Отиди на
Форум "Наука"

Понятието "медицинска помощ" в България не съществува


Recommended Posts

  • Потребители

Все повече зачестяват случаите, при които на обикновените хора бива отказвана лекарска помощ. При това независимо от готовността им да заплащат за нея и независимо от факта, дали са здравно осигурени или не. Българските лекари - т. нар. общопрактикуващи лекари или болничен персонал просто отказват такава помощ.

Ако Вие нямате познат лекар, или лекар роднина, вероятността да получите компетентна лекарска помощ в България, независимо от имотното Ви състояние, е равна на 0. Повтарям кръгла НУЛА.

Медицинската помощ в България е на равнището на тази, получавана от холандцитне през 16 век.

Дали това е продукт на "реформата" от 1999 г. и дейността на НЗОК или е съчетание на обстоятелства от изродско възпитание и цинизъм на едно цяло поколение лекари - не се наемам да съдя.

В тази тема бих искал да бъдат споделяни и представяни случаи на престъпно поведение от страна на български лекари и директен отказ да изпълняват задълженията си, в много от случаите довел до човешка смърт.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 107
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребители

Един случай, в който бях непосредствено засегнат.

Почувствах се зле. Наистина зле. В съответствие с установената практика, отидох при своя ”домашен лекар” – тогава д-р Василева от 22 поликлиника в София. Д-р Василева ми написа направление за Инфекциозна болница и ме посъветва веднага да отида там.

Въпреки високата температура и обезводняване, вследствие на стомашно-чревното разстройство, успях да се добера до съответната ”болница”, намираща се до Центъра по хигиена в София.

Предадох направлението и съобщих за оплакванията си на дежурната в приемната лекарка. Очаквах, както ми беше казала д-р Василева, че ще ми бъдат направени изследвания с възможност за приемане за лечение.

Нищо подобно не се случи. Кадърът на Инфекциозна болница, без дори да ми предложи да седна, ми заяви, че направлението ми не е написано на правилната бланка и затова трябва да плащам всичко, като се започне от изследванията. Такива били нарежданията на някой си д-р Костов. И наистина на стената бяха разлепили някаква заповед на въпросния д-р Костов, забраняваща прием и дори преглед на здравнонеосигурени пациенти, без предварително заплащане.

Тогава любезно уведомих въпросната лекарка от Инфекциозна болница, че съм здравно осигурен от първия ден на приемането на Закона за здравно осигуряване и никога не съм губил своите осигурителни права. Предложих й личната си карта, за да провери това в интернет и да се убеди сама, че съм здравноосигурен. Резултатът беше поразителен.

Г-жа лекарката ме наруга и заяви, че не е нейна работа да се занимава да проверява кой бил здравно осигурен и кой не е!!! Освен това не съм й изглеждал на умиране!!!

Каза ми, че за да ми направи изследвания на кръвта трябва да заплатя 14, 50 стотинки, при това веднага (не по-късно, както й предложих), иначе да хващам пътя! Охраната щяла да ме изхвърли!

Имах в себе 12 лева и 20 стотинки. И си тръгнах.

Стигнах някак до вкъщи. Още 10 дена прекарах на легло. Жената и децата изпратих при тъщата, за да не се заразят. Добре, че имах жива майка, да се грижи за мен. Така оживях. Това се случи през февруари 2005 г.

По-късно разбрах, че съм се заразил от дизентерия, в резултат на консумацията на боза с дизентириен бацил. Бозата бе произведена в Хасково. Съобщиха също, че съответната боза бе предизвикала една малка епидемия от 130 заболели в София, с два смъртни случая.

Още си спомням изгладнялата глутница бездомни кучета в двора на т. нар. Инфекциозна болница, които се боричкаха за някакъв кокал пред входа на това ”здравно заведение”.

P.S.

Имената на споменатите доктори са съвсем истински, както и разказаната случка!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това може да случи с всеки един от Вас, по всяко време!

Не го забравяйте, когато от Вас зависи нещо, колкото и малко да е, за да озъптите тези престъпници в бели престилки!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Това може да случи с всеки един от Вас, по всяко време!

Не го забравяйте, когато от Вас зависи нещо, колкото и малко да е, за да озъптите тези престъпници в бели престилки!

айде, почна се тегленето на общ знаменател под всички медицински лица. Не създавай масова истерия, драги.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съвсем наскоро видях обратния случай, абсолютно случайно 85 годишна жена едва на умря в ръцете ми, просто се учудих как се свести, а беше съвършено "изключила", очите нагоре, безсъзнание ли беше какво беше, никакви реакции, не ми се описва състоянието й. Обаждането ми в бърза помощ го приеха малко бавно, за около 3-4 минути давах дани какво точно става в т.ч. името и възрастта и какви симптоми има. Линейката дойде за около 20 мин. през това време по някакво чудо жената се свести, започна да се оглежда и дори мисълта й се проясни. Не знам дали не помогна и това, че въобще не я пипахме и безпокоихме...Лекарят останал около 2 часа, правил й кардиограма на място, прочете й цялата документация и пр., отнесе се невероятно и накрая установи, че на оня свят почти я е пратило едно объркано хапче...

Изключително много обичам да гледам истински професионалисти в действие, но като тази професия друга няма!

Не слагайте всички медицински лица в един кюп, но наистина, поякога такива неща се правят, че.... не ми се мисли.

Хърс, според мен твоят случай е бил спешен и са били длъжни да те приемат с или без осигуровка и т.н., така, че тая патка е имала предвид че не й изглеждаш на спешен, като се е изразила така любезно.

И все пак нещо й е яко сбъркано на системата - човек с тежко заболяване отива в болницата и първото, което трябва да направи е да плаща на касата....

Това е така, защото у нас здравната система е поредната машина за изтискване на пари от хората, както парното и НАП, за да може всевъзможни мафии да се обогатяват.

За щастие има и нормални хора, каквато и да е системата.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

айде, почна се тегленето на общ знаменател под всички медицински лица. Не създавай масова истерия, драги.

Общи знаменатери? Теглене? Чакай, като каза за теглене се сетих за една друга история. Разказа ми я Васил Цветков от Враца - името е истинско. Тогава обаче не се сетих да му кажа, че човекът искал да създава "масова истерия". Last Roman го нямаше наблизо да ми подскаже.

Ето и случката накратко. След тежка травма и счупване на гръбначния стълб тъстът на Васил Цветков е обездвижен от кръста надолу. Човекът иначе клинично е абсолютно здрав. Двамата - Васил Цветков и неговата съпруга го гледат на легло и в инвалидна количка 2 години и половина.

През февруари 2006 г. обаче човекът заболява тежко от пневмония. Налага се да бъде настанен в болница - Врачанската окръжна болница. Васил Цветков и съпругата му са денонощно при него.

На третата седмица ЛЕКУВАЩАТА ЛЕКАРКА, която до тогава почти не се вяска и счита за недостойно да разговаря с роднините на пациента, се появява в статията на болния и пред него (той през цялото време е в съзнание) заявява, че няма смисъл да се "хабят медикаменти и антибиотици" за пациента, тъй като на него му остава 24 часа живот! Не повече. По-добре да си го вземат вкъщи, да мре там. Не да им създава грижи в болницата.

Подчертавам - това се казва пред болния човек, в негоната стая, пред неговите роднини! Без срам, без свян, без етика - лекарска или човешка!

Щом чува тези думи пациентът започва да се моли на своите роднини да го приберат вкъщи - нормална реакция в ненормална обстановка - на човека му е казано, че до 24 часа умира! И никой в тази болница няма да "хаби" медикаменти за него, дори и неговите роднини да заплащат за тях!!!

В състояние на стрес и душевно разстроени, Васил и неговата съпруга не могат да не изпълнят желанието на своя роднина. Всеки на тяхно място би го направил.

На пациента и Васил Цветков веднага е поднесен формуляр за подпис, че доброволно се отказват от по-нататъшно лечение в болницата. Те подписват.

Остава да уредят въпроса с транспорта на болния до вкъщи. С такси разстоянието е около 2 лева. Но предвид на състоянието на своя роднина, Васил Цветков и жена му решават да използват болничен транспорт - линейка. Разрешават им да ползват такъв транспорт срещу скромната сума от 240 лева. Те заплащат тази сума.

При пристигането пред къщата на Васил Цветков възниква нов проблем - оказва се, че болницата, въпреки заплатената сума от 240 лева, всъщност не осигурява санитари за внасянето на болния в жилището му.

С тях идва само един шофьор, който казва: "Аз съм шофьор, а не носач. Намерете си носачи."

Носачи обаче не се намират - повечето съседи - мъже са на работа. Тогава шофьорът намира оригинално решение.

- "Бързам. Нема да ви чакам цял ден. Я дайте едно одеяло!"

Пред изумените погледи на Васил и жена му, храбрият шофьор завива болния и го сваля (изхвърля) от количката на тротуара! Както се казва, работа е свършена и болният е транспортиран. За 240 лева - толкова.

Болен възрастен неподвижен човек, в края на февруари, изхвърлен от линейка на тротуара. Нормално?!

В България - със сигурност.

ТЕГЛЕЙКИ одеялото и влачейки болния си баща, съпругата на Васил, той и един случаен миновач успяват да го замъкнат до вкъщи.

Болният човек не живял още 24 часа, както предсказала докторицата. Живял още една седмица и умрял от ИНСУЛТ.

Просто през тази една седмица горкият човек очаквал постоянно да настъпят тези 24 часа и да умре и от притеснение получава инсулт и наистина умира!

Това е само един от десетките хиляди случаи, които стават всяка година в България. Нещо, което може да се случи с Вашите роднини и с всеки един от Вас по всяко време.

Приятен ден

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако не ти харесва общественото здравеопазване в България - има много частни клиники на твоите услуги.

Иначе ти напомням а хубавото време навън, жените, птичките и тревичките и изобщо всички онези прекрасни неща, заради които си струва човек да прекарва по-малко време пред компютъра, избивайки комплексите си в интернет пространството.

Жив и здрав, и лек ден ти пожелавам. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ако не ти харесва общественото здравеопазване в България - има много частни клиники на твоите услуги.

Иначе ти напомням а хубавото време навън, жените, птичките и тревичките и изобщо всички онези прекрасни неща, заради които си струва човек да прекарва по-малко време пред компютъра, избивайки комплексите си в интернет пространството.

Жив и здрав, и лек ден ти пожелавам. :smokeing:

Както се казва "обективна" забележка, съвсем "на място". :smokeing: Благодарско.

Да предположим, че частните клиники (които в България не са толкова много) за мен не са проблем. Макар че в тях работят същите хора, които са и в държавните болници и качеството, и моралът, по принцип, няма как да са много по-високо.

Какво да кажат, обаче, 2 милиона пенсионери, със средна пенсия 200 лева месечно? Ми те са направо за частните клиники, бе Румелли аркадаш!!! До един!

Но какво ни интересуват тези хора? Дали ще мрат или ще живеят? Навън има много по-интересни неща - жени (предполагам, все още не пенсионерки, но и тях това ги чака), птички, тревички, бръмбарчета и други такива все още живуркащи неща. Който решил да мре - негов си проблем, Румелли аркадаш! Нали така?

Българската здравноосигурителна система, елитните здравни кадри от мастити доктори и докторици, които не "хабят" лекарства за кой да е пациент, както и непосредствено след тях "Бакърена фабрика", са на Вашите услуги!

Всеки по реда си и няма да се блъскате!

Приятен ден и по-ведрата! Нема да избивате комплекси пред компютъра!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Какво да кажат, обаче, 2 милиона пенсионери, със средна пенсия 200 лева месечно?

Еми това е функция на състоянието на държавата. Всички области са така, не само болниците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В горния пост попитах: "Що за човек може да си позволи да направи такава забележка, след описанието на подобен случай?" по отношение на Last Roman.

Не виждам в това нищо обидно и не разбирам защо модераторът КГ 125 си позволява да трие подобни въпроси, докато в същото време оставя без последствия откровени обиди като "арогантен тъпанар", "подлец" и "лъжец" в темата за Прабългарското преселение в Европа, оправдавайки се, че не можел да ги намери, даже след даден линк?

В случая обидата е: "Ако не ти харесва общественото здравеопазване в България - има много частни клиники на твоите услуги."

Нещо като - ако не ти харесва - излизай на палатка.

Към нашите майки и бащи, които всъщност са построили тези болници, подобна забележка звучи садистично цинично.

Еми това е функция на състоянието на държавата. Всички области са така, не само болниците.

Нищо подобно. Според мен е точно обратното. Действията на тези хора и на всички нас като резултат дават състояните на държавата. Българските работещи и пенсионери не могат да бъдат пращани в частни клиники от когото и да е било.

Тогава за какво се удържа съответния данък 8% (че искат и да го увеличават?!) и поради каква причина звероподобните лекари ползват сгради, строени с труда на всички българи?

И поради каква причина държавата им плаща заплати?

Да си построят болници - не да ги приватизират за жълни стотинки. Да си закупят оборудване - не да го крадат от държавните болници. Да си работят там и да се издържат с доходите от богатите пациенти - колко ли от тях ще го могат?! И да нямат никакви претенции към държавата и обикновените хора.

Отделна тема представляват т. нар. "домашни лекари" - инстуция сама по себе си гавра със здравия разум и всички български граждани. Единствената функция на домашните лекари е да затрудняват достъпа до лекари - специалисти и да бъдат хрантутени с по 3 - 4 000 лева месечно от НЗОК . Те са все "заети" и все нямат талони за преглед при специалист. Ако не си им чичо или баджанак, ще видиш такъв талон в гробищата.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

http://www.blitz.bg/news/article/88591

Трифон Колев е убеден, че ако лекарите си бяха свършили работата, за 46-годишната Антоанета е имало шанс

Великотърновецът Трифон Колев е подал жалба в прокуратурата и ще заведе дело срещу четири лечебни заведения заради неадекватно и неправилно лечение на онкоболната му съпруга Антоанета, пише местен вестник. Според мъжа лекарите от частна варненска клиника, болница “Св. Марина” в морската ни столица, Александровска болница в София и великотърновския онкологичен диспансер не са си свършили съвестно работата, което е довело до критичното в момента състояние на 46-годишната жена.

Мъжът е твърдо решен да си търси правата по съдебен ред, защото смята, че точно отношението на лекарите или по-скоро липсата на такова и състоянието на здравната ни система убиват хората като неговата съпруга.

......................................................................................................

Семейната трагедия започва през март миналата година, когато лекари открили рак на дебелото черво на Антоанета. Близки на семейството посъветвали Трифон да отидат в частната варненска клиника, където срещу 3 хиляди лева оперирали жената.

“Изтърпели сме много обиди и унижения от страна на лекари и персонал. Никой не ни казва какво прави, направени бяха много лекарски грешки. По време на химиотерапията в онкологията тук установиха кисти, но казаха да чакаме... След това се оказа, че те са растели по време на курсовете, което според мен означава или слаба химиотерапия, или неправилно определено лечение", твърди съкрушеният мъж.

След като откриват кистите, се налага втора операция на Антоанета, която правят в болница „Света Марина” във Варна. "Изгубихме цял ден в обикаляне по кабинети, а съпругата ми едва се крепеше. Пазарих се с дилъри на кръв, за да я приемат. Всъщност хирург от Плевен откри полипите на съпругата ми. В областната болница във Велико Търново й правиха пълни изследвания, но не ги откриха", не спира да се чуди Трифон. След като при първата операция е премахнато дебелото черво и преминала през химио- и лъчетерапията, Антоанета отново имала болки. В изследванията всичко било наред, но заради проблемите съпрузите отишли във Варна на специализиран скенер, където открили кисти.

Така на 11 януари тази година Антоанета постъпва в „Света Марина” за втора операция. След сагата с обикалянето по кабинети, изследвания и търсене на кръв жената все пак е приета и оперирана. Трифон Колев недоумява защо след операцията лекарите изобщо не са идвали при Антоанета. Нямало дори кого да попита кога да започне да я раздвижва и да я захранва. "Сестрите вдигаха рамене и казваха, че лекарите трябва да отговорят на въпросите ми, а лекуващите лекари просто не се появяваха. Беше ужасно, не знаех какво да правя", връща се в спомените си Трифон. Изумление предизвикал и фактът, че във варненската болница на Антоанета не се полагала храна. "Ако аз не бях там да тичам и да купувам, как щеше да се храни съпругата ми", пита още Трифон. Освен това мъжът случайно разбрал, че главният лекар разпоредил след операцията на жена му да се дават специални лекарства против образуване на тромби. Сестрите обаче не спазили разпоредбата и ги дали едва преди изписването. "Просто в такава ситуация и при подобно отношение се чувствах безпомощен и не знаех към кого да се обърна", признава Трифон.

След това двамата отново се върнали в Търново, където им назначили 25 нагревки лъчетерапия в онкологичния диспансер. "Странното е, че при толкова обикаляне по болници всички заболявания бяха откривани случайно", казва още Трифон.

През юли следва поредната операция в Александровска болница в София, при която трябвало да поставят протеза в уретера. "Лекарите започнаха операцията, но не можаха да поставят протезата, защото казаха, че още при първата операция във Варна са притиснали уретера на Антоанета", разказва патилата им Трифон. Така омагьосаният кръг се завърта с все по-пълна сила, а жената става все по-зле и по-зле...

"В момента Антоанета е вкъщи, много зле, на легло с 38 градуса температура", казва Трифон. Освен всичко друго на няколко пъти от Спешна помощ са им отказали да отидат в дома му, за да я видят. Те просто твърдели, че случаят не е за тях. Наложило се лично прокурорката, при която в края на миналата седмица мъжът подал жалба, да звънне в Спешна помощ и да изпрати екип. "Дойдоха и поставиха течен аналгин, за да й свалят температурата", разказва Трифон.

„Искам да се извърши експертиза, която да установи правилно ли е лекувана съпругата ми”, настоява Трифон Колев. Над 5000 лв. е похарчило семейството му за транспорт и изследвания за година и половина от откриването на заболяването на Антоанета до момента. Въпреки това положението изглежда безнадеждно.

========================================================================================

Дори и животни в кланица не заслужават отношението, което българските "лекари" са демонстрирали по-горе.

Казват, че скоро ще криминализират жестокостта към животните в България. Дано тогава има осъдени "медици", като официално ни приравнят към животни.......................

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля, че нещата зависят от личността на един или друг министър. Далеч съм от мисълта, че здравната ни система е цвете, даже тове е евфемизъм. Но съвсем наскоро ми се наложи да ходим по болници и лекари заради свекърва ми и за един-единствен ден се натъкнахме на достатъчно лекарска отзивчивост и професионализъм /без да плащаме/, че да ми се върне донякъде вярата в доброто и човека.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ние създаваме обществото, в което живеем.

Хора всякакви - съответно и лекари всякакви.

Майка ми преди 2 години в частна болница щяха да я убият, защото решиха, че спешно има нужда от операция. От която (при второ медицинско мнение и проблем взет присърце), се оказа, че просто е нямало да се събуди от насрочената операция (детайли не знам/не помня - случката стана, докато бях студентка в чужбина и я чух от трети лица - майка ми досетливо беше потулила случая).

Но пък от друга страна, през годините и дори наскоро съм попадала на много кадърни, внимателни и грижовни лекари. И то по държавни болници, без да се налага да пъхаме парички в нечии джоб.

Но пък факта, че като цяло здравеопазването ни е в изключително кофти форма - това на всички ни е ясно.

Има и един друг момент - виждала съм не малко хора, било то мои връстници, по-големи и дори по-малки - които се записаха да учат медицина. Много от тях, ако станат наистина практикуващи лекари, то...предавам си българското гражданство направо :tooth:

И знаете ли какъв е довода на повечето младежи, студенти по медицина? Защо искат да станат лекари? Ами видиш ли, защото било добре платена професия. Само заради това. И то си им личи по начина по който учат медицината.

Добър лекар не се става само с хъса към печелбарство.

А пък добре платен лекар само с тази амбиция - абсурд!

Та, както казваше сестра ми - като се знам какъв съм икономист, ме е страх да ида на лекар.

Има нещо вярно.

И има нещо много гнило в днешната младеж, която ще бъде утрешните ни лекуващи лекари.

Тези от вас, които са над 40-50 годишна възраст - завиждам ви! :sneaky2:

Link to comment
Share on other sites

Ние създаваме обществото, в което живеем.

Хора всякакви - съответно и лекари всякакви.

Та, както казваше сестра ми - като се знам какъв съм икономист, ме е страх да ида на лекар.

Има нещо вярно.

Много малко неща, може да създадем и променим ние по- простите хора, повечето не зависят от нас за съжаление. Сестра ви е права, тя перефразира старо изказване на акад. Ангел Балевски, като замества инженер с икономист.

Медицината е тежка и трудна професия. За да си добър в нея, освен огромните знания са нужни душа и сърце, понякога те лекуват повече от лекарствените средства. Хипократовата клетва ярко го илюстрира. Лекарят е длъжен да лекува всички, престъпници,врагове и свои и парите да са на втори план, при спешните състояния няма време за пазарлъци. Добрият лекар непрекъснато следи всичко ново в специалността си, търси по-голяма практика в която формира усет и умения за правилна диагноза. Огромна част от тези Кадърните, напуснаха България и намериха по-добра реализация в чужбина. Ясно е защоп докъто кадърното и некъдърното тук получава еднакво, ще е така. Уравнивиловката уби заченките на комунизъм, какво остава за една професия и наука като медицината. Харесва ми че г-н Хърс Златния ни предлага и някои изстрадани истории. Затова и аз ще си разреша да ви предложа подобна с един линк. Разказа е напълно действителен случай.

http://hulite.net/mo...order=0&thold=0

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Медиците в България практикуват в нечовешки условия. Един кардиолог в поликлиника взема около 700 лева. Като се има предвид, че трябва и консумативи да плаща, и заплата за сестра да дава, че и наем, малко трудо ще успее да се справи, макар че понякога пенсионерите се сещат да му оставят по левче за профилактичния преглед. А и с анархията, до която стигна нашата здравеопазваща система /пореди факта че от 10 години НЗОК е хранилка на управляващите партии/... абе положението няма да се подобри до края на мандата на това правителство. А и най-вероятно и до края на другото.

И вината не е в лекарите или сегашните студенти по медицина. Всъщност хората, които смело твърдят, че едва ли не в МУ се кандидатства само заради финансов интерес и влезлите с такива намерения ще станат лекари, които ще лекуват... ами не са наясно изобщо с лекарската професия.

Некадърникът след завършване /ако завърши, де/ или ще се нахака във някое фармацевтично представителство, или ще учи здравен мениджмънт за 'шефче'. Но никога няма да стане хирург, кардиолог, ортопед или друг от 'полевата медицина'. Нито ще мже да издържи на предизвикателствата, нито ще иска да инвестира пари за специализацията след завършване. Защото, за да станеш специалист, ти трябват още 3-4 години здраво учене и практика след дипломата, а отпусканите средства са меко казано мизерни и трябва да си истински ентусиаст да продължиш и да станеш лекар въпреки всичко.

А най-лошото е, че компетентния и изучил се медик, няма да е съгласен да взима пари по-малко от монтьор на автоколи. И съответно ще замине там, където неговият труд се оценява реално - в Британия или в Германия. В България в момента вече се усеща дефицит на кадри. В Пирогов, например, в катетеризационната лаборатория има точно 4 специалиста. Защото доста мои колеги - медици, фармацевти и сестри си стягат куфарите за чужбина. И вбъдеще ще имаме голям проблем, защото специалисти ще липсват.

Та политиката на държавата доведе до девалвацията на редица професии. Защото щом здравеопазването не ти е приоритет, не можеш да очакваш, че то ще функционира и ще работи за без пари, а само заради Хипократовата клетва.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Некадърникът след завършване /ако завърши, де/ или ще се нахака във някое фармацевтично представителство, или ще учи здравен мениджмънт за 'шефче'. Но никога няма да стане хирург, кардиолог, ортопед или друг от 'полевата медицина'. Нито ще мже да издържи на предизвикателствата, нито ще иска да инвестира пари за специализацията след завършване. Защото, за да станеш специалист, ти трябват още 3-4 години здраво учене и практика след дипломата, а отпусканите средства са меко казано мизерни и трябва да си истински ентусиаст да продължиш и да станеш лекар въпреки всичко.

А най-лошото е, че компетентния и изучил се медик, няма да е съгласен да взима пари по-малко от монтьор на автоколи. И съответно ще замине там, където неговият труд се оценява реално - в Британия или в Германия. В България в момента вече се усеща дефицит на кадри. В Пирогов, например, в катетеризационната лаборатория има точно 4 специалиста. Защото доста мои колеги - медици, фармацевти и сестри си стягат куфарите за чужбина. И вбъдеще ще имаме голям проблем, защото специалисти ще липсват.

Точно така е!

Поздравления!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И за да стане ясна безрадостната картинка, ето малко доказателствен материал:

Фиш от заплата за месец август 2010г. на лекар от системете на Спешна помощ:

https://docs.google.com/leaf?id=0BzpQpsyLQofbYTA2NDEzMWYtNmRlNi00ZDFhLWE2Y2UtZDgxMzRhZmIzYWVl&hl=bg

Трудов договор на лекар от системата на Спешна помощ:

https://docs.google.com/leaf?id=0BzpQpsyLQofbNDUzMGViY2UtNGEwOC00MzkwLWI4Y2ItNDJlNmEwYTc2MzA3&hl=bg

Адекватна ли е посочената сума на професията лекар?

Очаквам коментари.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Никой никого не държи насила на работа, независимо какви "фишове" ни представя.

Ето още малко за "хуманното" отношение на българските "лекари" към техните пациенти. Вероятно в нормална държава така не биха се отнесли и към кучета:

http://www.blitz.bg/news/article/90508

21 октомври 2010, 07:12

Благоевград, България

Племенникът на прокурора в Софийска градска прокуратура Александър Кръстев - Радослав Гладников, пусна жалба в Министерството на здравеопазването срещу благоевградския лекар от Спешно приемно отделение д-р Борислав Андонов. Миналия петък, вместо да го прегледа по време на нощното си дежурство, медикът предпочел да гледа телевизия.

24-годишният младеж, който е от дупнишкото с. Ресилово, използва контактите на прокурор Кръстев, за да придвижи още в понеделник жалбата си в министерството за назначаване на проверка в Спешното приемно отделение на благоевградската болница. От там му съобщили, че проверката ще започне до края на седмицата. Освен по неговата жалба, ще се разпитват замесени лекари и сестри в още 14 сигнала за нехуманно отношение, постъпили в министерството само за последните 2 седмици.

За инцидента с Гладников-младши разказа пред регионалния в. "Струма" братовчед му от Благоевград Радослав Кръстев, който бил през цялото време с пострадалия.

"Радослав е на 24 г., работи в супермаркет СВА и на 15 октомври ми бе на гости вкъщи, да се почерпим за татко, който същия ден започна работа в Софийска градска прокуратура. Както си седяхме на масата, около 22,30 часа изведнъж от носа му рукна кръв. В началото не се притеснихме, но след като близо един час не успяхме да я спрем, а братовчедът започна и да храчи кръв, го закарах с моята кола в Бърза помощ. Вътре видяхме две сестри. Едната четеше вестник, другата плетеше. Обяснихме защо сме дошли. Сестрата с вестника премери кръвното налягане на Радо, което се оказа нормално, и ни накара да седнем в коридора да чакаме лекаря. На пейката останахме близо половин час, без да дойде никой. Отидох пак при същата сестра, а

тя ме увери, че ей сега ще отиде "да нарита" лекаря,

но пак се върна без него. Кръвта не спираше да тече от носа на Радослав и нервите ми вече започнаха да не издържат. Попитах още колко трябва да чакаме, а сестрата, която се учеше да плете, разясни, че лекарят преглеждал пациент. Това не бе истина, защото в стаята, до която ходи колежката й да го вика, беше тъмно и личеше, че работи телевизор. Предположих, че ако не гледа филм, лекарят просто спи. Когато повиших тон, едната от сестрите ми се дръпна, че Спешно приемно отделение било за катастрофи, а не за кръвотечение от носа. Ние, останалите, дето не сме катастрофирали, да умираме ли, поинтересувах се аз. После ги заплаших, че ще се оплача на шефа на Здравната каса д-р Каркелев. Едната се обърна и ехидно ме уведоми, че Каркелев вече не бил шеф на касата, поради което

нямало на кого да се оплача.

Не ми остана нищо друго, освен да натоваря братовчед си на колата и да го откарам в спешното отделение в Дупница. Там го приеха две сестри и не го пуснаха, докато не му спряха кръвта, после му дадоха съвети какво да прави на следващия ден. Не ми се прави изобщо паралел между поведението на плетачките от Благоевград и медиците в Дупница".

Любопитното е, че лекарят, който в петък е бил на нощно дежурство в Спешно приемно отделение, е съпруг на благоевградската районна прокурорка Орхидея Андонова. /БЛИЦ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

При положение, че за 10 години 'Здравна реформа', състояща се единствено в източването на касата от предходните правителства, като цяло условията на работа на колегите медици се влошиха. А сега болниците са с орязано финансиране. Например Пирогов за този месец получи с два милиона по-малко. Така че когато няма пари за заплати и качеството на услугата ще пада. Вместо елитна професия, медицината се превръна във второразрядна специалност. И вината не е на лекарите. В края на краищата всеки се бори за оцеляването си.

А в конкретния цитиран случай - има харта и права на пациента и ако те са в нарушение, то медикът носи отговорност за това. Все ми се чини обаче, че гледаш твърде едностранчиво на нещата. :bigwink:

Българинът е свикнал на безплатно здравеопазнаве, но от 20 години и то, като сиренцето, е с пари. А с половинчатите мерки, които бяха предприети в тази насока нищо не се постигна досега.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лекарите се разбягаха, факт. И как няма, като висококвалифицирани специалисти са със намалени доходи и жертва на всевъзможни глупави критики...

От друга страна, да се насочват днешните протести към сегашната власт е оправдано само доколкото могат да я стимулират към по-радикални решения.

Но да се обвинява тя, означава просто да се налива вода в мелницата на опозицията, т.е на тези, които в голяма степен причиниха днешното състояние.

Нещата са прости и ясни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, факт е, че състоянието на здравната система е резултат от политически решения преди години и липса на смислени реформи през целия тоя период, та до днес. Факт е също, че свестният лекар ще си върши работата, независимо от системата, а онзи, който няма съзнанието, ще се оправдава с нея. За съжаление често се срещат случаи да не се оказва читава помощ на пациенти, както се среща и обратното разбира се.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Българинът е свикнал на безплатно здравеопазнаве, но от 20 години и то, като сиренцето, е с пари.

Проблемът на българското здравеопазване не е, че "сиренцето е с пари", а че изобщо няма сиренце!

Независимо дали плащате под масата или не, 99% от българските лекари са тотално некадърни и не могат да Ви окажат квалифицирана медицинска помощ! Тяхната безчовечност и дори жестокост в стил "Менгеле" е само допълнителен щрих към професионалната им непригодност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При положение, че за 10 години 'Здравна реформа', състояща се единствено в източването на касата от предходните правителства, като цяло условията на работа на колегите медици се влошиха. ................И вината не е на лекарите.

Поправете ме ако греша, но и "здравната реформа" и "Здравната каса" не бяха ли проект и изпълнение на българските "лекари"?

Да не би през последните 10 години извънземните да са били начело на Здравната каса, Министерството на здравеопазването, Лекарския съюз? А не български "лекари"?!

Сещам се за някакъв Семерджиев ли беше, Кехайов ли? Просто питам.

Не беше ли т. нар. "здравна реформа" продукт на определени български "лекари"?

Не бяха ли българските "лекари", чрез своята съсловна организация, основен автор на т. нар. закон за Здравноосигурителната каса?

Те бяха, нали?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Проблемът на българското здравеопазване не е, че "сиренцето е с пари", а че изобщо няма сиренце!

Независимо дали плащате под масата или не, 99% от българските лекари са тотално некадърни и не могат да Ви окажат квалифицирана медицинска помощ! Тяхната безчовечност и дори жестокост в стил "Менгеле" е само допълнителен щрих към професионалната им непригодност.

Доста смело 'определение' за квалификацията на българския лекар, при все че не си медицинско лице, за да я даваш. Но като няма сиренце... Т. е. като няма адекватно здравеопазване, кой е виновен за това - лекарите, на които не им се работи за 500-700 лева или държавата, на която здравеопазването не е приоритет?

И да ти отговоря накратко и на другото мнение - не лекарите са виновни за настоящото положение, а политиците. Когато каруцата не върви, заради счупено колело, не е редно да обвиняваме конете, нали така? И колкото министри да сменяме през 6 месеца, нещата няма да се подобрят, защото не може да се реформира една напълно погрешна система.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...