Отиди на
Форум "Наука"

Германско научно списание обърка китайска поема с реклама на бордей.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Елегантните йероглифи, които първоначално украсяваха корицата на последния брой на сп. "Макс Планк Форшунг", се оказаха колоритна покана за посещение на китайски публичен дом.

Влиятелното германско изследователско дружество "Макс Планк" по погрешка избра рекламна листовка на китайски публичен дом, вместо класическо стихотворение, за да илюстрира специален брой на едноименното си списание, посветен на Китай, писа в. "Индипендънт".

В желанието си да намерят елегантно изглеждащи старинни китайски йероглифи, с които да украсят корицата на сп. "Макс Планк Форшунг", редакторите му дори се консултирали с германски синолог. Йероглифният текст, който в крайна сметка бил избран, обаче се оказал реклама на бордей от региона на Хонконг, изпълнен с обещания за невероятни преживявания с "красиви като нефрит" момичета.

"За наше огромно съжаление, се оказа, че древният текст има и по-дълбоки нива на значение, трудно достъпни за хора, които не са носители на езика.", се казва в официалното извинение на института. В него също така се подчертава, че публикацията му по никакъв начин не е целяла да обиди китайските читатели на научното списание. Интернет версията на изданието се появи с променена корица, на която съмнителната реклама с неуместния текст е заменена с китайското заглавие на книга на швейцарския йезуит Йоханес Шрек от ХVІ в. - също толкова красиво, но неутрално по значение.

Причината за объркването се дължи на факта, че китайският език е тонален, поради което един и същи набор от йероглифи може да бъде прочетен по различни начини и съответно - да придобие различни значения.

Макар необичайната корица да предизвика негодувание у някои от китайците, посетили интернет-страницата на списанието, повечето от тях я възприеха като забавен инцидент, отбелязва "Индипендънт".

http://www.dnevnik.bg/

11.12.2008

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...