Отиди на
Форум "Наука"

Google пуска собствена операционна система


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Google пуска собствена операционна система, съобщи в. "Файненшъл Таймс". По този начин компанията цели да конкурира основния бизнес на Microsoft.

Продуктът се нарича Google Chrome OS и е идейно продължение на браузъра Chrome, който пожъна небивал успех след появата си. Тя ще бъде съвместима с всички видове персонални компютри. Компанията обеща, че новият софтуер ще реши много от проблемите, срещани при Windows.

Операционната система е Linux базирана, с отворен код, предназначена за хора, които прекарват много време в Интернет и основно за нетбуци. До края на тази година се очаква да бъдат пуснати сорс-кодовете, а първите мини лаптопи с нея ще излязат на пазара през втората половина на 2010 г. Бързина, простота и сигурност са основните принципи на продукта. Разработчиците обясняват, че новата операционна система ще бъде с интуитивен, опростен и лесно разбираем интерфейс, а потребителите няма да се притесняват от вируси.

Напоследък Google поема все повече стъпки за конкуриране на Microsoft. Бяха пуснати редица онлайн приложения, като алтернатива на Microsoft Office. Освен това, компанията представи операционната система за мобилни телефони Android.

От компанията подчертават, че това е изцяло нов продукт, а не - продължение на Android. Платформата Android бе пусната официално през 2008 г. и макар, че е разработена основно за смартфони, доста производители създадоха базирани на нея нетбуци.

http://dnevnik.bg/tehnologii/2009/07/08/75...cionna_sistema/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако ползването на операционната система е гратис като търсачката и Yoy Tube, май за Майкрософт и авторските права идат тежки дни. На първо място ще загубят като клиенти редовите потребители, а после и фирмите, защото кой ще си прави реклама с операционна система, която остава все по-далеч от клиентите им. Тъй че ако от Майкрософт скоро не се замислят да последват примера с програмките за уинампа и Adobe Reader след някоя друга година може да потънат в забрава. До сега оцеляваха благодарение на пиратството, но една безплатна и добре поддържана операционна система като браузъра може да промени всичко.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи не е толкова фрапиращо, щом е Linux базирана. Ще вземат едно ядро (защото ме съмнява да напишат ядро) и ще напишат една графична среда и ето ти операционна система. Даже ме съмнява, че и графичната среда ще е базирана на GNOME, KDE, XFCE ...... знаете колко много има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Едва ли Google ще си оставят ръцете като xaxo казва. По-скоро ще започнат от едно Linux ядро, а в последствие ще продължат да го развиват и модифицират самички (средства за това те имат). Относно графичната среда, то соменатите са на светлинни години пред принципите "бързина, простота и сигурност", т.е. вероятно точно те ще са си техен продукт.

Иначе предвижданията на Galahad едва ли са основателни. То и сега има безплатна OS, при това която не е толкова лоша - Linux. Е да, ама не всеки ползва Linux нали, въпреки че е без пари. MS печелят в това, че играят в комбина с хардуерните производители. Така от MS дават нов много по-натоварващ хардуера софтуер, а като благодарност софтуерните производители правят драйверите си за Windows и допринасят за всякакви други там съвместимости точно и само с Windows.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...