Отиди на
Форум "Наука"

Съвременната българска литература


Recommended Posts

  • Потребител

Наскоро прочетох един нов български роман и бях шокиран. Успях да го прочета целия без да се насилвам. Леко и ненатрапчиво. Кога ли ще се случи да изгледам нов български филм до края без да заспя?

Както и да е. "18% сиво" е заглавието което ме заинтригува, а след първите страници разбрах, че си струва да прочета цялата книга. Тук не искам да кажа, че това е уникален роман, неповторим и единствен. Нито твърдя, че е най-добрия нов български роман, но наистина ми хареса и ви го препоръчвам.

Ако някой го е чел ще съм любопитен да прочета вашите оценки за романа и дори да поспорим конструктивно за него. :biggrin:

Преди няколко години започнах "Естествен роман" на Господинов и много ми хареса, но имах сериозно затруднение да го прочета, защото не го намерих на хартиен носител. Влизах в някакъв сайт( не помня как се казва) и го четях там. Доста уморително и наптоварващо зрението занимание. И все пак го прочетох почти целия. Общото между тези два романа е лекотата с която се четът. Авторите Карабашлиев и Господинов са не само страхотни разказвачи, но и имат какво да кажат. Историите са простички, но завладяващи съзнанието. И леко налудничави :biggrin:

Ще се радвам хората изкушени от художествената литература по често да наминават и да споделят информация, идеи и нови български заглавия.

Аз си търся "Светът е голям и спасение дебне от всякъде'' на Илия Троянов, но удрям на камък. В Търговище я няма нито в библиотеката, нито в книжарниците. Четох две негови книги наскоро, но заглавията ми убягват в момента. Едната е посветена на фалшивия преход в България дирижиран от БКП и ДС, а другата е пътепис посветен на Индия и по-точно на р.Ганг. Препоръчвам ги с уговорката, че са по скоро документалистика, а не художествена литература. Но са добри.

Не ме карайте да чакам, че това ме убива! :biggrin:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Що ли все такива безинтересни теми пускам? Природен талант! Насам, народе, насам! Топли-пресни :biggrin:

Или никой не чете съвременна българска литература, или четенето е станало толкова интимно и съкровенно, че не искате да се опорочава с дискусии във форума? А сега, де?!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Последно преди време четох две поредици фентъзи романи (меч и магия):

- "Сага за войната на разлома"

- "Песен за огън и лед"

Бях силно впечатлен от стила на писане на авторите, че дълго време не отворих друга литература.

Скоро обаче ми попаднаха книгите на Иво Сиромахов - въпреки нецензурния му език (на отделни места), те са много приятни за четене.

Аз наистина отдавна не чета художествена литература. Чета само научна - история, археология... Все във връзка с образованието ми и с работата ми като учител.

За ужас на половинката ми, оказа се, че в нашата обща библиотека имаме:

А/ Нейни книги

- 1 рафт Счетоводство

- 2 рафта научно-популярна историческа литература (мои и нейни книги) - Истината за... 100 най-... Чудеса и загадки... Неизвестното за... Неразгадани мистерии... 100 велики тайни... Изгубените тайни на...

Отделно у тях тя има много художествена литература.

Б/ Мои книги

- 4 рафта с историческа книжнина

- 1 рафт с учебници по история (7 - 11 клас) - български и френски

Отделно у нас аз имам (поне) още толкова научна литература.

---

Да, четенето на книги е самотна и интимна дейност. Докато чета, аз си пускам силно музика (рок, хард рок, метал...), за да надвия околния шум. Когато се зачета дори забравям, че звучи музика.

Дори - и четенето на вестник в тоалетната, и това е самотна и интимна дейност...

---

Колкото до романа "18% сиво", не съм го чел. Кой е авторът му?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като каза емигрант, та се сетих, че четох една малка книжка от български емигрант в Канада. Това е една от най-интелигентно написаните български книги и аз бях изключително приятно изненадан.

Венцислав Миков, "След шест години в Канада", ISBN 9549197611

Бих ти препоръчал и още една книга, ако не си я чел, ще научиш интересни неща от нея:

кап. о. з. Любомир Банковски, "Моят живот - трагедията на едно поколение"

post-471-1248272775.jpg

post-471-1248272782.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Вчера си взех от библиотеката "Естествен роман" на Господинов и днес го изчетох на един дъх(любимото ми клише :biggrin: ). Страшно ми хареса, защото на моменти имах чуството, че аз съм го писал, живял, чуствал този ''естествен'' и непринуден роман(живот). Имах усещането не толкова, че чета, а че се разглеждам в огледалото в банята с интереса на първооткривател и с присъщата за подобни интимни моменти смес от възхищение и неприазън. Роман-скалпел, роман-оголен проводник, роман-трънче в петата.... Прочетете го и може да откриете частица от себе си или пък да се преоткриете изцяло. Завиждам на тези,които ще го разлистят за първи път(второто ми любимо клише :biggrin: )....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз, в това време, прочетох един роман от Джеймс Ролинс - "Карта от кости". Писан е в стила на филмите "Индиана Джоунс", "Рамбо", "Умирай трудно", "Името на розата", "Шифърът на Леонардо (да Винчи)"... Много увлекателно е написан, прочетох го "на три дъха". Сега си търся други книги от същия автор.

От едно интервю с автора научаваме, че той пише и фентъзи романи на средновековна театика (любимата ми!) под псевдонима Джеймс Клемънс. В същото интервю бат' Джеймс споделя, че когато пише трилър, му се ще да измъкне героя си от някаква каша, в която го е забъркал, с помощта на магията, а когато пише средновековно фентъзи (меч и магия), му де иска героят му да извади фенерче или GSM (с кого ли ще се свърже?), или пък - да се качи на самолет. Да, ама не може!...

Ето как започва романът:

"Март 1162 година (XII век)... Хората на архиепископа се разбягаха и се изпокриха в сенките на долината. Зад тях, горе в прохода жално цвилеха коне, посечени с меч или - поразени от стрели. Мъже викаха, крещяха или ревяха... Трясъкът на стомана звънтеше като църковни камбани. Ала не Божие дело се извършваше тук..."

---

Сигурно вече нямате търпение да разберете как свършва романът? Ще ви кажа:

"Той отиде до хладилника, взе две бири, отвори ги, дръпна един стол и седна, след което подаде едната бутилка на баща си."

---

Разбира се, нямам намерение да ви разказвам всичките 200 страници. За сметка на това, ето ви сайта на самия автор:

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Rollins

http://www.jamesrollins.com/

http://www.jamesclemens.com/

http://www.writerswrite.com/journal/oct00/clemens.htm

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Тази сутрин купих книгата на проф. Димитър Иванов „Възход и падение на социализма в България 1944-1989”.

Надявам се, че е нещо като „Възход и падение на Третия Райх” от Уилям Ширър, може би. :)

post-4896-1253257779.jpg

Книгата е групирана около следните изходни позиции:

-създаването на Народна република България като социалистическа държава - специфично явление от общата закономернст на историческото развитие на Европа и света след края на ВСВ

-социализмът е внесен отвън, но има и традиции останали от Възраждането и соц. движението до 1944 г.

-Соц. държавата в България е цялостен опит за построяване на класическо социалистическо общество

-Партизирането на социалистическата държава и в следствие на това:

-Губещата формула на партията- държава

-Неприложимостта на перестройката на българска почва

-Спецификата на прехода към демокрация

Мнения относно книгата? Чел ли я е някой?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://www.ivosiromahov.com/index_bg.html

Тук можете да откриете текстове на писателя Иво Сиромахов.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

От много време не бях чел нещо от български автор и естествено нямаше какво да споделя тук. Сега обаче ще напиша отзив за един кратък, но както се казва, съдържателен български роман. Автора е Радослав Парушев, а книгата е ''Преследване''. Сега малко ще избързам и ще кажа, че романа е много добър с риск да сбъркам. Защо? Защото не съм го приключил. Казват, че деня се познавал от сутринта, а може би романите се познават от първото изречение, първия ред или дори първата дума? Ако е така, то този роман си струва парите и ''усилието'' да бъде ''изконсумиран''.

Като казвам роман, трябва да уточня, че това е по скоро обещание за роман. Карнавал от пъстри идеи щедро гарнирани с библейска мъдрост и апокрифни тайствени тайни и загадъчни загадки. Чуството, че това е нереализиран гениален проект, нешлифован диамант не ме напуска, а се усилва с всяка страница. Романа е конструиран като поредица от съновидения и всеки знае, че е много трудно да опишеш и най-краткия и скучен сън, защото някък се губи причинно-следствената връзка на събитията. Ето защо се възхищавам на автора. Той е изключителен разказвач на объркани сънища. В романа има мистерия, има цинизъм(без него сме загубени в Градът, нали), има несподелена любов и още нещо... :biggrin:

Този роман е библейски. Напомня ми на първият човек-Адам, няколко мига преди да завали и меката рохкава пръст да се превърне в кал от която Демиурга да го извае. Прочетете ''Преследване''. Ако ви хареса- добре, ако не ви хареса, е поне е кратък както вече казах. Това е. :biggrin:

Следващата книга с която ще се захвана е на Илия Троянов и се зове ''Събирачът на светове''. Имайте обаче малко търпение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Тази сутрин купих книгата на проф. Димитър Иванов „Възход и падение на социализма в България 1944-1989”.

Надявам се, че е нещо като „Възход и падение на Третия Райх” от Уилям Ширър, може би. :)

post-4896-1253257779.jpg

Книгата е групирана около следните изходни позиции:

-създаването на Народна република България като социалистическа държава - специфично явление от общата закономернст на историческото развитие на Европа и света след края на ВСВ

-социализмът е внесен отвън, но има и традиции останали от Възраждането и соц. движението до 1944 г.

-Соц. държавата в България е цялостен опит за построяване на класическо социалистическо общество

-Партизирането на социалистическата държава и в следствие на това:

-Губещата формула на партията- държава

-Неприложимостта на перестройката на българска почва

-Спецификата на прехода към демокрация

Мнения относно книгата? Чел ли я е някой?

За бившия шеф на Шесто ли става дума или това е друг Димитър Иванов? Книгата ми е непозната, но драсни някой ред за нея, моля те.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Двете книги на Милен Русков (дано не се повтарям): "Джобна енциклопедия на мистериите" и "Захвърлен в природата" са много приятни за четене. Мен ме забавляват.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
От много време не бях чел нещо от български автор и естествено нямаше какво да споделя тук..........................

Много странно как не съм я видял тази тема преди.

От около година имам засилен интерес към българската съвременна художествена литература. Бих ти препоръчал няколко заглавия, които предполагам ще ти харесат щом ти допада Карабашлиев и Г. Господинов, но това в края на поста. Първо искам да кажа малко за всеки по малко.

Големите имена със сигурност са Алек Попов и Георги Господинов, като Алек мисля снима филм по свой роман в момента. Карабашлиев е доста приятен човек и последната му книга сборник с разкази (освен ако не е издал нещо ново без да знам) ми се стори интересно...мисля, че ще ти допадне. За тези тримата нямам какво негативно да кажа. Относно Радослав Парушев...лично аз не обичам да чета подобен тип литература, каквото и да е нивото на вулгарност не ми харесва. Дори да не е колкото Момчил Николов, който е наистина много забавен, но пълен с вулгаризми. Последната му книга на Парушев има добър успех, както и той самия имаше участия в няколко големи пърформанси, които мисля че добре се получиха. "Project Достоевски" ако не си я чел, виж я...и пак ще кажа, че на мен подобна литература не ме привлича, но все пак ще спомена и името от което вероятно много са се учили - ВИКТОР ПАСКОВ. Освен досега споменатите мога да ти предложа "9 Зайци" на Виргиния Захариева и Елена Алексиева....списъка не е толкова къс. Ще се радвам да споделяш мнението си за всеки роман, сборник...който прочетеш от български автор. И дано съм помогнал по един или друг начин :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много странно как не съм я видял тази тема преди.

От около година имам засилен интерес към българската съвременна художествена литература. Бих ти препоръчал няколко заглавия, които предполагам ще ти харесат щом ти допада Карабашлиев и Г. Господинов, но това в края на поста. Първо искам да кажа малко за всеки по малко.

Големите имена със сигурност са Алек Попов и Георги Господинов, като Алек мисля снима филм по свой роман в момента. Карабашлиев е доста приятен човек и последната му книга сборник с разкази (освен ако не е издал нещо ново без да знам) ми се стори интересно...мисля, че ще ти допадне. За тези тримата нямам какво негативно да кажа. Относно Радослав Парушев...лично аз не обичам да чета подобен тип литература, каквото и да е нивото на вулгарност не ми харесва. Дори да не е колкото Момчил Николов, който е наистина много забавен, но пълен с вулгаризми. Последната му книга на Парушев има добър успех, както и той самия имаше участия в няколко големи пърформанси, които мисля че добре се получиха. "Project Достоевски" ако не си я чел, виж я...и пак ще кажа, че на мен подобна литература не ме привлича, но все пак ще спомена и името от което вероятно много са се учили - ВИКТОР ПАСКОВ. Освен досега споменатите мога да ти предложа "9 Зайци" на Виргиния Захариева и Елена Алексиева....списъка не е толкова къс. Ще се радвам да споделяш мнението си за всеки роман, сборник...който прочетеш от български автор. И дано съм помогнал по един или друг начин :)

Благодаря! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Едно уникално проучване на хайдутите и еничарите...

Каквото и да напиша за относно тези книги, ще е ограничено.

Ако някой се интересува от история на българия, философия и религии ще остане приятно изненадан. Не само от фактологията включена в книгата, но и изключително дълбокото разбиране на философията в идеите на различните религии.

И всичко това в едно увличащо четиво. Аз изчетох първата част на три и половина дъха. Мисля че няма да сбъркам ако ви я препоръчам във връзка с празника на българските будители (будните).

Предупреждавам мъжката половина, че четивото е завладяващо и ако прочетат първата книга, 99,99% ще си купят и останалите 4 от петлогията. И 90% ще продължат да купуват книгите на този автор. Поне на тази историко-бойно-философска тематика.

Ето за какво става въпрос.

Тук има няколко откъса от книгата, за да добиете бегла представа за какво става дума.

______

искам специално да я посоча на "историка". ще ми е интересен неговия поглед.

Ако си купи първата част (еничар) и не му хареса, ще му върна парите плюс още половината.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...