Отиди на
Форум "Наука"

Сектите в България


Recommended Posts

  • Потребител

Една от най-известните и най-агресивни секти, която неизменно прави опити да утвърди своите позиции в духовния живот в страната е Свидетелите на Йехова."Свидетелите на Йехова" в България е регистрирано през 1938 година. Най-вероятно центърът на българските йеховисти е бил Пловдив, тъй като там те имали своя печатница, където отпечатвали религиозната си литература. Благоприятното време за "проповедническата" им дейност продължава до 1944 година.

Друга особено опасна секта, която разпространява своето влияние на българска почва е Сектата на Муун. От християнска гледна точка това е едно крайно извратено учение. Последователите на Муун твърдят, че се опират на Библията, и дори се наричат християни, но това няма нищо общо с действителността. Самият Муун открито заявява, че ползва Библията единствено за камуфлаж: "Докато не завършим мисията си в християнската църква, ние трябва да цитираме Библията и да я използваме, за да обясняваме. След като получим наследството на християните, ще бъдем свободни да поучаваме без Библията"

Най-силната секта в съвременния западен свят, що се отнася до членска маса и организация, също намира последователи в България. Това е "Църквата на светиите на Исус Христос от последните дни", или по-известна като Мормоните. В България е официално регистрирана като вероизповедание. Те са изключително мисионерски ориентирани и не пестят усилия и разходи за набиране на нови членове .

В последните години в България се забелязва засилване на позициите на Ню Ейдж движенията, особено на тези с езически характер.Ню Ейдж движения от новоезически тип - Църква на Последния Завет/Виссарион и Анастасия. И двете наблягат върху екологията и реализацията на зелени проекти на територията на България.

Нетрадиционните религиозни течения, така наречените секти на ХХ век. се самоопределят като единствените вероизповедания на които принадлежи бъдещето, като единствените, които разбират света на отвъдното и знаят за него повече от традиционните религии.Методите на сектите за привличане на нови членове и постигане на целите са разнообразни. Някои от тях са хилядолетни, но се използват и съвременни. Психологическите методи на въздействие са основните методи на работа на сектите. Използват целия арсенал разработван от военните и шпионски лаборатории за психологическа война. Като се започне от Фройдистките методи за психоанализа от по безобидно естество като разговор и беседи и се свърши с масовата хипноза, въздействието със звук, с вибрации, с мултимедия. Използват се и по-съвременни методи за контрол на поведението разработвани в тайни лаборатории, различни видове наркотици и упойващи вещества, радиочестотни сигнали и др.

Регистрирани християнски секти са:

1. Църква на Иисус Христос и на светиите от последните дни. (или Църква на мормоните).

По – малко от 2500 д. Това е силно преувеличена цифра.

2. Свидетели на Йехова. (Това е най – агресивнатя секта в България. Нейните представители извършват най – активния прозелитизъм, т. е. - привличане на нови членове. Техни списания са "Пробудете се!" и "Стражева кула".)

~ 500 – 1000 д.

3. Обединителна църква. (или Църква на Муун).

4. Семейството. (или Децата на Бога).

5. Църква на Мария от с. Каравелово.

6. Движение за духовно кръщение със Свети Дух.

- Слово на живот.

- Еммануил.

- Воини на Христа.

- Живот на вяра.

- Оазис на любовта.

- Евангелска църква "Огнена вяра".

- Евангелска къща (?) "Витлеем".

- Рема.

- Васан.

7. Световна божия църква

8. Сатанизъм. (Църква на Сатаната?). Сатанински групи има в градовете Пловдив, Враца и Кюстендил.

- Деца на Сатаната.

- Приятели на дявола.

- Черно Слънце.

Индуистки секти:

9. Международно общество за Кришна съзнание.

10. Трансцедентална медитация.

11. Сахаджа йога.

12. Мисия на божествената светлина.

Индуистко – християнски секти, общества и движения:

13. Общество за себереализация.

14. Сциентология. (Наукология – църква на Л. Рон Хабърд.)

15. Окултно (или окултистко) движение. (окултен – скрит, таен). В окултизма се практикуват следните дейности: гадателство, предсказания, спиритизъм и магия.

16. Движение "New age". (Ню Ейдж – Нова Епоха.)

17. Общество "Бяло Братство" – на Петър Дънов.

~ 1000 д.

18. Общество "Път на мъдростта" – на Ваклуш Толев. Последните две се ползват с по – особен статут.

Ислямски шиитски секти:

19. Алиани (или Казълбаши). Делят се на Бекташи и Бабаи.

~ 80 000 – 100 000 д.

20. Бахаизъм. Учение на Баха Улла

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 404
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Са или - са били.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Са или - са били.

Регистрираните вероизповедания в България, освен официалната Православна църква, са:

Арменска Апостолическа църква - регистрирана през 1952 година

Католическа църква - регистрирана на 19 октомври 1990 - Официален сайт.

Българска Лютеранска църква - регистрирана на 15 юли 1994

Съюз на евангелските баптистки църкви - 7 ноември 1990

Съюз на евангелските петдесятни църкви

Съюз на евангелските съборни църкви

Църква на адвентистите от Седмия ден - регистрирана на 7 ноември 1990 - Официален сайт

Църква на адвентистите от Седмия ден (към Генералната конференция) реформаторско

движение - 7 ноември 1990

Църква на адвентистите от Седмия ден (към ММО)

Евангелска методистка епископална църква - 7 ноември 1990 - Официален сайт.

Църква на Иисус Христос на светиите от последните дни - Мормони

Свидетели на Йехова

Общност на евреите в България

Мюсюлманско вероизповедание

Общество Бяло Братство - Официален сайт.

Международно общество за Кришна съзнание - Официален сайт.

Бахайска общност - България - Официален сайт.

Българска Божия църква

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Можете ли да ми дадете повече информация за тази New Age "секта", която сте споменали по-горе. Например на територията на кои градове се намира и ако някой има лични впечатления ще се радвам да ги сподели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От православна гледна точка дори католицизмът е секта, да не говорим за протестантизма. Затова не може да става никаква дума за обединение между православни и католици, каквото се иска през вековете, защото се счита, че католиците са отпаднали от православното изповедание и единственото, което може да се случи, е чрез покаяние и начело с най-големия грешник папата, да се завърнат в общността на православните. :bigwink:

Ислямът и индийските религии не са секти, защото са други религии.

Можете ли да ми дадете повече информация за тази New Age "секта", която сте споменали по-горе

Очевидно имате някакви впечатления за тях? Кажете какво проповядват, за да кажем евентуално към коя религия принадлежат. Такива съвременни обикновено включват безразборна еклектика от учения и сладки обещания.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ислямът и индийските религии не са секти, защото са други религии.

При възникването си, ислямът е бил считан за секта спрямо юдеизма, каквото било в началото и християнството.

Ислямът и индийските религии съшо имат разклонения - както християнството. В тях има и имножество секти.

В протестантското християнство също има секти - всяка протестантска Църква се счита за секта спрямо първата протестантска Църква - Лутеранската (на Мартин Лутер).

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очевидно имате някакви впечатления за тях? Кажете какво проповядват, за да кажем евентуално към коя религия принадлежат. Такива съвременни обикновено включват безразборна еклектика от учения и сладки обещания.

Ню ейдж (на англ. New age, или движение Ню ейдж, духовност Ню ейдж, космически хуманизъм) е децентрализирано западно социално и духовно движение, чиято цел е търсенето на "универсалната истина" и достигането на най-високия индивидуален човешки потенциал. То комбинира аспекти от космологията, астрологията, езотеризъм, алтернативната медицина, музиката, колективизма, устойчивото развитие и природата. Духовността Ню ейдж се характеризира с индивидуалния подход към духовните практики и философии, отричащ религиозната доктрина и догма.

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Age

Нямам лични впечатления. По-скоро ми харесва идеята на това движение, защото много съвпада със собствените ми убеждения и интереси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Аз, като тотален атеист ще кажа, че религията, респективно сектите са нещо, което хваща окото на слаби духовно и материално хора! Хора, които не знаят, какво да правят със себе си! Празни хора! Аутисти! Боклуци! Какъвто и отрицателен епитет да им прикачиш - ще им пасне. Хайде, ако има във форума сектант да ми каже нещо, че аз искам да го направя на 2 стотинки!

Не става въпрос за сектанство или някакво традиционно вероизповедание, просто не всички хора са еднакви и имат еднакви потребности. Някои хора са религиозни още от деца – така са ги възпитали родителите им. Други – имат труден живот, не им върви, страдат и стават религиозни. Трети им е досадно ежедневието и рутината – on and on….. и намират отговорите в религията. А пък и когато дойде старостта с нейните болести и човек вижда, че вече си отива, също е обяснимо защо се обръща към вярата.

Но като гледам, ти надали си такъв и съответно нямаш нужда от вяра – ок, но както ти казах не всички имат потребност от едно и също, а и човек се променя – каква ти е гаранцията, че след 20 години ще разсъждаваш както сега?

И аз не съм религиозен и вярващ в общоприетия смисъл, (всеки вярва в нещо - в себе си, в професията си в хобито си, в близките си ), но нека всеки се занимава с това което иска, стига да не наврежда на околните...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Определянето на Нова Епоха (New Age) като "секта" е нелепо и говори преди всичко за невежество и за сведения, почерпени от някое протестанстко или православно малоумно писание (католиците по принцип са доста по-интелигентни и водят доста по-хитра идеологическа политика).

Ню-ейдж не е нито секта, нито религия, а както беше посочено по-горе - движение. Първо това в никакъв слъчай не е нещо единно. То включва множество школи, направления, идеи, организации, групи и отделни хора, които могат да имат допирни точки помежду си като идеология и съвместна работа, могат и да нямат. Аз бих го определил като един глобален духавен порив на милиони най-различни хора по света, които търсят алтеранатива на грубата материализация и комерсиализация на света, от дена страна и търсят алтернатива на някои (подчертавам някои!) религии, най-вече на християнството.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

О, не, не пак, не отново :) Голям ужас цари от това пусто бабино православие, мамка му и прасе.

Стига бе, не може поповете и възрастните им енориашки да са чак толкоз страшни за здравомислието на нацията :P

Пък аз, тупанът, нито проповядвам да псуваме, бием и тормозим жалките друговерци, нито съм дърт, отчаян или особено тъп, а все пак си седя православен като една статистическа аномалия... половината ми авери и те така.

Но за да оправдая донякъде лошото мнение за православните, ще си призная, че за мен нюейджърите са фенове на културния и духовния тюрлюгювеч. Пък аз като ортодоксален фашизоид тюрлюгювеча го консумирам само в кулинарен вид и хем нали се правя, че само като минат постите...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОК, Маноле, нема да ставаме на кълбо. :drinks_cheers:

...не може поповете и възрастните им енориашки да са чак толкоз страшни за здравомислието на нацията.

Да бяха само те, с шекер да ги храниш.

...нито проповядвам да псуваме, бием и тормозим жалките друговерци...

Други обаче проповядват точно това и обезпокоителното е , че държавата не само не им пречи в проповядването на тези неща, но ги подкрепя (често задно с медиите, които държат исото в същия хор).

Да, нюеджарите често заформят духовен турлю-гювеч, тук съм напълно съгласен. Но привържениците на "духовния МакДоналдс" не искат клади за никого... Поне аз не съм чувал. :P

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Голям ужас цари от това пусто бабино православие, мамка му и прасе.

Като изучаваш нещо, абсурдно е непременно да се привързваш. Друг въпрос е, че у нас на държавно и епископско ниво, християнството е нищо повече от кръстене и набожно мигане. :bigwink:

Тюрлюгювеч забъркват като не могат да разграничат едно от друго учение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз, като тотален атеист ще кажа, че религията, респективно сектите са нещо, което хваща окото на слаби духовно и материално хора! Хора, които не знаят, какво да правят със себе си! Празни хора! Аутисти! Боклуци! Какъвто и отрицателен епитет да им прикачиш - ще им пасне. Хайде, ако има във форума сектант да ми каже нещо, че аз искам да го направя на 2 стотинки!

А к’вото и да значи сектант?

Значи можем да поспорим. Аз мога да защитавам позицията, че тоталният атеизм е 100% религия. И ти си по-религиозен от някой селски поп през периода на ТБЦ.

А ти ме прави 2, 1, 0 ст. и т.н.

За ти помогна малко за начало, бих ти предложил да започнем от „слаби духовно и материално хора” с много важна конюнкция между двете определения.

Поздрави Б.

От православна гледна точка дори католицизмът е секта, да не говорим за протестантизма. Затова не може да става никаква дума за обединение между православни и католици, каквото се иска през вековете, защото се счита, че католиците са отпаднали от православното изповедание и единственото, което може да се случи, е чрез покаяние и начело с най-големия грешник папата, да се завърнат в общността на православните. :bigwink:

. . .

По-умерените ортодоксални християни, все пак ползват термина деноминации, за протестантските църкви.

Проблемът с папата е доста сериозен. Той освен да се покае, трябва да се откаже от поста си на държавен глава на Ватикана. Никой не иска от него, да се откаже от позицията си на „първи сред първите” в християнската общност, поне засега.

Другият сериозен проблем е свързан с различния символ на вярата при католиците. Освен купищата „нововъведения” при католици, може би най-тормозещи за ПЦ са „Филиоквето” / Filioque/ и непогрешимостта на папата. Или при спор винаги за това се хващат. Често и за брадите, ако имат такива.

Православните /по принцип/ са против икуменизма, но има отделни духовници, които го подкрепят. Тези които го подкрепят са по-скоро политически гъвкави, а другата част са зилотите на православието.

И така. На този етап, обединението е мираж, въпреки направените някакви анемични опити за помирение.

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Едно идиотско наблюдение: човек като каже, че е православен, има хора, които направо почват да се притесняват. Понякога са харизматични петдесятници, друг път са просто кифли, според които вероятно православният на всяка цена трябва да е небръснат, мърляв и благочестив. А то, слава Богу, съвсем не е така :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

. . .

просто кифли, според които вероятно православният на всяка цена трябва да е небръснат, мърляв и благочестив. . . .

:laugh:

това за кифлите - искрено ме изкефи! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Точно! :v:

В никакъв случай, защото атеизмът се аргументира. Вярата не слуша аргументи и затова представлява унизеност на разумната човешка природа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В никакъв случай, защото атеизмът се аргументира. Вярата не слуша аргументи и затова представлява унизеност на разумната човешка природа.

И как се аргументира? :post-20645-1121105496:

Не е заядливо! Само питам?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И как се аргументира? :post-20645-1121105496:

Не е заядливо! Само питам?

Ако тази дискусия продължи, ще дам конкретни примери. Аргументите е добре да са върху конкретни въпроси, а не по принцип. На този етап може да се каже например, че Бог не може, не е възможно да бъде обект, както твърди религията.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нова тема: За и против "Чайникът На Ръсел" например?

Няма да има засегнати нечии религиозни чувства и т.н. т.н

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе има вяра и вяра. Човек като е средностатистически практикуващ католик или православен, си е на място. Папка блажно през пости, крие данъци, заглежда отсрещния пол като всички нормални граждани и ако се срамува, то е пред себе си и Бога, а не публично и досадно. Размишлява си нещо за вярата, интересува се, може би се вълнува - това е прекрасно, докато не пречи никому.

А като си сектант, си си луд за връзване, братче, и няма оправия. То не е постоянен опит да вкараш останалите в пътя, не е пръскане на огън, жупел и плюнки, не е чудо. А вярата трябва да е лична работа. Дори донякъде цивилизоващ фактор. Ето затова дискретният чар на буржоазията включва ходене на църква, ритуала по свещичката и прекръстването, поне веднъж в живота преглеждане на Евангелието и рутинно просълзяване, когато се разнесе запис на Борис Христов. Сектантите наричат това лицемерие... варвари.

Всъщност има и приличен брой старомодни атеисти, които са бетонно православни, ако ме разбирате (във Франция е така с католиците) :) И това хич не е лошо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе има вяра и вяра. Човек като е средностатистически практикуващ католик или православен, си е на място. Папка блажно през пости, крие данъци, заглежда отсрещния пол като всички нормални граждани и ако се срамува, то е пред себе си и Бога, а не публично и досадно. Размишлява си нещо за вярата, интересува се, може би се вълнува - това е прекрасно, докато не пречи никому.

А като си сектант, си си луд за връзване, братче, и няма оправия. То не е постоянен опит да вкараш останалите в пътя, не е пръскане на огън, жупел и плюнки, не е чудо. А вярата трябва да е лична работа. Дори донякъде цивилизоващ фактор. Ето затова дискретният чар на буржоазията включва ходене на църква, ритуала по свещичката и прекръстването, поне веднъж в живота преглеждане на Евангелието и рутинно просълзяване, когато се разнесе запис на Борис Христов. Сектантите наричат това лицемерие... варвари.

Всъщност има и приличен брой старомодни атеисти, които са бетонно православни, ако ме разбирате (във Франция е така с католиците) :) И това хич не е лошо.

Много точна преценка. И аз мисля така. :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А като си сектант, си си луд за връзване, братче, и няма оправия. То не е постоянен опит да вкараш останалите в пътя, не е пръскане на огън, жупел и плюнки, не е чудо. А вярата трябва да е лична работа. Дори донякъде цивилизоващ фактор.

Добре е, че нито съм оторизиран, нито имам мерак да изказвам общовалидни истини. Изказвам лично мнение, според което ще ми бъде безкрайно срамно да потвърждавам или отричам на основата на гола вяра, т.е. без проучване. В този смисъл вярата е наистина лична работа, дотолкова лична, че не подлежи на никакво обективно представяне, не защото осветлява дълбини и висоти неизречими, а защото нищо не осветлява.

Лудостта у сектантите идва, според мен, не от сектантството, а от фанатизма - позорната слабост на всички несигурни в своето учение вярващи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...