са били сравнително големи (но леки), предимно с кръгла форма; изработени от няколко слоя пресована кожа опъната на здрава дървена рамка и отгоре усилени с метални апликации; в походно положение са се носели на гърба с портупейни ремъци. Добри описания има в Омировата "Илиада" (не само на щитовете, но и на всякакви оръжия). :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Данни за българските щитове можем да извлечем от няколко места - графитите, мисля от Плиска, стенописите в средновековните църкви и от илюстрованите манускрипти.

Графитите като източник са доста неразбираеми, но това което се вижда са малки кръгли щитове, както и Харамията каза.

В илюстрованите манускрипти и на стенописите можем да видим много капковидни щитове( В Скилица например има един прекрасен с изрисувано крило на него). Пак по стенописи се забелязват и кръгли "конични" щитове, подобни на първата пусната картинка, както и бъклъри. Към края на 13-ти - началото на 14-ти век вече могат да се видят и големи триъгълни щитове, стигащи от рамото до средата на прасеца някъде.

Интересно е,че при българските щитове няма хералдически изображения, както на запад. В повечето случаи са изрисувани с някакви шарки. Конкретни образи имаме рядко - има един щит с червен кръст (ама не помня от къде беше), един капковиден щит с бяло крило на червен фон (споменах го по-горе), и от един заличен вече стенопис от Трапезица - изправен лъв на червен фон.

Ако не бъркам, някакъв арабски пътешественик от 14-ти век, пътувал в България твърди,че царската стража в Търново носела лъвове нарисувани на щитовете си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ако не бъркам, някакъв арабски пътешественик от 14-ти век, пътувал в България твърди,че царската стража в Търново носела лъвове нарисувани на щитовете си.

Три лъва поставени един над друг (символизиращи Мизия, Тракия и Македония)! Този древен български герб, е заимстван по-късно вероятно от кръстоносците по времето на крал Ричард Лъвското сърце е станал днес официален герб на Англия!......... :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първо - през Средновековието не го е имало възрожденското разделение на България на Мизия, Тракия и Македония и Второ - гербът на Англия е с лъв още от преди Ричард І, той само го променя да бъде с два лъва (а не с три). Така че по-полека с редовните великошовинистични заключения на базата на непроверени данни!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Първо - през Средновековието не го е имало възрожденското разделение на България на Мизия, Тракия и Македония и Второ - гербът на Англия е с лъв още от преди Ричард І, той само го променя да бъде с два лъва (а не с три). Така че по-полека с редовните великошовинистични заключения на базата на непроверени данни!

Ето какво показва Уикипедия за герба на Великобритания: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%...%BD%D0%B8%D1%8F

Този с трите лъва е създаден от крал Хенри IV през 1399 г., т.е. доста след българския с трите лъва, който е отразен на много места, освен в арабската хроника от 14 век, при това представени на щитовете на стражата във столицата Велико Търново. И въобще лъвът като български символ е доста древен - има го като лъв-пазител на портите в Плиска и Преслав! По-старите от лъва български символи са Грифона (комбинация от лъв и орел) и Орела (орел е бил изобразен на щита на император Атила)! Трилистната лилия също е древен български символ - има я като царски знак още в съкровището от Малая Перешчепина където е погребан кан Кубрат, а също и в погребението от Вознесенка, където е погребан пък кан Аспарух. В Европа и по специална във Франция се установява едва през 12 век, а оттам са я заимствали и англичаните, които имат някакви териториялни претенции къв Франция и са я считали за протекторат или обратното; все тая! :book: Географското разделение на Мизия, Тракия и Македония съществува още през средновековието и най-рано от 4 век го има на картата на Св. Йероним, където на латински пише, че "ТАМ САМО БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ"!...... Историческите истини не могат да се трактоват като "великошовинистични заключения", а данните са надлежно проверени!!!....... :vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма да спорим сега дали Вознесенка е наистина гроба на Аспарух и за географското и политическото разделение на България защото само ще разводним темата за щитовете.

Иначе всички ние знаем, че лъва го има като символ още при прабългарите, но явно и всички (освен теб) сме пропуснали факта, че прабългарите са си го патентовали и никой друг освен тях не е ползвал лъв за герб, с изключение на англичаните, които се комплексирали, че си нямат толкова гъзарски герб като нашия и решили направо да го изкопират.

Кофти само, че Ричард Лъвското Сърце никога не е припарвал дори до България (той стига с кораби през Средиземно море до Светите земи), в следващия ти пост пък казваш, че Хенри ІV го изкопирал 2 века по-късно. Само, че аз ти казвам, че гербът на Англия си е бил лъв още много преди това, при Хенри ІІ със сигурност, когато в английския двор едва ли са и подозирали за съществуването на България. При Ричард просто този герб става с 2 лъва, а при Хенри ІV с 3 - това е цялата работа. А "Историческите си истини" можеш да ги запазиш за теб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпросът е обаче, кой и кога най-рано използва даден символ и герб - за това иде реч, а не "да се докарва вода от 9 кладенеца" за да се чеше егото на някой!....... :book::vertag:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз пък все съм си мислела, че лъвът е много силно изразен символ в европейските държави след разпространение на християнството и особено в КАТОЛИЧЕСКИТЕ такива, където символизира Лъва на Иуда..и изобщо именно този тип лъвове като гербове и прочие са типично християнски. Т.е. най-вероятно българските владетели са го взаимствали, за да покажат мощта на държавата си и и да се интегрират в християнска Европа... Супер безпочвено е да се твърди, че именно този символ е запазена българска марка - лъвът - за гербовете на щитовете при положение, че рицарите кръстоносците са измислили гербовете - т.е. този тип марки или гербове върху щитовете заради турнирите и прочие разни благороднически битки, спортове и занимания!

Тука открих една онлайн книжка за историята на българския герб... и я зачетох и се оказа мноого интересна. Специалистите по история кажете дали я бива от гледна точка на достоверност, че да не си хабя инак ентусиазма. Ето линкче към книжката... И моля кажете дали да се доверя на този сайт - протобългари, че много статии има и ако стават за четене що да не ги поразгледам :)

http://www.protobulgarians.com/kniga%20za%...i%20znameto.htm

Въпрос:

Чий е тоя щит? Пише че бил на Александър Македонски ама не мога да си преведа добре точно как, кога и защо го е получил и дали го е получил:

FlaxmanShield.gif

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Италианския щит с "плъзгащо се острие",не е щит с плъзгащо се острие. Това е така наречения "lantern shield",който е бил популярен някъде средата на 16-ти век. Освен щит, той съчетавал в себе си и фенер. а това,което се вижда като острие,всъщност е ножница. Понастоящем точно този,които е на картинката е изложен във Виена.

По отношение на герба с трите лъва - междъ английския и българския има няколко съществени разлики - например при тях трите лъва са еднакви, докато при нас средният е по-голям от другите два. Двата по-малки от нас освен това гледат "напред" - т.е. главите им са в профил, за разлика от английския където трите лъва винаги гледат в една посока

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...