Отиди на
Форум "Наука"

"Youtube" и "Academic Earth"отварят собствени "центрове за образование"!


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Отсега нататък популярният сайт за видеообмен "ЮТюб" ще предлага не само чисто забавление, но и образователни възможности за предимно младата си аудитория, пише в. "Вашингтон пост". Тези дни сайтът пусна специална секция YouTube Edu, където са събрани всевъзможни видеоматериали на стотина от най-добрите университети и колежи в САЩ.

Целта е този вид информация да стане не само по-лесно достъпна, но и по-атрактивна за милионите потребители, които посещават сайта всеки ден. "Демократизирането на образованието чрез "ЮТюб" е едно от най-страхотните и най-неочаквани последствия от съществуването на този сайт", смята един от мениджърите му Обадия Грийнбърг.

Сред представените на YouTube Edu университети са престижните "Харвард", "Йейл", "Станфърд", Калифорнийския университет (UCLA) и Масачузетския технологичен институт (МІТ). Материалите им включват както лекции, така и студентски филмчета, информация за абитуриенти и видеоклипове на различни спортни събития. Потребителите ще имат и възможността да избират измежду 200 пълни курсове от лекции по предмети като литература, история, право, инженерство.

Появата на този "център за образование", както го наричат създателите му, е резултат от усилията на група служители на интернет гиганта "Гугъл" (Google), които цяла година отделяли от работното си време за разработването му. По този начин са били родени и други много успешни проекти на "Гугъл" като новинарската секция Google News и социалната мрежа "Оркут" (Orkut), допълва Грийнбърг.

YouTube Edu вече си има и конкурент - тези дни в интернет се появи сайтът "Академик ърт" (Academic Earth), който също предлага лекции на преподаватели в университети като "Харвард" и "Йейл".

http://www.youtube.com/edu

http://academicearth.org/

Информация от вестник "Дневник":

http://www.dnevnik.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Въпреки всичко YOUTUBE.COM не винаги са постъпвали коректно.

Има един потребител на YOUTUBE.COM с никнейм irbergui. Човекът реализира къртовски труд - за 8 месеца ъплоуд на 451 видеа с "Deutsche Wochenschau"- немска военна кинохроника от ВСВ с познавателна/образователна цел. И изведнъж YOUTUBE.COM изтрива акаунта му - това била екстремна дясна пропаганда, а и авторските права държали by International Historic films, Inc. Да ама не...

Човекът си прави нов акаунт и почва като Сизиф отново да бута камъка нагоре и да ъплоудва материал.... Кой знае, може би до следващото изтриване...

ето какво пише човекът:

irbergui3 (1 year ago)

451 videos, 8 months of hard work lost...

"Youtube deleted my account due a copyright claim on the "Deutsche Wochenschau" by International Historic films, Inc. THIS COMPANY DOES NOT HAD ANY COPYRIGHT ON THE GERMAN NEWSREELS, they are all in public domain since 1945."

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://www.academicearth.org/ ми харесва повече.

Поне - на този етап.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Чудя се, кога ли ще видим филмчета с преподаватели от България?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Макар и с известно закъснение от публикацията нека да кажа, че създаването на подобни "центрове на образование" чрез възможностите на нета и "Youtube" и "Academic Earth" е съвременна практика, която трябва да се прилага все по-задълбочено и в България. Изглежда и на европейско равнище тази необходимост е осъзната, защото за първи път в състава на Европейската комисия има комисар по цифровизацията, вече е приета "Дигитална адженда" и същият комисар и вицепрезидент на Европейската комисия Нели Крус е вече комисар в ресора "Дигитална адженда".

Това, което искам да създам в България и подпомогна евроинтеграционния процес, е ЦЕНТЪР ЗА ЕВРОПЕЙСКА КОМУНИКАЦИЯ. Спънките са само от незнание и засягат хората, които вземат решения, но рано или късно ще го създам. Жалко е, че пропиляваме историческо време от незнание, но стартираме от много ниско равнище, какво да се прави...

Важно е в екипа, освен специалисти в съответните ресори, да бъдат включени и млади хора, защото дигиталната наука е тяхна област.

Ясно е, че лекциите ще бъдат виртуални, защото съдържанието много често ще се обновява. Постоянно никнат нови и нови документи и лекциите, включени в съответните модули, трябва непрекъснато да се актуализират. Авторският екип, който включва специалист в съответната област и електронен сътрудник, непрекъснато трябва да следи новостите и да обновява текста, като добавя и новите линкове, съответно - и снимков и видеоматериал.

Филмите обаче са много ценни при подпомагане на обучението, което включва различни документи, които имат относително постоянен характер като европейската "Конвенция за защита правата на човека и основните свободи" и "Харта на основните права на Европейския съюз".

Там трябва да се помисли и за илюстриране на правните текстове, които са сухи и трудни за запомняне, както - и за извеждане на ключови думи за по-лесно запаметяване.

Въобще благодаря за тази публикация и ще я включа в темите eLearning и "Европейска комуникация" във http://bg.fanopic.com/ , за да не бъде пропусната като информация.

Разбира се, конкретизацията е свързана със самия работен процес. Сега съм впрегнала всичките си сили за създаването на Центъра, защото просто не се издържа.

Двадесет години след началото на демократичния процес у нас ние все още сме ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНТЕКСТ. Не бива така!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Радвам се, че информацията в тази тема може да ви бъде от полза.

Успех в начинанията!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Радвам се, че информацията в тази тема може да ви бъде от полза.

Успех в начинанията!

Мислех да ти отговоря на личното съобщение /най-после/, но пак се замотах с този излишен обществен конфликт с песента на МВР и търсех аргументи в нета.

Много ти благодаря, че ме насочи към тази публикация. С тебе не трябва да губим връзка и ще се радвам, ако ми изпратиш мейла си на

ljubima@abv.bg. Аз действам, не съм спирала и няма да спра, но обществото ми мърда прекалено бавно, затова ще имам крещяща потребност от общуване и РАБОТА с хора като тебе.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Един преподавател споделя своя опит и практика

http://lucky-black.livejournal.com/195361.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...