Отиди на
Форум "Наука"

Добро поле 1918 г- - ако настъплението на Антантата беше спряно


Recommended Posts

  • Модератор История

Тъжната история на доброполоския пробив от 1918 г. е добре позната.Въпреки героизма на българския войник отбраната на македонския фронт рухва и България е принудена да свие бойните знамена.И все пак победата на Антантата далеч не е толкова лесна и при малко по решително ръководство от страна на българското командване спокойно можеше да се стигне до втори Дойран и спиране на непритялеското настъпление.Как щеше да се развие българската история тогава?Щеще ли България да има шанс да спечели войната?А Централните сили?Правя уговорката че редица германски военни след войната са сипели огън и жупел по българите твърдяйки че именно тази битка е решила изхода на войната.И то при положение че става въпрос за второстепенен фронт а това което става през август 1918 г. на Западния форнт се премълчава.Или като програма минимум ако не беше рухнал фронта България можеше ли да получи по достойни условия в Ньой/ако приемем че и без Добро поле изхода на войната беше ясен/?

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 60
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

За друг изход на войната и дума не може да става, ясно е, че на немците им е било удобно накрая да ни оплюят за да свалят вината от себе си. След като и 3-мата ни съюзника вече тотално губят войната, какво можем да направим ние, най-малкия съюзник от Централните сили? Ако Солунския фронт не беше рухнал можеше и да се наложи на Антантата да предложи стартиране на преговори за прекратяване на огъня с уговорки за по-смекчен подход към нас на мирните конференции, защото след 4 години тотална война и силите на Антантата са изтоштени до краен предел и не биха желали да събарят България със сила, ако това може да стане и мирно чрез някои отстъпки за сметка на второстепенните им съюзници от Балканите. Те всъщност немците прецакват всичко още от началото буквално нареждайки на българския щаб да води отбранителна окопна война на вече установените позиции, което реално най-много ни изхабява силите. На тях им е удобен първоначалния неутралитет на Гърция, както и задържането на англо-френските сили на този фронт, за да не бъдат прехвърлени на Западния фронт срещу немците, където положението им е критично.

Така че вината за загубата на Балканския театър на бойните действия си е изцяло на немците, България прави всичко възможно по силите си, че и доста над това, но за съжаление изходът на войната се решава при Вердюн.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абсолютно и тотално се присъидинявам към Менуор ,

България е оставена сама да се бие срещу армиите на 5 т.нар. Велики Сили и още дузина малки минтиливчета от рода на Сърбия , Гърция и Портогалия (за нея не се сещам ,само помня ,че на Западния фронт пороткалчетата се разбягали още с първото пукване на немските пушки ... :crazy_pilot: )

Срещу 817 000 български войници се изправят милионите армии на -

Великите сили-

1.Великобритания

2. Франция

3.Италия

4.САЩ

5. Русия ( до 1917 год . имало е една казашка дивизия и на македонския фронт )

Минтиливчета

1.Колониални сенегалски и папуа-ново-гвинейски части - служещи за учебни мишени на българските новобранци

2. Индианец от племето Кайова ,който е минал към романтичната част от българската история , има запазена снимка на 2-метров пленен индианец с 10-тина кефещи се Бай Ганьовци край него ... :wavetowel2:

3. Први спрски части които през заветния край на 1918 г . най-после с впечатялващо съотношение 5:1 , успели да влязат во "южната си родина"- прва српска Македония на 5 км навътре ...

4. Храбрите елински ново- ахилски части , които дори и 50 троянски коня не могли да мръднат и на педя то "о"позицитиите си :boxed:

5. Да не заборавяме и за отцепилите се влахакита , които си мислят отново да ни бият през 1916 год. ,както през 1913 г, когато срещу тях е имало сал пъдарксите части на куците ловни дружинки на горски , които въпреки храброто си държание били принудени да седнат да пият по чашка хайдушка с хайдуците отвъд Дунава ....

5. Имало е и някаква сбирщайн дивизия от изпаднали славянчета / пардон да не се обиди Иванко - сервусчета - западни робчета - некакви хървати , словени и бошняци , наречени за благозвучно -лепие - Юго / ,които са мислели ,че воюват срещу италинаците и показали чудеса от храброст , да бутат френските оръдия и провизии .....

Ех, беднииииийййй генерале ЛУКОВ ,БОГ дате прости . Да беше умрял при Кюстендил , нежели заблудените "черни ангелчета " да те гърмят насред София ....

Житие наше горкое и многострадалное ......

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Рицарю това ми звучи като Божидардимитровщина.Нашия противник на Македонския фронт заслужава поне елементарно уважение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е под снисхождение нямам предвид едва ли не сепаративен мир и третиране на България като държава извън Централните сили във Версай примерно, а просто за отстъпки за доброволното склоняване на капитулация за да не се хабят повече сили за това.

Имайте предвид, че българската армия все още е над 800 000 щика и през цялата война не е водила и едно сражение на собствена територия, съмнявам се Антантата да си е мислела че лесно ще я окупира със сила.

Имам предвид не някакъв супер печеливш сценарий за нас, но поне подобен на ВСВ - от новопридобитите територии връщаме Тракия и Македония, но запазваме Добруджа, докато през ПСВ не само, че губим всичко новопридобито през войната, но и Ньой орязва и без това орязаната в Букурещ България, да не говорим и за баснословните репарации в милиарди левове и стотици вагони с въглища за Югославия и Гърция, които също можеха да бъдат понамалени при други условия и тн.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Западните български покрайнини

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%...%B8%D0%BD%D0%B8

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор История

Защото по това врем гърците са били главен враг, а с Ататюрк е имало топли, почти съюзнически отношения. Просто защото Гърция е държала не само на Западна, а и на Източна Тракия, т.е. - искала е да бъде единствен съсед от юг.

Иначе през 1922 ми е интересно с какво да се намеси България. Изтощена от войните страна, без армия, без тежко въоръжение, без контрол на централното правителство върху значителна част от територията и сама изправена на ръба на гражданска война.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преди време бях срещал сведения, че част от оръжието, което е трябвало да ни бъде конфискувано по версайските клаузи, нарочно не е било отчетено пред комисиите и изпратено нелегално на Ататюрк през 1922. Парадоксално, но с Турция тогава сме в добри отношения, а с Гърция в крайно лоши, само 3 години по-късно даже правят опит и нас да нападнат през Петрич след провала в Мала Азия, за щастие и тази авантюра им пропада.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Голяма част от него е укрито от патриотично настоени офицери.Имаше дори куриозен случай на скрит самолет в пещера.Лошото е че част от оръжието попада в комунистите и се използва в септември 1923 г.а и по късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абсолютно, след втора поредна национална катастрофа... а и никаква подкрепа нямаше да има за нас и от Англия, та нали допреди няколко години сме се били срещу тях и срещу гърците при Дойран и сме победена страна във войната, от какъв зор да ни подкрепят точно нас в тази ситуация?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами трудно ще е да убедиш и правителството и общественото мнение да подкрепи тези, които са те ограбили в предишните войни. Особено пък ако както предлагаш ти за услугата получим само Гюмюрджина, целта на Стамболийски е била излаз на Егейско море иначе няма смисъл. Така че поне по този въпрос ми се струва, че българската позиция е била адекватна тогава.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, но виждаш как се увличат през Балканските войни, а и през ПСВ, натиска от страна на военните е бил много силен, на ВМРО и обществеността - също. А и разбира се гърците в никакъв случай не биха ни отстъпили Западна Тракия - по този начин ще бъде прекъсната сухопътната им връзка с новопридобитите територии от Турция. Просто и от чисто стратегическа гледна точка не е имало как да стане номера.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не. След турското контранастъплението през август 1922 гърците изпадат в критично положение и нищо не биха могли да удържат повече, армията им е разбита за по-малко от седмица и практически разформирована, дивизиите са пръснати и бягат панически заедно с обикновеното гръцко население от района. Така че ако в този момент се бяхме навили на подобна далавера щеше да ни се наложи сами да се бием с турците, с нашата окастрена от Ньой армия тогава нищо нямаше да можем да направим пред тоталните мобилизации извършени от Ататюрк.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От колко по-рано? Войната гърците я започват още през 1919, месеци след като приключват бойните действия между нас и тях! А България тогава току що е ударена в Ньой и е съсипана, ограбена, обезкървена и разорена. На Стамболийски тогава са му висяли купища други проблеми на главата за да се впуска тепърва в нови подобни авантюри.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, но войната вече е приключила, а Ньой е бил факт, нямало е как да сме нас траната на победителите, късно е било вече. Каквото е трябвало да се направи в тази насока е било пропуснато в периода 1912-1918...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Имало е някаква надежда за териториално разширение по мирен път след края на Гръцко - турската война но липсата на влиятелни съюзници си казва думата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото той не заслужава булеварда, който е кръстен на негово име и всъщност е един посредствен български политик, а в много отношения и проводник на чужди, главно югославски интереси в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защото той не заслужава булеварда, който е кръстен на негово име и всъщност е един посредствен български политик, а в много отношения и проводник на чужди, главно югославски интереси в България.

EТО ТОВА МНЕНИЕ ЧАКАХ!

Александър Стамболийски е един ПОСРЕДСТЕВЕН И ВРЕДЕН ПОЛИтик!еГОЦЕНТРИЗМЪТ МУ Е съсипателен за България!

Просръбски настроен е при това срещу нищо насреща от страна на Белград!

Получил си е заслуженото !(Не одобрявам самоупранвните действия на ВМРО в Пиринска Македония, уточнявам се, закщото дестабилизират държавата).

Добре, че е бил отстранен от политическия живот Стамболийски.

Няма място да се наименова цял булевард на негово име......

Стамболийски е и СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Аз лично се срамувам като Българин от тази дружбашка св.....я!

Той е бил едно доста мръснишко човече!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, не е нужно да се палиш така, но под негово ръководство на България определено й е липсвал държавнически подход. Ще вдига въстания точно в най-критичните моменти на войната... А и българското ръководство преди него не е помисляло да лавира към Антантата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Доборо поле става по вина на подкупените от Антантата земеделски ръководни дейци. С право след 1944.г Никола Петков е осъден като английски агент.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Айде сега Никола Петков. Рижцарю, стига. Вината е на командването, а не на земеделците. Впрочен, точно пък днес стават 91 г. от Ноьйския договор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Айде сега Никола Петков. Рижцарю, стига. Вината е на командването, а не на земеделците. Впрочен, точно пък днес стават 91 г. от Ноьйския договор.

Каква му е вината на командването, че германците си изтеглят почти всички войски и оставят българите сами срещу Франция, Великобритания, САЩ, Италия, Гърция и Югославия. Поне за една турска армия да бяхме измолили, някак си поне, по численост бихме се приближили към Антантата. Грешката е на немското командване. когато е имало опции за унищожаване на съюзническия плацдарм в Солун и анихилирането на жалките остатъци на сръбската армия, оттам са си направили оглушките. Ами да си сърбат попарата.

Всъщност важното в случая е ,че не позволихме на Гърция да си осъществи "Мегали идеята" , а на сърбите им стопирахме плановете, да се опитват да бъдат най-голямата ''славянска'' нация след Русия. Въпреки ,че се налапаха с много територии , които не заслужаваха след 100 години сърбите си дойдоха на оригиналното си житие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...