Отиди на
Форум "Наука"

НОВИНИ


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Експедиция ще изследва океаните цяло десетилетие

Световна експедиция по примера на Жак Кусто ще изследва как замърсяването и прекомерният риболов се отразяват на световните океани, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Експедицията "Променящи се океани" ще отплава от Марсилия на 11 юли с 32-метровия платноход "Цвете на страстта". За 10 години тя ще изследва над 100 застрашени морски резервата, определени от ЮНЕСКО и Световния фонд за дивата природа като особено важни за човешкия живот. Учените ще наблюдават сини акули и морски костенурки с помощта на прикрепени камери, ще събират и данни за замърсяването с шум в океанските дълбини.

Сред целите на експедицията е да покаже на обществото, предприятията и политиците, че "най-песимистичните прогнози от последните години за околната среда вече са най-вероятни", каза директорът на женевската фондация "Антинеа" Роналд Менцел. За целта ще бъдат използвани всички възможни средства за комуникация с широката общественост – камери ще следят гмуркачите в действие, по интернет и Google Earth ще има ежедневни преки включвания. Предвидени са и мултимедийни представяния.

Сред партньорите на "Променящи се океани" са френският продуцент Люк Бесон и помощникът на Жак Кусто Албер Фалко.

Експедицията е в партньорство със Световния съюз за опазване на природата и е под егидата на ЮНЕСКО. Тя ще струва 5 милиона швейцарски франка (4,7 милиона щатски долара годишно).

инфо'то

Редактирано от goshawk
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Радар направи първите триизмерни снимки на атмосферни феномени

Учени са наблюдавали гигантски бързи въздушни вълни, причинени от гръмотевични бури над Покер флет, Аляска, където нов радар е направил първите триизмерни снимки на явления в горната атмосфера на полярния район, съобщи "Дискавъри".

Специалистите са очаквали такъв проект 40 години, казва Ерик Донован от университета на Калгари в Алберта. Радарът се състои от 4096 малки антени, всяка със собствен предавател. Насочването е електронно и индивидуално за всеки елемент. Радарът, който може да се управлява дистанционно през интернет, се настройва много бързо да следи скоростта, температурата и други промени в горната атмосфера, докато за предишните системи е бил необходим поне час. Учените се надяват новият радар да им позволи да проследят атмосферните вълни до самия източник. Те за първи път имат възможност да гледат на големи височини в много посоки едновременно.

Дължината на въздушните вълни може да достигне стотици километри, а скоростта им - половината от тази на звука. Някои от тях са на височина 200 до 300 км в термосферата.

инфо'то

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Биология

Руски учен: ХХI век е преход към глобалното застудяване

Промените в климата, които се наблюдават сега на нашата планета, не са глобално затопляне, а преходен период към глобално застудяване. Това каза в интервю за ИТАР-ТАСС академик Николай Добрецов от Руската академия на науките, цитиран от БТА.

Сега се наблюдава продължение на тенденциите на палеоклимата, твърди Добрецов. Според него увеличението на броя на тайфуните през последните години, сушата, наводненията и другите прояви на неустойчивост на климатичната система са признак за наближаващ период на застудяване.

Затоплянето, което сега наблюдаваме, е пикът преди застудяването, в древността често се е случвало същото, уверява руският учен. Според академик Добрецов, "ако имаше глобално устойчиво затопляне, то щеше да е навсякъде, а в Антарктида например има застудяване".

Сегашният преходен период на климатична неустойчивост ще продължи най-малко през ХХI век, а може би и по-дълго, твърди Добрецов. Той отбелязва, че засега няма обяснение на причините за поредната глобална промяна на климата. "Променя се цялата система на океанска и атмосферна циркулация, а също интензивността на вулканите", констатира ученият. Според него човешката дейност се отразява, но преди всичко на скоростта на промените. "Без човека би станало същото, но по-бавно", е на мнение академик Добрецов.

инфо' то

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Земята е "позеленяла" много по-рано, отколкото се предполагаше

Земята в късния прекамбрий е била зелена планета, съобщи БТА, като се позова на твърдения на двама американски учени. Нов анализ на варовикови скали, образували се преди между 1 млрд и 500 млн години, показва, че на сушата е имало мъхове и други зелени растения (гълъбови очички) много по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщиха сп. "New sciencist" и сп."Nature".

Мъховете и другите растения са направили зелена пустата дотогава земя, създали са първите почви и са "напомпали" кислород в атмосферата. Всичко това е подготвило почвата за появата на животните в т.нар. камбрийска експлозия, която е започнала преди 542 млн години.

Досега учените предполагаха, че мъховете и гълъбовите очички са се появили преди около 700 млн години, но почти нямаше признаци, че те са колонизирали голяма част от земната суша. Пол Нот от Държавния университет на Аризона и Мартин Кенеди от Калифорнийския университет в Ривърсайд изследвали химичния състав на всички известни варовикови скали от неопротерозоя, който се е простирал отпреди 1 млрд години до началото на камбрия. Нот твърди, че равновесието в съотношението между изотопите С12 и О18 във варовиците безспорно доказва, че скалите са били отложени в плитки морета. В тях обилно се е стичала дъждовна вода от сушата, която е била покрита с гъста растителност.

"Позеленяването" на планетата в прекамбрия е създало условия за развитието на първите многоклетъчни животни, обяснява Нот. Според него гъста растителност е покривала не само крайбрежните низини, но и отдалечената от брега земна суша. Варовиковите скали трудно се датират и не може с точност да се каже кога е станало"позеленяването" на Земята. Според Нот обаче то е станало преди най-малко 600 - 800 милиона години.

инфо' то

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Въглеродните емисии може да стигнат рекордни нива през 2010

Глобалните въглеродни (CO2) емисии (главния виновник за глобалното затопляне) не показват знаци за намаляване и може да достигнат рекордни стойности през 2010, според проучване проведено в университета Екзетър, Великобритания.

Целия текст - http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12616

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Глобален Модератор

Откриха екосистема в земната кора под океана


Тази екосистема има потенциал да е една от най-големите екосистеми на планетата, защото океанската кора е 60 процента от земната повърхност

Учени откриха цяла екосистема, която живее без светлина и кислород в земната кора под океана, съобщи "Лайв сайънс".

Наричат я "тъмна биосфера". Тя има потенциал да е една от най-големите екосистеми на планетата, защото океанската кора е 60 процента от земната повърхност.

Микробите живеят в базалта, като се хранят с минерали. Енергия получават от химическите реакции на водата и скалата.

"Данните ни показват, че това е екосистема, която се основава на хемосинтеза, а не на фотосинтеза. Това я прави първата голяма екосистема на Земята, която се основава на хемосинтеза" - каза Марк Левер, микробиолог от университета Орхус в Дания.

Пробите са извадени под 2,5 км вода и стотици метри седимент край западното крайбрежие на САЩ. От изследвания на други екипи е известно, че морската вода там циркулира през кората.

Микроорганизмите в океанската кора са разнородни, поглъщат водород, въглерод, фосфор и други елементи. Международният екип от учени е съсредоточил изследването си върху произвеждащи метан сулфат-редуциращи бактерии. Те се хранят с неорганични молекули, образувани при химическото взаимодействие на скали и вода.

След като са се "нахранили", микробите изпускат метан или водороден сулфид.

ДНК данни показват, че организмите са съвременни, а не фосили на 3,5 милиона години, на колкото е базалтът.

"Резултатите са невероятно важни за разбирането на дълбоката биосфера в среда на твърди скали - каза Катрина Едуардс от университета на Южна Калифорния. - Океанската кора е най-повсеместната екосистема на планетата. Повечето от микробните екосистеми на Земята живеят в тъмнина. Ние сме толкова пристрастни към светлината, защото така живеем. Всъщност повечето биосфери съществуват в тъмнина".

"Там може да има значителна биомаса организми, преобразуващи въглеродния двуокис в биомаса и действащи като въглероден кладенец - каза Левер. - Знаем също, че 4 процента от обема на земния океан циркулира през кората. Затова има много начини, по които микроорганизмите от кората да въздействат в глобалните цикли на елементите."

Не цялата океанска кора обаче предлага условия, които да поддържат такива активни екосистеми.

В някои райони може да липсва циркулираща вода или да няма окислени минерали и затова да липсва енергия. В някои части на кората микроорганизмите са аеробни.

Откриването на микроорганизми в базалта не е изненадващо.

Базалтовата кора вероятно е била първата подходяща за живот среда на Земята, а за произвеждащите метан бактерии се смята, че са първите еволюирали на планетата ни.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5611331

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Администратор

Ноември ще се състои конференция на ООН за климатичните промени.
Ново проучване показва, че ако температурата се покачи само с 1,5 °C до 2 °C над сегашните нива ще е катастрофално. Ледниците в Антарктика ще започнат рязко да се топят.

http://www.sciencealert.com/catastrophic-ice-shelf-collapse-would-see-oceans-rise-for-millennia-say-experts

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...