Отиди на
Форум "Наука"

Бегликташ - среща на въображението с историята


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Наскоро имах щастието да посетя Бегликташ край Приморско. Големите камъни ( каквото и да са ) силно ме впечатлиха и порових в интернет, много има писано и снимано, но ми се вижда доста несериозно и недоказано. На мястото имаше едно момче, което развеждаше групи и им обясняваше, но тогава реших , че е по-интересно и забавно да се провирам между камъните и да ги разглеждам, отколкото да го слушам какво обяснява.

Приемам, че има следи от човешка дейност и археолозите са намерили при разкопките предмети от 14 век пр.хр, но защо са решили, че е светилище и то с календар, брачно ложе , жертвеници, олтар, лабиринт, часовник?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами аз вчера споменах за него. Траките са обичали да използват някои природни образувания, които са ги дооформяли. Такъв е и случаят с Бегликташ. По понятни причини природното се е оказало доста по трайно от човешкото дело. В предаването на Нона Генералшата (Енох) даже май бяха правили демонстрация с изливането на жертвената течност - как се движи в улеите. Лошото е, че в туй предаване основното, което се показва е как Генералшата кърши снага пред харема й от грозници, тъй че не може да се научат много полезни неща. Но през античността е имало покрити сгради и палчета от керемидите и до сега се въргалят по земята.

Естествено и гидовете поукрасяват нещата за радост на туристите. Но светилище наистина е имало, а това, което се вижда днес са само останки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Намерих един интересен материал за завъртането на трона и други напъни за подреждане на камъните:

http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=36860

Явно в първоначалния си вид не съответстват на теориите.

На снимките се вижда и въпросния улей, според мен природно образувание. Какво се доказва с разливане на течности понего?

Останките от постройки са в източна посока и са наречени "Къщата на оракула". Датирани са - 4 век сл.хр.

Доста са скромни като градеж. На това място, където е щъкал народ от хилядолетия е логично да се открият разни останки. Но защо пък да са на светилище?

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • 9 years later...
  • Потребител

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...