Отиди на
Форум "Наука"

Къде се крият змиите в София?


Recommended Posts

  • Потребители

post-2642-1250503649_thumb.jpg

Това дърво се намира някъде по средата на участъка на улица „Бяла черква”, между входа на Южния парк и плувния комплекс „Спартак”. Още по-точно: на метър от тротоара. Вижда се, че не е и буренясало. Аз идвах от другата страна, когато видях дългото тяло на змията (мисля, че е смок) да се плъзга между отделните стволове. Докато се наглася да снимам змията, главата се скри между тях и реших, че като отида отпред ще снимам по-добре.

post-2642-1250503661_thumb.jpg

post-2642-1250503672_thumb.jpg

Прецених, че змията няма къде да избяга и ще я снимам в подробности. Тя като ме видя, спря да се изтегля. Аз я снимах веднъж и като тръгна пак - още веднъж, и реших да я изчакам да видя накъде ще се движи.

post-2642-1250503682_thumb.jpg

Изведнъж обаче главата на змията изчезна. Беше се навряла в някаква дупка, която не се виждаше дотогава (няма я ясно очертана и на по-ранните снимки). Почнах да снимам вече без да се старая да фокусирам прецизно.

post-2642-1250503695_thumb.jpg

post-2642-1250503704_thumb.jpg

Предварително си мислех, че снимката с края на опашката на смока ще е ефектна, но за малко да го изпусна този момент. Вижда се обаче и това.

post-2642-1250503716_thumb.jpg

Дупката вече я снимах спокойно, но пак не е станала ясна. Там осветлението беше „шарено”, даже контрастно и за съжаление „аутото” на фотоапарата не е докарало добре рязкостта. Все пак във фоторазказа се вижда за какво иде реч.

Тя, дупката, и сега си е там. Не съм почитател на змиите и няма да стоя до нея, и да чакам за да снимам, примерно, как смокът излиза. По едно време, докато гледах тялото как се плъзга в дупката (стори ми се бая дълго стана това) и има още да влиза, се запитах какво ли ще стане, ако го хвана за опашката и го дръпна. Но си спестих изживяването. Стига ми, че успях да направя любопитни снимки.

Изглежда в корените на дървото има нещо като бърлога, където се крие змията и прави „завой”, за да излезе отново. Тези черупки на охлюви трябва да са останки от трапезата на смока. Всъщност този фоторепортаж идва да покаже, откъде е дошъл изразът: „потъна в дън земя!”. Той не се ли отнасяше пак за змия?

Интересно ми е, какво накара змията да влезе в дупката. Животните обикновено избягват да показват своите скривалища. Така мисля, може и да не съм прав. Дали змията, като ме видя, се уплаши и се скри в дупката. Или след като аз минах отпреде й, но спрях да се движа, тя продължи спокойно да се прибира в дупката? А дали пък тая дупка не е нещо за заблуда и змията да е продължила под земята и да се е появила отново на повърхността на друго място?

post-2642-1250503725_thumb.jpg

Ето и мястото, където снимах змията. (Червеното кръгче с бяла точка).

Вече има във форума теми за змията, но реших, че си заслужава фотонаходката, която е в репортажен стил и се отнася за определено място, да се отдели самостоятелно. Надявам се, че не съм объркал нещо. Темите станаха напоследък повече змийски, но сега е сезона на тази порода. Все пак възниква и въпросът: трябва ли този смок да бъде премахнат оттам? Местото е оживено.

post-2642-1250504025_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От там минават разни хора - майки с деца, само деца - може да се уплашат. Да сложат поне надпис: „Смокът не хапе”.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И още на следващия ден ще бъде убит. По- скоро ние хората заемаме неговата среда. А тази животинка е полезна. Ако някой познава човек ухапан от смок без да го е хващал и дразнил да каже.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе, хора, вие от ирония явно не разбирате. Ситуацията има различни гледни точки.

За вас, че и за мен това е животинка, но за много хора е „гад”. Аз минах оттам, снимах змията и си заминах. Със надпис или без надпис, най-вероятно някой ще убие смока. Вижда се, че нищо не може да се направи, за да се спаси. Само с призиви „не убивайте животните!”, природозащита не се прави.

Колкото до това, чия е средата, спор няма. Първи на този свят са се появили влечугите. Така казват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То е ясно, че разбираме от шега, но като знам, че 90% от хората, които я видят тази змия ще искат да я премахнат...по- добре да не я знаят къде е.

Хъм влечугите, че са стари стари са, но нито на сушата още по- малко във водата са се появили първи. Това не е важно. Поздрави за добрия репортаж :clap: Все пак малко или много спомагаме за по- доброто разбиране на нещата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология
...

Изведнъж обаче главата на змията изчезна. Беше се навряла в някаква дупка, която не се виждаше дотогава (няма я ясно очертана и на по-ранните снимки).

...

... се запитах какво ли ще стане, ако го хвана за опашката и го дръпна.

...

Изглежда в корените на дървото има нещо като бърлога, където се крие змията и прави „завой”, за да излезе отново. Тези черупки на охлюви трябва да са останки от трапезата на смока.

...

Интересно ми е, какво накара змията да влезе в дупката. Животните обикновено избягват да показват своите скривалища. Така мисля, може и да не съм прав. Дали змията, като ме видя, се уплаши и се скри в дупката. Или след като аз минах отпреде й, но спрях да се движа, тя продължи спокойно да се прибира в дупката? А дали пък тая дупка не е нещо за заблуда и змията да е продължила под земята и да се е появила отново на повърхността на друго място?

...

Аз може ли да кажа няколко приказки?

И така:

от прочетеното оставам с впечатление, че си се приближил доооооста Фнимателно?

Следейки последователноста на снимките, си мисля, че "смочето" не ти е обърнало и особено внимание - просто е следвал, "ароматната" пътека на някой Мишевиден гризач и изобщо не е разбрал на каква "опасност" се е изложил и си е действал по неговите въпроси!?

Ако беше дръпнал змията за опашката, ли? Най - вероятно нищо!

Само дето щеше да разбереш колко сила се крие в това влечуго - животното не е имало възможност да се завърти, по видими обстоятелства на терена, и с едно мнооогоо рязко свиване на мускулатурата, шеще да се скрие в дупката и щеше да ти отнеме възможноста да направиш прекрасния репортаж!

едва ли точно под това дърво има "бърлога" на каквато и да е змия. просто вибрационни фон е изкл. висок - всяка змия ще се чувства като човек сред стадо разбеснели се слонове ! (както ви е известно змиите изкл. много се доверяват на вибрациите и трептенията, които улавят от земята). Разбира се, всяка дупка която има вход - има и изход! Но, пак ще кажа, че "дълбоко" се съмнявам, точно тази дупка и района да са нечия змийска територия!

Четупките не са от "змийската закуска". Веднъж "погълната" в змийската паст, плячката се смила изцяло, благодарение на силните стомашни сокове (вкл. черупки, копита, пера и др. подобни животински части!).

Наистина човешкото невежество е огромно по отношение на змиите ... и не само!

С тези редове исках малко да повдигна завесата на змийското битие и живот!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

:) И аз да кажа две три. Това с дърпането на опашката- веднъж ми се случи да дърпам по подобен начин смок за опашката :) Беше се заврял в една пристройка, където баща ми си държи разни пчеларски принадлежности. Та идва баща ми пребледнял и ми разправя за някаква змия. А смока се заврял в някаква дупка в един стиропор и то подпрян на стената ( явно от мишчица прояден) и половината му тяло само се вижда. Помислих си, че работата всъщност не е толкова проста, защото ще се опъва доста, докато го издърпвам от дупката, но като приближи главата няма да има вече опора и изведнъж ще литне към мен. Все пак рискувах... Оказа се по- кротичък, макар, че както и очакваш при издърпването изведнъж му свърши опората и видях зор докато го хвана за вратлето :) Пуснах го в полето.

Иначе има два- три вида змии ( не и в БГ), на които им се късат опашките ( като на много гущери - автотомия), за да спасят кожата - и успяват :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И аз започвам да мисля, че смокът май се е появил случайно на такова открито място. Може би действително е бил привлечен от някаква мръвка. Там има бъзак, а към реката е бая обрасло.

Такова голямо животно, ако е било там отдавна, би било вече забелязано и смятащите го за „гадина” отдавна да са му светили маслото. „Смочето” все пак е бая голямо. На първата снимка не се вижда края на опашката му, а при охлюва тялото на смока е май по-дебело и от черупката. А тя беше на голям охлюв - поне 3 см. Е, това за големината на смока са относителни понятия за мен.

Дали пък змията не е видяла, че по тротоара се задава човек, който ще я щракне на фото и ще я пусне по интернет? Майтапът си е майтап, но човек никога не знае откъде ще изскочи „заекът”, в случая смокът. Аз затова откакто жената ми подари фотоапарат, си го нося винаги с мен в джобчето.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребители

Как се крият змиите в София и къде, вече е отбелязано с паметна скулптура. Онзи ден я видях, тогава е и поставена. Аз почти всеки ден минавам оттам.

post-2642-0-36661000-1371030717_thumb.jp

Скулптурата се намира на входа на Южния парк 3 откъм бул. Витоша, вдясно от централната алея, веднага след фонтаните.

post-2642-0-13803100-1371030725_thumb.jp

Това е на не повече от 100 м от мястото, където направих снимките в началото тук - със смока, завиращ се в дупка в земята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В парка Гео Милев също има змии. И костенурка съм виждал в тревата там (въпреки че не съм сигурен дали не е била изхвърлена от нечий терариум).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В парка Гео Милев също има змии.

Тази новина не ми допадна.

Често се разхождам в този парк, а моите хлапета си правят ежедневния крос . . . :new_shocked:

. . .

Звучи много вероятно, змия да е изхвърлена от нечий терариум.

Смятам, че подходящо място за пускане на змии, костенурки и подобни животинки е около пачаревското езеро.

Там е пълно с най-разнообразни влечуги през последното десетилетие. Вероятно, изобилието от храна е предпоставка за повишената им популация.

Миналото лято бях свидетел, как една змия мина през краката на една продавачка на пуканки. Жената се разпищя, хвана една дебела тояга и започна тромаво, клатушкайки се да преследва змийчето. А то се мушна в близкия папур със скорост близка до тази на светлината във вакум. . . . :dwarf:

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

В парка Гео Милев също има змии. И костенурка съм виждал в тревата там (въпреки че не съм сигурен дали не е била изхвърлена от нечий терариум).

Ако си прав няма да стъпа повеча там. Много ме е страх от змиии! Настръхвам като се сетя!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...