Отиди на
Форум "Наука"

Бананът


Recommended Posts

  • Потребител

Бананите са вид дървоподобни растения, макар че чисто технически спадат към тревистите. Терминът "банан" се използва за наименование на продълговатите плодове на "дървото" и има жълт, зелен или не толкова популярния в България червен цвят.

Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Първи сведения за тях има от будистки текстове от 600 г. пр.н.е. Александър Велики опитва вкуса на банана в долините на Индия през 327 г. пр.н.е. В Китай има бананови плантации още от началото на III век. През 650 г. ислямски завоеватели пренасят банана в Палестина. Арабските търговци го разпространяват в обширни части от Африка. През 1502 г. португалските колонизатори създават първите бананови плантации в Карибския регион и Централна Америка.

Производство

Според проучване общото производство на банана за 2005-а година в световен мащаб е около 72.5 млн. тона. Пълен господар и лидер в продукцията на свежия плод е Индия със своите 16.8 млн. тона (или над 23 % от цялото световна продукция). Далеч зад нея в подножието на тази класация е страната, която мнозина смятат, че е номер 1 в продукцията на банани - Бразилия, с 6,7 млн. тона.

По последни информации през тази година се наблюдава спад в производството на банани поради лошите за тяхното отглеждане метеорологични условия (сух климат или ураганни бури). Най-големите вносители на плода в света са САЩ, следвани от страните в Европейския съюз. Средната консумация на банани годишно е съответно 11 и 13 килограма на човек.

Структура и състав

Височината на стъблото на банана варира между 2 и 8 метра, а неговите листа достигат до 3,5 метра дължина. Самите плодове растат на висящи гроздове, като бройката им е се разпростира до 20, а общата тежест - до 50 килограма.

Всеки един банан, освен че външно е защитен от своята кора, отвътре разполага с малка кожица, която се отделя под формата на тънки лентички. Веднъж откъснат от своето дърво, той продължава да зрее. В това всеки един от нас се е убедил лично, като е купувал все още "зелен", но броени дни по-късно придобива традиционния си жълт цвят, а впоследствие, когато презрее - кафеникав. 3/4 от плода или 75 % е съставен от вода, докато останалите 25 % са от чиста материя. Тя е богата на витамини и минерали, което прави банана изключително подходящ за консумация след интензивни натоварвания.

Банан (за 100 гр. продукт)

Енергийност 90 ккал., 370 кджл.

Въглехидрати 22.84 гр.

- Захари 12.23 гр.

- Фибри 2.6 гр.

Мазнини 0.33 гр.

Протеини 1.09 гр.

Витамин A 3 μгр.

Тиамин (Витамин B1) 0.031 мгр.

Рибофлавин (Витамин B2) 0.073 мгр.

Ниацин (Витамин B3) 0.665 мгр.

Пантотенова киселина (B5) 0.334 мгр.

Пиридоксин (Витамин B6) 0.367 мгр.

Фолиева киселина (Витамин B9) 20 μгр.

Витамин С 8.7 мгр.

Калций 5 мгр.

Желязо 0.26 мгр.

Магнезий 27 мгр.

Фосфор 22 мгр.

Калий 358 мгр.

Мед 78 µгр.

Цинк 0.15 мгр.

Положително въздействие върху организма

Бананите са полезна храна за хората, страдащи от чревни заболявания и язва на стомаха. Те се борят успешно и с депресиите благодарение на високото съдържание на серотонин.

Наличието на магнезий и мед пък правят съня по-лек и ползотворен. Ако страдате от анемия, бананът е идеална храна, заради богатото съдържание на желязо. Той е прекрасно решение за хората с високо кръвно налягане. Научно е доказано, че храни, богати на калий и бедни на натрий спомагат за регулиране на кръвното и предпазват от евентуални сърдечни удари или заболявания. В тези случаи специалистите препоръчват по един-два банана на ден.

Доказано, че диетите, бедни на мазнини и богати в менюто с плодове и зеленчуци, могат да намалят риска от появата на някои видове рак. Бананите са чудесна част за този тип режими. След проучване пък е установено, че миризмата на банани е една от най-предпочитаните естествени миризми, което означава, че допринася за личния ни комфорт. Освен всичко друго бананите са полезни с това, че:

- бързо задоволяват нуждата от глад;

- осигуряват на организма ежедневните нужди от няколко витамина и минерала;

- при следене на теглото или при спазване на правилен режим на хранене, те са най-подходящата храна за включване в ежедневното меню. Не изискват специална преработка преди консумация или съхранение;

- по време на усилени тренировки или други физически натоварвания, организмът губи важни витамини като С и В6, както и минерали (особено калий, който както е известно, е необходим за нормалната работа на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите). Бананът спомага за тяхното им възстановяване;

- доставят енергията, необходима в напрегнатото ежедневие;

- не съдържат холестерол и натрий;

- среден гликемичен индекс (41-53)

- препоръчителна храна за следтренировъчно зареждане

Рискове от алергии

Какво всяка храна, така и бананът крие известни рискове. Съществуват два типа алергии при консумацията на плода. Едната е т.нар. орален алергичен синдром, който води до сърбеж и подуване на устата и гърлото в рамките на един час след поглъщането. Другата е свързана с алергията към латекса и причинява уртикария и симптоми на потенциални сериозно стомашно-чревни заболявания.

Варианти за приготвяне

Освен че бананите могат да се ядат в суров вид (самостоятелно или под формата на плодова салата с различни комбинации), те могат да бъдат приготвяни и за различни и същевременно екзотични десерти. Като такива например са пържените банани, печените банани с яйчен сос или сладко от банани. Той е неразделна съставка от съдържанието на вкусен и освежаващ летен шейк, като може да се комбинира с прясно мляко, сладолед и други плодове. Бананът е и чудесен "аксесоар" за торти и кремове

192760265140.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съдържа и триптофан - аминокиселина, която е прекурсор на серотонина, така че лично аз бих го ползвал при депресии. Но причинява и запек. Иначе някоя рецепта за бананова ракия няма ли да споменеш? :bigwink:

http://www.belchohristov.com/275.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...