Отиди на
Форум "Наука"

Руската мечка трябва да е модерна, за да е атрактивна и уважавана


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Медведев: Руската мечка трябва да е модерна, за да е атрактивна и уважавана

Руската мечка трябва да бъде привлекателна, за да е уважавана от света, и не може да бъде по-силна без добри международни отношения. Това заявява президентът Дмитрий Медведев в интервю, подготвено за излъчване тази вечер по телевизионния канал НТВ, съобщи Ройтерс.

"Образът ни трябва да създава комфорт за онези, които си имат работа с нас. Не бива да сме недостъпни и с нас да се работи трудно, но в същото време трябва да даваме твърд отговор, когато го изисква ситуацията", допълва държавният глава за предаването "Итоги".

Запитан дали се чувства неудобно, когато сравняват Русия с мечка, Медведев отговаря: "Този образ ми скъп."

Като припомня икономическите трудности, в които изпадна страната покрай глобалната криза и срива на цените на енергийните пазари, Ройтерс посочва за растящите на Запад притеснения, че Русия може да се изолира от света. Премиерът Владимир Путин и политиката му на патриотизъм и недоверие към Запада продължават да са по-популярни от Медведев повече от година откакто новият президент пое поста.

Говорейки за руските националисти, държавният глава посочва, че по-добрите отношения със Запада са в интерес на Русия, а просперитетът у дома само подобрява образа на страната в чужбина. "Ако искаме да се представим в подходяща светлина, трябва да решим собствените си належащи проблеми, най-вече социалните и икономическите. Опитваме се да изградим модерна и конкурентоспособна държава. Такава Русия можем да имаме само ако тя е в нормални отношения със света", казва Медведев.

Според него сближаването със Запада е дългосрочна стратегия, а кризата само е засилила нуждата от модернизиране на икономиката и налагане върховенството на закона. "Не можем сами да произведем определени технологии и услуги... дори и да сме изградили най-развитото общество и най-мощната икономика."

ЗА САЩ, УКРАЙНА И ГРУЗИЯ

Медведев хвали добрите отношения с президента на САЩ Барак Обама и общите действия по проблеми като Иран и Северна Коея. Но той допълва, че ще мине доста време, докато двете страни се споразумеят по въпроси като евентуалното членство в НАТО на бивши съветски републики, противоракетния американски щит в Централна Европа и военната операция срещу Грузия миналия август.

Има си граници, до които можем да правим компромиси в името на добрите отношения със САЩ, казва президентът. "Наблюдаваме без завист как други държави изграждат отношенията си с нашите международни партньори, включително такъв важен партньор като САЩ. Но не смятам, че е коректно да бъдат въвличани други държави във военни и политически съюзи против волята на техните народи", допълва той по повод Украйна и Грузия.

ЗА КОРУПЦИЯТА

Борбата с корупцията в Русия може да продължи с десетилетия и независимо че резултатите засега са скромни, движим се правилната посока, казва още президентът.

"Докато за Русия мислят като за държава с висока корупция, то към нас ще се отнасят и по съответния начин. Затова задачата на властите е да победят корупцията, колкото и нереално да звучи това днес. Резултатите на другите държави показват, че това е постижимо." Медведев допълва, че има много закони и документи за провеждане на тази борба и остава те просто да се прилагат без страх, че утре някой ще пострада, защото си е свършил работата.

Според него е невярно твърдението, че борбата с корупцията само е покачила равнището й и размера на подкупите. "Мисля, че това е лъжа, защото те и без това си бяха високи и да се смята, че корупционерите са решили като за последно да се насмучат с кръв - това е преувеличение. Става дума по-скоро за усещане, че нещо се случва, и затова искат повече пари или нещо друго, което само по себе си не е лош сигнал - значи се движим в правилната посока, обясни Медведев.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/07/26/761...oderna_za_da_e/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...