Отиди на
Форум "Наука"

Медицината в новини, достижения, открития


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Британски учени са демонстрирали лепенка, която унищожава рака на кожата чрез светлина, съобщава „Дейли мейл”.

Лепенката представлява медицински пластир с втъкани светодиоди, които атакуват туморите със силна червена светлина. Преди лечението кожата се третира със специален крем, който, облъчен от силната светлина, предизвиква химическа реакция, смъртоносна за раковите клетки. Принципно в момента за светолеченито на рака се използват големи лампи и лазери, под чиито лъчи пациентите трябва да стоят неподвижно, понякога в продължение на цели шест часа. Новият метод е много по-удобен и позволява на лекуващия се да поддържа нормалния си ритъм на живот.

Устройството, произведено от британската компания Polymetrics, вече е било изпробвано и тестовете показват обнадеждаващи резултати. По думите на Стив Клемът, директор на компанията, по време на експериментите за 30 минути лепенката е успяла да унищожи раковите клетки. За да лекува, пластирът използва светодиоди, разпръснати по цялата й повърхност. Те излъчват светлина и поразяват тумора, без да вредят на човешкото тяло.

Как лекува светлината?

Ракът на кожата, известен още като меланома, обикновено се развива като образувание по повърхността на епидермиса, което го прави лесен за засичане и премахване от лекарите. Преди процедурата мястото се намазва със светлочувствителен крем, който попива в кожата. Лекарството се прикрепва към раковите клетки, отслабва ги и ги прави по-чувствителни на светлина. След това на мястото се залепва светещият пластир и когато той се включи, неговите диоди започват да осветяват тумора с червена светлина, която активира лекарството в светлочувствителния крем и започва да унищожава раковите клетки.

Самото устройство се зарежда от малък акумулатор, който пациентът лесно може да пренася в джоба си. За следващия месец са предвидени клинични изпитания и ако те се увенчаят с успех, до две години лепенката ще може да се използва и на практика, за да се бори с меланома.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Намирам го за много интересно , защото на моят "почти" мъж миналата година му изрязоха една такава "гад" от тазобедрената става ( дали така се казва ?) . Във всеки случай си му остана една дълбока дупка . . . и неприятният спомен . . .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали тъканно "скеле", което стимулира растежа на кости и хрущяли, след като бъде трансплантирано в различни стави, съобщи ЮПИ. Изследването предлага нови възможности за лечение на спортни травми и други ставни увреждания като артрит.

При увреждане на участък от хрущяла, той и костта под него могат да бъдат отстранени и в отвора да се постави специалното скеле, обяснява Лорна Гибсън, ръководител на изследователския екип.

Скелето има два пласта - единият имитира хрущял, а другият - кост. Когато бъде имплантирано в ставата, скелето стимулира мезенхималните стволови клетки в костния мозък да произвеждат нови кост и хрущял.

На този етап методът може да се прилага само при лечение на малки дефекти, като се използва скеле с диаметър до осем милиметра.

info

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Генномодифицирани стволови клетки изтребват тумори

Британски специалисти са използвали генномодифицирани клетки от костен мозък, които доставят противораков протеин до туморите, без да засягат здравите тъкани, предаде Ройтерс.

Методът, представен на конференция на Американското торакално дружество в Сан Диего, е дал обещаващи резултати. Експерименти с мишки и клетъчни култури са показали, че мезенхимални стволови клетки - тип възрастни стволови клетки - могат да бъдат изпращани в раковите клетки, където да доставят смъртоносен протеин. Белтъкът, наречен TRAIL, атакува само раковите клетки и не уврежда здравите тъкани.

Специалистите от Юнивърсити колидж в Лондон са тествали метода върху култури от белодробни, сквамозни и цервикални ракови клетки, както и клетки от злокачествени образувания на гърдата. "Много видове тумори са чувствителни към протеина TRAIL", казва Д-р С.М. Джеймс от изследователския екип. В друг експеримент учените са инжектирали генномодифицирани стволови клетки на мишки с тумори на гърдата и са успели да елиминират напълно злокачествените образувания в 38 процента от случаите.

Предимството на тази терапия е, че въпросните клетки са "имунопривилегировани", т.е. тялото не ги отхвърля като нашественици.

info

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Биология

И пак за лечението на РАК'а. Нова методика:

Нови наночастици ще направят химиотерапията излишна

Наночастици, изработени от екип от учени от университета в Централна Флорида, ще могат да откриват и разрушават тумори, което ще спести на пациентите токсичната химиотерапия, съобщи вчера „Сайънс дейли“.

Мануел Перес и неговият екип са използвали лекарството таксол за техните клетъчни изследвания, тъй като то е един от най-често използваните химиотерапевтични медикаменти. Таксол обикновено има голям брой отрицателни странични ефекти, тъй като нанася поражения и на здравата тъкан, както и на раковите клетки. Наночастиците, разработени в лабораторията на Перес, са модифицирани така, че да могат да пренасят въпросното лекарство само до раковите клетки, с което се осъществява насочено лечение на заболяването, без да се увреждат здравите клетки. Това е постигнато с прикрепването на дериват на фолиевата киселина, който раковите клетки консумират в големи количества. Тъй като наночастиците носят и флуоресцентна боя и магнитно ядро от железен оксид, тяхното местоположение в клетките и организма може да бъде установено чрез оптичен образ и ядрено-магнитен резонанс. Това позволява да се проследи как туморът отговаря на лечението.

Наночастиците могат да бъдат използвани и без лекарство за локализиране на евентуален тумор. Ако няма раково образувание, биоразтворимите частици няма да се прикрепят към тъканта и ще бъдат елиминирани от черния дроб. Ядрото от железен оксид ще бъде използвано от организма като обикновено желязо. Ако в организма има ракови клетки, те се свързват с наночастиците чрез клетъчни рецептори, които служат като „входове“. Наночастиците влизат в клетките и оставят своя товар от железен оксид, флуоресцентна боя и лекарство, с което позволяват раковите клетки да бъдат локализирани и подложени на лечение.

„Уникалното в нашата работа е, че наночастицата играе двойна роля – като диагностичен и терапевтичен агент в биоразтворима и биосъвместима форма. Въпреки че резултатите от изследванията са в начален етап, те са много окуражаващи“, смята Перес.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Биология

Изкуствена мозъчна клетка ще лекува неврологични заболявания

Шведски учени създадоха изкуствена мозъчна клетка, която един ден ще помогне за лечението на неврологични заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Екипът на проф. Агнета Рихтер-Далфорс от института "Каролинска" в Стокхолм е успял да предаде съобщения в мозъка, както го правят невроните. За целта учените използвали парче пластмаса, която провежда електричество. Мозъкът използва предадените му послания, за да контролира различни действия в тялото.

Коригирането на нарушени действия може да бъде ключът към лечението на болести като Паркинсон. С помощта на две изкуствени мозъчни клетки например невролозите успели да контролират слуха у морски свинчета.

Невроните в мозъка отделят и използват невромедиатори. Казано на прост език, това са химични съединения, които разговарят помежду си. Новите изкуствени клетки могат да правят същото, твърдят експертите.

"Способността да се доставят точни дози от невротрансмитери в мозъка разкрива напълно нови възможности за коригирането на системите за предаване на сигнали. Тези дефекти са в основата на редица неврологични заболявания", обясни проф. Рихтер-Далфорс. Учените планират да разработят части от клетки, които могат да се имплантират в тялото. Екипът вече проучва възможните приложения на технологията, за да лекува глухота, епилепсия и болест на Паркинсон.

"Дейли телеграф" припомня, че в началото на годината учени от университета "Астън" в Бирмингам създадоха "изкуствен мозък". За целта те репрограмираха клетки от раков тумор, за да получат такива, които да бъдат еднакви с човешката нервна система.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Откриват рака за секунди

Изследователи от Североизточния университет в Бостън са разработили технология за откриване на рак, която с висока степен на точност определя за секунди дали едни клетки са ракови, предракови или нормални, предаде онлайн изданието „Медикъл Нюз“. С тази революционна технология, за която в момента учените чакат патент, автоматично се улавя "отпечатък" на биохимичния състав на клетката, който впоследствие се анализира с компютър за аномалии. Новият метод може да проверява за рак на устната кухина, на шийката на матката и рак в областта на главата и шията. Този метод е по-бърз, по-точен и дава възможност за откриване на болестта по- рано, отколкото сегашните скрининг методи. Тези методи разчитат на визуалното откриване, под микроскоп, на няколко анормално оформени клетки сред хиляди други.

Отнесена към спектралната цитопатология (SCP), технологията е разработена от професора по химия и химическа биология Макс Дийм, ръководител на Североизточната лаборатория за спектрална диагностика, от учените по химия и химическа биология - Мелиса Ромео, Бен Бърд и Милош Милякович, и от няколко студенти от Североизточния университет.

"Ние търсехме извън традиционните методи, като се съсредоточихме върху разкриването на клетъчни промени, които се случват в по-ранните стадии на рака“, каза Дийм. „Цитологистите (учени, които изучават структурата и функциите на клетките) срещат най-голяма трудност при идентифициране на предраковите клетки в ранните стадии", казва Мелиса Ромео. "Нашата технология дава възможност да се открият анормални изменения в клетките, дори преди структурните промени да станат очевидни“, добавя тя.

Ранното откриване, съчетано с по-голяма точност, ще даде повече от 95 % прецизност в сравнение с 65 до 70% за текущите скрининг методи. Всичко това ще увеличи значително случаите на оцелели пациенти. Високата смъртност, свързана с рака на устната кухина, например е резултат от диагнози, направени на късен етап, най-често след като има метастази. При ранна диагноза обаче между 80 до 90 на сто от пациентите оздравяват.

Технологията SCP работи на базата на улавянето на биохимичния състав на клетката. След като пробата е получена, чрез минимално инвазивна ексфолираща процедура, клетките са проучвани с инфрачервена светлина. Произвежда се "отпечатък" на биохимичния състав на всяка клетка. Данните са анализирани от компютър, който отчита, ако клетките са нормални, ракови или предракови.

Новата технология, която Дийм прогнозира, че е на не повече от пет години от въвеждането й в действие , ще облекчи трудностите при тестовете, правени в съществуващите цитологични лаборатории.

Според Дийм, има недостиг на цитологисти ,които могат да провеждат тестовете, което ще ограничи броя на изследванията.

SCP може да се прилага и към няколко други форми на рак и това води до по-ранна диагностика и потенциално подобряване на живота на пациентите, добавя Дийм. Той вижда като крайна цел въвеждането на технологията в лекарските и стоматологичните кабинети, за да могат пациентите да се преглеждат рутинно.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Администратор

Учени откриват ахилесовата пета на грипа – антиоксидантите

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=12186

post-1-1259760018_thumb.jpg

ScienceDaily

Превел: Тихомир Георгиев

Докато се справяме с недостига на ваксини за грипа H1N1, екип от изследователи в Алабама ни обнадеждиха, че са открили ахилесовата пета на всички щамове на грипа – антиоксидантите.

В статия, която ще излезе в ноемврийския брой на FASEB Journal1 те показват, че антиоксидантите – същите субстанции, открити в храните от растителен произход, могат да бъдат ключа към предотвратяване на възможността групния вирус да сее опустошения в нашите бели дробове.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=12186

Многообещаваща тройна комбинация от лекарства срещу H1N1.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

„Бионични очи” могат да помогнат на слепите за виждат. Ретинални протези частично възстановяват зрението

Цялата статия: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=12199

ScienceDaily

Превел: Тихомир Георигиев

Илюстрация на ретината в човешкото око (Credit: iStockphoto/Nurbek Sagynbaev)

Създадена е нова изкуствена ретина – матрица от електроди имплантирани в задната част на окото, тази изкуствена ретина възстановява частично зрението на напълно слепи хора. При проучване на 15 слепи участници, на които е поставен имплант за поне три месеца, 10 от тях, при последвалите тестове, са били способни да определят посоката на движение на предмети.

Изследването е представено на Neuroscience 2009 – годишната среща на Дружеството за невробиология и най-големият източник в света на новини относно научните открития и здравеопазването в областта на невробиологията.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fn...e&pid=12199

post-1-1259933504_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Учени от британската благотворителна организация Cancer Research разшифроваха структурата на протеина, който стои в основата на защитната система на туморите, съобщи „Дейли телеграф“.

Протеинът, известен като FANCL, помага на раковите клетки да се възстановят от пораженията върху тяхната ДНК, нанесени от много химиотерапевтични лекарства. Експертите смятат, че откритието може да направи лечението на рака много по-ефикасно.

„Нашият екип определи структурата на „двигателя“ в поддържащата система на клетката. Ако той бъде изключен, клетките ще бъдат много по-податливи на химиотерапия“, посочва д-р Хелън Уолдън от Cancer Research. “Ние направихме първата пълна „снимка“ на протеина в този поддържащ клетъчен механизъм, с който туморните клетки се защитават срещу лечението, имащо за цел да ги унищожи“, твърди още д-р Уолдън.

FANCL е ключов компонент от сигнализиращата система на клетките, известна като „пътеката на анемията на Фанкони“, която до момента не беше напълно изследвана. Генетичните дефекти, засягащи тази пътека, могат да доведат до развиване на анемията на Фанкони – наследствено заболяване, свързано с нарушения в скелетната система и много видове рак. Според новото изследване обаче внимателното третиране на протеина FANCL може да помогне в борбата срещу рака.

“Това е важно изследване, което стига до основата на механизма, използван от туморните клетки за защита от химиотерапията. То предоставя обещаваща цел за бъдещи лекарства, които да „отслабят“ раковите клетки преди прилагането на химиотерапия“, посочва д-р Лесли Уокър от Cancer Research.

При друго изследване учени от Кливлънд са открили специфичен протеин, наречен Dab2, който стартира процеса по освобождане на раковите клетки от основния тумор и така позволява развиването на нови тумори в други части на тялото, съобщи „Сайънс дейли“.

Досега бе известно, че процесът, наречен епително-мезенхимална трансдиференциация (ЕМТ), играе роля при освобождаването на епителните клетки на повърхността на туморите и трансформирането им в нетрайни мезенхимални клетки, които имат способността да започнат развиването на нов тумор. Това обикновено е фатален процес при много видове рак.

Учените открили, че веществото, наречено трансформиращ фактор на растежа „бета“, задейства формирането на протеина Dab2. Именно този протеин активира процеса ЕМТ. Те установили, че когато протеинът Dab2 е блокиран, процесът ЕМТ не се задейства. “Ако можем да разберем сигналната пътека за променянето на ЕМТ, ще можем да разработим лекарства, които да го забавят или спират, и така да контролират разпространението на туморите“, смятат откривателите.

http://www.class.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Ген на доматите може да помогне при мозъчни тумори

Ген на домата може да бъде използван в бъдеще в генната терапия, смятат учените от Университета в Лунд, Швеция, цитирани от „Сайънс дейли”.

Проф. Юре Пискур от Университета в Лунд заедно със свои колеги от Стокхолм, Копенхаген и Лунд наскоро публикува резултати от изследване върху гена на домата, който може да се окаже полезен при лечението на мозъчни тумори.

Идеята на генната терапия е да се въведе чужд ген в раковите клетки на пациента. В комбинация със специфични лекарства чуждият ген може да причини смъртта на раковите клетки. Туморът не изчезва напълно, но учените се надяват, че така болестта може да бъде спряна за няколко години. По думите на проф. Пискур става въпрос за „гени самоубийци”, които причиняват смъртта на клетките. В самите домати задачата на гена е да произведе малки „градивни блокове” за генетичната структура на растението, но в комбинация с лекарството AZT въпросният ген успява да ликвидира раковите клетки. AZT е лекарство, разработено първоначално в борбата срещу ХИВ.

Проф. Пискур се занимава с молекулярна еволюция и неговите интереси са насочени към развитието на ензимите в продължение на милиони години. Ензимите са протеини, които задействат или ускоряват различни химични реакции в организма. Въпросният ген на домата кодира ензим, известен като тимидин киназа.

http://www.class.bg/news/Read/article/67507

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Нов метод открива тумори без да уврежда здравите клетки

Двама доценти от Университета на Роуд Айлънд, биофизиците Яна Решетняк и Олег Андреев, са разработили технология, която може да открие ракови клетки и да осигури лечение, без да увреди здравите клетки около тях, като по този начин значително намали страничните ефекти. Двамата учени са получили дарения за над 6 милиона щатски долара за последните четири години. Освен това редица здравни и фармацевтични компании са проявили интерес към тяхната работа.

Възможно е, казва Андреев, един ден техният метод да бъде използван като универсална процедура, подобно на мамографията или колоноскопията. Техният безвреден тест може да локализира проблема преди още пациента да се е почувствал болен.

Ключът е в нивата на киселинност на клетките. Докато при нормалните клетки рН е 7.4 с малки вариации, то раковите клетки изразходват голямо количество енергия, тъй като пролиферират бързо, като изпомпват протоните навън и създават вътрешноклетъчен рН между 5.5 и 6.5 (колкото по-малко е числото, толкова по-висока е киселинността). И докато учените от години знаят за киселинността на туморите, те не са измислили как да я измерят.

Целия материал: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12404

post-6-042484800 1285061254_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090918100021.htm

Използване на магнетизъм за вкарване на лекарства в човешкото тяло

(публикация в Science Daily по материали от Детската болница в Бостън)

Много болестни състояния, като хронична болка, рак или диабет изискват лечение с медикаменти, които не могат да бъдат приемани орално, освен това в рамките на продължителен период от време трябва да бъдат подавани на дози през дадени интервали, в зависимост от нуждата на пациента. Създадени са няколко техники са подаване на лекарствата, сред тях са използване на имплантиран източник на топлина, имплантиран електронен чип или друг вид метод за включване и изключване на освобождаването на медикаментите в тялото. Засега, нито един от тези методи не може надежно да направи това, което е необходимо – неколкократно да включва и изключва подаването на лекарства в тялото, да бъде постоянен в подаването на дозите и да дозира лекарствата в зависимост от нуждите на пациента.

Изследователите водени от д-р Даниел Кохейн от Детската болница в Бостън, със средства отпуснати от Националния здравен институт, са създали устройство, което комбинира магнетизма и нанотехнологиите.

Екипът е създал малко имплантируемо устройство, с диаметър по-малък от половин инч (1.27 см), което обвива лекарството в специално създадена мембрана с вградени наноелементи (приблизително 1/100 000 от ширината на човешкия косъм), направени от магнетит – материал с естествени магнитни свойства. Когато близо до тялото се включи магнитно поле, наночастиците се загряват, като карат гелът в мембраните да се затопли и временно да се отдръпне. Така се отварят порите, което позволява на лекарството да премине в тялото. Когато магнитното поле бъде изключено, мембраните се охлаждат, а гелът отново се завръща на мястото си, като по този начин затваря порите и спира подаването на лекарството. Не са необходими импланирани електронни устройства.

Устройството, което екипът на Кохейн продължава да разработва с цел клинична употреба, е описано в Nano Letters.

„Устройство от такъв тип би позволило на пациентите или техните лекари да определят точно кога да бъдат давани лекарствата, а също и в какви количества“ казва Кохейн, който ръководи Лабораторията за биоматериали и подаване на медикаменти в анестезиологията на детската болница.

При опитите с животни, мембраните продължават да са функционални в продължение на множество цикли. Количеството на дозата се контролира от продължителността на импулса „включено“, а скоростта на подаване на лекарствата остава постоянна дори 45 дни след имплантацията.

Тестовете сочат, че включването на подаването на лекарството може да бъде направено само с една-две минути закъснение, а изключването – с 5 до 10 минути. Мембраните остават механично стабилни при тестовете за еластичност, което показва тяхната дълготрайност; няма данни за токсичност и не те се отхвърлят от имунната система на животните. Активирането е при температури по-високи от телесните, така че няма да се задействат от по-висока телесна температурата на пациента при треска или възпаление.

„Това новаторско решение за подаване на лекарства, при което се използват „умни“ наночастици, преодолява някои ограничения, пред които са изправени сегашните методи за въвеждане на медикаменти в тялото“ казва д-р Алисън Коул, която наблюдава анестезиологичните проекти субсидирани от Националния институт по обща медицина към Националния здравен институт на САЩ. „Все още сме далеч от използването при хора, но тази технология има потенциала да осигури такива подавания на медикаменти, които да са точни, многократни и при възникнала необходимост, като тя може да бъде използвана за определен брой медицински приложения, включително при болкоуспокояване.

Изследването е финансирано от Националния институт по обща медицина в САЩ

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Портативно лазерно устройство може да открие ранни симптоми на заболявания

От Катя Москвич, научен репортер на BBC News

Портативни устройства с лазерни лъчи скоро ще заместят рентгеновите устройства като безболезнен, нов, безвреден за здравето начин за откриване на различни заболявания.

Изледователите твърдят, че иновацията ще бъде широко достъпна в следващите пет години. Този метод, наречен Раман (Raman) спектроскопия, може да открива ранни симптоми на рак на гърдата, зъбни кариеси и остеопороза.

Учените вярват, че тази технология ще поставя диагнози по-бързо, по-евтино и по-точно. Спектроскопията измерва интензитета и дължината на вълната от разсеяна светлина, идваща от молекулите на тъкънта. Методът вече се използва в химическата и фармацевтичната индустрия, например за имерване на характеристиките на пламъка. Чрез изучаване на начина на горене замърсяването, причинено от горенето на нефтени продукти, може да бъде сведено до минимум.

Повече в сайта на БГ Наука: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12443

post-1-095178500 1285581156_thumb.jpg

post-1-042233600 1285581157_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Две момичета - близначки и едно момче са първите „генетично подобрени" деца в света, съобщава http://doctoronline.bg/ , позовавайки се на http://www.sciencedaily.com/ .

Гените на децата са били обработени по т.нар. метод на сравнителна геномна хибридизация, още преди да са били заченати чрез метода in vitro.

Това е първото по рода си изследване и то цели да докаже, че човешката намеса при подредбата на хромозомите не е вредна.

Методът има за цел да следи за генетични аномалии още преди зачеването. По време на бременността, ако възникнат проблеми, те се отстраняват.

Новият метод дава възможност за първи път да се наблюдават ембрионите още в развитие, като се идентифицират дадени генетични проблеми.

http://news.ibox.bg/news/id_1945308672

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Учени разширяват познанията за диабета на молекулярно ниво

Учени от САЩ и Япония са открили ключови етапи от метаболитните процеси, свързани с диабета и рака. Изследването върху активирането на протеиновия комплекс TORC 2 е било публикувано в онлайн списанието "Current Biology”. (http://www.cell.com/current-biology/)

Цялата новина: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12551

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Лекари и учени обединяват усилията си в борбата с прекомерната употреба на солта, съдържаща се в различните храни

Salt%20feature.jpg

От трите препоръки за по-умерен прием на мазнини, захари и сол, третата е вероятно тази, която има най-малко влияние сред обществото. Но прекомерната консумация на натрий е проблем за общественото здраве, който може да повлияе върху множество органи и регулаторни системи.

За по-доброто здравно обучение на обществеността, лекари и изследователи са създали групата SALT! (в превод – Да намалим количеството на солта в храната!). "Нашата обща цел е работим с всички заинтересовани страни в хранително-вкусовата промишленост за намаляване на нивата на солта в храната.", казва д-р Пиер Рембо.

До какво води твърде многото сол в храната?

Цялата новина: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12555

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Личните генетични тестове могат да внесат промени в начина ни на живот

dna7.jpg

Може ли една малка част от генетичната ни информация да въздейства върху загубата на тегло? Едно проучване показва как информацията, получена след изследване на личната геномика на доброволци, е повлияла върху хората, които са се изследвали.

Цялата новина: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12557

Link to comment
Share on other sites

Лекари и учени обединяват усилията си в борбата с прекомерната употреба на солта, съдържаща се в различните храни

Salt%20feature.jpg

Цялата новина: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12555

В подкрепа на вредите от прекалената употреба на сол поствам и този цитат:

Солта

Според много хора солта, захарта и брашното са „трите бели отрови на съвременния човек”. Наистина разликата между лекарството и отровата е в дозата. Солта е задължителна за съществуването на живота, но прекомерната й употреба води до болести. Колкото вода пием, толкова вода отделяме (затова препоръчваме на хората повече течности). Солта е тази, която задържа изпитата вода в тялото. Когато се употребява прекомерно количество сол, това води първо до увеличен обем на кръвта (обемна хипертония), която с времето преминава в типичната хипертонична болест. Артериалната хипертония от своя страна благоприятства появата на исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Установена е и връзка между високия прием на сол и риска за рак на стомаха, увреждане на бъбречната функция, увеличена загуба на калций и риск за остеопороза при възрастните.

Днес препоръчва дневната консумация на сол да не превишава 5 грама (тоест приблизително 1 чаена лъжичка) от всички хранителни източници.

Солта постъпва с храната главно чрез консумацията на технологично обработените и консервирани храни като хляб и хлебни изделия, колбаси, консервирани меса и риба, сухи супи, чипс, сирена, консервирани зеленчуци и особено туршии, сосове за подправки на ястия и салати, маслини и др.

Важен източник е добавената сол при приготвяне на ястията. Източник на сол са също храните, естествено съдържащи натриев хлорид в състава си, като прясната риба и месата. Високият прием на натрий особено през зимния сезон (2-3 пъти над горните препоръчителни граници за дневен прием) е един от сериозните проблеми в храненето у нас. Българите консумират над 10 грама сол дневно. Основният източник на натрий е солта, която се влага в хляба и хлебните изделия (40-50% от общото количество приет натрий), следвано от добавената сол към ястията (25-30% от приема на натрий), колбасите, туршиите, саламуреното сирене, пържените картофи и чипса и други солени храни. Много българи имат навика да солят допълнително готовите храни, даже без да ги опитат предварително.

Предпочитанията към солени храни са резултат на навик. Човек във всеки период от живота си може да привикне към по-малко съдържание на сол в храната си. Постепенното намаляване на солта и приема на солени храни довежда до вкусова адаптация към по-малко съдържание на сол, засилва интензитета на соления вкус и намалява предпочитанията към солените храни.

Ето няколко съвета как да намалим приема на сол:

• Избирайте храни с ниско съдържание на сол.

• Намалете консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии.

• Консумирайте ядките неосолени.

• Изкисвайте солените саламурени сирена и солените маслини във вода за известно време.

• Приготвяйте храната с малко сол.

• Избягвайте да солите допълнително блюдата на масата.

• При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с растителни подправки, лимонов сок и оцет.

• Консумирайте повече плодове и пресни зеленчуци, които са богати на калий. Този микроелемент повлиява благоприятно кръвното налягане.

Отделих мненията от тази мета в отделна - Ваксинации: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=10530

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Учени от Българската академия на науките са продали акъл на корпорацията “Сименс”.

Новината стана ясна при представяне на част от по-важните научни резултати на Академията за т. г.

Екип на института по електроника и лекари са разработили лазeрна система за оптична мамография. С други думи са създали апарат за супер ранна диагностика на рак на гърдата.

Най-важното при него е, че може да се ползва при рутинни прегледи, често и без вредното влияние на рентгеновите прегледи, съобщава в днешния си брой „Труд”.

“Предложихме проекта си на “Сименс” и те се включиха, дори платиха първия патент от 20 000 евро”, каза шефът на екипа проф. Лъчезар Аврамов.

http://society.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Здравейте,

Жена ми има периодични болки в лявата сливица от около 1г.

Антибиограма с изолиран Стафилокок ауреус без микробно число.

Ходихме при различни лекари..., едни я лекуваха с хомеопатия, други с имуностимулатури, но неуспешно. От Габрово сме. Направих консултация с един специалист ,който идва в Габрово рядко и той единствен се сети да и прегледа и носа. Според него било вероятно сливицата да реагира от някакъв проблем със синусите и препоръча скенер. В Габрово има скенер ,но мои близки лекари ми казаха ,че тук техниката била стара и най-важното рентгенолозите нямали опит и едва ли ще могат добре да разчетат изображението..С малко дете сме и не е много удобно да я водя в София за скенер и се поитересувах дали е възможно да запишат изследването на диск и евентуално да го занеса на специалист с опит в София без да водя жена си..Казаха ми,че е възможно.Но... след като се обадих до София с молба да ми разчетат евентуалната записана диагностика ми казаха,че при това изследване е много важно този който го прави да го разчита.. Не ми стана ясно защо специалистите от София ми отговориха така..? нали това което ще се види от рентгенолога в Габрово ще е същото ,което ще се запише на диска и ще го види специалиста с опит в разчитането на такива образни изследвания. Защо не е така,дали защото записаната информация ще е компресирана с по малко пиксели или защото истински добрия специалист ще знае много по добре къде точно да позиционира срезовете в зависимост от това ,какво намира по време на изследването? Изобщо как стои въпросът технически? Знам,че една обикновена снимка на бял дроб примерно няма значение къде е правена ,а кой ще я разчете.Наистина ли с компютърния томограф не стоят така нещата.Даже при обикновените рентгенови снимки никой специалист не се интересува от заключението на този който е снимал и не му чете писанията ,а просто поглежда снимката.

Ако наистина се налага да направя изследването в София ,къде е най-добре да стане това???

Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Виж тук дали няма да стане:

МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ ПО ЯДРЕНО МАГНИТНО РЕЗОНАНСНА ДИАГНОСТИКА”, ж.к. “Младост I”, ул.”Димитър Моллов” №1, тел(02)9759258, факс: (02)9759259

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

скенерът често се прави от лаборанти ...

ако лекарят, който ще го разчита, присъства по време на самото изследване може да пусне допълнителни срези да си уточни нещо ...

при добре изпълнен скенер няма нужда от това ...

не е задължително и да се носи диска в софия, може да се архивира и да се качи на сървър за обмен на файлове ...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...