Отиди на
Форум "Наука"

Американски костенурки се препичат в Софийския парк


Recommended Posts

  • Потребители

Като ги снимах тези костенурки за първи път преди три седмици, ми направиха странно впечатление. Не бях виждал такива - черни и толкова големи. И толкова много на едно място. Хващал съм водни костенурки на въдица. Даже два пъти в един ден. Може и да е била една костенурка, хванала се два пъти. Аз и двата я пусках обратно в блатото.

Виждал съм и сухоземни костенурки като малък, тогава живеехме в къща и в двора понякога се появяваха такива. Като се преместихме в апартамента синът хвана такава костенурка в парка и я гледаше цял месец на балкона. А тя седеше все в ъгъла, който е към парка. Навих сина и той я пусна. Мисля, че не на всички „домашни любимци” мястото е в апартамент.

kostenurka1.jpg.40ecc13affa0f353c90e679cd7b97568.jpg

kostenurka2.thumb.jpg.621cee48f50e57def3a2b6b7091cbbc0.jpg

Вчера реших все пак да видя в интернет, що за костенурки съм снимал. И се оказа, че те са от вида червенобуза блатна костенурка - Trachemys scripta! В един зоофорум има цяла тема за нея - била именно домашен любимец.

Какво обаче правят такива костенурки, живеещи в Америка - в Южния парк в София? В едно от езерцата има цяло семейство (първите две снимки). По-нагоре в друго езерце има една самотна костенурка (следващите две снимки).

kostenurka3.jpg.56e04b2e37fc18ffc8035149120daec2.jpg

kostenurka4.jpg.6a0993a42a9414382c5080c204997df6.jpg

На по-едрата снимка със самотната костенурка ясно личи червената ивица, която тръгва от окото й. Успях да я снимам от близо метър разстояние. Изглежда е била заспала, защото после когато я видя и искам да я снимам от друга позиция, тя бърза да се шмугне във водата.

Някой трябва да си е пуснал домашните костенурки в парка. Едва ли са тук отдавна. Казват, че температурата на водата, в която живеели, не трябвало да пада под 5 градуса. През зимата езерата бяха замръзнали, така че едва ли тези костенурки са презимували в тях.

Интересно, на колко ли години е голямата костенурка? Аз първо мислех именно по такъв повод да пусна снимките, преди да разбера що за животни съм снимал.

След като заснех в парка египетска патица, а сега американски костенурки, си мисля, дали няма да щракна някой ден и някой алигатор. Естествено, ако е заспал и не ме види пръв.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ха, може и алигатор наистина някой ден да видим. Не много отдавна бяха уловени пирани близо до Габрово. Да, някои собственици по една или друга причина пускат своите домашни любимци на свобода без да се съобразяват с нищо. Като гледам тази голямата костенурка си е доста възрастна - напълно развита. Поне в плен живеят до над 30 г. А понеже, когато температурата падне под десеттина градуса изпадат в т. нар бруминация най- често под водата, така че според мен няма да е проблем да преживеят зимата някъде заровени в тинята.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Тези костенурки може и да си станат проблем?!

Ако се развъдят.

Казваш, че в едното от езерцата има цяло семейство (колкото и условно да ползваме термина в случея). От това което знам, а и както виждам много добре са се приспособили. Именно в това е проблема, защото това е изключително хищен и агресивен вид със широк хранителен спектър. Прекаленото им намножаване може и да доведе до колапс на системата. Не съм много наясно какви видове (водни) живеят из водините площи на Южния парк, но е явно, че хранителната база е със сериозен запас.

Моя съвет е да се подаде сигнал в РИОСВ и да бъдат изловени и отнесени в Софийския зоопарк, например. Това са не типични вид за фауната и безогледното им пускане в дивата природа е съпроводено с екологични проблеми.

Другото което може да се направи е да се поддържа определена численост на въпросната популация, съобразена с мнението на специалисти, и да се превърнат в нещо като атракция и жива украса.

Тези снимки ме карат да се замисля, колко безотговорни за повечето хора! Вземат си някъкав домашен любимец, става нещо и просто изхвърляме домашните животинки в природата, наулицата или където и да е и си мислим, че го правим за тянхно добро! Само си го мислим, обаче! По този начин правим повече поразии!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Защо си приличат снимките на ботевите четници? Защото са снимани в две-три ателиета, с един и същ реквизит (масичка, килимчета отдолу). Еднакви са и униформите, сабите и карабините.

В езерото, където има най-много костенурки, реквизитът също е един и същ - два три плаващи дънера и две паднали до брега дървета. Все пак съм подбрал някои интересни снимки. Във въпросното езеро или действително има най-много костенурки (мисля към 10) или те изглеждат много, защото има къде да се покажат, покачени на дърветата.

kostenurka5.jpg.7ff9d67b9357a2f640324587491a97bf.jpg

kostenurka6.jpg.193dabde43d6998e811b78f866e00571.jpg

Първите две снимки са на един и същ дънер. Първо се виждат две от най-големите костенурки. На втората снимка костенурката е снимана в момент, когато се катери по дънера, освободил се временно. Костенурките действително се катерят по дърветата когато пече слънце - пише, че те от слънчевата светлина растели. При мрачно време никакви не се виждат.

kostenurka7.jpg.fbaf6c282b9c6cfcbe243f541b21d29f.jpg

kostenurka8.jpg.f682d557d2b1c20b5b8a3594874055ef.jpg

Тук пък съм снимал преди три седмици най-малката костенурка. На първата снимка е сама и изглежда сива. Повече костенурка с такава големина и цвят не видях - изглежда бързо е порасла и почерняла. На втората снимка от същото време като първата, костенурката-майка храни малкото. То е същото от предната снимка. Определено снимките във водата  не са много ефектни.

kostenurka9.jpg.a1ca66ddf8509aa2d2e9423d8b520855.jpg

kostenurka10.jpg.154823937932a3beaad6e2cec9b8fc8e.jpg

Не знам доколко е възможно това съчетание в реалната природа - червенобуза костенурка и зеленоглава патица, но ашладисаните на българска територия американски костенурки се съвместяват добре с патиците. На първата снимка костенурката, впечатлена от патицата, която си подрежда тоалета, се движи към нея. Патицата не издържа на това ухажване и скочи във водата. На втората снимка обаче атмосферата е по-спокойна. Може би защото патицата е мъжка?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Любовта при животните

kostenurka11.jpg.f4507165e46e7d13b7862b0f6815e522.jpg

Голямата стара американска костенурка от малкото блато отскоро си има приятелка. При това май от друга порода. По-малката костенурка изглежда е местна блатна костенурка, защото няма червена ивица зад окото и е на жълти точки, а не на ивици.

И само какво местенце са си избрали за да прекарат медения си месец! Това е един дънер, на който сякаш специално за случая, са пораснали и млади тревички.

kostenurka12.jpg.5d133cee7fd3ccdf1aee5eee89cc1393.jpg

Приятелка или младоженка? Ами ако е само приятел, споделящ самотата?

kostenurka13.jpg.9ff8b4ed36d926624c9f1720d059c70a.jpg

А наоколо избуяват високо зелени тръстики и през тях трудно проникват любопитни погледи. Даже фотографът на тези снимки доста обикаля, занича, снишава се, прикляква - за да направи някакви що-годе прилични снимки. Животните са плашливи, слънцето свети от определено място, не отвсякъде и по всяко време може да се направят успешни фотографии. Надявам се тези да се харесат. Поне са поучителни: живот си живеят костенурките в блатото! Пък и предпочитат красиви местенца, не си стоят само в тинята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е щом етническия мир между животните в парка е опазен всички сме доволни :) аз толкова навътре обикновено не влизам (щото е далече от бирата), но ще намина следващия път да ги погледам тези приятелчета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Почнаха да избиват костенурките!

Който има намерение да види костенурките в Южния парк ще трябва да побърза. Защото почнаха да ги убиват!

Костенурката, която видях тази сутрин, е убита с камък (едва ли е с чук). Не ми изглежда действието да е на някои малчугани-пакостници, които отвреме-навреме се навъртат и дразнят животните. Преди няколко дена, изглеждащи ми на запознати с въпроса младежи, коментираха, че червенобузите костенурки изяждали малките на нашите блатни костенурки.

kostenurka14.jpg.5aaf47bb0ef10161f62f31862e6de552.jpg

Не съм компетентен по случая, но съм смутен и не знам такова действие трябва ли да се оценява като правилно. Това, че костенурката бе сложена там, където минават много хора, ми се вижда преднамерено действие.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Възмутен съм! Не може да се постъпва така вандалски! Ако трябва да се излови популацията им и да се настани на подходящо място, дори ако трябва да им се изгради изкуствено езерце или нещо такова.

Благодаря Гербов за хубавата тема и поддържането и. Идва ми една идея - ще трябва да алармираме компетентни органи, които да се погрижат за тези костенурки. Надявам се да бъдем полезни!

Темата става важна.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Съдействие в случия може да окаже единствено РИОСВ - София. Те са институцията натоварена с решаването на подобни проблеми. Адреса или поне това което успях да намеря е: София; бул. Цар Борис III, 136 или да се изрови необходимото инфо от тук.

Подава се сигнал по телефона, за по - сигурно и в писмена форма и постоянно се пита за становище, отговор или за действия предприети по поставения проблем! Важно е постоянно да им се "досажда" иначе не вършат работа.

Друг вариант за който се сещам е да се говори с директора на Софийския зоопарк и да изловим костенурките и просто да ги пренесем в зоопарка! Това отнема малко рвеме за организация, подготовка за хващането и преноса на костенурките до зоопарка. Във всеки случай ще е доста по - ефективно и бързо от колкото да го свършат от РИОСВ!

Ако "измъдря" нещо по - смислено и оптимално пак ще пиша!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Костенурката, която видях тази сутрин, е убита с камък (едва ли е с чук). Не ми изглежда действието да е на някои малчугани-пакостници, които отвреме-навреме се навъртат и дразнят животните. Преди няколко дена, изглеждащи ми на запознати с въпроса младежи, коментираха, че червенобузите костенурки изяждали малките на нашите блатни костенурки.

Тази мирна природна идилийка насред София наистина ми изглеждаше нереална, но ето че нещата придобиха типичния нашенски лайнян привкус.

Според мен кварталните хулигани си нямат на идея кои костенурки са местни блатни и кои - пришълци червенобузи, още повече пък ги интересува равновесието на екосистемата в Южния парк.

Дано от РИОСВ реагират навреме, събирането на няколко екземпляра костенурки няма да им съсипе живота! Но ако ще се прави отделно езерце, то трябва да е в някой друг парк защото пак няма да има какво да ги спре да достигнат гнездата на нашите костенурки (ако въобще е вярно, че им ядат яйцата).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам РИОСВ с какво се занимава. Днес цялата администрация предизборно се е впрегнала да ни обяснява колко добре живеем. Може би като костенурки? Но два дена след като бе убита костенурката, мъртвото и тяло се плацикаше, изплувало до брега. Днес го няма. Или е потънало, или се е забутало в тръстиките, или някой го е махнал защото е почнало да мирише. Едва ли обаче в това има пръст държавен чиновник.

post-2642-1246606665_thumb.jpg

Възможно е костенурката да е убита от някой рибар. Ядосал се е, че се е закачила на въдицата, видял е зор докато я измъкне на брега и после си е отмъстил. Преди няколко дена и аз хванах една по-малка костенурка. Беше обикновена блатна. Видях зор, докато откача кукичката от устата й. Можех да срежа влакното, но реших че кукичката ще пречи на костенурката.

Едни опитни в процедурата младежи се притекоха на помощ и много сръчно извадиха кукичката. Именно те коментираха, че червенобузите изяждали малките „чужди” костенурчета. Не се сетих да питам как ги разпознават от своите?

В суматохата около закачената костенурка успях да я снимам само веднъж. Бях притеснен и снимката се получи размазана, но на нея се вижда влакното от въдицата на „големия рибар”, хванал костенурка.

post-2642-1246606676_thumb.jpg

Едно момиче реши, че костенурката е нейна и искаше да я носи в къщи. Реших бързо въпроса, като след откачването на костенурката веднага я пуснах във водата. Тогава се сетих да я снимам и как отплува. Това обаче стана толкова бързо, а и фотоапарата щрака със закъснение, та на снимката се виждат само задните крачета на костенурката, казващи ми „чао”.

post-2642-1246606698_thumb.jpg

Май същата костенурка обаче съм снимал по-рано. На тази снимка, правена на същото място, костенурката ми изглежда същата по големина.

post-2642-1246606741_thumb.jpg

Изглежда и блатните европейски костенурки не са малко в Южния парк. Вчера снимах такава в другото езеро, където има най-много костенурки.

post-2642-1246606751_thumb.jpg

Вижда се, че двата вида костенурки си съществуват съвместно. РИОСВ би следвало да се занимае обаче с обитателите на езерата в Южния парк, защото в тях става пренаселено. Вероятно през зимата много животни няма да оцелеят, но като техен почитател много ме интересува дали нашата държава се интересува също от тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

На нашата държава не и дреме особено за костенурките!

Хубавото е, че си имаме НПО на които им пука за българските влечуги!

Ето и примери:

цък

цък

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Рибарите - в конфликт с костенурките.

Нали имаше на времето един смешен филм за един зоодетектив. Е, и аз напоследък май се изживявам като такъв. Но да си призная, че съм в конфликт на интереси, както е модерно да се казва. Защото и аз съм рибар.

На въдицата ми се закачи втора костенурка, по-скоро костенурче, червенобузо. Беше нагълтало цялата кукичка и доста се изморих, докато го откача. Изчаках го да си извади по-напред шията и го хванах зад главата. Дори и така дълго се мъчих. Кукичката се беше закачила за езичето на костенурката. То е розовочервено за сведение.

И аз не можах да разбера как се откачи въдицата. Помислих, че може да съм задушил костенурката, но тя веднага си прибра главата. Сложих черевенобузестата на земята и докато мислех дали да я снимам, тя пъргаво се шмугна във водата. (Там, където ловях, брегът плавно влиза във водата, а аз бях досами нея). Не съм сигурен обаче дали животното е преживяло случилото се. Възможно е езикът му да се е наранил и то да не може да се храни.

post-2642-1249377625_thumb.jpg

Снимах тази мъртва костенурка на брега. Гледката не ми хареса и не разгледах по-добре костенурката. Може да е била хваната, наранена и умряла. А може и да е захвърлена от хванал я рибар, след като я е умъртвил. Беше навътре на брега. Едва ли е дошла там сама да умре.

На другия ден след последния инцидент с уловената костенурка, реших да питам рибарите, които ловят на това място, дали улавят костенурки. „Улавяме” - казаха. - червенобузести”. „Как ги откачате и какво ги правите - пак попитах. - Аз вчера хванах една блатна костенурка. Голям зор видях докато я откача и я пусна.”

Тук рибарите се умълчаха и престанаха да ми обръщат внимание. Усетих, че си приказвам сам, казах им „извинявайте” и си тръгнах. След няколко крачки помислих, че рибарите са гузни, но не съвсем. Мястото, където ловяха, бе на пет метра от мястото, където видях убитата с камък костенурка. Реших, че тези рибари, които ловят редовно на това място, са я убили. Останах и с впечатлението, че те считат червенобузите костенурки за вредни, защото се изненадаха, че имало и блатни костенурки (или че се закачат на въдицата такива?). Не ми казаха, ако хванат такава костенурка, какво ще я правят, защото не ги попитах. Но нали в същност диалогът се прекъсна, как да ги попитам?

Никой рибар не е застрахован, че на въдицата му няма да се хване каква да е костенурка. Но дори и да има добри намерения и да се опита да я освободи и върне във водата, пак има риск тя да бъде физически повредена и да не оживее след това. Така мисля, може и да греша.

post-2642-1249377639_thumb.jpg

За тези рибари на снимката не знам улавяли ли са костенурки и какво ги правят след това.

Налице е един конфликт между рибарите и костенурките, който вероятно ще се реши по вечния закон на природата: каквото оцелее - оцелее. Мисля, че трудно могат да се регулират отношенията между хората и природата в парка. Вижте едни други рибари как хитруват.

post-2642-1249377661_thumb.jpg

Най-горното езеро се оттича в улей, от който следва канал към следващото езеро (снимката горе). Напоследък, като почнах да минавам по-често от там забелязах, че в началото на улея се събират тръстикови стъбла и запират водата, стичаща се надолу. Почнах да ги чистя, но няколко дни след това видях, че някой е сложил счупени клони с листа, пак за да намали изтичането и така да повдигне нивото в езерото, защото то в сушата намаля. Умник-рибар, нали! Май и тръстиките преди това не са дошли естествено до входа на улея?

Като почистих клоните, реших да снимам улея, понеже снимам по-интересните места в парка, но него не бях. Видях обаче после на компютъра, че снимката не е излязла добре и нали обектът си е там, още на другия ден се сетих, че пак трябва да го снимам. Каква беше изненадата ми, когато установих, че обектът не е в същия вид. Някой беше сложил голям бетонен блок в улея!

post-2642-1249377676_thumb.jpg

Е, намерих си майстора а и нищо не можах да направя - много е голям и тежък блока. Откъде ли обаче са го довлекли - на по-ранната снимка не се вижда наблизо такъв? И до сега блока си е там, няма кой да го махне, защото е някъде 60 на 60.

post-2642-1249377687_thumb.jpg

След улея има канал, който отива до следващото езеро.

Все ми се струва, че риболовът в парка трябва да се забрани. Увлечени в хобито си рибарите въобще не се съобразяват с нищо. На местата, където стоят, не никне растителност (виж снимката горе с рибарите). Пълно е с пластмасови шишета, опаковки от вафли, фъстъци и др., има цигарени кутии, угарки. При това рибарите не си поплюват. Докато на другите места в парка шишетата са от 500 мл, по брега на езерата те са от 2 литра. Като духне вятър, всичко отива във водата - плува или се заплита в тръстиките. Може да съм краен, но едва ли рибарите ще станат по-културни, каквато и кампания да им направиш. Като ни надуваха сутрин ушите, как да се внимава по пътищата - какво стана?

post-2642-1249377698_thumb.jpg

За подобряване на настроението показвам на края още една блатна костенурка. Снимал съм я в едно езеро, където не ходя редовно,защото трудно се стига до водата. И друг път съм минавал от там и съм я виждал тази костенурка да се препича на дървото, но щом си покажа главата, за да заема по-добра позиция за снимане, костенурката бързо слиза и се шмугва във водата. Този път изглежда беше заспала, защото нагазих във водата и бая се доближих до нея, а тя не реагира. Имаше и едно пате на дървото, но то като ме видя, влезе във водата. То също се вижда на едната снимка.

post-2642-1249377708_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Здравейте,

тук - още малко инфо за червенобузата костенурка като инвазивен вид:

http://uneco.info/

Езерото на южния парк е най-малкият проблем. Жалко, че късно се включвам в тази тема, в която вече не пишете...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само не разбирам, защо тази информация не е сложена в сайта, ами трябва да се сваля DOC файл и да се отваря отделно. Не се прави така! :lac:

И освен това информацията в DOC файла не е кой знае колко повече, от това което е писано на сайта. И какво точно озанчава "конкурира нашата костенурка"? Да не би да си правят състезание по бързина?

За това тези инициативи остават като глас в пустиня - информацията се поднася много зле.

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добре си дошла:):) Ето, че пишем :)

То какво стана? Американските катерици изместват кафявите европейски, американските костенурки изместват нашите, египетските гъски също май са в засега добри отношения с местните...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте

"конкурира" - сега не ми се вади учебника, но това не си ли е термин - "конкуренция между 2 вида" - най-кратката дума за означаване на съревнование за храна, места и т.н. В брошурката има още и "застрашава", "измества" - разбирате за какво става въпрос.

За катериците не знаех - интересно.

И да - дано това да не остане глас в пустиня, но засега НПО-тата нямат ресурси да се справят с проблема

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Природата си има закони. Стотици, а и навярно хиляди видове са изчезнали или променени, още преди човек да го има на земята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Природата си има закони. Стотици, а и навярно хиляди видове са изчезнали или променени, още преди човек да го има на земята.

Оцелява най-адаптивният. Ние омесваме екосистемите, внасяме нови организми от всички краища на света. Интересно е как ще се развият те в новите условия без естествени хищници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А не. Дайте значи да интродуцираме видове, защото природата си имала закони. Не го приемам това. Най-малкото искам нашите костенурки да продължат да съществуват. Няма нужда видове да изчезват по вина на хората.

А за червенобузите: мечтая си местни хора да ги излавят и предават за екстрадиране откъдето са си дошли. За такива картинки си мечтая, защото засега никоя НПО няма ресурси да ги излови всичките.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А не. Дайте значи да интродуцираме видове, защото природата си имала закони. Не го приемам това. Най-малкото искам нашите костенурки да продължат да съществуват. Няма нужда видове да изчезват по вина на хората.

А за червенобузите: мечтая си местни хора да ги излавят и предават за екстрадиране откъдето са си дошли. За такива картинки си мечтая, защото засега никоя НПО няма ресурси да ги излови всичките.

Достатъчно е да се пусне слух, че кръвта от червенобузи костенурки повишава потентността и циганите ще ги изловят за отрицателно време:)

Иначе това с екстрадирането ми звучи много наивно.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само искам да видя как един ром ще го научат да диференцира между червенобуза и друга костенурка :laugh: И как ще го спазва на практика :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дреме му на циганина каква е, нали ще я продава.... в краен случай може да и нашамари бузите докато почервенеят :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Aбе колко му е от Бг наука да организираме един лов на червенобузковци :) само да ни оторизира общината, че не ми се кисне из арести.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...