Отиди на
Форум "Наука"

"Прав српин" ли е свети Милош Обилич ???


Recommended Posts

  • Потребители

Днес получих последния брой на в. "Нова Зора " ,в която ми попадна чудесната статийка на Г.Асьов -"Сърбин ли е наистина чутовния Милош Обилич ?" .

"Ще ни прощават нашите сръбски приятели , но техния национален герой Милош Обилич май съвсем не е техен ." - така започва нашия приятел Георги Асьов своята кратичка , но съдържателна статийка.

Докато српите , хърватите, черногорците и босанците се уповават единствено на измислени легенди относно неговия национален произход , то българските козове извадени от Асьов са несъкрушими .

Според най-убедената праосрпска хипотеза Обилич е по произход от гр.Лесковац . Проблемата обаче с града е там ,че именно през 13-21 век. ЛесковЪц ,както го наричат и до днес кореняците му българи ,а не Лесковац си се намира на българска етническа територия .

Това се потвърждава и от географски и етнографски записки на французина Ами Буе през 1836-1838 г. Да добавим само ,че Лесковац си е бил до посдледно - 1878 г. в каноничната юрисдикция на Българската Екзархия . Добре ще е да се прочете и немския пътешественик ,който се кефи ,че след като българите били Православни трябвало да се гърчат под османски ярем . Та същинкия , обаче съвсем съвестно отбелязва ,че Милош Кобори (да не се бърка с Кобург ) е български княз .

Ами , те от това по добра констатация здраве му кажи ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мога само да съжалявам, че не мога да прочета статията. Асьов определено е интересен и аналитичен автор. Имайки предвид, че в ХІV в. "България с център Търново" е източно от р. Искър, а "България с център Видин" е западно от р. Искър, че р. Искър дели източна и западната част от България на две равни части, стигаме до извода, че Г. Асьов определено има основание за написаното по отношение на Милош /унг. транскрипция на Михаил/ Обилич. Отделно р. Дунав дели северна и южна България на две равни части... В този смисъл е важно да се има предвид това, при изследване на връзките между балканските първенци, къде автономни, къде полунезависими или пък станали с времето независими владетели, но от кръга на българската средновековна държавност...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами не знам откъде го изровиха това за Лесковац.

В сръбският епос той е представян като зет на княз Лазар Хреблянович. Милош го свързват с Пирот, макар че второто име освен Обилич се среща и като Кобилич и може да е свързано с това, че е от Копиловац.

Нешри го нарича Милош Кобила, а във връзка с Пирот казва, че преди Косовската битка Лазар изпратил зет си с войскова част и те успели да евакуират гарнизона на града невредим.

Във фермана на султан Баязид от сборника на Феридун бег убиецът на султана е посочен като"изведнъж съвсем неочаквано някой си, на име Милош Копилич".

К. Костенечки го нарича само "много благороден мъж".

В Безименната бълг. хроника е наречен само Милош и е казано, че бил храбър воин.

Бенедикг Крупешич (1530г.) е записал легенда, според която "Милош Кобилович" е бил заслужил, прославен и стар рицар на княз Лазар.

Герлах пътувал през Балканите през 1573-1578г. пише, че жилището на Милош Кобилич било в Пирот.

Жан Форзиен (1582г.) го нарича Михаил Комнен.

Всъщност дълго мога да си изброявам така. При всички случаи какъвто и да е по народност Милош, както се казва в сръбския епос "Милица" докато я има Сърбия името му ще се помни.

Нека не посягаме на чуждите герои от легендите, когато почти сме забравили своите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
...Обилич се среща и като Кобилич и може да е свързано с това, че е от Копиловац.

Копиловец

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%...B0%D0%BD%D0%B0)

Според стари народни предания изворната област на р. Огоста (именно Чипровската покрайнина) е позната и под името Краището. А в стари австрийски карти същият район с означен като Загоре, т. е. местност зад планината, название, употребявано и за други райони на нашата страна около Стара планина [2].

В границите на Чипровската покрайнина със сигурност били включени селищата Чипровци, Копиловци, Железна, Влашко село (дн. Мартиново), Белимел, Равна, Главановци, Митровци, Горна Лука, Горни Лом, Долни Лом. Те най-често се споменават в историческите извори като селища, свързани в една или друга степен с Чипровци, и се намират в подножието и по склоновете на Стара планина или на нейните пред-планини от Чипровския дял, около т. нар. Чипровски балкан, или Чипровската планина (още и Чипровско-Берковска планина).

http://www.kroraina.com/knigi/chipr/chipr_1.html

Чипровското въстание 1688 г., Петър Чолов

Петър Югович /1617/, Чипровци - „кнез на Чипровец, Железна, Копиловец и околовине”

http://www.kroraina.com/knigi/chipr/chipr_5.html, Чипровското въстание 1688 г., Петър Чолов

.

Герлах пътувал през Балканите през 1573-1578г. пише, че жилището на Милош Кобилич било в Пирот.

това е свързано:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...aded&start= - "Момчил в двора на Стефан Душан /1332-1338/, управител на Пирот?"

Определено в Пирот в ХІV в., поради българския му етнически и историко-държавнически облик, са назначавани български първенци...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Да ,именно и Герлах смята ,че Пирот е резиденция на героят от Косово поле. И до днес още не сме се оправили с Пирот и Ниш . .
Апропо , Пирот е ли е бил сръбски по време на Одушвача или неговия наследник Урош 5 или на князчето Лазар ,чиято държавичка не е надхвърляла големината на една носна кърпичка ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Добре какво значение има какъв е по народност е Обилич?

Наистина какво толкова е от значение за сърбите какви по народност са един Обилич, Мърнявчеви, Балшичи, Крали Марко, за северните ни комшии - воеводите от рода Бесарабъ и останалите средновековни отвъддунавски боляри, а за вардарския ни съсед - Самуиловия род, възрожденците Миладинови, Пърличеви и др., както и членския състав на ВМОРО...

Трябва да се гледа над тези неща от историята!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Е, какво стана? Ще доказвате ли, че е българин или не? Хвърлите някоя димка и беж да ви няма. Бил родом от Лесковац(Лясковец), управлявал Пирот! Е,и? През 13-14 век всички в Лесковац(Лясковец, Лесковъц) са българи, така ли? Милош е типично българско име, а с името Копиловци, Копиловац и пр. не може да има повече от едно селище, нали? Ясно е, че такъв голям юнак не може да е сърбин! Чист българин, да-а-а, а един шоколад звива целуфана в мармот! :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Е, какво стана? Ще доказвате ли, че е българин или не? Хвърлите някоя димка и беж да ви няма. Бил родом от Лесковац(Лясковец), управлявал Пирот! Е,и? През 13-14 век всички в Лесковац(Лясковец, Лесковъц) са българи, така ли? Милош е типично българско име, а с името Копиловци, Копиловац и пр. не може да има повече от едно селище, нали? Ясно е, че такъв голям юнак не може да е сърбин! Чист българин, да-а-а, а един шоколад звива целуфана в мармот! :biggrin:

Във вестник Нова зора всякакви глупости могат да се прочетат. Всъщност там само глупости могат да се прочетат - за това колко хубави са братята сърби и руснаци, колко лоши са останалите, колко хубаво ни е било през комунизма, колко хубаво би било ако можем да станем Задунайска губерния или поне Източна бановина и ей такива разни простотии, псевдонационалистически просръбски проруски и прокомунистически тъпотии.

Та по въпроса за Милош Обилич. Дори и да е роден в Лесковац или да управлявал Пирот това доказва ли че е българин? Не. То и Крали Марко е роден в Прилеп, ама както знаем е сърбин. Освен това Милош Обилич действал типично по сръбски - с най-долна измама, както са дейсвали други сръбски герои например през 1330г. или 1912г. Милош е точно толкова типично българско име, колкото и сърбско - например С. Милошевич. А колкото до Копиловци, като оставим настрани въпросът дали на Балканите има само едно село с това име, е по-интересна етимологията - името идва от "копил", което на влашки значи "дете", от там и българското "копеле", а това показва, че първоначално селото е било най-вероятно с влашко население, така че и по тази линия българският произход на Милош Обилич е повече от съмнителен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
То и Крали Марко е роден в Прилеп, ама както знаем е сърбин. Освен това Милош Обилич действал типично по сръбски - с най-долна измама, както са дейсвали други сръбски герои например през 1330г. или 1912г. Милош е точно толкова типично българско име, колкото и сърбско - например С. Милошевич. А колкото до Копиловци, като оставим настрани въпросът дали на Балканите има само едно село с това име, е по-интересна етимологията - името идва от "копил", което на влашки значи "дете", от там и българското "копеле", а това показва, че първоначално селото е било най-вероятно с влашко население, така че и по тази линия българският произход на Милош Обилич е повече от съмнителен.

Мърнявчеви е български род на служба при българската принцеса и кралица на Сербия Елена Българска. Управляват български земи, които в титулатурата на Стефан Душан за "владетел на ... " са под името "... немалка част на Царство България". Това е много добре известно на сръбските учени, с изключение на периода 1919-2009 г. Поне проучи, а не харизвай парчета история на други за да търсят исторически корени за свои геополитически цели.

Подобно и с Милош - името е унгарско, а не сръбско! Това е изписване на унгарската форма на името Михаил. По-точно може чрез унгарците да преминава в сръбската именна система, тъй като сръбската по-осезателна държавност върху стари български земи е изградена след ХІІІ в. /1217г./ с унгарска помощ и дълги векове са били зависими от последните.

В ХІV век е наистина унизително да наричаш "сервин" /сърбин/ Стефан Душан, Обилич, а още по-малко крал Марко /Крали Марко І/. Не отнасяй възникнали народностни термини от по-ново време, да речем ХVІІ-ХVІІІ век към ХІV век. Не назначавай със задна дата някой към нещо, което тогава е липсвало, но се появило впоследствие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Мърнявчеви е български род на служба при българската принцеса и кралица на Сербия Елена Българска. Управляват български земи, които в титулатурата на Стефан Душан за "владетел на ... " са под името "... немалка част на Царство България".

Всичко това е напълно вярно с изключение на първото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всичко това е напълно вярно с изключение на първото.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=...p;mode=threaded - значи си за тази тема.

Освен това Милош Обилич действал типично по сръбски - с най-долна измама, както са дейсвали други сръбски герои например през 1330г.

За това си прав. Аналогията на действията на сръбската страна в битките в 1330 при Велбъжд и 1389 г. при Косово поле е вън от съмнение, начало на битките с осъществен неаристократичен и неетичен за времето похват явно е някаква традиция. Не познавам такъв аналог в тогавашната европейска история. Явно са някакво изключение, черна дупка от правилото, интересно на какво се дължи... Мислил съм не един път...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А сега, ако може някъкви доказателства, моля. :biggrin: ОК, не е сърбин, а е от Рашка, Хум, Зета и пр. А да не е унгарец? Или влах?

Всъщност си е българин, защото власи, сърби и унгарци са си части от огромната средновековна българска нация, нали? :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Мърнявчеви е български род на служба при българската принцеса и кралица на Сербия Елена Българска. Управляват български земи, които в титулатурата на Стефан Душан за "владетел на ... " са под името "... немалка част на Царство България". Това е много добре известно на сръбските учени, с изключение на периода 1919-2009 г. Поне проучи, а не харизвай парчета история на други за да търсят исторически корени за свои геополитически цели.

Подобно и с Милош - името е унгарско, а не сръбско! Това е изписване на унгарската форма на името Михаил. По-точно може чрез унгарците да преминава в сръбската именна система, тъй като сръбската по-осезателна държавност върху стари български земи е изградена след ХІІІ в. /1217г./ с унгарска помощ и дълги векове са били зависими от последните.

В ХІV век е наистина унизително да наричаш "сервин" /сърбин/ Стефан Душан, Обилич, а още по-малко крал Марко /Крали Марко І/. Не отнасяй възникнали народностни термини от по-ново време, да речем ХVІІ-ХVІІІ век към ХІV век. Не назначавай със задна дата някой към нещо, което тогава е липсвало, но се появило впоследствие.

А как точно са се самонаричали "сърбите"през въпросната епоха тогава?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
А как точно са се самонаричали "сърбите"през въпросната епоха тогава?

Много хубав въпрос, на който сръбската историография трябва да даде положителен отговор. Следва да търси във вътрешни извори от епохата, изхождайки вапример от Законника на Стефан Душан, където има две категории хора: "властели" /господари/ - какъвто напр. се пада и самия Ст.Душан и "срба" /серви, зависимо население/ - към които напр. явно не спада Ст.Душан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

VІІ век

"...Приняв его, сам василевс Ираклий предоставил ему в феме Фессалоники[6] как место для поселения Сервии, которая с той поры и получила это прозвание[7]. Сербами же на языке ромеев обозначаются "рабы", почему и "сервилами" в просторечии называется обувь рабов, а "цервулианами" - носящие дешевую, нищенскую обувь. Это прозвище сербы получили потому, что стали рабами василевса ромеев[8]. Через некоторое время этим сербам вздумалось вернуться в свои места, и василевс отослал их. Но когда они переправились через реку Дунай, то, охваченные раскаянием, возвестили василевсу Ираклию через стратига, управлявшего тогда Белеградом, чтобы он дал им другую землю для поселения[9]. Поскольку нынешняя Сербия, Пагания, так называемая страна захлумов, Тервуния и страна каналитов[10] были под властью василевса ромеев, а страны эти оказались безлюдными из-за аваров (они ведь изгнали оттуда римлян, живущих в теперешней Далмации и Диррахии), то василевс и поселил означенных сербов в этих странах[11]".

/Появяване на името на областта, по името на статуса на населението/.

1305:

post-3779-1256929529_thumb.jpg

1346:

post-3779-1256929545_thumb.jpg

1405:

post-3779-1256929566_thumb.jpg

Нататък ме мързи.

...продължавам

ХІV век

„Законник на пречесният и христолюбивият македонски цар Стефан, владетел сръбски, български, угро-влашки, далматински, арбанашки, и на много други региони и страни”

От заглавието се вижда много добре какви народи "населяват"Балканите и са подчинени на Стефан Душан -

1/ македонци /той е "техен цар"!/

2/ сърби

2/ българи

4/ угро-влахи

4/ далматинци

5/ арбанаси ...

е и много други .... "региони и страни"

А защо "владее" толкова народа? Да се види политическата картата на Рим или Константинопол от периода с административните райони на Балканите, по тяхна терминология и "тертип". Между другото по тази линия народите траки /Тракия/, мизи /Мизия/ и скити /Малка Скития/ се владеят от Йоан Александър /1331-1371 г./ от "Загора".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Galahad е прав.. Да търси чужди герои този, който няма свои. Доколкото виждам, единствената връзка е с Пирот. Няма никаква пречка да е бил от Пирот и пак да е бил сърбин. Може просто да е бил на служба при княз Лазар.

То въобще етническата граница между българи и сърби е една размита там, че...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Galahad е прав.. Да търси чужди герои този, който няма свои. Доколкото виждам, единствената връзка е с Пирот. Няма никаква пречка да е бил от Пирот и пак да е бил сърбин. Може просто да е бил на служба при княз Лазар.

То въобще етническата граница между българи и сърби е една размита там, че...

Не разбрах какво е точно становището ти, ама доколкото вникнах не ти се занимава с изучаването на народностния произход на едно лице от Копиловец или Пирот. При това даже не във Възрожденския период, а в Средновековието! Като не ти се занимава и го "харизваш", нали няма проблем други да се интересуват и занимават при все че "имаме и свои - нехаризани още - герои"? Или като ги харижат и остатъка от "героите", тогава да се започне изследване кой и как е обрал брашното, та е оставил триците? И на какво основание го е направил всъщност?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Доказателство, че е българин ли търсим или, че не е сърбин. По-твоята логика, Иванко можем да изкараме Йоан Кукузел, че е албанец, например ил пък грък. Да подкрепяш една своя хрумка с друга, за да докажеш първата е непродуктивно. Кога доказа българския произход на Мърня, че така смело го привеждаш като доказателство и за Обилич(Кобилич)? Изобщо, струва ми се труд доста напразен доказването с някъква категоричност етническата принадлежност на някой живял преди столетия само по пътя на логиката, а не с ясни и категорични извори и пр.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А има ли значение? Бил е християнин и смел човек. И, да, бил е на сръбска служба. А името Милош не е много разпространено у нас.

Иначе Плесковац е велик център на културата (на хранене) :P

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...