Отиди на
Форум "Наука"

Кашу


Харесвате ли КАШУ?  

7 потребители са гласували

  1. 1. Харесвате ли КАШУ?

    • ДА
      6
    • НЕ
      1
    • 0


Recommended Posts

  • Потребител

Славата му на вкусно мезе далеч изпреварва качествата му на страхотнна храна, явяваща се отличен източник на протеини, бавни въглехидрати, витамини и минерали. Интересното при кашуто е, че то има и тъмна страна, която отива по-далеч от ролята му да удължава приема на алкохол. Става дума за коктейл от химикали, към който трябва да подходим с внимание.

Кашу дървото (Anacardium occidentale, Anacardiaceae) произхожда от територията на днешна Бразилия и противно на популярното сред масите схващане, филогенетично е по-близо до мангото, отколкото до фъстъците. В днешни дни кашуто расте основно из земите на Африка и Азия (по-специално Индия). Там то е внесено от португалските търговски флотилии още през 16 век. Кашу ядките дълго време нямат комерсиална стойност. Търсенето им се увеличава едва към началото на 20 век.

Кашу е вечнозелено растение, което достига до 10-12 метра височина и има плодоносен живот до 45 години. Плодът му е наричан най-често "кашу ябълка" и силно напомня на дюля или голяма круша с червен цвят. В долната й част се намира мъхест бъбрековиден израстък, в който се крие една ядка кашу. Ядката е потопена в секрет, който има токсичен характер, за да държи настрана термитите и другите тропически вредители.

Всяка кашу ябълка дава една ядка, а едно дърво може да даде до 300 плода в година. Както се досещате, това е изключително малко в сравнение с дърво като ореха например. Този факт, трудоемкостта по събирането и детоксикирането на кашу ядките, заедно с транспорта предопределят високата цена на кашуто. Водещи световни производители на кашу са Виетнам, Нигерия, Индия, Бразилия, Индонезия и др.

Видове продукти от кашу

*Печено кашу - ядки, предлагани във вакумирани пликове. У най-често се използват за луксозно мезе.

*Плодов сок от кашу ябълки - това е сок от месестата част на кашу плодовете и може да се открие в рамките на ЕС.

*Кашу ябълки - свежият плод преди изваждане на ядката, местен деликатес в Африка, централната част на Южна Америка (Бразилия) и Азия (Индия). Причина да не го намираме в магазините ни е, изключително нежната кожа на плода, която го прави неподлежащ на товарене съхранение и транспорт.

*Брашно от кашу - деликатес, с който се правят питки и каши.

*Масло от кашу - деликатес, който се използва по-широко в медицината, фармацията и козметиката и по-слабо в кулинарията, основно в регионите на добив.

Здравословни ползи

*Съдържа умерени дози от витамините В1, В2, В6 и най-вече витамин В9;

*Изключително богати са на минералите магнезий и фосфор, а също така осигурява големи дози цинк, мед и желязо. Съдържанието на желязо намалява при изпичане с мазнина.

*Кашуто има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86 за 50 гр.), което го прави отличен източник на бавни въглехидрати, добра храна за почитателите на ВМ-НВД.

Здравословни рискове

Може би ше се изненадате да научите, че кашу ядките не са изцяло безопасна храна. Рисковете, които са свързани с консумацията им, се дължат на съдържащия се в тях токсин урушиол, относително високото им съдържание на оксалати и по-рядко на алергични реакции.

Урушиолът е растителен токсин, характерен за много растения, включително и за отровния бръшлян. Той се съдържа във флуида и в обвивката, които пазят кашу ядката от естествените врагове на растението - птици, насекоми и примати. Елиминирането му е задача на фирмата производител, така че бъдете внимателни към това "какво" и "от кого" купувате!

Оксалатите от своя страна са естествени съединения характерни за растенията, животните и хората имат негативен ефект върху човешкото здраве, когато се натрупват в големи количества, заради склонността им да кристализират. Това поставя съдържащите ги храни на прицела на диетолозите, защото се знае, че богатата на оксалати храна е пряко свързана с образуването на бъбречни и жлъчни камъни. Някои лабораторни изследвания сочат, че присъствието на оксалатите в храната подтискат усвояването на съпътстващия калций. Ако имате дефицит на калций или страдате от остеопороза, най-добре избягвайте системната консумация на кашу.

Алергичните реакции свързани с кашу са характерни най-вече за хора живеещи в районите на добива на кашу, които влизат в контакт с токсичното биле на ядката. В глобален план алергиите към кашу са далеч по-слабо изразени в сравнение с тези към орехи, лешници и фъстъци например. В случай, че сте физически здрави и храната Ви съдържа достатъчно източници на калций, няма причини за паника.

Как да изберем и съхраним кашуто?

У нас кашуто се продава в изпечено състояние във вакумирани пликчета. Преди да закупите кашу, осведомете се за срока на годност, съдържанието и произхода му. Проверете за наличие или липса на знак за добър стандарт за производство, маркер за био храна. Съхранявайте кашуто на сухо и хладно място, най-добре в хладилника. Можете да замразите ядките за период до половин година. Веднъж отворени, те се развалят бързо. Не консумирайте кашу, което има вкус на гранясало!

Идеи за използване на кашуто

*в салати;

*самостоятелно;

*в зеленчукови пюрета;

*като гарнитура към месо и риба.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...