Отиди на
Форум "Наука"

Най- голямата змия


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Наскоро влязах в един български форум на тераристи, където се обсъждаше колко голяма е най- голямата змия измерена до сега. Дава се линк към новина от края на 2005 г. във вестник "Сега"

ето какво пише там:

Индонезийци се дивят на рекордно голям питон, уловен в градчето Кендал в централната част на о. Ява. Ивичестият питон е дълъг 14,85 м, тежи 447 кг и бие досегашните рекорди в Книгата на Гинес. Според нейното последно издание най-дългата уловена змия е 9,75-метрова, а най-тежкият бирмански питон, който живее в Гърни, Илинойс, пък тежи 182,76 кг.

въпросния питон

post-331-1238373039_thumb.jpg

Е, при прочетеното щях да падна от стола. Толкова голяма змия ми е трудно да повярвам токова лесно, че съществува. Но никой във форума не се усъмни, че това може да е измислица. За това сега за много хора най- дългата змия е мрежест питон ( не както весника си го е кръстил ивичест) и е цели 14.85 см. Истината обаче е друга. През 2003 г. наистина се съобщи за този питон хванат в Индонезия. Малко по- късно се оказа, че месните ловци леко са "удължили" хванатата змия, а всъщност питона наистина е огромен, но е "само" 6.90 м. Затова официално за сега рекордиор си остава екземплярат уловен на о. Сулавеси през 1912 г. с дължина 9.75 м.

за сравнение, ето този питон е 6.70 м и тежи 140 кг.

post-331-1238373636_thumb.jpg

Има и някои съобщения за гигантси акаконди (Eunectes murinus), като например тази уловена през 1944 г. по време на експедиция за търсене на нефт в Колумбия, която според някой си Lee Krystek била дълга 11.43 м. - тази цифра всъщнос ми се е набила в главата още от детските ми години, защото в книгата "Великани на животинския свят" на Димо Божков беше посочена именно тази дължина. Всъшност според Lee Krystek, анакондата била женска ( те стават по- големи от мъжките и била простреляна, но не и убита и след като била измерена, анакондата успяла да се изплъзне и избяга. За учените днес обаче този източник не е достоверен и няма доказателства, че тази анаконда е била имено толкова голяма. Друг един учен, който се смята за по- достоверен - Vincent Roth, твърди, че е застрелял анаконда дълга 10.3 м, доказателства за това обаче също няма. Това, което със сигурност е вярно е, че анакондата е най- тежката змия в света - една около 6 м анаконда тежи около 200 кг.

иначе за най- голямата змия живяла някога на нашата планета четете тук

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Невероятни са! Божке искам на живо да видя това! Това с какво го хранят милото... А може ли да се изчисли на колко години е? Дали е на стотина?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...