Отиди на
Форум "Наука"

Потапянето на кораба Лузитания.


Recommended Posts

  • Потребител
Эта находка может переписать историю!

Группа водолазов обнаружила среди обломков лайнера "Лузитания", потопленного у берегов Ирландии 7 мая 1915 года немецкой подводной лодкой, тайно переводившийся груз боезапасов, сообщает ИТАР-ТАСС.

Одно из самых крупных в то время - наряду с "Титаником" - пассажирских судов водоизмещением 31 тысяч тонн было торпедировано немецкой субмариной U-20 и ушло на дно всего через 18 минут. Погибли 1198 человек, в том числе 139 американцев.

Это нападение вызвало резкие протесты в мире и стало поводом для вступления США в Первую мировую войну.

Германия обвинила владельцев "Лузитании" в тайной перевозке оружия из США в Европу на Западный фронт. Правительства Великобритании и США опровергли эту версию, заявив, что на корабле находились лишь гражданские лица.

Обнаружение среди обломков судна боеприпасов, в том числе патронов "Ремингтон", использовавшихся британцами на фронте, возрождает прежние споры по поводу затопления судна, которое считается одним из крупнейших военных преступлений в истории, отмечает сегодня газета Sunday Express.

Исследование судна, покоящегося на глубине чуть более 100 метров в 12 км к югу от побережья Ирландии, проведено с разрешения правительства этой страны.

"То, что мы обнаружили, - как заявил один из водолазов Тим Кэри, - не оставляет сомнений в том, что "Лузитания" доставляла боеприпасы из США европейским союзническим войскам".

По словам эксперта лондонского Имперского военного музея Ника Хьюитта, потопление "Лузитании" стало "одним из самых трагических событий, вех первой мировой войны, и оно рассматривается многими, прежде всего американцами, как спланированное убийство". "Нынешняя находка - важное историческое свидетельство", - констатирует Хьюитт.

Потапянето на Лузитания вкарва Сащ във първата световна война.Както американците така и британците отричат корабът да е пренасял оръжия за западния фронт.Оказва се обаче че германците наистина са били прави.Лузитания е била използавана като прикритие а пътниците както жив щит и Сащ макар и неутрална държава са снабдявали британците с оръжия.Това вече няма кой знае какво значение.Германците загубиха войната но това последно откритие оправдава постъпката им.Вече историците няма да имат право да наричат подводната война на Германците вероломна и подла терористична и така нататък. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Лузитейниъ" (ударението е на Е) е извършвала военна контрабанда! Германците много преди това са обявили, че всеки кораб на воюваща или неутрална държава, плаващ в териториални води на воюваща с тях държава, в случая Великобритания ще бъде потопяван без предупреждение! Тарикатите никога няма да свършат на този свят! Плащат обаче, тези които не са такива!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Моят учител по история казваше, че винаги имало много причини за една война, но важен бил повода, а той винаги бил един. :bigwink: САЩ са подкрепяли Антантата и са се готвели да влязат във войната на тяхна страна. Просто им трябвал повод и в случая го намерили. Ако германците не бяха потопили този кораб, все е кял да се намери друг подходящ повод. То Сърбия, Афганистан и Ирак като не потопиха кораб с граждани на САщ а не им се размина войната. Друг е въпросът, че Германия, а и наи Фердо е трябвало да отчетат това обстоятелство и да се замислят дали е трябвало да се забъркват с война при такава перспектива.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фердинанд даже не е сънувал за Америка! Тя не е влизала в сметките!

Англичаните правели отчаяни усилия да убедят Америка, че трябва да обяви война и на България!

На това американският президент тогава, Уудру Уилсън заявил:

"България е страна, която воюва за свойте интереси. Тя не е държава, която воюва за пангерманските интереси. Следователно Съединените американски щати не могат да обявят война на България"!

И били прости!!! Прости са тези, които ги смятат за прости.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Фердинанд даже не е сънувал за Америка! Тя не е влизала в сметките!

Англичаните правели отчаяни усилия да убедят Америка, че трябва да обяви война и на България!

На това американският президент тогава, Гудру Уилсън заявил:

"България е страна, която воюва за свойте интереси. Тя не е държава, която воюва за пангерманските интереси. Следователно Съединените щати не могат да обявят война на България"!

И били прости!!! Прости са тези, които ги смятат за прости.

Не беше ли Уудро? И кой казва, че са прости :) ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е Гудро, а Уудру!

Може ли някой да ми каже нещо за германските десантни операции на островите Шпицберген през Втората световна война?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дремело му е на президента на Сащ Уилсън за България.Той е щял да ни обяви война но са го възпряли с мотива че така ще се засегнат американските инереси в България има се предвид дейноста на протестантската църква по нашите земи.Но въпреки това сащ са били категорично против всякакъв сепаративен мир с България и са настоявали антантата да воюва до пълна победа.Наистина Сащ настояваха в париж 1919 година да запазим западна тракия но въпреки това през 1947 година когато Сталин искаше България да получи беломорска тракия Сащ бяха категорично против.Така че е рано да си създаваме мита за Уилсън закрилника на българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сина ми погледна Гудру, Уудро и Уудру и се засмя! Не лъжи хората - казва се Уудроу (ударение на първото У) Уилсън! Съжелявам!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...