Отиди на
Форум "Наука"

Пловдивска духовна семинария - Огнище на духовни ценности, вяра и традиция


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Прием за учебната 2009/2010 г.

За учебната 2009/2010 г. в Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий" ще се приемат за редовен петгодишен курс на обучение ученици, които са завършили 7 – ми/ 8 – ми клас, с примерно поведение и добър успех.

Тези, които желаят да кандидатсват, трябва да подадат молби до Ректора на Семинарията, към които да приложат следните документи:

1. Православно свидетелство за Свето Кръщение.

2. Свидетелство за завършен 7-ми клас.

3. Препоръчително писмо от енорийския свещеник.

4. Медицинско свидетелство, здравен картон, справка от Психодиспансера по местоживеене и ксерокопие от здравноосигурителната книжка на стр. 1, 2, 29 и 30 с нанесени имунизации.

5. Саморъчно написана автобиография.

6. Молба до Ректора на Семинарията.

КАНДИДАТИТЕ ПОЛАГАТ СЛЕДНИТЕ ПРИЕМНИ ИЗПИТИ:

1. Писмен изпит по Български език /преразказ, синтактичен и морфологичен разбор на изречение/.

2. Изпит по Пеене, за проверка на музикалния слух на кандидата /гамата и една песен, желателно - църковна/.

3. Да се знае наизуст молитвата "Отче наш..." на български език.

Изпитът ще се проведе на 07.07.2009 г. (празникът на св. великомъченица Неделя) в семинарията, а документи за записване ще се приемат от месец юни.

Учениците - семинаристи живеят на пълен пансион и са на издръжка на Светия Синод на Българската православна църква. Учениците заплащат всяка година фондова такса в размер на една минимална работна заплата, която внасят на две части в началото на всеки учебен срок.

По време на обучението си учениците изучават, освен български език, математика, хуманитарни науки и различни богословски дисциплини.

Завършилите Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий" получават диплома за завършено средно образование, която важи за всички ВУЗ-ове в България. Дипломата е валидна и в чужбина.

След приключване на петгодишния курс на обучение учениците упражняват правото си на свободен личен избор как, къде и в каква насока да продължат образованието си.

За контакти и повече информация:

Адрес: 4000 град Пловдив, бул. „6 септември"181

Телефон: 032/ 664 354

Телефон/ факс: 032/ 632 618

Е-майл: seminaria@nat.bg

http://www.seminaria.org/home.html

Кратка история

Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий" води началото си от 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп било основано свещеническо училище. Същото през 1883 г. било преместено в град Одрин, а през 1892 г. Духовното училище е преместено в Цариград и преобразувано в четири класно учебно заведение известно като Цариградска духовна семинария. През 1913–1914 г. семинарията се прехвърля в България и в 1915 г. се установява в град Пловдив, където през месец септември отваря врати за първата си учебна година. По решение на Дирекцията по вероизповеданията през 1950 г. Пловдивската духовна семинария се слива със Софийската духовна семинария и двете са преместени в Черепиш. След четиридесетгодишно прекъсване през 1990 г. учебният процес е отново възстановен.

Материална база

Фондовата база на семинарията разполага с:

  • библиотека, в която има 14 000 тома предимно богословска и научна литература;

  • учебен параклис, в който ежедневно се извършват утринно и вечерно богослужение;

  • столова, в която се хранят учениците и персонала;

  • телевизионна зала с видео и DVD, в която отдъхват през свободното си време;

  • компютърна зала с 10 компютъра и пълен достъп до интернет, в която се провеждат часове по информатика и информационни технологии;

  • тенис зала и физкултурен салон;

  • концертна за с 120 места, в която се провеждат различни църковно културни мероприятия;

  • напълно обурудвани лекарски и стоматологични кабинети;

  • попълва се музейната експозиция при семинарията с ценниикони, старопечатни издания, църковна утвар и други свързани с учебното заведение предмети.

Извънкласни дейности

Пловдивската семинария има два хорови състава: единият - за изпълнение на източно църковна музика, а другият - за изпълнение на западно-църковна музика. Двата хора се състоят изцяло от ученици при Семинарията. Освен двете музикални формации, има и инструменталномузикален състав за изпълнение на народна музика. Хоровете взимат ежегодно участие в градски и международни конкурси за църковна музика. Вече трета поредна година фолклорния състав печели призови места на „Орфеево изворче". Издава се училищен вестник, който се изготвя изцяло от ученици на семинарията.

Статут на семинарията

Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий " е средно духовно училище с петгодишен курс на обучение. Тя има за цел да подготви просветени, достойни свещенослужители и други служители на Българската православна църква, усвоили основните истини на православното християнско учение и възпитани в родолюбие и евангелските добродетели. Семинарията e под ведомството на Светия Синод на Българската православна църква. Ръководител на семинарията е Ректорът в качеството си на пратеник на Св. Синод.

В Семинарията средно годишно се обучават 130 ученици на възраст от 14 до 19 години. След петгодишния курс на обучение учениците получават диплома за завършено средно богословско образование, която им дава право да продължат образованието си във висше учебно заведение в страната или чужбина, или да започнат работа в структорите на Българската православна църква.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...