Отиди на
Форум "Наука"

Извличане на никотин


horne

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте .

Наскоро попаднах на интересни статии за никотина и се запитах дали немога да го извлека от тютюна .

Пробвах като го сложих в чаша вода и я загрях . Мисля че се отдели мн. голям % , но въпросамие може ли да се направи в прахообразно , например с амония или нз ..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Без подходяща лабораторна техника шансът ти е нулев.

Освен това алкалоидът никотин в чисто състояние е маслоподобна течност, така че за мен е загадка, как ще го докараш до състояние на прах /освен ако не го превърнеш до сол/. Пък и в концентриран вид той си е невротоксин, тъй че не ти пожелавам да имаш близък контакт с него /лесно прониква през кожата/. Леталната му доза е 0,5-1 мг/кг. Предизвиква парализа /в това число и парализа на дихателната мускулатура/ и смърт, тъй като се свързва с никотиновите ацетилхолинови рецептори в синапсите и блокира провеждането им. Е, в микроконцентрации има стимулиращ ефект /повишава отделянето на адреналин, откъдето идват и 'положителните му ефекти'/.

Лошото е, че бързо предизвиква психическа и физическа зависимост, доказателство за което са милионите пушачи по света.

Имай впредвид, че съдържанието му в тютюневите листа е около 1%, а при пушенето - доста малка част от него прониква в организма ти. За сметка на това в листата на тютюна има бая баластни вещества, за премахването на които ще ти трябва апаратура, недостъпна за обикновен човек.

С други думи - намери си друга по-смислена занимавка.

И попрочети това:

http://www.narcotic.free.bg/004.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

С други думи все едно да питаш как мога да си направя кокаин от листа кока т.е. искаш да се занимаваш с нещо незаконно. Както ти каза ласт роман, никотина е много силна отрова и неможеш проста ей така да го притежаваш. Едно време, като студенти ни демонстрираха действието му върху жаби- един напълно безмислен опит, жабата умира парализирана в т. нар. стойка богомолец.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за инфото ... незнаех това за парализата и това , че може да е толкова опасен .

Все пак все още ми е интересно , също така като цяло за това как от разтвор да го направя в соли или прах.

Еми на бялото ми виктори пише 0,7мг :smokeing: , предполагам че има и по 1мг цигари , ако ги изпуша наведнаж ще се парализирам ли ? И кажи за тази жаба как и набихте никотина , инт. ми е много :biggrin: .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Благодаря за инфото ... незнаех това за парализата и това , че може да е толкова опасен .

Все пак все още ми е интересно , също така като цяло за това как от разтвор да го направя в соли или прах.

Еми на бялото ми виктори пише 0,7мг :smokeing: , предполагам че има и по 1мг цигари , ако ги изпуша наведнаж ще се парализирам ли ? И кажи за тази жаба как и набихте никотина , инт. ми е много biggrin.gif .

Чист никотин от цигара не можеш да получиш, сместа от цигарения дим в течно състояние лесно се получава. Просто ти трябва хубава помпичка парречно стъкло и чашка.

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Не мога да разбера защо според вас извличането на никотин е незаконно действие. Обосновете се.

Извличането не зная, но притежаването на силни отрови е незаконно. Не само поради това, че можеш да отровиш някого, а най-вече че можеш да навредиш на себе си и на околните.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Aко не е контролирано извличането т.е. частно лице си го извлича ще стане притежател на тази отрова, както спомена mitaca. Правиш връзката. А никотина си е доста, доста силна отрова.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Може би търсиш никотинов сулфат, но съм виждал само разтвор и определено не ти трябва да се занимаваш с него - той е много силна контактна отрова. Води до паразлиза на дихателните мускули и диафрагмата и за черешка на тортата блокира и дихателния център - умираш от задушаване, което е много неприятен начин да си отидеш от тоя свят. Лично за мен човек който любителски се опитва да заиграва с такъв вид вещества е достоен кандидат за наградите Дарвин :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Искам да ви питам, кой закон регулира кои са силните отрови забранени за притежание. Кой закон забранява екстрахирането на вещества от "легални" растения? В крайна сметка ако искате да се отровите можете да го направите по хиляди начини със стотици разрешени за притежание вещества.

Мислете с главите си. Химията е наука, както всяка наука тя може да бъде опасна. Колко опасна това зависи от нас. Според мен опасността в случая би дошла от липса на информация. Човека има конкрентен въпрос, ако той е решил да се занимава с бомби, наркотици или каквото и да е незаконно, едва ли вашите неаргументирани предупреждения ще го спрат. Забранения плод е най-сладък. Човек трябва да има възможност сам да разсъди кое е опасно за него и кое не, забраните са безсмислени. Ако така се държите с всеки, който иска да се занимава с нещо различно тоя форум завинаги ще си остане на ниво предгимназиален курс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не зная не съм юрист, но след като има закони с/у притежание на марихуана (в големи количества, води се разпространение, а и за малки не съм сигурен дали не е забранено), както на взривни в-ва, щом за оръжията се иска разрешително, а не се разешава на всички, то има. По отношение на "моралния проблем", че всеки може да се отрови с каквото си ще не е така. Ако ще се трови няма да се занимава с извличане на нещо (то не е и просто), и доста други начини. Въпроса е, че може да навреди на околните. Ще дам един пример: в 10-ти клас заедно със съучениците решихме да правим ТНТ (щото е стабилен, бяхме достатъчно подковани да не изберем нитроглицерин ;)), само, че даскалката случайно влезе и се хвана за главата, по тази рецепта както ние го правехме (поради незнание на хиляди тънкости), е могъл да избухне в момента на получаване. Склонен съм да си мисля сега, че ни е излъгала, но поне беше права в едно нещо: некомпетентни не трябва да се занимават с получаване на силни отрови и взривни в-ва, понеже е опасно не само за тях, а и за околните, даже при липса на умисъл, а с умисъл си има член на НПК или каквото там е правилно. По отношение на науката, ако се разровя ще намеря и на "университетско" ниво, със всичката му апаратура, катализатори, условия (това едно време се казваше литературна справка и беше горе-долу половината работа без интернет, само търчане по библиотеки и търсене и сваляне на прашлясала химическа периодика), но не мисля, че ще повиши познанията на който и да е по химия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата е за никотин. Според закона няма забрана за разпространението и притежанието има акцизи. Ако някой си купи един стек цигари не притежава ли съответното съдържаемо количество никотин в тях? Смесването на темата с марихуаната не е ревелантно, законовата уредба свързана с нея е различна. Струва ми се че вие осъждате деяние, което дори не е извършено. Какъв е проблема човек да има информацията и знанията за дадено нещо без да го е правил напрактика? Може би питащият по-горе иска да е наясно как е извлечен никотина за електрическата му цигара? Какво лошо има в това някой да се опитва да задълбочава знанията си в дадена насока? Не е ли именно това смисъла на науката? Какъв е начина човек да научи нещо повече за химията освен чрез четене на книги, обмяна на опит? По този начин отказвате хората да питат, а това е пагубно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Темата наистина е за никотин, а не за цигари. Дадох пример с марихуаната защото тя поне не е толкова силна отрова (всъщност даже не е отрова, поне не бързодействаща), колкото е ЧИСТИЯ никотин, а не цигарите. Никотина е СИЛНА отрова, а притежанието на силни отрови е ЗАБРАНЕНО! Сега с кои членове, не зная, нека юристи се произнесат. Както е забранено притежанието на цианиди.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наказателният кодекс, както ни учи Остап Ибрахимович Бендер, е книга, която трябва да се уважава:

„Чл. 354. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без надлежно разрешение произведе, придобие, държи, отчужди или предаде другиму силно действуващо или отровно вещество, което не е наркотично вещество, поставено под разрешителен режим, се наказва с лишаване от свобода до две години или - с глоба от 100 до 300 лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако престъплението по ал. 1 се извършва системно, наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 100 до 300 лева.

(3) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши правила, установени за производство, придобиване, пазене, отчитане, отпускане, превозване или пренасяне на вещества по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация, или - с глоба от 100 до 300 лева.”

Ето тук що е наркотик. Що е отрова, мисля, е ясно.

http://www.lex.bg/bg...ldoc/2134654469

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Алкалоидите са органични съединения с алкален характер затова се извличат от растителните суровини с киселини като основно правило е че силни алкалоидни бази се извличат със слаби киселини и обратното слаби алкалоидни бази се извличат със силни киселини след това получените соли се редуцират със съответните основи.По подробно е обяснено във учебника по фармацевтична химия на Лиляна Дряновска-Нонинска

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То не става толкова бързо, колкото звучи. Говорим за обработка на огромно количество растение (тонове) за получаване на не много екстракт. Пък и качеството и количеството на биологично активната растителна субстанция (в случая - никотинът) зависят от етапа на развитие на растението, по кое време на деня е събрано, от коя негова част (ако се среша в листата и корените, например) и тн и тн (това е повече за етеричните масла, но все пак..). Освен това трябва да имаш апаратура.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаха, готиното на това да се занимаваш с наука е, че за теб няма забранени теми и неща! Всичко е "в името на науката", без задни помисли :D

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма нищо лошо човек да знае как , друг е въпроса какво ще прави с тези знания,през средновековието инквизицията е решавала кой и какво маже да знае,лично аз смятам че всеки има право на познание и на последствията от прилагането му. Да вярно е че най лесно се управляват и манипулират неграмотни и незнаещи хора,но това е изгодно на една малка групичка от хора ,с което аз не съм съгласен и по всякакъв начин ще се боря против това, единият е просвещението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да всеки има право на познание, но това тук е форум и повечето потребители са зад никове и общо взето непознати за екипа. Освен това тук могат да четат и много гости, част от които (надявам се все повече) ученици. Какво може да стане, ако ти примерно ме попиташ как се прави тринитротолуол (ТНТ), хлорпикрин или нитроглицерин и аз или моите колеги вземем, че отговорим? Или ти сам отвориш тема и напишеш рецептурата. Нали някое дете или даже и възрастен може да реши да опита, даже само като експеримент, без да замисля някоя 'диверсия' и да хвръкне във въздуха ии да се отрови. Кой ще е виновен тогава? Не само от юридическа, а и от морална гледна точка. Ми аз, ти или този дето е постнал рецептурата. Така, че познанието, особено във форуми трябва да има някакви рамки, не като цензура или само за 'избрани', а просто от гледна очка на безопасността. Том Кланси например в една от книгите си описва технологията на производство на атомна бомба при наличие на обогатен уран. Но сам той казва, че при това описване нарочно е допуснал няколко грешки, за да не стане тази негова книга наръчник за терористи.

Тук (във форума) преди няколко седмици имаше едно девойче, което искаше да прави 'екперименти' без 'зубъри'. И аз и колегите се опитахме да и обясним, че за да правиш опити освен реактиви ти трябват и обурудвана лаборатория с всичките му стъкларии и камина, но най-важното е да има компетентно лице. Даже да не си запалиш къщата можеш да увониш квартала ;).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...