Отиди на
Форум "Наука"

100 милиона азиатци са застрашени от промените в климата


Recommended Posts

  • Модератор Биология

100 милиона жители по крайбрежията на Азия могат да загубят дома и прехраната си през следващите десетилетия, ако не бъдат взети бързи мерки за опазване на биологично разнообразните коралови рифове на Югоизточна Азия от глобалното затопляне, се казва в доклад на учени от Световния фонд за дивата природа (WWF), цитиран от световните агенции.

Докладът от 220 страници е бил представен на конференцията за световния океан, която се провежда от 11 до 15 май в град Манадо (Индонезия). Той се основава на 300 публикувани изследвания и прогнозира, че ако до 2020 г. развитите държави не понижат емисиите на въглероден диоксид с 40% под нивата от 1990 г. и ако развиващите се страни не намалят вредните емисии с 30% спрямо сегашните нива, до края на XXI в. рифовете в т.нар. Коралов триъгълник ще изчезнат.

Тази мрежа от корали обхваща бреговете, рифовете и моретата на Индонезия, Филипините, Малайзия, Папуа, Нова Гвинея, Соломоновите острови и Източен Тимор. Тя съдържа 76% от кораловите рифове в света и 35% от видовете риби, които ги обитават.

Ако не бъдат предприети спешни мерки, температурата на водата ще се повиши, коралите и живеещите в тях видове ще загинат и прехраната на 100 милиона души ще бъде отнета или застрашена, казва авторът на доклада проф. Ове Хьох-Гулдберг от Университета на Куинсланд (Австралия).

info

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...